HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#401 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:05

szeder megelozott..

de ugye, hogy nincs szuksege dslr-e?!?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#402 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:07

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:02

na, kezdem erteni a hdr kerdeset!

1) szerintem a fuji szenzorai amik ma a legnagyobb dinamikai atfogast nyujtjak.
2) hdr-t _akarmivel_ tudsz kesziteni. ehhez neked nem kell uj gep, csak alvany, expoziciosorozat, es utomunka.

40-80 cm atmeroju csatornaban nem lehet tripoddal kozlekedni se, nemhogy meg fotozni :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#403 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:09

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:17

A másik irány a pénztárca lehet.

- Ha dagad a buksza, akkor 30D
- Ha laposabb a monéta, akkor 350D/400D

Ha dagad a buksza, akkor 5D. :)
RDaneel_hu

#404 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:10

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:05

de ugye, hogy nincs szuksege dslr-e?!?

Ezt így azért nem mondanám...
DSLR-ek nagyobb dinamikaátfogása miatt kevesebb expozíció is elég lehet, és ezt a kevesebbet is gyorsabban írná ki a memóriakártyára (nem igazán vagyok képben kompaktok kártyaírási sebességéből), meg úgy általában gyorsabb, stb...  Neki kell eldönteni, hogy ezek mennyire fontosak.

#405 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:07

40-80 cm atmeroju csatornaban nem lehet tripoddal kozlekedni se, nemhogy meg fotozni :D

gorillapod?  ;)

Kép

#406 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:15

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 18:09

Ha dagad a buksza, akkor 5D. :)

anniból inkább egy mark használtan  ;)  , legalább is én rohadtul nem vok megelégedve az 5D-vel szerencse hogy nem vettem meg és kollega ide adta egy napra tesztelni az övét  :respect:

Amúgy most én is elakarom adni az egyik 20D+portrét ,mivel Canon EOS-1DS Mark II -t néztem ki  :cool: ha valakit érdekel keressem meg privibe és elmondok minden infót ami kellhet

Szerkesztette: haliho82 2007. 01. 17. 17:26 -kor

Jó bort szeretem ,meg a jó nőt, együtt mindent ütnek ...

#407 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:17

csak egy megjegyzés:

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=4653874

kézből készítettem 3 expót, HDR kép :)

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 17. 17:19 -kor

#408 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:20

1dmk2-vel 8.5 fpssel kézből is egész jól lehet esposorozatot lőni hdr-hez :Đ
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#409 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:27

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:17

csak egy megjegyzés:

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=4653874

kézből készítettem 3 expót, HDR kép :)

:respect:
de csatornaban csuszva-maszva ez kicsit nehezebb :D

#410 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 17:28

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:13

ez jopofa, utana fogok jarni :D

#411 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:05

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:10

DSLR-ek nagyobb dinamikaátfogása miatt kevesebb expozíció is elég lehet, és ezt a kevesebbet is gyorsabban írná ki a memóriakártyára

hm.. szerintem a dslr-eknek NEM nagyobb a dinamikaatfogasuk. (szentsegtores lenne, amit mondok?) vegtelenul sok mindenben jobbak, mint a kompaktok a nagyobb szenzor (es mas) miatt, ugy is mint zaj, nagyobb erzekenyseg, nagyobb felbontas az objektivek miatt, gyorsasag, stb, stb.. de a dinamika miert lenne jobb? szerintem az a technologiatol fugg, es nem az elemi erzekelo nagysagatol alapvetoen. (ezert irtam a fuji-t!)

a gyorsasag is kerdeses ebben az esetben.. persze egy dslr 4-6-8 fps-t tud, mig a compakt 2-3-at mondjuk. es persze a dslr nagyobb belso memoriajanak koszonhetoen tobb kepet tud burst modba loni. de ha a cel egy db hdr kep, akkor ahhoz egyfelol mindegy, hogy 2 vagy 8 fps-el lovi (mindegyik keves, hogy ne legyen elmozdulas, mindekozben eleg, hogy az kicsi maradjon), masfelol 3-4 kepnel tobbre nincs szukseg. hogy ezt a 3-4 raw file-t nem 10 masodperc alatt, hanem egy perc alatt irja ki a kartyara? hat nem mindegy akkor mar?
a forum ma:

#412 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:09

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 17:07

ha ilyen a követelmény, akkor elég a pici váz is. viszon az obi kérdését még ki kell tárgyalni nagyon. valami jó nagylátó kell neked, ami nem igazán csillan be. ezen még gondolkodom. ha nincs állvány, de RAW-ba lősz, akkor még lehet varázsolni a beégéssel/bebukással

gondolkodni kell a témán...

üdv!
.
.
.

