HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#2161 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 24. 12:57

Én nem szórakoznék vele. Ebayről összesen 21-23ezer Ftért beszerezhető Canonhoz Kenko közgyűrűsor, aminél működik minden elektronikus funkció, így az AF és a blendebeugrasztás is.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2162 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 13:01

akkor van ertelme, ha extrem nagyitast akarsz elerni igen jo minosegben. a kozgyuru "megeroszakolja" optikailag az objektivet, mikozben egy nagylatot (24-28mm tipikusan) forditva felrakva az pont ugyanabban az optikai minosegeben mukodik, mint ahogy tervezve volt, csak forditva.

persze ilyenkor mindenkeppen szukseges atomstabil allvany, jo vilagitas, es eseteg kihuzat tovabbi nagyitas eleresehez.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2163 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 15:09

bogdan úr !  :cool: ! Felejtse már el ezt a megerőszakolja az optikát dolgot ! Növeli a filmsík optika távolságot, növeli a nagyítást eltolja a közelpontot és végtelent, De senkinek nem okoz kellemetlen intim élményt és maradandó mentális károsodást, sőt. Összességében nagyon jó használható makrómegoldás. Más kérdés hogy 2x rongyot nem ér egy pár műanyagcső bajonettel meg pár rézszállal. 30k környékén megkapni pl a vivitar 100-as makrót.

#2164 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 15:50

ize.. lehet, hogy kisse kepzeletdusan fogalmaztam, de azt hittem, hogy azert altalanosan egyertelmu, mirol irok. (ugy tunik tevedtem.)

a megnovelt filmsik-optika tavolsag ugye megnoveli a lekepzesi kort, ezzel er el nagyobb nagyitast. ergo drasztikusan(!) lecsokken a felbontas. jol mondom? a tobbi problemakorrol (torzitas, CA, miegyebek) nem tudok bovebbet, de gondolom az sem optimalis.

en csak ezt az egyszeru tenyt probaltam igy megfogalmazni, miszerint kozel sem lesz optimalis az optika teljesitmenye. ettol meg lehet hasznalni, nekem is van kozgyurum, de a kerdes konkretan arra vonatkozott, hogy mi az elonye a forditogyurunek. (kezdem nyuszinak erezni magam, es forgatom a sapkamat a kezemben... ha nem valaszolok precizen az a baj, ha precizen valaszolok az a baj???)

a forditogyuru eseten a megforditott mukodes miatt sokkal kozelebb van az eredeti es tervezett optikai korulmenyekhez a felallas, ergo jobb is a teljesitmeny. peldaul sokkal nagyobb nagyitast lehet elerni igy, amit a masikkal csak sok-sok veszteseg aran lehetne. a Nikon a kihuzat vegere konkretan a 24mm-es optikat ajanlja megforditva. gondolom nem veletlenul.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2165 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 16:22

Hm, valamiért délután nem küldte el a hozzászólásomat, ezért megismétlem.

husevo: ha már úgyis fordítógyűrűben gondolkodsz, miért nem nézel mellé valami M42-es manuális obit is, amit tudsz kézzel rekeszelni? Így párezer forintból megúsznád, ahelyett, hogy minden makrózásnál a huszonezer forintos objektíved tönkretételét kockáztatnád. Fordítógyűrűvel úgyis mindegy, hogy milyen üveg van rajta (most tekintsünk el az egyes objektívek minőségétől, természetesen nem a leggagyibb obiról beszélek, 50 milliméteres, újszerű, jóminőségű M42-es alapobit már 1000-2000 forintért lehet venni), autofókuszt úgysem tudsz majd használni, de az én javaslatommal élve nem papíron kell kiszámolnod a megfelelő mélységélességhez szükséges rekeszt (ráadásul nem kell fölöslegesen kockáztatnod az obi "forró" leszedegetésével), hanem a keresőben is tudod ellenőrizni, majd utánállítani.

#2166 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 17:24

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 15:50

ize.. lehet, hogy kisse kepzeletdusan fogalmaztam, de azt hittem, hogy azert altalanosan egyertelmu, mirol irok. (ugy tunik tevedtem.)

a megnovelt filmsik-optika tavolsag ugye megnoveli a lekepzesi kort, ezzel er el nagyobb nagyitast. ergo drasztikusan(!) lecsokken a felbontas. jol mondom? a tobbi problemakorrol (torzitas, CA, miegyebek) nem tudok bovebbet, de gondolom az sem optimalis.

en csak ezt az egyszeru tenyt probaltam igy megfogalmazni, miszerint kozel sem lesz optimalis az optika teljesitmenye. ettol meg lehet hasznalni, nekem is van kozgyurum, de a kerdes konkretan arra vonatkozott, hogy mi az elonye a forditogyurunek. (kezdem nyuszinak erezni magam, es forgatom a sapkamat a kezemben... ha nem valaszolok precizen az a baj, ha precizen valaszolok az a baj???)

a forditogyuru eseten a megforditott mukodes miatt sokkal kozelebb van az eredeti es tervezett optikai korulmenyekhez a felallas, ergo jobb is a teljesitmeny. peldaul sokkal nagyobb nagyitast lehet elerni igy, amit a masikkal csak sok-sok veszteseg aran lehetne. a Nikon a kihuzat vegere konkretan a 24mm-es optikat ajanlja megforditva. gondolom nem veletlenul.

A nagyítás nem feltétlen olyan drasztikus hogy ilyen mértékű optikai hibákat eredményezzen, vagy a meglevőket ennyire felnagyítsa.  A makró hatás a közelpont távolságának csökkenésével és a nagyítással együtt áll elő. Ha vannak optikai hibák (és itt főleg a CA-ra gondolok, mert a torzítás főleg a képszéleken jellemző amit itt most mi nem hasznosítunk) akkor azok jelentkezhetnek nagyítva, de pl a felbontás itt szvsz nem akkora probléma mert a makrózás általános rekesze F8-F11 környékén történik ahol az optika felbontásának csúcsát hozza, így van miből gazdálkodni (vagy még szűkebb rekesszel).  A megvilágítás is általában olyan hogy kerüli a CA-t okozó szélsőségeket. All-in-all ez egy nem rossz kompromisszumos megoldás.

A fordítóssal is nagyon szép eredményeket lehet elérni, akár a kitobit megfordítva (a próba erejéig még fordítógyűrű sem szükséges, a váz elé fogod fordítva oszt kész), de érdemes esetleg a polcról elővenni a papa zenitjét és szembeforgatni annak az objektívjét egy próba erejéig 50mkII-vel is. Próbálkozz, úgy tapasztalsz. :)

bogdan úr, meglepett, hogy nem kalapja van !  :cool:

#2167 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 18:18

Tudnátok nekem ajánlani vmi jó AA-s akkut és hozzá egy jófajta töltőt? Egyáltalán ti miket, hogy használtok vakukba?
Nem bánnám, ha gyors lenne, azt se, ha jó nagy teljesitménye lenne az akksinak.
Szabad, avagy kell ilyen szetteket venni, ahol 4db akksit adnak 2xxx mAh teljesitménnyel?
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2168 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 18:29

Nekem Ansmann cuccaim vannak (gyorstolto es elemek), en szeretem. Mas persze masra eskuszik, GP, Energizer, stb.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2169 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 19:22

Idézet: Dolfer - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 18:18

Tudnátok nekem ajánlani vmi jó AA-s akkut és hozzá egy jófajta töltőt? Egyáltalán ti miket, hogy használtok vakukba?
Nem bánnám, ha gyors lenne, azt se, ha jó nagy teljesitménye lenne az akksinak.
Szabad, avagy kell ilyen szetteket venni, ahol 4db akksit adnak 2xxx mAh teljesitménnyel?

Csakis sanyo Eneloop.A miértre választ kaphatsz a közelben fellelhető "mindent a tölthető ceruzaakkukról" topikban. Ha nem akarsz sokat kiadni érte akkor vásárold meg négyes akku plusz töltő kupacban az eneloopokat (5000 Ft környéke, pici föle van) ha rendes töltőt is szeretnél akkor conrad-tól jöhet az IPC-1L töltő egy két garnitúra eneloop mellé.

Szerkesztette: RiCS 2007. 04. 24. 19:23 -kor

#2170 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 19:46

Idézet: husevo - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 13:38

A fordítógyűrűs makrózásnak mikor van értelme? Milyen objektíveknél mennyire nő meg a nagyítás? Egy 50mm-es optikám van, éremes ilyesmivel próbálkozni? Illetve ha benyomja az ember a mélységellenőző gombot és közben leveszi az obit, akkor utána full manuálisan a blende a beállított állapotban marad? Vmi baja lehet a cuccnak?

Itt egy fordítógyűrűs, kitobis kép, 350D-vel készült.
Ez a max nagyítása, a fókuszt nagyon nehéz eltalálni, legalább is nekem.
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#2171 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 04. 24. 19:57

Idézet: Bucy - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 20:46

Itt egy fordítógyűrűs, kitobis kép, 350D-vel készült.
Ez a max nagyítása, a fókuszt nagyon nehéz eltalálni, legalább is nekem.

Én itt nem látom, hogy a fókusz vagy a felbontás hibádzik, valaki segítsen.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2172 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:19

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 20:57

Én itt nem látom, hogy a fókusz vagy a felbontás hibádzik, valaki segítsen.

szerintem a mozdulatlanság :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2173 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:30

Szerintem is, jól látszik, hogy függőlegesen bemozdult a kamera.

Egyébként kipróbáltam az EOS 50E-t fordított 28 milliméteres fixszel, egész kellemes, ~2:1 leképezés érhető el vele :) Igaz, hogy az élességi tartomány 2.8-on (az én obimat nem lehet kézzel rekeszelni) kb. két milliméter :)

#2174 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:34

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 21:30

Szerintem is, jól látszik, hogy függőlegesen bemozdult a kamera.

Állványról időzítővel készült.

#2175 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:40

Idézet: Bucy - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 20:34

Állványról időzítővel készült.

MLU?
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2176 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:46

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 21:40

MLU?

Ahhoz nem nyúltam, lehet az a gond.

#2177 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 20:47

Ez nem lencsetorzítás, látod a függőleges "kenődést"? Lencsehiba nem lehet, akkor nem lenne ilyen jól megállapítható iránya, illetve egy esetben lehet, ha CA-ról van szó, de én elszíneződést nem látok.

Csatolt fájl:

#2178 Felhasználó inaktív   husevo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 24. 21:22

Fordítógyűrűnél akkor minél nagyobb az objektív látószöge, annál nagyobb lesz a nagyítás?

#2179 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 21:24

Így van. (Persze ha nem extrém nagy a minimális tárgytávolság. :) )

Szerkesztette: debaj 2007. 04. 24. 21:25 -kor

#2180 Felhasználó inaktív   gpek 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 21:31

Vennék egy viszonylag nagy átfogású obit a 350D-m re a kit mellé vagy, a helyett (elég rossz fényértékei miatt) egy 28-200 as 3.5 - 5.6 -os vagy 6.4 -es obira gondoltam tud ilyet valaki vagy van esetleg eladója? Mi a véleményetek az obiról nincs túl nagy aberáció a szélső értékeken?

G.
GPEK WEBDESIGN & SITEBUILD
2004 www.gpek.hu | gpek@vipmail.hu

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111