Canon DSLR topik IV.
Elküldve: 2007. 04. 17. 09:21
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 04. 17. 09:47
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 9:21
Igazából úgy lehetne pöpec módon tesztelni, hogy fix fényerőt kérek a helyszínre (nem túl sanszos), majd egy nagyon stabil állványról RAW-ban lőve megyek végig a sorozaton, esetleg még MLU is, kábeles kioldóval. A fix fényerő miatt nem gond, ha a Sigma 10-20 után felcsavarnék egy Tokina 12-24-et, majd azzal is végig tudnám lőni a sorozatot. És akkor lehetne ügyelni arra, hogy az expók hasonló értékekkel menjenek.
De ha fix záridőt használok, akkor be kell lőnöm valami köztes blendére, mondjuk f6.3-ra. De az összes többi blendénél alul- és felülexponált lesz a kép. Akkor pedig nehéz az élességet és a felbontást vizsgálni, ha beég vagy sötét. Ezért csináltam úgy, hogy lehetőleg jó legyen az expó (Av-ben lőve). Mondjuk a Nap közben tréfálkozott, a felhők is ellenem dolgoztak, tehát nagyon megváltozott minden.
Sajnos eszközök híján csak valami szubjektív tesztet tudok végezni. Megpróbálom úgy csinálni, hogy legyen értelme, mert azért is töltöm fel, hogy más is okulhasson. A Sigma 15-30 vs Tokina 12-24 tesztnél a fő hangsúly a homlokzaton volt, ott valamennyire lehetett vizsgálódni azért. Ott nekem a Tokina jobban bejött.
A mostani teszt ha összejön igazából egy magában álló dolog lenne, mert nem lesz más obi ott. Esetleg még közvetlenül utána a halszemmel tudok lőni egy sorozatot, csak hogy valami összehasonlítás legyen.
Én nagyon fogok örülni a szimpla egy obis tesztnek is, mert jó lenne látni végre igazi képeket az obival, nem csak kicsinyített változatokat.
Üdv!
U.i.: nem veszem piszkálásnak az ötleteket, próbálok minél jobban tesztelni majd
.
.
Elküldve: 2007. 04. 17. 09:52
Elküldve: 2007. 04. 17. 09:56
amugy meg ez is egy kozossegi elmeny, jo dolog az!
Elküldve: 2007. 04. 17. 10:04
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 9:52
Már voltam Pálvögyiben tesztelni, nagyon pici volt a hely és nagyon rossz a világítás. És kábé 50x gyalogoltak bele a képbe a kedves vevők. Finoman szólva lesz*rta mindenki, hogy én ott munkálkodok (-kodnék). A boltban nagyon segítőkészek voltak, de a körülmények nem annyira segítették a dolgot.
Ezért próbálkoznék inkább a fórumtársak jóindulatára hagyatkozva. Az optimális persze az amerikai módszer lenne: megveszem, használom pár hetet, aztán visszaküldöm és pénz vissza…
Üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 17. 10:10
Elküldve: 2007. 04. 17. 12:10
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 10:10
A legtöbb ismeretet tesztekből merítem. Valahogy nagyon bejön Petteri Sulonen írása (Prime-Junta.net oldal), az ő cikkeit szeretem csak úgy olvasgatni is, de a maga módján egész sok tudásmagot is összeszed. Érdekes, hogy a legtöbb cikk vagy teszt esetében nem érzek rá arra, hogy kell-e a lencse vagy sem, de az ő esetében igen.
Például nagyon érdeklődtem a Sigma 12-24 iránt, de a tesztet elovasva letettem róla. A Sigma 20mm f1.8 is igen érdekes volt, a teszt alapján viszont átgondoltam és rájöttem, hogy pont ilyen fókusztáv nem kell. A Sigma 15-30-ról nem írt, ezért az én magam teszteltem le és kiderült, hogy számomra nem felel meg. A Tokina 17mm f3.5 nagyon tetszik, idővel majd akarok olyat. A teszt alapján nagyon atom a lencse. A Sigma 14mm f2. 8 is nagyon érdekelt korábban, attól eltántorított a sok becsillanás.
Az új cikksorozat (Ugly Ducklings) lencséi közül három is nagyon mozgatja a fantáziámat, bár ebből kettő viszonylag rendundáns az én szemszögömből. Ezek az EF 24mm f2. 8 és az EF 35mm f2. Viszont az EF 135mm f2.8 SF már egy érdekes darab lehet. Jelenleg nem portrézom, de ha szeretnék majd, akkor ez érdekelni fog.
Mivel szeretnék egy jó nagylátót és majd idővel egy közel normált is, ezért a 24mm-es Canonnal alighanem meg is találtam az utóbbit. Ha majd egyszer a távoli jövőben lesz FF vázam, akkor ez lesz a nagylátóm. Addig viszont nyomozok egy elérhető árú, de használható minőséget adó nagylátó irányába. Sajnos ezeket a lencséket Petteri nem teszteli, a többi tesztoldal is viszonylag szűkszavú. A review oldalakat erős kritikával fogadom, tehát leginkább a saját kézből kapott infóban bízok. Akkor csak az a veszély, hogy magamat vezetem félre
A boltokban nem lehet igazából tesztelni, ezért kérek meg fórumtársakat.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 17. 14:12
ez tesztelésnél nem esetleg-dolog, hanem alapkövetelmény. ha olyan eredményeket akarsz, amelyek csak és kizárólag az objektív teljesítményét mérik, akkor az elérésüknek ez az EGYETLEN módja. és nem mindegy az se hogy mit fotózol, de nyilván tudod te is.
az egyik legjobb módszer a téglafal fotózása mert az a felbontást, kontrasztot, és torzításokat is kihozza rendesen ám. utána CA teszt napsütéses időben vízcsillogással és/vagy faágakkal. végül pedig közelpont közeli tesztelés, hogy a legnagyobb nagyítást hogy bírja.