#413 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:21

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 18:09

ha ilyen a követelmény, akkor elég a pici váz is. viszon az obi kérdését még ki kell tárgyalni nagyon. valami jó nagylátó kell neked, ami nem igazán csillan be. ezen még gondolkodom. ha nincs állvány, de RAW-ba lősz, akkor még lehet varázsolni a beégéssel/bebukással

gondolkodni kell a témán...

üdv!

egyes sunyi beta videokamerakon van olyan hogy konyokpont, vagyis megadhatod hogy egy adott intenzitas folott a az erzekenyseg ne lin legyen, hanem log. nem tudom hogy ezt fotos korokben hogy hivjak vagy lehet-e, lammer vagyok, bocs.

#414 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:30

en, a magam reszerol, ilyet fenykepezogepben meg nem lattam/olvastam, hogy lenne.
a forum ma:

#415 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 18:05

hm.. szerintem a dslr-eknek NEM nagyobb a dinamikaatfogasuk. (szentsegtores lenne, amit mondok?) vegtelenul sok mindenben jobbak, mint a kompaktok a nagyobb szenzor (es mas) miatt, ugy is mint zaj, nagyobb erzekenyseg, nagyobb felbontas az objektivek miatt, gyorsasag, stb, stb.. de a dinamika miert lenne jobb? szerintem az a technologiatol fugg, es nem az elemi erzekelo nagysagatol alapvetoen. (ezert irtam a fuji-t!)

a gyorsasag is kerdeses ebben az esetben.. persze egy dslr 4-6-8 fps-t tud, mig a compakt 2-3-at mondjuk. es persze a dslr nagyobb belso memoriajanak koszonhetoen tobb kepet tud burst modba loni. de ha a cel egy db hdr kep, akkor ahhoz egyfelol mindegy, hogy 2 vagy 8 fps-el lovi (mindegyik keves, hogy ne legyen elmozdulas, mindekozben eleg, hogy az kicsi maradjon), masfelol 3-4 kepnel tobbre nincs szukseg. hogy ezt a 3-4 raw file-t nem 10 masodperc alatt, hanem egy perc alatt irja ki a kartyara? hat nem mindegy akkor mar?

A dinamikatátfogást ugyan nem tudom tudományosan megindokolni, de látványosan jobb a 350d/20d esetében mint pl az ixusommal készült képeknél de ezt színhiányt látom mások kompakttal készült képein is...

A sebesség ? Induljunk ki a shutter lagból, a elektronikus kereső késéséből, az eleve lassúb af-ből, és ezek együtteséből az expógomb lenyomása után...

#416 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 18:50

Ha másért nem is, de a dinamikát a zaj alulról korlátozza, amikor elnyomja a részleteket a sötét képrészeken.  A zaj pedig, ahogy te is említed, DSLR-ek esetén sokkal alacsonyabb.

Nem csak erre gondoltam, hanem hogy egy DSLR-t lehet állítgatni meg a menükben matatni, amíg ír a kártyára.  Nem tudom, hogy ezt kompaktok esetében is lehet-e?

Az már mindenesetre jó jel, hogy a dpreview szerint pl. ha egy Canon G7-ben gyors kártya van, akkor gyakorlatilag nem lehet megtölteni a bufferjét

#417 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 08:54

Nagyobb elemi érzékelő dinamikaátfogása is nagyobb kell legyen (azonos műszaki színvonalat feltételezve). Biztos mindenki halott már a cellatúlcsordulásról, amikor a túlexponálás miatt a cellákból a szomszédos cellák is kapnak elektronokat. Nagyobb elemi érzékelő több elektront tud magában tartani (mint ahogy nagyobb pohár is több víz betöltése után csurran túl), mielőtt a szomszéd is kapna belőle. Több elektronnal viszont nagyobb dinamikaátfogás érhető el, miután finomabb A/D átalakításra ad lehetőséget.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#418 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 09:03

a tulcsordulas az mar messze-messze a beeges utan kovetkezik csak be. ahhoz nagyon sok feny kell! az, hogy finomabb lepcsozetessegu esetleg, azt akar el is fogadhatom. de a finomabb lepcsozetessegbol _nem_ kovetkezik a nagyobb dinamikai atfogas! az ugyanis a legkisebb, meg informacioval rendelkezo feny, es a legnagyobb, meg informacioval rendelkezo feny kozotti kulonbseg.

hogy a zaj alulrol korlatozna? meglehet. de hat a zaj alacsony iso-n nem igazan jon elo, mint korlatozo tenyezo. ez magas iso-n jelent gondot. ott lehet, hogy a dslr-nek, ennek kovetkezteben, nagyobb az atfogasa. de mi van alacsony erzekenysegen?
a forum ma:

#419 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 09:47

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 18:21

az erzekenyseg ne lin legyen, hanem log...

