HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows history - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows history avagy egy kis merengés a múltba. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#1 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:40

Most hogy 2007-et írunk és itt a Vista megjelenése, úgy gondoltam, hogy talán azok a felhasználók akik jó pár éve használnak PC-t előszerettel emlékeznek vissza azokra az Operációs rendszerekre amelyeket használtak. Akik meg még most ismerkednek a PC-vel, azoknak meg egy kis töri óra :p

uhh nem is tudom, hol kezdjem, a topic címében a windows szó van, de lesz kakukktojás, pl az MS-DOS

http://hu.wikipedia.org/wiki/MS-DOS

Idézet

A Microsoft lemezes operációs rendszere, az MS-DOS (Microsoft Disc Operating System) egy széles körben használt operációs rendszer volt a PC-kompatibilis platformon (ma már kiváltották az asztali gépek terén a Windows különféle változatai). Első verziója 1981-ben jelent meg, és 8 fő változat készült belőle, mielőtt a Microsoft 2000-ben befejezte a fejlesztését. A bevételének és piaci részesedésének köszönhetően ez volt a Microsoft kulcsfontosságú terméke a programozási nyelveket gyártó cégből kiterjedt szoftverfejlesztő vállalattá való növekedés során.

Windows 1.0
http://www.fortuneci...435/windows.htm

Kép

Windows 3.0
http://en.wikipedia....iki/Windows_3.0
Kép
a dátumra odafigyelni :p Latest stable release: Windows 3.00a / October 31, 1990

http://en.wikipedia....ki/Windows_3.1x
Kép
Windows for Workgroups 3.1
Windows for Workgroups 3.11
Windows 3.2

http://en.wikipedia....wiki/Windows_95
ebből volt OSR2 is
Kép

#2 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:46

http://en.wikipedia....wiki/Windows_NT
Kép
Kép
Ez megelőzte a 95-t :)

http://en.wikipedia....wiki/Windows_98
Kép
Kijött belőle SE azaz Second Edition verzió 1999-ben azthiszem.

http://en.wikipedia....wiki/Windows_Me
Kép

#3 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:50

Windows 2000
http://en.wikipedia....ki/Windows_2000
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Windows XP Home & Professional Edition (32 bit)
http://en.wikipedia....wiki/Windows_XP

Kép

#4 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:57

http://en.wikipedia....ws_XP_Edition_N
Kép
http://en.wikipedia...._Center_Edition
Kép

http://en.wikipedia....ows_Server_2003
Kép

http://en.wikipedia...._64-bit_Edition

Idézet

For the 64-bit Windows XP for IA-64 (Itanium) systems, see Windows XP 64-bit Edition.
Windows XP Professional
x64 Edition Windows XP logo

A Windows XP x64 desktop
Website:  Windows XP Professional x64 Edition
Company/
developer:  Microsoft
OS family:  Windows NT
Source model:  Shared source
Latest stable release:  RTM / April 25, 2005
Kernel type:  Hybrid kernel
Default user interface:  Graphical User Interface
License:  Microsoft EULA
Working state:  Current

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition released on April 25, 2005 by Microsoft is a variation of the typical 32-bit Windows XP operating system for x86 personal computers.

Windows XP Professional x64 Edition is based upon Windows Server 2003 SP1 (build 5.2.3790.1830), as that was the latest version of Microsoft Windows during the operating system's development, but takes Windows XP as its name. It is designed to use the expanded 64-bit memory address space provided by the x86-64 architecture.

The primary benefit of moving to 64-bit is the increase in the maximum allocatable system memory (RAM). Windows XP 32-bit is limited to a total of 4 GB, which is, by default, equally divided between Kernel and application usage. Using the /3GB switch in the boot.ini file forces Windows to limit the kernel to the upper 1GB and provided up to 3GB per application. Windows XP x64 can support much more memory; although the theoretical memory limit a 64-bit computer can address is about 18 exabytes (18 billion gigabytes), Windows XP x64 is currently limited to 128 GB (237 bytes) of physical memory and 16 TB (244 bytes) of virtual memory. Microsoft claims this limit will be increased as hardware capabilities improve. In practice, most motherboards compatible with 64-bit processors do not support anywhere close to the maximum limit, and often retain the 4 GB limit.