Elküldve: 2007. 04. 17. 14:33
Elküldve: 2007. 04. 17. 14:54
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 15:33
Elküldve: 2007. 04. 17. 15:25
A fényerő dolog inkább csak egy rossz beidegződés, de szerintem a fix fényerős obi jobb. Ez kábé annyi egyébként, hogy figyelni kell rá, ha mondjuk f5.6-ra felmegy 20mm-re tekerve, akkor 10mm-re tekerve is ott marad. Ha tág blendével akarnék fényképezni és nem figyelek oda, akkor elrontom. De ha odafigyelek, akkor nem. Tehát ez májnor issú.
Az AF nagy háklim. Tudom, hogy hülyeség, de aki egyszer már megszokta a HSM/USM párost, az nagyon nehezen képzel el mást. Nem akarok olyat mondani, hogy nincs visszaút, mert biztos van. Számomra az ultrahangos-piezo elvtől egyedül a képminőség tud eltéríteni. Egy jó fixet el tudok képzelni AFD motorral is, de egy sokat használt zúm legyen HSM vagy USM. Ha nem az, akkor ne tekeredjen az élességet állító gyűrű, mert attól feláll a szőr a hátamon. A Tamron lencsék kiválóak optikailag, de sajnos kiesnek a fentiek fényében. Nagy kezem van, én fogom az egész lencsét, nem tudom csak egy részét "összecsiptetni", tehát zavar a forgó tárcsa.
A látószög is jó kérdés. A 10mm az EOS-10D vázon 16mm, ami gyakorlatilag egy EF 16-35 lenne FF vázon. Nagyon csábító. A Tokina 12mm-e nem sokkal rosszabb, de széles oldalon minden mm nagy áldás lehet. A vékony oldalon viszont messzebbre visz a Tokina, már-már tele, ha lehet ilyet mondani. Tehát kicsit amit nyerek a réven elvesztem a vámon érzést okoz.
Valószínűleg el fogok még nyüglődni a dolgon. A képminőség tekintetében fej-fej mellett van mindkettő, a darabok szórása simán meg is tudja cserélni a pozíciót a dobogón. Nehéz szülés lesz ez. Az a szerencse, hogy semmi pénzem nincs még, tehát tudok gondolkozni elég sokáig…
Üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 17. 17:54
Elküldve: 2007. 04. 17. 17:55
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:02
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:36
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:38
a 24mm nehany evtizede meg extrem nagylatonak szamitott... az ha jol szamolom 15mm-es objektivet jelent az 1.6x-ozo vazon!
meg is neztem gyorsan a Nikkorok tortenelmet (bocs a felretopicert..), a nem halszem, 30 alatti nagylatok a kovetkezokeppen jonnek: 1959 21/4; 1967: 24/2.8; 1968: 20/3.5; 1971: 28/2; 1973: 15/5.6; 1976: 13/5.6
tehat a 12mm*1.6=19.2mm-nel nagyobb latoszog 73-ban jelenik meg.. es nem mondom, hogy soha senki nem hasznal ilyeneket, de igencsak ritka. szerintem ha csak nem a nagyon extrem kepekre "hajt" az ember, akkor 20 alatt (ez ugye 12.5 croppon) nem nagyon hasznal nagylatot.
Szerkesztette: bogdan 2007. 04. 17. 19:59 -kor
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:45
Elküldve: 2007. 04. 17. 20:20
ha azt nézem, hogy a Zenitar látószöge egy jó nagylátó, akkor nem olyan extrém a Sigma 10mm-e. persze nagyon széles, de néha nem árthat. viszont arra a fajta utcai fotózásra, amikor unalmas városképeket csinálok tökéletes a látószöge. és én ezzel kábé boldog is vagyok.
innentől kezdve a kis extra bónuszok a fontosak (fényerő, HSM, extra nagylátó, extra tele, kis táska vagy hasonlók), ezeket kell kimazsoláznom. én legalábbis így gondolkodom...
a végén úgyis az lesz, hogy keresztül megy rajta a fény és majd a produktumot nézegetem nagy boldogsággal a monitoron. horribile dictu ki is nyomtatom, de ilyen még csak ajándék célzattal történt eddig...
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 17. 20:33
most minden banto szandek nelkul: nem igazan ertem a mai fotozokat, akik a kepeket 99%-ban monitoron nezik, ami egy jobb mobiltelefon kepessegeihez eleg (nemi koltoi tulzassal..) hogy valami konstruktivitast is felmutassak: nem hiszem, hogy a monitor felbontasaban jelentosege lenne annak, hogy a zenitart vagy valami extra jo objektivet hasznalsz-e!
baratom orult bele mostansag az analog-ff fotozasba. az elmult nehany honapban elfotozott tobb tucat tekercset, ezekbol kinagyitani csak egy-ket tucatnyi kepet nagyitott ki, nehany tekercset meg bescannelt. szidom is erte, mint a bokrot, mert ez nem fotozas!
Szerkesztette: bogdan 2007. 04. 17. 20:34 -kor

Súgó
A téma zárva.