Idézet: blabla* - Dátum: 2008. ápr. 5., szombat - 0:08
hát ja. a köznyelvben ezt értik peteérés alatt.

nomeg a havi ciklus is ezen a folyamaton alapul ha jól értettem még valamikor régen a suliban.

mindenesetre én (és az álatalam ismert nők is) havonta nem pedig 8 havonta menstruálnak (normál esetben, kisebb nagyobb ingadozásoktól eltekintve.

)
viszont ha 8 ciklus kell egy teljes éréshez, az azt jelenti hogy a petefészkekben egyszerre 8 pete érlelődik, hogy havonta 1 (szerk: esetleg több) kilökődhessen?

(majd ha nem termékenyül és ágyazódik be abból lesz a menstruáció)
Tudom, mit értenek a köznyelvben peteérés alatt, de ez nálam szakmai ártalom, hogy rögtön az egész folyamatra gondolok

Persze aztán leesett, hogy vszg a többi ember a szűk értelemben vett peteérésre gondol, de az is 10-14 nap, ezért keveselltem az általad is említett 2-3 napot.
Jól látod, egyidejűleg több tüsző (petesejt+az őt körölvevő sejteket hívjuk így) érik a petefészekben, ezek a teljes érés különböző stádiumaiban vannak, így lehetséges az, hogy havonta egy érik be közülük és lökődik ki belőle a petesejt.
Valójában nem 8 tüsző érik egyidejűleg, hanem ennél több. Egyszerre több tüsző is van az adott érési stádiumokban, azonban közülük általában csak egy érik be teljesen (ezt domináns tüszőnek nevezzük), a többi elhal. Ha mégsem csak egy érik be, akkor lehet ugye két- vagy többpetéjű ikerterhesség.