The “x64 Edition” is the current edition of Windows XP 64bit.

Idézet

Compatibility with 32-bit applications

Windows XP x64 Edition uses a technology named WOW64, which permits the execution of 32-bit x86 applications. It was first employed in Windows XP 64-bit Edition (for the IA-64 (Itanium)), but then reused for the “x64 Editions” of Windows XP and Windows Server 2003.

Since the X86-64 architecture includes hardware-level support for 32-bit instructions, WOW64 simply switches the process between 32- and 64-bit modes. As a result, X86-64 architecture microprocessors suffer no performance loss when executing 32-bit Windows applications. On the IA-64 architecture, WOW64 was required to translate 32-bit x86 instructions into their 64-bit IA-64 equivalents—which in some cases were implemented in quite different ways—so that the processor could execute them.

Although 32-bit applications can be run transparently, the mixing of the two types of code within the same process is not allowed. A 64-bit application cannot link against a 32-bit library (DLL) and similarly a 32-bit application cannot link against a 64-bit library. This may lead to the need for library developers to provide both 32- and 64-bit binary versions of their libraries. Windows XP x64 Edition includes both 32- and 64-bit versions of Internet Explorer, in order to allow for the possibility that some third-party browser plugins or ActiveX controls may not yet be available in 64-bit versions.

Older 32-bit drivers and services are not supported by 64-bit Windows, but video and audio codecs such as XviD or OggDS (which are in fact 32-bit DLLs), are supported as long as the media player that uses them is 32-bit as well.

[edit] Compatibility with other applications

Unlike prior versions of the Windows NT line, 64-bit Windows versions do not include NTVDM so there is no support for the execution of MS-DOS, POSIX, OS/2 1.x and 16-bit Windows applications, although there are 3rd-party software emulators such as DOSBox that can be used to run DOS programs.

Another solution is to use virtualization software such as VMware or VirtualPC to run other versions of Windows or MS-DOS. DOSBox will also allow 16-bit Windows applications to run by running Windows 3.1 on the emulator [1]

[edit] Known issues

Although the future of computing is in 64-bit OSes, there are still some common issues that have to be dealt with when installing such a system.

* Driver compatibility - some hardware companies have yet to write 64-bit drivers for their products.
          o Resolution - wait and download an updated driver when one becomes available, upgrade the device or do not use the device.
    * 32-bit (currently most) Windows Explorer extensions fail to work (due to the fact that 32-bit programs cannot interface with 64-bit DLLs and vice versa). This is, for example, the context-menu options from things such as zip utilities and things such as icon overlays.
          o Resolution - context-menu commands that only involve running a command on a given file type can be manually added using regedit.
          o Resolution - simple context-menu commands that may appear on any file type can be added to the "Send To" menu (a simple solution).
          o Resolution - the 32-bit version of Explorer is available and can still be used. One method is to make a shortcut to: "%windir%\syswow64\explorer.exe /separate,C:\" (no quotes).
                + Note - it is possible to use the 32-bit version of Explorer as the default shell, but it will crash when attempting to use removable devices (such as USB flash drives).
          o Resolution - Many applications are being updated to 64-bit versions. Applications that rely on Explorer extensions are under additional pressure to do so. Simply wait for (or locate) a new version (or alternate program).
    * 16-bit application components cannot run.
          o Resolution - use a dual-boot system, or run a virtualized 32-bit or 16-bit version of Windows. Most old games are best played using DOSBox.
    * No native support for Type 1 fonts.

