HWSW Informatikai Kerekasztal: Milyen notebookot vegyek? - ötödik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Milyen notebookot vegyek? - ötödik rész

#461 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 05. 12:20

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 12:03

A Gericomok általában átcimkézett nagy OEM-gyártók gépei (Clevo, Mitac néha MSI).
Alapvetően nincs velük gond, bár eléggé fapados kategória! Amire figyelni érdemes az a kijelző! Jól nézd át, mert általában gyengébb típusú panelekkel szerelik, és könnyen előfordulhat pixelhiba! Alapszintű felhasználásra tökéletes, de ne várj tőle sokat...

Ok, kösz, majd odafigyelek, bár sajna csak futárszolgálattal tudom lehozatni, Pest nekem elég messze van.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#462 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 12:44

Idézet: Evil. - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 11:20

Ok, kösz, majd odafigyelek, bár sajna csak futárszolgálattal tudom lehozatni, Pest nekem elég messze van.

Hát csak az a gáz, hogy pixelhiba a kijelző kategóriájához mérten garanciális, tehát ezeknél a paneleknél 2db pici, egymástól távoleső hibáért még nem cserélik ki neked, ami azért elég gáz! Ezért jobb a vásárlás helyszínén bekapcsoltatni a gépet és tüzetesen átvizsgálni a képernyőt!

Meg hát egyes forgalmazóknál bevett szokás, hogy a pixelhibásakat olcsón adják más sérülések feltüntetésével - pl. van egy karcolás a burkolaton! - közben arról hallgatnak hogy két-három kiégett pötty virít a kijelzőn!!!

Erős a gyanúm, hogy az Acompnál akarod megvenni! Nos, egy haver épp ott járt pórul a fent említett módon. Javaslom, sőt tanácsolom, hogy személyesen vedd át a notebook-ot és vizsgáld meg előtte! Ez nem bizalmatlanság/pofátlanság kérdése, hanem kőkemény üzlet. Azért 130e Ft nem egy kicsi összeg, és gondolom érdekel mit kapsz a pénzedért...

Szerkesztette: Pizsama 2007. 01. 05. 12:50 -kor

http://elfwood.lysator.liu.se/art/p/i/pizsama/pizsama.html

"always look on the bright side of life"
"what is the meaning of life?.....42!"

#463 Felhasználó inaktív   ricsip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 14:57

Idézet: ricsip - Dátum: 2007. jan. 3., szerda - 13:31

Én is vmi hasonló lépésre gondoltam, mert a nagy nehezen kikukázott intel doksi is azt írja hogy kb. 100-200 mhz-es lépésekben változik a terhelés függvényében.

Amúgy én kipróbáltam programmal apróbb lépésekben növelni a proc használatot, de akkor is 980 -> 1,8 ghz-re ugrott már 30-40%-os terhelésnél. Az is meglepő, h. ekkor a task managerben nem esett le látványosan a terhelés mértéke. Ugyebár duplázódott az órajel, akkor kb. felére vissza kellett volna esnie :)
Sztem teljes órajelen nem lesz 2x gyorsabb ez a core2.

A vinyó klattyogásra visszatérve: néztem smart-ban: már most 15.000 fölött van a "load cycle count" pedig alig több mint 1 hónapja használom. A samsung oldalán (HM120JI) az élettartamra 600.000-t adnak meg. Úgy vettem észre, h. menet közben szinte 10-20 mp-ként kapcsolgatja magát, még ha AC-ről megy is! Ez nagy gyökérség, mert míg akku üzemnél megérteném, hálózatról semmi értelme. Tipikusan pont úgy áll le, h. köv mp-ben már kapcsolhat is vissza, mert megy folyamatosan a winamp.

Ma már elkezdett írtó csúnya hangokat kiadni, és a "Load_Retry_Count" felugrott 6-ra.

Asszem ez a vinyó ki fog purcanni, a "Hardware_ECC_Recovered" is elkezdett növekedni keményen.
A BIOS-ban volt egy SATA DIPM (device initiated power management) ezt letilva a vinyó már csak nagyon ritkán parkoltatja le a fejet, de még ez sem tökéletes. Kár h. ilyen hamar megadta magát.

#464 Felhasználó inaktív   PLacc 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 16:11

Idézet: rhapsody - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 0:19

Ebben a soket 479-ben sem vagyok biztos, az Everest ezt írja:

Tokozás típusa    479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGA

Most akkor 479 vagy 478?

A 479-be bele fog menni a 478 is, ellenben az 533-as proci nem fog max.-on menni a 400-as chipseten, mivel a szorzó azzal van felszorozva, így egy 1733-as 533-as FSB-s Sonoma CPU csak kb. 1300-on fog ketyegni a 855-ös chip-pel.
--Powered by IBM

#465 Felhasználó inaktív   rhapsody 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 19:09

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 10:44

Amúgy ha megírnád, hogy pontosan milyen típusú a notebook, akkor talán többet tudnánk segíteni!

Köszi hogy válaszoltál és szintén köszönet Placc-nak is.

Az Everest nem mondta meg nekem a pontos választ, viszont a CrystalCPUID szerint a Platform
Socket 479. Az jó hogy a 478-as belerakható az enyémbe mert most néztem egy 2G-ás procit az meg 478-as. A gép egy Acer TM 4502LMi

http://www.notebook.hu/notebook/acer/trave...er_trav_4502lmi

Az viszont érdekes hogy a Chipsetet másnak látja a két program?!

Everest: Északi híd    Intel Montara-GM+ i855GME
CPUID: Intel 852GM  (Montara-GML)

#466 Felhasználó inaktív   netmesterke 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 05. 20:17

Szerintetek a gépembe (FuSi Amilo M1450 G) alaplapjába milyen procit lehet beletenni, ha esetleg bővíteni akarok? Most egy 1,7GHz-es Pentium M735 van benne. Az everest csak annyit ír ki az alaplapra hogy amilo m1450 series, meg hogy 400-as meg 533-as fsb-t támogat. A memóriám szintén 400 MHz-es. Az 533-as rammal mennyivel lenne gyorsabb a gép?

#467 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 20:53

Idézet: rhapsody - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 18:09

Köszi hogy válaszoltál és szintén köszönet Placc-nak is.

Az Everest nem mondta meg nekem a pontos választ, viszont a CrystalCPUID szerint a Platform
Socket 479. Az jó hogy a 478-as belerakható az enyémbe mert most néztem egy 2G-ás procit az meg 478-as. A gép egy Acer TM 4502LMi

http://www.notebook.hu/notebook/acer/trave...er_trav_4502lmi

Az viszont érdekes hogy a Chipsetet másnak látja a két program?!

Everest: Északi híd    Intel Montara-GM+ i855GME
CPUID: Intel 852GM  (Montara-GML)

Én inkább az Everestnek adnék igazat. De amúgy így is úgy is csak 400MHz-en tudna futni a proci. A Pentium M 755 vagy 765 való neked szerintem.

#468 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 21:04

Idézet: netmesterke - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 19:17

Szerintetek a gépembe (FuSi Amilo M1450 G) alaplapjába milyen procit lehet beletenni, ha esetleg bővíteni akarok? Most egy 1,7GHz-es Pentium M735 van benne. Az everest csak annyit ír ki az alaplapra hogy amilo m1450 series, meg hogy 400-as meg 533-as fsb-t támogat. A memóriám szintén 400 MHz-es. Az 533-as rammal mennyivel lenne gyorsabb a gép?

Ebbe elvileg belemennek az 533Mhz-es front side bus-os procik is! Intel Pentium M
Ramokkal is hasonló a helyzet. Némiképp valószínű gyorsulna, de annyit nem hogy megérje váltani. Inkább +512 hasonló 400-asból oszt dual channel!!!

#469 Felhasználó inaktív   rhapsody 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 21:48

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 19:53

Én inkább az Everestnek adnék igazat. De amúgy így is úgy is csak 400MHz-en tudna futni a proci. A Pentium M 755 vagy 765 való neked szerintem.

A 855-ös chip miatt nekem a 765 a maximum.

#470 Felhasználó inaktív   rhapsody 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 05. 23:13

Ha lehet, lenne még egy kérdésem Pizsama.

Mennyire tipushoz gyártott a Ati Mobil 9700 vga?
Ha jól tudom kivehető a gépből. Lehet esetleg erősebbet helyette berakni?
Ha már fejlesztek, ezt is megpróbálnám.

#471 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 00:09

Idézet: rhapsody - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 22:13

Ha lehet, lenne még egy kérdésem Pizsama.

Mennyire tipushoz gyártott a Ati Mobil 9700 vga?
Ha jól tudom kivehető a gépből. Lehet esetleg erősebbet helyette berakni?
Ha már fejlesztek, ezt is megpróbálnám.

Csak az MXM csatlakozású Mobile VGA-kat lehet cserélni! Valszeg a te notebook-odban nem ilyen van (a 9700-es nem egy új darab!) Egyébként meg nem is éri meg cserélni - mert problémás, drága és tudomásom szerint Mo.-on senki sem vállal ilyet! Jobban megéri eladni a notebookot és a VGA-ra szánt pénzt hozzácsapva venni egy újat!

#472 Felhasználó inaktív   Normika 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 12:13

Volt már aksikról szó elég sokszor itt a topikban, de most találtam ezt a linket, gondoltam hasznos lehet, mivel szépen összefoglalja a legfontosabb tudniavlókat:

Notebook Battery Guide
Reggeli Londonban
Ebéd New Yorkban
Csomag a Bermudákon                               British Airways

#473 Felhasználó inaktív   djviktorio 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 14:55

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 13:44

Hát csak az a gáz, hogy pixelhiba a kijelző kategóriájához mérten garanciális, tehát ezeknél a paneleknél 2db pici, egymástól távoleső hibáért még nem cserélik ki neked, ami azért elég gáz! Ezért jobb a vásárlás helyszínén bekapcsoltatni a gépet és tüzetesen átvizsgálni a képernyőt!

Meg hát egyes forgalmazóknál bevett szokás, hogy a pixelhibásakat olcsón adják más sérülések feltüntetésével - pl. van egy karcolás a burkolaton! - közben arról hallgatnak hogy két-három kiégett pötty virít a kijelzőn!!!

Erős a gyanúm, hogy az Acompnál akarod megvenni! Nos, egy haver épp ott járt pórul a fent említett módon. Javaslom, sőt tanácsolom, hogy személyesen vedd át a notebook-ot és vizsgáld meg előtte! Ez nem bizalmatlanság/pofátlanság kérdése, hanem kőkemény üzlet. Azért 130e Ft nem egy kicsi összeg, és gondolom érdekel mit kapsz a pénzedért...

Amikor én vettem a gépem akkor erre nem is gondoltam...  :rolleyes: Én is rendeltem futárral 2 nap és itt is volt, 300 volt a gép, de csak annyit néztem meg, hogy nem-e sérült. Akkor ezekszerint mákom volt, hogy nem volt semmi gáz....  :respect:

#474 Felhasználó inaktív   djviktorio 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 15:27

Hülye kérdés, de ha van egy x mennyiségű ramom. pl 512 és ugye ebből mondjuk kapásból levesz 128-at a VGA, vagy a max-ot 256-ot nemtom', futtatok egy 3Dmark-ot kapok egy eredményt, nade ha mondjuk duplája lenne akkor sokkal több lenne a kapott eredmény ugye? vagy akkor nem változna nagyon? Csak azért mert én olyan eredményeket találtam a saját karimról, ami közel nem u.az, mint nálam..
3DMark01: 16300 Punkte
3DMark03: 8000 Punkte
3DMark05: 3500 Punkte
3DMark06: 1800 Punkte

elvileg ezeknek kellene lennie, bár nekem majdnem mindegyikből csak a fele, vagy még annyi se. amúgy x1600-os kártya... a tesztelt gépet nem tudom, de elvileg hasonló, mint az enyém, csak a ramok amik eltérőek..... akkor ez most hogy is van??? :think:

#475 Felhasználó inaktív   rhapsody 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 18:31

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 23:09

Csak az MXM csatlakozású Mobile VGA-kat lehet cserélni! Valszeg a te notebook-odban nem ilyen van (a 9700-es nem egy új darab!) Egyébként meg nem is éri meg cserélni - mert problémás, drága és tudomásom szerint Mo.-on senki sem vállal ilyet! Jobban megéri eladni a notebookot és a VGA-ra szánt pénzt hozzácsapva venni egy újat!

MXM-re utalást nem találtam, a vga-ra ezt írja az Everest:

Grafikus processzor tulajdonságai:
      Videokártya                                    ATI Mobility Radeon 9700 (Acer)
      GPU kódneve                                    M11
      PCI eszköz                                        1002-4E50 / 1025-0064
      Tranzisztorok száma                            75 millió
      Gyártási technológia                              0.13 um
      Busz típusa                                    AGP 4x @ 4x
      Memória mérete                                    64 MB
      GPU órajele                                    452 MHz  (eredeti: 450 MHz)
      RAMDAC órajele                                    400 MHz
      Pixel futószalagok                                4
      TMU futószalagonként                              1
      Vertex árnyalók                                2  (v2.0)
      Pixel árnyalók                                    4  (v2.0)
      Hardveres DirectX támogatás                    DirectX v9.0
      Pixel Fillrate                                    1808 MPixel/mp
      Texel Fillrate                                    1808 MTexel/mp

#476 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 00:52

Idézet: djviktorio - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 14:27

Hülye kérdés, de ha van egy x mennyiségű ramom. pl 512 és ugye ebből mondjuk kapásból levesz 128-at a VGA, vagy a max-ot 256-ot nemtom', futtatok egy 3Dmark-ot kapok egy eredményt, nade ha mondjuk duplája lenne akkor sokkal több lenne a kapott eredmény ugye? vagy akkor nem változna nagyon? Csak azért mert én olyan eredményeket találtam a saját karimról, ami közel nem u.az, mint nálam..

elvileg ezeknek kellene lennie, bár nekem majdnem mindegyikből csak a fele, vagy még annyi se. amúgy x1600-os kártya... a tesztelt gépet nem tudom, de elvileg hasonló, mint az enyém, csak a ramok amik eltérőek..... akkor ez most hogy is van??? :think:

A Benchmarking progik eredményei konfigurációként és VGA beállításokként eltérőek, sokszor még ugyanolyan feltételek mellett is mást és mást eredményezhetnek. Szóval a memória méretétől is sok minden függ, tehát több rammal jobb eredményt is produkálna. De szvsz felesleges emiatt ramokat venned, kivéve ha elégedetlen vagy a grafikai teljesítménnyel, de ne a benchmarking eredmények legyen a mérvadók, hanem alkalmazások! Pl. ha kevés egy játékhoz, 3D-s szoftverhez, akkor vegyél bele ramot! A noti használati eszköz, nem tuningműhely...

#477 Felhasználó inaktív   Pizsama 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 00:54

Idézet: rhapsody - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 17:31

MXM-re utalást nem találtam, a vga-ra ezt írja az Everest:

Grafikus processzor tulajdonságai:
      Videokártya                                    ATI Mobility Radeon 9700 (Acer)
      GPU kódneve                                    M11
      PCI eszköz                                        1002-4E50 / 1025-0064
      Tranzisztorok száma                            75 millió
      Gyártási technológia                              0.13 um
      Busz típusa                                    AGP 4x @ 4x
      Memória mérete                                    64 MB
      GPU órajele                                    452 MHz  (eredeti: 450 MHz)
      RAMDAC órajele                                    400 MHz
      Pixel futószalagok                                4
      TMU futószalagonként                              1
      Vertex árnyalók                                2  (v2.0)
      Pixel árnyalók                                    4  (v2.0)
      Hardveres DirectX támogatás                    DirectX v9.0
      Pixel Fillrate                                    1808 MPixel/mp
      Texel Fillrate                                    1808 MTexel/mp

Ott van, hogy a busz típusa "AGP 4x", tehát nem tudsz benne VGA-t cserélni.

#478 Felhasználó inaktív   djviktorio 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 02:35

Idézet: Pizsama - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 1:52

A Benchmarking progik eredményei konfigurációként és VGA beállításokként eltérőek, sokszor még ugyanolyan feltételek mellett is mást és mást eredményezhetnek. Szóval a memória méretétől is sok minden függ, tehát több rammal jobb eredményt is produkálna. De szvsz felesleges emiatt ramokat venned, kivéve ha elégedetlen vagy a grafikai teljesítménnyel, de ne a benchmarking eredmények legyen a mérvadók, hanem alkalmazások! Pl. ha kevés egy játékhoz, 3D-s szoftverhez, akkor vegyél bele ramot! A noti használati eszköz, nem tuningműhely...

Ja... Ok.. Mondjuk nem is játékra vettem, csak furcsállottam a dolgot. Amúgy meg ez az 512 ram azért elég kevés.. Azt majd biztos fogok bele venni. Csak érdekelt ha több, akkor gyorsabb is-e..

#479 Felhasználó inaktív   Csirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 10:47

Idézet: djviktorio - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 16:27

Nézd meg, hogy milyen órajeleken megy a kártya (core:450MHz, mem:470MHz)!
Ha alacsonyabb frekvenciákat találsz, akkor nézd meg a képernyő/ATI tulajdonságai között a Powerplay-t. Elképzelhető, hogy a visszavett órajel miatt kapsz kevesebb pontokat.
"In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/

#480 Felhasználó inaktív   djviktorio 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 20:42

Azt írja az Everest,
GPU órajele: 392 MHz (eredeti: 440MHz)
RAMDAC órajele: 400 MHz

aztán a memóriánál...
Valódi órajel: 248MHz (DDR) (eredeti: 375MHz)
Effektív órajel: 496MHz

igazából annyira nem vágom.... :rolleyes: ez most jó vagy rossz? :think:

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »