hat ez ennel sokkalta bonyolultabb kerdes szerintem. szoval...
egyfelol ugye kompromisszumok nelkul nincs fotozas. van amire a 4x5-os fagep a megfelelo, van amire a kompakt digitalis. ugyanez objektivekben is: van amire a fix, van amire a fenyeros 3x-os zoom, es van amire a 6-10x-es ultrazoom.
ez ugye a tema kivanalma. de hat a tema nem magatol van (kiveve ha valaki profi, azaz ebbol keresi a kenyeret, o valoszinuleg nem nagyon valogathat: amiert fizetnek, azt kell lefotoznia.) a temat a fotos valasztja, es ebben egyfelol benne van a geppark ismerete (mit lehet vele megcsinalni -- en sokszor nem is nyulok a gepert, ha latom, hogy nem neki valo a tema!), masfelol a geppark es a latasmod az egy egymasra hato folyamat eredmenye. (filozofiaban kepzettek szamara: hermeneutikai kort alkot..

)
ezek utan meg meg bejon az idoben valtozas (ketszer ugyanabba a folyoba lepni... hiaba no, a filozofia sokmindenre ad valasz..

), marmint az ember is valtozik.
en kezdtem egy 50-es alappal zeniten. akkor (ahogy egy kisgyerek sem), nem tudtam milyen jo nekem, es zoomra vagytam mindig. nem tellett, lett melle egy 135-os meg egy 200-as. a 135-osbe beleszerettem, talan orokre. mindekozben nem birtam rondabb kepszoget elkepzelni, mint a 35mm, mert akkoriban minden kompakt filmes kamera ezt hozta.
igy hat az uj Nikonom melle jott a Nikkor 135/2-es, meg egy szigma 70-200/5.6?. (keves butabb dontest hoztam eletemben..), aminek a 135-os "fulig" szerelme lett a vegeredmeny, a 70-200 e mellett total hasznalhatatlan, es az 50-es teljes elfelejtese.
kovetkezo lepes egy 28-70/2.8 Sigma, eloszor imadtam, majd rajottem, hogy 28mm-en hasznalom szinte legtobbszor, ott meg borzasztoan torzit. (ok, ez beletelt par evbe.) ezek utan vettem meg nemreg a 24mm-et (a 28 nem eleg, de 20-at mar nem akarok tudatos dontesen keresztul), es az 50-eset (olcso, kotelezo darab), aminek bar latom a problemait (bokeh..), ismetelten megszerettem. es latom mily boldog is a gyermek, mert nem latja a nagyok problemait!
kozben a Rolleiflex maniam beindulvan, nem nagyon valogathatok objektivben, de azt latom, hogy az o relativ 38-40mm-e, azaz a 35mm-hez kozel eso enyhe nagylato, az egeszen kellemes. azt hiszem miota kihalt ez a latoszog a mindennapi eletbol en ismetelten kezdem felfedezni.
szoval az ember szemleletmodja oly sokat valtozik, es mindegyiknek ekozben sok ertelme es erdeme is van, hogy altalanos allitast a "mi a jo valasztas" nem lehet mondani. az ember maganak kell, hogy kialakitsa.
mielott barki csodalkozna a torteneten, ugy hiszem egy tortenet eleg magyarazo erovel szolgalhat sok kerdesre. es remelem ez ilyen volt.