[edit] Miscellaneous

During the initial development phases (2003–2004), Windows XP Professional x64 Edition was named Windows XP 64-bit Edition for x86 Extended systems and later, Windows XP 64-bit Edition for Extended systems, as opposed to 64-bit Edition for Itanium systems.

Because of their lineage to Windows Server 2003, Windows XP Professional x64 Edition (along with Windows XP 64-bit Edition Version 2003) are the only versions of Windows XP to ship with IIS 6.0 (all other versions of XP have IIS 5.1).

Kép

#5 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 17. 07:10

Nekem eddig egyértelműen az xp jött be a legjobban. Mind stabilitás, mind pedig tudás szempontjából. Eddig bőven ezzel van (volt) a legkevesebb problémám. Szinte elenyésző...

Amiket előtte haszáltam:
Win2000: Ha viszagondolok, igazából ezzel sem volt semmi bajom (persze csak sp4-el. Anélkül förtelem:) ) Sokkal stabilabb, és használhatóbb volt mint a 9x alapú társai. Na azért vanank hülyeségei, de nem vészes.
Me: Na ezt a rendszert csak mazohistáknak ajánlom. Komolyan mondom szinte nem volt olyan nap hogy ne haljon be legalább 1x valamiért. Kékhalálok tömkelege, etc.  :omg: Volt olyan hogy a friss (!!) installt tönkrevágta 1 vga driver (azt a divert használtam előtte is). Szal enyhén szólva nem voltam vele megelégedve  :D
Win98
: Nc. A Me-nél valamivel stabilabb, de nekem ezzel is csak a gondjaim voltak anno (mielőtt valaki megkérdi, nem szoktam midnen szeméttel telepakolni. :) )

Aztán a suliba anno dos meg w95....

Majd elfelejtettem.
Most ismerjkedek a Vistával: Megmondom őszintén kellemeset csalódtam bent. A megjelenést megelőző rémhírek teljesen elriasztottak tőle. (nem lesz opengl support, nem futnak alatta a dx9-es gamek, óriási vasigény, etc..)
Aztán kiderült hogy ez mind baromság.. :) Igazából azzal egyetértek hogy (egy 1xü user számára) semmi tudásbeli újdonságot nem hozott az xp óta.
Viszont szerintem mindenképp kezelhetőbb, és átgondoltabb az egész. Egyedül a memóriahasználatával nem vagyok kibékülve, amúgy tetszik eddig.

Szerkesztette: M@Xtreme 2007. 01. 17. 07:11 -kor

#6 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 07:26

visszagondolva már nem tudnék használni 9x alapú wint, naponta többször fagyott, csak úgy. pedig anno nem  zavart... :D

ígyhát mondhatjuk hogy annak idején mindegyikkel meg voltam elégedve egyet kivéve, a Mistake Edition-t. az még a driverektől is feldobta a talpát. ráadásul milleniumi kiadás nehogy már ugyanolyan ocsmány legyen mint a 98... az ikonok még rosszabbak is voltak :D a nagy újítást , a system restorét meg ki kellett kapcsolni, mert egyfolytában tekert a hdd. ráadásul ramot is zabált mint atom, játékok szaggattak...brr.

most a vistával vagyok eddig a legelégedetebb, gyorsabb,szebb, rengeteg  hasznos funkció,mintha rámszabták volna.

amik voltak: w95,w95w/ie,w98,w98se,wME,w2k,wXP,w2k3,wXPS2 és most VistaUltimate.
JóSebesség

#7 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 07:48

Ha valaki nem ismerné :D (jó régi már :) )

#8 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 01. 17. 07:58

http://www.microsoft...oryDesktop.mspx
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#9 Felhasználó inaktív   NoP 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 08:09

