HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#1941 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 16. 13:44

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 16. 14:32

...

Az nem lenne jó, hogy húznál a home server meg a desktop géped felé is egy-egy külön utp-t a routertől és tennél egy gigás kártyát a home serverbe? Így a két gép között meglenne a gigás kapcsolat, a maradék gépeket és ap-t meg akaszthatod a routerbe dugott 100-as switchre, a routerben levő switch meg majd megoldja a sebességek összeillesztését feléjük.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#1942 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 16. 14:12

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 16. 14:32

ezt azért el tudnám viselni a home server meg a dekstop gépem között. a többi nem érdekel.

Jaaa, ez a cél? Akkor két vasat direktbekötöd, oszt valami független IPtartomány, mint szerver: 10.5.5.1 desktop: 10.5.5.2, oszt lan is van közte, mettál.
Make love not Wor.

#1943 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2010. 06. 16. 14:26

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 06. 16. 14:44

Az nem lenne jó, hogy húznál a home server meg a desktop géped felé is egy-egy külön utp-t a routertől és tennél egy gigás kártyát a home serverbe? Így a két gép között meglenne a gigás kapcsolat, a maradék gépeket és ap-t meg akaszthatod a routerbe dugott 100-as switchre, a routerben levő switch meg majd megoldja a sebességek összeillesztését feléjük.

húzni húznék, csak fúrni nem szeretnék, meg 2 db szekránysor arrébb pakolni... :D
belenyomtam a másik hálókarit. egyelőre nem érem el rajta helyi hálón, pedig baszkuráltam a rútert, mac addresst, szóval asszem ennyi volt.

Szerkesztette: avman 2010. 06. 16. 14:27 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1944 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 20. 09:33

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 16. 15:26

húzni húznék, csak fúrni nem szeretnék, meg 2 db szekránysor arrébb pakolni... :D
belenyomtam a másik hálókarit. egyelőre nem érem el rajta helyi hálón, pedig baszkuráltam a rútert, mac addresst, szóval asszem ennyi volt.

hozzá kellene adnod valszeg egy routing bejegyzést az OS-ben, vagy ha egy picit okosabb routered van, akkor valszeg rip / ripv2-t tudja (legalábbis a 3rd party firmware-es, középkategóriás soho routerek tudják), ott pedig egyszerű belőni, hogy melyik hálót hirdesse milyen irányba.

-C0pp3rM!n3-

#1945 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 20. 12:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2010. 06. 20. 10:33

hozzá kellene adnod valszeg egy routing bejegyzést az OS-ben, vagy ha egy picit okosabb routered van, akkor valszeg rip / ripv2-t tudja (legalábbis a 3rd party firmware-es, középkategóriás soho routerek tudják), ott pedig egyszerű belőni, hogy melyik hálót hirdesse milyen irányba.

Igaz nem ez egészen ez volt a kérdés. Vagy routercsere. De jó, hogy megy az agyalás, közben gigás switchet rég bedughatta volna és vagy.
Make love not Wor.

#1946 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 06:23

nem akarok 10k-t áldozni rá. 3 belefért volna. de azzal meg sok a macera, ha megdöglik a server, vagy csak elfosódik a sok okosság, akkor meg lent nincs háló meg net. ha nincs háló, nincs backup. ha nincs backup, nincs adatbiztonság.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#1947 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 06:47

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 16. 15:26

...
belenyomtam a másik hálókarit. egyelőre nem érem el rajta helyi hálón, pedig baszkuráltam a rútert, mac addresst, ...

Persze hogy nem éred el, hisz attól még, hogy 2 hálókártya van a gépben, nem fogja tudni, hogy melyiken beérkező csomagot melyikre kell továbbítania (szóval NEM fog switch-ként működni, ha így világosabb). Ezért írták fentebb a "route" parancsot. A gép routing táblájába kell felvenni mindkét hálózat címét, utána fog tudni routolni. Ezek statikus szabályok. Ha bejön 1 csomag, a fejlécek (IP címzése) alapján megnézi a gép, hogy merre tudja továbbítani. S mivel a saját route táblájában szerepel a másik háló címe, s a csomag IP-je is "ráilleszkedik" erre, hát abba az irányba tudja majd továbbítani. Szóval KELL routolni, ez a lényeg.

ps.: most olvastam, hogy XP pro tud routolni, nem kell a táblát sem csesztetni, csak registry-ben:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters kulcs IPEnableRouter értékét 1-re állítani, aztán rebootolni.

Ettől függetlenül Jahno-val egyetértek, jobb volna a hálót topológiailag átrendezni. S akkor nem kell bekapcsolva lennie a hs-nek ahhoz, hogy a mögötte levő lan elérhető legyen. Meg a gigákat is máshova lehet tologatni. De a 100-as switch így is úgy is lehúzza.

