HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#1781 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 27. 13:32

persze de szorozd fel a tizenpár milis obikat FF-re s mindjart husz korul jársz.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#1782 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 14:13

felszoroztam. annak fenyeben irtam!
a konkret resz, amire reagaltam:
"mert az ~16mm ekv. a tokinával szerzett ~19.2mmrel szemben"
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1783 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 21:03

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 14:13

felszoroztam. annak fenyeben irtam!
a konkret resz, amire reagaltam:
"mert az ~16mm ekv. a tokinával szerzett ~19.2mmrel szemben"

én elég sokszor használom a tokinámat a nikonon 12mmen (azaz 18 ekv), és volt már példa rá, hogy lellett volna 16-17 ekv :)

#1784 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 21:21

Mindig vannak és lesznek helyzetek amikben az adott fókusztáv nem elég nagylátó vagy nem elég tele. :)

#1785 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 21:40

ez teljesseggel igy van. en viszont nem egeszen errol beszeltem...

valahol a kenyelem atvette a vezeto szerepet a kep felett. vagy meg tudjatok mutatni azt a kepet, ahol a kep kepisege miatt nem eleg a 20mm ekv? van ilyen, ketsegkivul, de baromi ritka!
a forum ma:

#1786 Felhasználó inaktív   m4rk 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 27. 22:14

Sziasztok!

Tapasztalt Canon telések, mit gondoltok?
Tudom, hogy rengeteg érzelmi, izlésbeli és egyéb oldala van, de engem szigorúan a használhatóság és a képminőség érdekel most.
Inkább 2.8-as optika, vagy "gyengébb" 4-es de IS?
70-200 F2.8L vs. 70-200 F4L IS

Inkább "rövidebb" fényerősebb optika + extender, vagy "hosszabb" és egy (fél) rekesszel "rosszabb"?
200 F2.8L II +1.4X (=280) vs. 300 F4L IS
vagy
70-200 F2.8L IS +2X vs. 100-400 4.5-5.6 L IS

200 F2.8L II, 300 F4L IS, 70-200 F2.8L IS, 70-200 F2.8L, 70-200 F4L IS, 70-200 F4L, 1.4X, 2X
Csodálatos a marketing világa. Ezt a hat optikát "megversenyeztettem" a saját szempontjaim szerint -egységesen súlyozva- és láss csodát: 6-os holtverseny alakult ki. Matematikailag. :)
Elakadtam, ezért olvasnék szívesen véleményeket, tapasztalatokat.

Köszönöm,
Mark

Bár egy ideje redonli vagyok, biztosan elkerülhette a figyelmemet, ha volt ilyen diskurzus. Ha valóban volt ne haragudjatok, hogy megint egy lusta újonc, mutassatok oda.

#1787 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 23:38

Attól függ, mire kell.
Sportra, madarászásra (bár arra rövidek alapvetően) fényes napsütésben, vagy sport beltérben? És még lehetne hasonló kérdéseket feltenni.
Én amondó vagyok, hogy inkább +1 rekesznyi fényerő, mint IS, tekintettel arra, hogy a +1 blendének egyéb fontos hatása is van, nem csak a plusz fényerő. De ez megint attól függ, hogy kell-e az a +1 blende, mert ha nem, akkor csak pénzkidobás.
Inkább extender nélkülin gondolkozz (hacsak nem kell a rövid vég, a 70mm). Extender láthatóan ront a képminőségen.
Az árak meg nem ugyanazok a felsorolt lencséknél.

A 70-200 és a fix 300 felhasználási területei nagyon eltérőek alapvetően.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1788 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 02:46

Vagy, biztos, ami biztos, 70-200 f2.8 IS és akkor fényerős is, kitarthatsz hosszabb időket, ahol nyilván az f4-es IS-e már szóba sem állna veled.
Szerintem teljesen más a fenti zoom és a 100-400 felhasználási területe. Ha kivitelezhető, akkor mind2 és akkor ellátsz egy darabig.
Megszokás kérdése nyílván, de a 70-200-as kényelmesebb olyan szempontból, hogy nem tolózoom, kisebb is és akkora is marad :D Mindkettőt használtam, két különböző világ....