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 23:46

A Win NT 4.0 nem előzte meg a Win'95-öt. Windows Life-Cycle Policy

A Vista-t szerintem csak az csípi, aki nem olvasta ezt. Félre ne értsetek, én is nagyon szerettem, de amit a DRM "égisze alatt" tesznek, az több, mint pofátlanság.
i5 750 - 8GB - GTX 560Ti 2GB/GDDR5 OC - Vertex3 120GB - ST 1TB, 250GB - PX880SA - SB Zx - Cordless Desktop LX710 - 7 x64 Pro - 47" LCD

#10 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 10:16

Idézet: NoP - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 8:09

A Win NT 4.0 nem előzte meg a Win'95-öt. Windows Life-Cycle Policy

A Vista-t szerintem csak az csípi, aki nem olvasta ezt. Félre ne értsetek, én is nagyon szerettem, de amit a DRM "égisze alatt" tesznek, az több, mint pofátlanság.

Ennek 70%-a baromság, és már régóta használják őket más szoftverekben is.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#11 Felhasználó inaktív   NoP 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 10:36

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 10:16

Ennek 70%-a baromság, és már régóta használják őket más szoftverekben is.

:offtopic:
Nem kívánok vitába szállni, de ugye elolvastad az írásban hivatkozott, a Microsoft weboldalán található doksikat is? Talán más oprendszer is csinál olyat, hogy mielőtt a PCI-Express buszra ültetné a HD videoanyagot, titkosítja, aztán a VGA-nak meg le kell szedni a titkosítást? Azt elhiszem, hogy az iTunes, meg a Zune, rendelkezik DRM-mel, de azért az kicsit más... Persze néhol szerintem is téved a cikk, de összességében párhuzamban áll az MS-doksikkal.

szerk: szóismétlés

Szerkesztette: NoP 2007. 01. 17. 10:48 -kor

i5 750 - 8GB - GTX 560Ti 2GB/GDDR5 OC - Vertex3 120GB - ST 1TB, 250GB - PX880SA - SB Zx - Cordless Desktop LX710 - 7 x64 Pro - 47" LCD

#12 Felhasználó inaktív   vincentvega 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 17. 21:02

Én eddig Win 95-től Vista RC2-ig (kivéve server 2003) mindent kipróbáltam! 
Véleményem:

95: annak idején jó volt :)
98: Sztem 95-nél instabilabb, kékhalál akkor is, ha kiveszem a CD-t miközben már nem is olvassa, (de
      szerinte mégis) akkkor jön a kedves kékhalál, és társai, DVD lejátszasra szinte alkalmatlan!
      2000: Nem nagyon jött be, de tény, hogy tényleg sokkal stabilabb a 9x-nél!!
ME: Na, ez egy nagy sz*r! Bill gécc bácsi jól megcsinálta! Kékhalál minden pillanatban, fagyás! fúj!
XP: Végre egy aránylag stabil rendszer! Filmekre játékokra tökéletes!
Vista: Első benyomásra: szép, összeszedett, jól megtervezett rendszer, de a memóriaigénye az katasztrófa!

Egyebet nem tudok elmondani  ;)

Szerk: Most hallottam legelőször 1.0-ról!!!! Jó tudni, hogy ilyen is létezik!!!!!!  :Đ

Szerkesztette: vincentvega 2007. 01. 17. 21:04 -kor

#13 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 21:13

Idézet: vincentvega - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 21:02

98: Sztem 95-nél instabilabb, kékhalál akkor is, ha kiveszem a CD-t miközben már nem is olvassa...

Izé... ezzel az xp-t is ki lehet készíteni. :) Bár nem kékhalálozik tőle, de a "kedves" figyelmeztető ablakocska ott marad bármit nyomsz. Rosszabb esetben az egézs lefagy :)

Szerkesztette: M@Xtreme 2007. 01. 17. 21:13 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Gaspy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 11:30

