HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#341 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:34

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 12:49

Szívesen. ;)

Neked köszi, elcsúszott a hivatkozás:D

#342 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:36

szerintem az egyszeruseg kedveert hasznos lenne az obikat ha sikerult osszeszednunk akkor egyetlen géppel [mondjuk van egy 20d-m erre] osszehasonlitani, de jo lenne egy állvány is, valami normális, mert ami nekem van az vmi hama szutyok.

tovabba sztem minden képet M modban és termeszetesen azonos bealiitasok szerint kéne csinálni, és lehetőleg addig amég téli nyár van mert a szurke időt a szürke idővel nehez értékelhetően összehasonlítani...
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#343 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 13:20

elviekben attol, hogy Nikon meg lehet osszehasonlitani![...]

nagyon nem mindegy, hogy melyik vázon hasonlítod össze. teljesen más az érzékelő és a szűrője. a nikonnak pl gyengébb az UV illetve IR vágója, azaz többet enged át mindkettőből. kapásból egy nagy különbség, ha picit hosszú expokat néznénk.

aztán itt van pl a CA meg becsillanás is, ezekre is hat az érzékelő-szűrő egy icipicit. aztán élesség. mások a mikrolencsék és az AA szűrők!

és ha a sigmát nézzük, az ráadásul van sigma SD10re is, ott pl SEMMILYEN összehasonlítás nem lehetséges, mivel foveon érzékelő és nincs AA filtere.

következtetés: mindenképp ugyanazzal a típusú vázzal kell csinálni a képeket, ugyanazzal a firmwarrel, és ugyanazzal a raw konverterzió kell, és lehetőleg valami jó, megközelítőleg jól kalibrált monitoron kell nézni.

jaj :D

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 16. 13:44 -kor

#344 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:38

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 13:34

Neked köszi, elcsúszott a hivatkozás:D

gondoltam  :p

#345 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:40

Idézet: Wyco - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 13:36

szerintem az egyszeruseg kedveert hasznos lenne az obikat ha sikerult osszeszednunk akkor egyetlen géppel [mondjuk van egy 20d-m erre] osszehasonlitani, de jo lenne egy állvány is, valami normális, mert ami nekem van az vmi hama szutyok.[...]

bizonyám! jó ötlet.

nekem mondjuk állványom van egy manfrotto 055 CLB 141 RC fejjel, ez elég stabil sztem ha önkioldót és mirror lockupot (ha van 20D-n) használunk. vagy archangel 5D-jén nézzük a képeket természetesen a megfelelő croppolás után  :p

#346 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:50

érdekességképpen el lehetne vonszolni pár arcot az 5d/1dm2 "csapatbol" :)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#347 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:52

Egyébként Dolfernek van stigma 10-20-a...

#348 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:53

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 13:52

Egyébként Dolfernek van stigma 10-20-a...

akkor már csak össze kell hozni őket wycoval :)

#349 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 14:03

asszem vele uzleteltem kb masfel honapja vmit :D akkor mutatta is.

#350 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 14:18

Ha tudtok várni amíg kitavaszodik, akkor a 10-22-re is ki lehetne terjeszteni a tesztet. Tudok vinni 055ProB állványt 329RC4 fejjel, az már elég sokat bír. Sőt - bár nem nagylátó - van még Tamron 28-75, Tamron 180 macro és 100-400L, amit érdeklődés esetén vihetek. Miután többségünknek itt cropos váza van, sőt, jellemzően 1.6x-os, ráadásul a megcélzott nagylátók a Sigma 12-24 kivételével csak ekkora kört rajzolnak, a váz lehetne mondjuk 20D, 30D, 350D, 400D valamelyike, azt hiszem, a képminőségben gyakorlatilag nincs különbség. Amúgy is az a lényeg, hogy egy vázon teszteljük a versenyzőket.

Szerk: a kitavaszodást a naptári tavaszra értettem, hiszen gyakorlatilag most is tavaszi idő van. :omg:
Szóval március-április környékén venném meg a 10-22-t.

Szerkesztette: Thrawn 2007. 01. 16. 14:20 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#351 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 14:24

Várni tudunk eppen...:)
Bár lehet akkor en epp Brazilban leszek.

#352 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 14:42

Sziasztok!

Én a korábbi tesztem idején elégg szubjektív voltam az objektívekkel szemben  :omg:

Ugyanis a Sigma esetén AF volt, a Tokina esetén MF (végtelenre). A Sigma jpeg-be dolgozott, a Tokina RAW-ba. És egy kalibrálatlan CRT monitoron néztem össze a képeket. Miért is tettem így? Engem leginkább az érdekelt, hogy mit tud kezdeni a Sigma a témával, éles lesz-e. Nem lett. Aztán az is érdekelt, hogy a Tokina milyen erős CA-t generál. Hát, generál. Viszont azért lőttem RAW-ba, mert a Rawshooter Essentials ügyesen kiszedi a CA nagy részét. Tényleg kiszedi.

Tehát megtudtam sokat a tesztből. És érdekes módon néha a Sigma felbontása jobb volt, egy zászlótartó rúd merevítő pálcája a hotel homlokzatán látszik vele, míg a Tokina esetén nincs merevítő. Viszont összességében mégis a Tokina volt jobb. Próbáltam vele kézből követő AF-et (nagylátóval, ez már merészség), simán fogta a célpontot. Egészében az AF sokkal meggyőzőbb volt rajta. És az obi mérete, ára és híre is jobb. Bár nekem is van Sigma obim, de az önpusztító szalagkábel története elgondolkodtató.