Sziasztok!

Nos, gondolkodtam (:omg:, már megint!)

A kisebb váz szerintem még mindig jó lesz. Az állvány hiánya viszont mindenképpen RAW lövést fog eredményezni. Ebben az esetben egy helyesen exponált felvételből "ki tudsz hívni" 2-2.5 fényerőnyi különbséggel is tiffeket, amiket már PS alatt össze lehet montírozni. Ahol beég, ott a sötétebbet választod, ahol bebukik, ott a világosabbat. Így lehet meglepően jól exponált képet csinálni. Mivel nincsen állvány, ezért egy RAW-ból végzed ezt, nem több képet exponálsz. De valószínűleg lehetne találni olyan állványt is, amit le tudsz támasztani, csak annyi a lényeg, hogy a gép ne érjen bele a trutyiba a csatorna alján (legyen az csak sima por vagy sár, vagy valami olyan anyag, ami a csatornákban előfordult, ezt már az olvasó fantáziájára bízom).

Ha a csatorna falát kell fényképezni, akkor alighanem az a lényeg, hogy a lámpa által bevilágított részt tedd rá a képre. Nem tudom, hogy egy csőben meddig megy el a fény, ha te is ott vagy, de gyanítom, hogy nem sokáig. Vagyis a fény elmegy, de olyan hegyes szög alatt látod a falat, hogy mondjuk 10 méter után már úgyis meg kell ismételni a felvételt, mert ott már a részletek elvesznek a hegyes szög miatt a szűk csőben. Ezért a nagylátót javaslom.

Mivel olcsó vázat feltételezünk, ezért az obi se legyen atom drága. Lehetne nézni valami 14mm-es csodát, ez még a Sigma EX 14mm f2.8 HSM esetén is sok pénz. A Tokina 17mm f3.5 ATX Pro is jó választás lehet. De most ne kövezzetek meg, de talán egy halszem is jó lehet. Ha lerekeszeled, akkor elég jó a képe. Az élességet úgyis végtelenre teszed, minden éles lesz. Kábé 30-35e HUF körül kijön egy új Zenitar 16mm f2.8 az íbéjről. Ha ez túl vad, akkor lehet valami extra nagylátó, ilyen például a Sigma 10-20 és a Tokina 12-24 is. Ezek is reális alternatívák lehetnek. Rekeszelve mindegyiknek jó a képe. A halszem esetén még az is lehet, hogy a képben levő halszemes torzítás nem is zavaró, mert a cső kerek és a halszem hálás a kerek témákkal. Bár kicsit megdobja a síkot (középen púpos, széleken horpad), de ha középre célozol, akkor ez nem gond.

Én valami ilyesmiben gondolkodnék. Vaku nem kell, mert említetted a fényszórót is. Egyedül annyi a baj, hogy az összes nagylátó nagyon érzékeny a becsillanásra, a nagy gömbölyű frontlencséjük zabálja a fényt, aztán jól be is csillannak. Persze vannak fokozatok, például a Sigma 14mm-es egy igazi becsillanó bajnok. Cserébe viszont nagyon jó képe van.

Ha pedig az extra nagylátás nem olyan fontos, akkor lehet valami 20mm körüli lencsével is operálni, ott már rögtön nem olyan drámai a becsillanás. Bár a 20mm már a KIT obi territóriuma, így rögtön megérkeztünk az olcsó megoldáshoz, mert azt "ingyen" adják a géphez.

Remélem, hogy segít a gondolatmenet a választásban.
Üdv!

U.i.: az érzékenységet szerintem nem tudod variálni függvény alapján, a szenzor kívülről egy fekete doboz marad.
.
.
.

#420 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 09:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 10:03

a tulcsordulas az mar messze-messze a beeges utan kovetkezik csak be. ahhoz nagyon sok feny kell! az, hogy finomabb lepcsozetessegu esetleg, azt akar el is fogadhatom. de a finomabb lepcsozetessegbol _nem_ kovetkezik a nagyobb dinamikai atfogas! az ugyanis a legkisebb, meg informacioval rendelkezo feny, es a legnagyobb, meg informacioval rendelkezo feny kozotti kulonbseg.

hogy a zaj alulrol korlatozna? meglehet. de hat a zaj alacsony iso-n nem igazan jon elo, mint korlatozo tenyezo. ez magas iso-n jelent gondot. ott lehet, hogy a dslr-nek, ennek kovetkezteben, nagyobb az atfogasa. de mi van alacsony erzekenysegen?

Ha viszont nem a kvantálást finomítják, akkor több töltés esetén nagyobb lesz a maximum és minimum érték közötti különbség, ami végülis megfeleltethető a dinamikatartománynak.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.