Hát én XP előtt csak Win98-at használtam de az nemvolt egy leányálom...
10 percenként jött egy a Program szabálytalan műveletet hajtott végre ezért leáll üzenet ami igencsak idegtépő volt egy idő után...
Viszont az XP-t már jópár éve használom és fényévekkel jobb a 98-nál szerintem...
Még 1 darabig marad ez aztán ha kezd terjedni a Vista akkor lehet hogy énis átálok...Csak nincs kedvem RAM-ot venni :(
Asus A7N8X rev 2.0, AMD Athlon XP 3200+, 2*512 Mb DDR400 RAM(Samsung+Hynix), Chaintech 6800GT, 200GB Samsung PATA 133+60GB Samsung PATA 100, LG DVD-ROM, NEC 4550A DVD-RW(black), SB Live! 24 bit, Creative Inspire P5800 5.1, LG 1730B TFT, Macron 400W, Windows XP hun with Service Pack 2

#15 Felhasználó inaktív   vincentvega 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 18. 18:51

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 21:13

Izé... ezzel az xp-t is ki lehet készíteni. :) Bár nem kékhalálozik tőle, de a "kedves" figyelmeztető ablakocska ott marad bármit nyomsz. Rosszabb esetben az egézs lefagy :)

nah ez meg a másik, ami az idegeimre megy, még a feladatkezelő se zárja be a figyelmeztetést, csak ha beteszed újra a CD-t, és amint beolvasta, már veheted is ki... hogy ennek mi értelme..... :think:

#16 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 18:59

oszt az nt3?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#17 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 23:37

Én használtam eddig win95-től server2003-ig mindenféle windowst, sőt dos-t is. Érdekes módon, nekem a WinME jött be legjobban a 9x sorozatból. Szerintem a Server 2003 veri az összeset. Bár ez a kiveszem a lemezt, és nem tudja felfogni, hogy nem akarom visszatenni dolog ebben is van. Vistat még nem próbáltam.

A visszaemlékezés tetszik, de a Server 2003-ról betett kép egy kicsit lehúzza a kinézetét. Abban is van ugyanaz a stílus, mint az xp-ben, csak alapból ki van kapcsolva.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#18 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 23:46

Az XP es az XP Media Edition kozott mi a kulonbseg?
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#19 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 00:56

Idézet: Boba - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 23:46

Az XP es az XP Media Edition kozott mi a kulonbseg?

Abban van MEdia Center, asszem. Multimediára van optimalizálva, és HTPC-kben (is) az van azthiszem

Szerkesztette: GoodSpeed 2007. 01. 19. 00:57 -kor

#20 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 07:58

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 7:10

Me: Na ezt a rendszert csak mazohistáknak ajánlom. Komolyan mondom szinte nem volt olyan nap hogy ne haljon be legalább 1x valamiért. Kékhalálok tömkelege, etc.  :omg: Volt olyan hogy a friss (!!) installt tönkrevágta 1 vga driver (azt a divert használtam előtte is). Szal enyhén szólva nem voltam vele [b]megelégedve  :D

Nekem erről pont ellenkező véleményem van. Főleg azért mert az egyik partíciómon még ma is hibamentesen fut (a Pinnacle DC30 hardware-es MJPEG capture kártyához kell). Tudom, hogy most meg fogtok kövezni de nekem a megjelenése óta sokkal, jobban bejött mint a 98Se. Még ma is a 2.4GHz HT-s P4-en 1GB RAM-al hibamentesen fut (a capture eszköz miatt folyamatosan használatban van) és 4 éve nem kellett egyszer se újratelepíteni (kékhalál eddig csak akkor volt ha a Premiere 6 eldobta magát  :D ). Ha egy kicsit is belemélyedtél az Me lelkivilágába akkor tisztában kellene lenned azzal, hogy ennél a rendszernél már a Win98Se-ben megszokott DOS hívások egy része kikerült (főleg a lemezkezelési műveletek) ami sokat javított az op. rendszeren.
Szóval a WinMe-t nem kell ennyire a földbe döngölni mert nem volt az olyan rossz.

Szerkesztette: wpepi 2007. 01. 19. 07:59 -kor

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó