Idézet: 2345 - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 17:26
Hát igen, éppen ezért nem szeretnék venni DSLR-t, mert szerintem én azt nem tudnám ki használni se.
ezért gondoltam a Panára, amire azt mondják, hogy a kategóriáján belül jó (képstabi, optika).De ha van másfajta és jobb gép hasonló ~130k-s áron akkor mondjátok nyugodtan.
sajnos túl olcsón nem lehet megúszni sehogy sem. ha veszel egy kompaktot (vagy bridge, de az drágább), akkor elkezded használni és ki tudod találni, hogy jó-e neked. ha valaki akarja, akkor iszonyatos pénzen vehet kiegészítőket is a kompaktokhoz, de ezt nem igazán ajánlom. arany árban van egy telekonverter vagy nagylátó konverter és szerintem nem hoz akkora pluszt a képminőségben.
ha már kompakttal indulsz, akkor viszont meg tudod nézni, hogy mi az a terület, ahol előrelépésre vágyol. mondok lehetőségeket:
- gyorsabb AF?
- igazi kereső?
- komoly nagylátó? (ez igen drága lesz, előre szólok)
- komoly tele? (a természetfotózáshoz [pl. madár] nagyon nagy gyújtótávolság kell)
- gyorsabb általános reakció?
- jobb dinamika?
- nem olyan "trinitronos" színek?
- nem szét-sharpeningelt jpeg képek?
- komolyabb fénymérés?
- komoly vakuzás?
- cserélhető objektív?
ha a fentiek közül bármelyik is felmerül, akkor hiába is kacsingatsz a bridge kategória felé, az nem oldja meg. ilyen esetben DSLR kell majd.
egy normális DSLR kit jó lehet, de akkor már nagyon észnél kell lenni. rendszerben kell gondolkodni, a váz nem jelent semmit. legyen egy koncepció, hogy milyen obikra gyűjtesz és azokkal a kiválasztott váz hogyan működik. milyen vaku lehet, milyen dolgokat szánsz még hozzá és azokkal együtt kell összevetni a többi típussal/márkával.
tehát lehet olcsó első pillantásra egy Nikon D40, viszont a régi (nem rossz) csavaros obikat az nem fogja kezelni. a vadi új telék viszont irgalmatlanul drágák. tehát lehet, hogy nyersz a réven, de elveszted a vámon.
Canon oldalon is trükkös lehet a dolog, de ott a csavaros megoldással legalább nem kell foglalkozni. ott például az lehet gond, hogy megnézel képen egy EOS-30D vázat (olvasol róla, tetszik), aztán veszel egy elérhető árú EOS-400D-t. és akkor kiderül, hogy túl pici, túl műanyag (ha ez zavar, nem tudom) és kell hozzá egy grip. az biztos, hogy a grippel együtt is olcsóbb egy 400D, mint egy 30D és ez nem jó példa így, de próbálok szemléltetni a rendszerekkel kapcsolatban.
azt is figyelembe kell venni, hogy ha a DSLR masinát meg is veszed, attól az még nem az üdvösség egyből. ha túl nagy és macerás cipelni, akkor nem fogod magaddal vinni és akkor jobban járnál egy hordozhatóbb kompakttal, mert azzal legalább tényleg fotózol.
nem ismerem a szempontjaidat, de valamit ki kell gondolni fejben (az még ingyen van) és aztán megosztani itt és akkor lehet majd segíteni. fognak segíteni az emberek, ha értelmesen kérdezel. érdemes jó sokat visszolvasni, akkor a gyakran kitárgyalt kérdéseket le is zárod még magadban és tudsz olyanokat kérdezni, amire a közösség hajlandó is válaszolni.
kompaktokban én sajnos nem vagyok most otthon, pár év kiesett és ez komoly lyukat eredményezett a tudásban. így átadom a stafétabotot másnak
üdv!
.
.
.