Idézet: donphobos - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 14:03
Én egy ideig nem nézegettem a zsebgépeket, csak mostanság vetettem pár pillantást a kínálatra. Már nincs is átnézős kereső sem, csak a "nyújtott kezes eltartós" stílust támogatják a gépek. Megjelenet a 28mm, de 24mm-t nehéz találni. Teljesen hanyagolják még a rekesz- és zársebesség-prioritást is, hát még a manuálisat. Az "advanced" gépeken vannak programok, de kábé ennyi. RAW? Hát, persze…
Azért nincsenek ilyenek, mert a legtöbb embernek (és a zsebgépek esetén a "legtöbb ember" a piac, nem a fotóamatőr, a profi fotós) nincs rá igénye, vagy nem tudja, mi az. És ha egy gépen akár tíz forintot spórolnak, mert nincsen benne átnézeti kereső, egymillió eladott példánynál máris tízmillió forintot spóroltak. A manuális/félmanuális módokat meg száz emberből használja öt, RAW-val ugyanennyiből pepecsel egy, a többi kilencvenkilenc megelégszik a JPG-vel, ami kipottyan a gépből, és semmilyen utómunkát nem fog rajta végezni, max. annyit, hogy a gép buta szoftverével eltüntetgeti a vörösszemeket, és örül annak jól. Sokan attól riadnak vissza, ha sok beállítási lehetőség van, mert ő ehhez nem ért, ő ezt elrontaná, kéri inkább azt az ötgombosat. Nagylátóról: ekkora méretben elég nehéz egy viszonylag jó, korrigált, kellően fényerős nagylátót a gépbe iszkábálni, mert ugye minél "nagyobb a látó", annál jobban meghálálja a fényerő a nagyobb frontlencsét, ami ugye nem fér el. Zsebgépek ezek. A filmes "megfelelőiken" még fókusz, zoom sincs, csak két műanyaglencse.
Ha meg ezek megvannak, vagy legalább egy részük, akkor az máris extra lesz, "félprofi fényképezőgépként" hirdetik, és az árcédulára felkerül még egy kettes szorzó is.
Idézet
És ne (!) adjon hangot expó közben, mert attól rám jön a sikítófrász.
Vannak országok, ahol kötelező, hogy (legalábbis közterületen) hangosan "süljön el" a fényképezőgép. De általában ezeket a hangokat ki lehet kapcsolni.