Amit javaslok:

- Fix állványról lőni, esetleg MLU
- lehetőleg ne változzanak a fényviszonyok nagyon (gyorsan kell lőni)
- a szignifikáns blendéket lőjétek végig (tág, f4, f5.6, f8, f11, utána már felesleges alighanem)
- hasonló fókusztávokat kell beállítani. Ez könnyűnek tűnik, de a kis minuszkuláris jelölések nem sokat segítenek az obin
- ha RAW, akkor a konverziónál WB-re figyelni, ha jpeg, akkor előtte figyelni
- M mód nem árthat, bár én Av-vel operáltam
- obi cserénél állványt nem felrúgni, ez nálam mindig "nagy kísértés" :)

Utána a kiértékelés már lehet akármin, de jobb a CRT és biztos hasznos a kalibrálás is. De az összevetéshez szerintem mindegy. És kitartónak kell lenni, esetleg asszonypajtásnak is megmagyarázni, hogy ez fontos dolog. Legyen türelemmel, apa dolgozik :)

Ha lehet, akkor én is elmennék a találkozóra. Nem mintha sokat hozzá tudnék tenni, bár egy Zenitar próbalövést is hozzá lehet tenni. Az aztán a nagy élmény.

Üdv!

szerk.: gépelni tudni kell. aki nem tud, az szerkeszt...  :lama:

Szerkesztette: donphobos 2007. 01. 16. 14:43 -kor

.
.
.

#353 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 14:55

ha megy a zenitar, megyek én is (az ugye m42?) :D
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#354 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:02

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 15:42

--- javaslatok ---

A gyors lövés miatt talán az Av mód célszerűbb lenne. A kalibrálatlan monitor pedig szvsz nem gond, mindenki megkapná a teljes anyagot, azután otthon azon nézné, ami éppen van neki.  Ha minden képet ugyanazon a monitoron nézünk, talán nem olyan nagy gond, ha nincs precíz kalibrálás. Attól még előjönnek a különbségek, beleértve az obik színvisszaadásbeli eltéréseit is. Nekem legalábbis fontosabb a rajzolat, mint az esetleges színárnyalatnyi különbség az obik színvisszaadásában. Ez utóbbi viszonylag jól korrigálható, a lágy rajzolat, torzítás, gyalázatos produkció a széleken, na az már elég kemény dió, ha nem éppen reménytelen eset.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#355 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:11

Av mod = labonloves.

ha a gep elallitja magat egy picit (hataron van mondjuk a fenymeres), akkor sotet/vilagos kepeket kapsz. csakis manualban mindent. kulonben osszevethetetlen.

az ojektivtesztrol amugy:
http://prime-junta.net/pont/How_to/ha_Test...est_a_lens.html
:p

ja, es tovabbra is ugy gondolom, hogy nincs akkora kulonbseg kulonbozo gyartok vazai kozott itt. es pont ezert irtam az 50-es kepet (azt amugy sem artana melle rakni, hogy tudja az ember mi a szenzor, es mi az objektiv hibaja!), mert ahhoz, mint kozos nevezohoz, lehet hasonlitani. kulonben is: a 3rd party gyartok tobb veggel keszitik az objektivet. gyanitom azert egy Canon tesztbol csak kiolvashatok valamit a Nikon veguekrol is..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#356 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 15:11

Av mod = labonloves.

Av biztos nem ad olyan jó eredményt, ha homogén a megvilágítás. Ha viszont mennek a felhők és néha kisüt a nap, néha pedig beárnyékol a felhő egy picit, akkor számomra az Av jobb választás. Mert így nagyjából azonos képet kapok, nem kell kompenzálni a zárral. Mert ugye a blende fix, direkt sorozatot lövök. Stúdióban a manuális jobb lenne, elismerem.

Ha szóltok időben, hogy mikor és hol lesz a lövészet, akkor hozok Zenitar csodát. Tanulságos lenne azt is belevenni a lövészetbe, hogy legalább el tudjuk helyezni a minőségét. Kicsit KIT-jellegű (kerestél Májkül?), mert olcsó és ahhoz képest nem is olyan rossz. Ronda, de finom.

Üdv!

:respect:
.
.
.

#357 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:26

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 14:55

ha megy a zenitar, megyek én is (az ugye m42?) :D

az enyém EOS foglalatos, ritka példány. nem kell adapter hozzá, ha EOS gépen akarod tesztelni :)
.
.
.

#358 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:28

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 15:26

az enyém EOS foglalatos, ritka példány. nem kell adapter hozzá, ha EOS gépen akarod tesztelni :)

akkor nem érdekes, mert nekem pentaxom van :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#359 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:29

dupla

Szerkesztette: Wyco 2007. 01. 16. 15:31 -kor

#360 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 15:30

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 15:26

Van valami relevanciaja egyebkent h kell atalakító vagy sem? Mert láttam h létezik Peleng 8-as is EOS.kukival, azok jobbak bármiben mintha átalakítót vennék?

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.