Szerkesztette: Warrior 2010. 06. 21. 07:02 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1948 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 10:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 06. 21. 07:47

Persze hogy nem éred el, hisz attól még, hogy 2 hálókártya van a gépben, nem fogja tudni, hogy melyiken beérkező csomagot melyikre kell továbbítania

Ezért kell külön IPtartományba tenni, oszt jónapot.
Make love not Wor.

#1949 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 10:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 21. 11:09

Ezért kell külön IPtartományba tenni, oszt jónapot.

Nade a home server onnantól kezdve a két hálókártyája között fog tudni routolni, egyéb beállítás nélkül? 2 hálózat között ugyanis mindenképp routolni kell.

Szerkesztette: Warrior 2010. 06. 21. 10:13 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1950 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 10:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 06. 21. 11:12

Nade a home server onnantól kezdve a két hálókártyája között fog tudni routolni, egyéb beállítás nélkül? 2 hálózat között ugyanis mindenképp routolni kell.

Én nem emlékszem, hogy itt lett volna olyanról szó, ami routolást követelne a két hálózat között...

#1951 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 10:27

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 06. 21. 11:15

Én nem emlékszem, hogy itt lett volna olyanról szó, ami routolást követelne a két hálózat között...

Hát egy gépbe 2 hálókari, 2 hálózat. Vagy mit nem értek? Attól még, hogy 1 gépbe belerakok 2 NIC-et, s a "belső"-n nem adok meg átjárót (ill. 127.0.0.1), attól még az onnan érkező csomagokat nem fogja tudni a "külső" kártyájára továbbítani, vagy akkor én vagyok zavart elmeállapotban?

Jaaaa, vagy nem kell routolni, mert a "belső" hálót nem kell összekötni a "külső"-vel? :(

ps.:

Idézet

belenyomtam a másik hálókarit. egyelőre nem érem el rajta helyi hálón
<---- bazeg, lehet ezt értelmeztem félre, úgy, hogy nem éri el helyi hálóról a home serveren kívül eső hálózatot... :( affene.

Szerkesztette: Warrior 2010. 06. 21. 10:29 -kor

#1952 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 10:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 06. 21. 11:27

Jaaaa, vagy nem kell routolni, mert a "belső" hálót nem kell összekötni a "külső"-vel? :(

Nem hát. Van egy vegyes kábel+wifis háló az összes cucc között, és ezen mennek netre is a gépek. Viszont akar két gép között egy külön gigás kapcsolatot, amit csak néha használ, amikor nagy sebességgel akar másolni a két cucc között. Ezért a gigáson csak a két gépnek kell egymást látnia, más nem kell rá. Csak mi itt javasoltunk némi átkábelezést, lehet, hogy ez zavart be neked.

#1953 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 11:23

áhh, pont erre akartam rékérdezni, h mennyi a két hálókártyával a szopás, ha egy lan-t akarok.
sok.
nem kő'.
nem lesz gigabitem. szvics + kártya küvecsben annyit nem ér, h egy héten 1x, ha másolok valamit, 10 perc helyett érjen át a 40 helyett.

Szerkesztette: avman 2010. 06. 21. 11:23 -kor

#1954 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 14:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 06. 21. 11:12

Miért kell routeolni? Egyik a lan/gateway, másik meg külön lan csak a szerver és a munkaállomás közt.
Make love not Wor.

#1955 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 14:18

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 21. 12:23

áhh, pont erre akartam rékérdezni, h mennyi a két hálókártyával a szopás, ha egy lan-t akarok.

Semmi szopás. De ahogy érzed.
Make love not Wor.

#1956 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 07:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 21. 15:18

Miért kell routeolni? Egyik a lan/gateway, másik meg külön lan csak a szerver és a munkaállomás közt.

OK. Aszittem, hogy a külön lan-t akarja elérni kintről és fordítva.

#1957 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 07:06

OK. Aszittem, hogy a külön lan-t akarja elérni kintről és fordítva.

#1958 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 16:45

de erre nem lenne egyszerű static route-ként megadni a hostot ?
route add masik_gigas_gep_ip_cime mask alhalo_maszk alap_atjaro metric alacsony_metrika_nehogy_mashova_routeoljon if gigas_interface_id-ja ???

-C0pp3rM!n3-

Szerkesztette: Coppermine 2010. 06. 22. 16:46 -kor

#1959 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2010. 06. 22. 17:45

route add masik_gigas_gep_ip_cime mask alhalo_maszk alap_atjaro metric alacsony_metrika_nehogy_mashova_routeoljon if gigas_interface_id-ja ???

-C0pp3rM!n3-

De a kiindulási feladat megoldásában nemis kellene routolni, ha ip alapján érné el a két gép egymást, szerintem... :think:

Szerkesztette: potyo 2010. 06. 22. 17:43 -kor

#1960 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 17:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2010. 06. 22. 17:45

-C0pp3rM!n3-

Ha egy interfész van, akkor nem kell static route. Ha kettő, akkor meg külön tartomány, aztán kész. Persze lehet ugyanaz a tartomány, aztán route, kérdés minek és ki fogja rendesen leírni a kérdezőnek.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.