Idézet: denes44 - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 22:06
Én valamiért Canon felé húzok, de fogalmam sincs miért

Annyire még nem merültem bele, de azt tudom már hogy a Nikon-ok nagyobbak, kényelmesebbek.
Viszont sztem a környezetemben több a Canon-os fotós, és ugye az se hátrány, ha néha tudok 1-2 dolgot kölcsönkérni
Viszont szerintem most az fog számítani hogy melyik rendszerhez olcsóbbak a kiegészítők, kevesebb pénzből melyikhez lehet jobb obikat venni? Ebben ki a nyerő?
Meg olvasgatom itt néha hogy vki ilye-olyan régebbi obit vesz, ami tökéletesen működik, csak pl. nincs AF meg ilyenek, viszont olcsó. Ezek a lehetőségek is érdekelnének.
régi obik szempontjából egyértelműen a canon a nyerő, mivel szinte minden objektív rámegy adapterrel (kisfilmesekre gondolok, ennél nagyobb formátumokat nem ismerem eléggé). azaz canonra pl lehet tenni M42n meg több régin kívül adaptált nikon obit is (bár nincs se AF se semmi kommunikáció a vázzal, hacsak nem spéci az adapter), míg ez fordítva nem igaz (vagy csak nagyon kompromisszumokkal).
a saját objektívparkkal már más a szitu. el is mondom, miért.
canonnak rengeteg objektíve van. elképesztően sokoldalú a rendszer, vannak belépőszintű, komoly, és profi optikák is, amikkel lefedhető egy nagyon nagy tartomány.
nikonnál ez abban más, hogy most kezdik feltölteni a parkjukat. profi obik vannak bőven, de normál halandó csak nemrég óta tud venni pl viszonylag jó telezoomot (ezt a lyukat az új 70-300 töltötte be, míg canonnál már régóta van 3 obi a profin kívül, ami KÖRÜLBELÜL erre a tartományra hivatott létezni).
mindenképp érdemes szétnézni a külső gyártóknál is, mint tokina és sigma (bár utóbbi hírhedt a gyártási hibákról, de erről tulajdonosok beszélnek majd).
a vázak terén a következő a különbség (ha valamit tévesen írok le, szóljatok, megbeszéljük, de én így ismerem a vázakat):
nikon: amit kifizetsz, azt kapod. ha csökkenteni akarják a váz árát, akkor igyekeznek ügyelni arra, hogy az ne menjen a használhatóság, kényelem rovására. ezért minden nikon váz fogása jó, és a keresők is jobbak, mint a canon megfelelőkön. működési sebesség terén szintén nincs kompromisszum (canon 300D a legrosszabb, de az úgyse jön szóba. nikonnak jellemzően a kereső elsötétedése tart kevesebb ideig, mint canonnál) a gombok szép nagyok, kesztyűvel is használhatóak.
canon: picit drágábbak, mint amit a megfelelő kategóriás nikon (D40x-400D, D80-30D, D200-5D, stb). a keresők csak a 20-30D és afeletti kategóriában használhatóak manuális fókuszra. a markolatok szintén szörnyűek, ha nagy a kezed és nem veszel hozzá portrémarkolatot (vagy még úgy is kicsi marad). pici gombok jellemzőek. ellenben a 30D felépítése jobb, mint a nikon D80nak, fém, ez nagy előny, ahogy az 5 kép másodpercenként szintén az.
kb ennyi jut az eszembe. a kapott képek mindkét rendszerből állati jók, de leginkább objektívfüggőek. jótanács: kitobit csak nikonhoz vegyél (mivel d80at veszel). a 30Dhez adott kitobik adják az egész canon objektívpark legerősebb geometriai torzítását, és emelett a 18-55öt megérintve engem a hideg rázott.
remélem segítettem.
Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 05. 03. 23:26 -kor