Egyébként elég eltérő áruk is van ezeknek az ojjektiveknek... Mert egy 200/2.8-as viszonylag olcsónak mondható egy 70-200/2.8 IS-hez képest. Az egyáltalán nem döntő tényező? Meddig is lehet elszámolni? Mit is szeretnél fotózni?
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1789 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 05:56

Ha ezek közül kellene választani akkor én a 70-200 2.8 IS-re gyúrnék. Egy teljesen szép képű, jó átfogású, nagyon jól használható és jó konverterezhető cucc, mellé mondjuk egy 2x-es meg egy 1.4x-es kankó tc. Mikor én vettem a sajátom akkor nem volt pénzem IS verzióra, és bizonyos szélsőségesen fényszegény eseteket leszámítva messzemenőkig elégedett vagyok vele. (Ezzel nem azt mondtam hogy rossz fényviszonyok között hasznavehetetlen lenne) Konverterezve is egészen szép képe van, és amennyiért ma be lehet szerezni egy két jobban sikerült konvertert vétek egy ilyen objektív mellett nem tartani egykettőt a táskában. Ugye a 2.8-as cuccokat 2x-es konverterrel is fel lehet szerelni úgy hogy megmarad az AF (140-400 5.6 IS, vagy non IS ahogy sikerül, de pl 1.4x-es egy teljesen jól használható kombinációt ad ezzel az obival).

Nekem személy szerint az F4L-ben az ára és a könnyebb súlya a vonzó, viszont az 4 IS már elveszítette az árelőnyét, lazán megvenném helyette a stabilizátor nélküli 2.8-ast. A fix 200-ast meghagynám a fixfétisisztáknak, ebben a kategóriában egy 70-200 általános célokra annyival jobban használható hogy csak kifejezetten képminőség mániásoknak érdemes 200-as fixet tartania.

A hoszabb fókusztávok már másak, 300, 400, 500 környéki fényerős fixet lazán bevállalnék ha az anyagiak engednék. 300 4L Is egy csudaszép képminőséget produkáló optika döbbenetesen szépen tud hátteret elmosni, éles, kontrasztos, nem túl nagy és könnyű. Ára is ennek megfelelő, picit szvsz túl van árazva, de nagyszerűeket lehet vele is játszani. 2.8-ast is próbálgattuk, na az már az a cucc amiért vidáman lennék két hétig vadakat terelő juhász pulikutyája.

100-400 nekem a képminőségben, használhatóságban építésben és úgy átlagos használhatóságban nem bejövős objektív, ez az egyik L-es cucc amire soha nem szánnám rá az árát. KB hasonló árban van a 120-300 2.8 sigmával, ami sigma utálatom ellenére az egyik nagy kedvenc és elérhetőnek tűnő álom.

#1790 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:02

4L IS-nek még annyi előnye lehet, hogy a 2.8-nál (mindkettőnél) is jobb képe van. Sőt, a sima 4L-nek is, de az IS változat az IS nélkülinél is nagyobb felbontású.

2.8 IS ellen az ára szól igazából. Van 450ezer Ft-od rá? Azért a 4L 170ezre és a 2.8IS 450ezre az nagyon nem ugyanaz.

Esetleg Sigma 100-300/4? (nekem erre fáj a fogam, de most hosszú ideig reménytelen lesz a beszerzése).

#1791 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:19

Személy szerint az f4 IS-t venném, az az egy rekesz nekem kevésbé lenne fontos, mint a méret.

#1792 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:02

Szvsz nincs jobb képe a 4L-nek, csak kisebb a termete és olcsóbb (kezedbe véve, használva mindegyik kiválót alkot). A fényértéknyi záridő előny(főleg sporteseményeknél), a szépen elmosott háttér, a jobb konverterezhetőség szintén szempont - Ezzel szemben az árat lehet megversenyeztetni. A stabos 4L már olyan kategória mint a 17-55 EF-S, pofátlanul túl van árazva.

Én speciel megértem ha az ember L-es objektívek közül válogat sigmák helyett.

Szerkesztette: RiCS 2007. 03. 28. 12:05 -kor

#1793 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:06

Illetve újabb IS van benne, mint a 2.8-as verzióban és hatékonyabb...

#1794 Felhasználó inaktív   m4rk 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:14

Nem is reméltem, hogy így megindultok, köszönöm!

Attól függ, mire kell. ...A 70-200 és a fix 300 felhasználási területei nagyon eltérőek alapvetően.
:) Én elég gyakran csavarhúzok kalapáccsal, meg ceruzát hegyezek baltával - mindenkinek megvan a maga keresztje. Tehát nehéz megmondanom, hogy mire kell, de leginkább madarászásra fényes napsütésben és novemberi szürkeségben, valamint további "általános" amatőr célokra, ahol ugye a zoom az kényelmesebb megoldás ugyan egy fixhez képest, de ehhez áldozni kell vagy a minőségből, vagy a kasszánál.
Az árakat tekintve végigpörgettem az itthoni szürke és kevésbé szürke megoldásokat. Elszomorító gazdasági támadás. Egy barátom Japánban van, az ottani árak láttán kevésbé rángatózik az ádámcsutkám, de kicsit macerás. +/-10% mint az usa (pricegrabber) legjobb árai + a posta (pl. 24-105 4L IS 105e Yen = 169e Ft vs. tm240e erva291e :)
2.8 IS ellen az ára szól igazából. Van 450ezer Ft-od rá?
194e Yen = cca 310e Ft sem kevés, de mégsem 450e!
Apropó, tudom hogy lerágott, de megemésztetlen csont:
Inkább vállalni a non-eu garanciát (usa, hk, jap) és reménykedni, vagy valakivel lefölöztetni a "nyereséget" cserébe levéve a vám-áfa problémát a vállunkról, vagy bizonytalan hazai "hivatalos" kasszáknál adózni s cserébe meglepődni, ha mégis garnciális baj jön?
100-400 nekem a képminőségben, használhatóságban építésben és úgy átlagos használhatóságban nem bejövős objektív, ez az egyik L-es cucc amire soha nem szánnám rá az árát.
Na, valahogy én is így éreztem látatlanban... most megerősítettél. Valami jómódú - némileg ostoba - ám megszálott japó, vagy usa túristát képzeltem mellé.
RiCS, ha mész majd pulikutyának, szólj és -hasonló feltételekkel - én is megyek csaholni :)

Most még jobban töröm a fejem!
Mark

#1795 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:50

Madarászásra 70-200 kevés lesz. Szerezz be egy 300-as végűt, és rakj rá egy 1.4x extendert.
Nekem is hasonló célra kell obi, a Sigma 100-300/4-et néztem ki, és gondoltam, szerzek mellé egy 1.4x extendert. Az már 420 (672 ekv), az esetek többségében megfelelő lesz talán, és az AF is megmarad. Ha meg nem kell az extender, 300-as végen a Sigma jól teljesít már nyitott rekesznél is. Árar 225 bruttóból már megoldható, tehát nem is drága igazán. Egy hibáját szokták emlegetni, az pedig a súlya (közel 1,5 kiló).

#1796 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:57

Madarászásra inkább a 400mm f5.6-ot javasolnám, mint még kifizethető obit. Persze a 600mm f4 az igazi, csak az kicsit drága :)

#1797 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 13:10

2.8L-re felteszi az ember a duplázót és van 400mm-e. Viszont volt szerencsém próbálgatni korábban 400-as végő tokina vackomon duplázót (F11 rulz, no meg a nem túl profi zoomból a gagyi tc akkor pocsék képminőséget hozott ki kb egy ultrazoom kompaktét) de adott egy kis izelítőt abból milyen fókusztáv lenne ideális madarazáshoz (800*1.6)  :Đ .

#1798 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 13:34

Igen, csak mind AF-ben, mind képminőségben sokkal jobb az eleve 400-as fix, mint a konverteres zoom.

#1799 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 13:40

Idézet: saen - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 13:34

Igen, csak mind AF-ben, mind képminőségben sokkal jobb az eleve 400-as fix, mint a konverteres zoom.

Igen, akkor, ha kell a 400. Nekem viszont jobban tetszik a fix 4-es fényerő, és a 300mm is már elég lehet. Mondom: nekem.
A 100-400 370ezres ára, a rosszabb fényerő és a tolózoom elijeszt.

#1800 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 17:47

ize.. szerintem ez a kerdes ertelmetlen!

most ha a szerencses kerdezonek vegtelen sok penze van, attol meg miert fogja elvezni az extra jo objektiveket? ha valaki nem tudja, hogy ezek milyenek, es ilyen kerdest tesz fel, akkor szerintem Neki nincs szuksege ezekre.... (az sem kizart, hogy ruhelleni fogja: nem mindenki orul masfel kilo fem-uvegnek..)

bocs, ha kisse destruktiv, de nem rossz szandekbol.
a forum ma:

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »