Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 14:49
Szerinted. De ezt sehol nem láttam leírva, hogy kizárólag xDSL-en lehet IPTV-t szolgáltatni.
Az IPTV nem csak abból áll, hogy felpakoljuk a csatornákat, oszt hadd nézzék. Ez egy komplex szolgáltatás. Van benne műsorújság, programozott felvételi lehetőség (a szerveren biztosított tárhellyel), videotéka, stb. Csomó dolgot lehet még hozzá kapcsolni, akár célzott reklámokat is. Például nem kifelyezetten hasznos gyereknézőknek tisztasági betétet hirdetni, ezt az IPTV-nél ki lehet küszöbölni.
Kár, hogy az UPC nem ismeri fel az ebben rejlő üzleti lehetőséget. Vagy csak nem képes ennyire komlex szolgáltatás biztosítására.
Na látod ez a gond veled. Én ilyet egy szóval sem írtam le, erre te megpróbálod a számba adni, sőt még vastagon is kiemeled azt amit senki nem írt le, csak épp te próbálod elhitetni.
Én leírtam az előbb azt miről szól a DTV. Arról amit itt felsorolsz. De DTV-t lehet nyújtani többfajta technológiával is. IP alapon is lehet, de lehet kábeltv-n, műhódon sőt akár fölfelszíni műsorsugárzással is. Esetleg még a mobil tv-t is ide lehet venni, persze ott képernyőhöz igazított a minőség.
Egy terméket akkor kell kínálni ha van rá valós piaci igény. Vagy akkor adják el ha így akarnak betörni a piacra. A Tíhóm egy ilyen piacra betörő termék, ami minőségibb szolgáltatással akar hódítani. A digitv is az volt de az ő irányuk és célközönségük teljesen más, ők a kispénzű, minőség terén kompromisszumokra jobban hajlandó vásárlókat célozták meg.
De ADSL fronton is van pl. a hurokátengedéses alternatívoknak is mindig egy fokozattal jobbat kell nyújtaniuk mint a piaci nagyok mert csak így lesznek eladhatóak. És ez nekik fontos mert új piaci szereplők akik a nulláról indulnak így mindenképpen érdekük egy rentábilis előfizetői tábor mielőbbi összegyűjtése. Ezért is kínálják a szolgáltatásaikat csak nagyvárosban mert ott a legtöbb a piacképes előfizető és ott a legalacsonyabbak a költségek, így üzletileg itt a legjobbak a megtérülési körülmények.
Ez szimpla üzlet, bármely fronton nézed. A UPC még nem lát ebben akkora üzletet hogy lépjen. Nem hiszem hogy olyan tömeges jelentkezés lenne egy PVR-os, HD-s, timeshiftes, VoD-os szolgáltatás irányt. Pl. amikor a hollandoknál elindul ott sem érdeklődtek iránta tömegesen, majd egy évig alig nőtt a számosság. Aztán belekezdett a holland UPC egy elég erőszakos, áttérítő reklámhadjáratba és annak határása még jobban kezdett nőni a DTV tábor. Ahogy írtam már korábban az emberek többsége meg van elégedve a régi analóg rendszerével, nem érez késztetést arra hogy váltson. Ha pedig nincs meg a potenciális piac akkor nem erőltetik a szolgáltatók.
A DTV lényege nem az hogy digitálisban megy a sugárzás, hanem az értéknövelt pluszokból plusz bevételt tudjanak realizálni a szolgáltatók. A telecom cégek is ezért csinálják az IPTV-t, a bevétel többletért már megéri befektetni. De ha nem látják az hogy a VoD tartalmakra lenne tömeges előfizetési hajlam, hogy az emberek kifizetnének $4-6-t egy film megnézéséért, havi 4-5 alkalommal akkor nincs igazán motíváció. Márpedig a hazai fizetések mellett erre kisebb az esély mint a fizetőképesebb nyugaton vagy az usa-ban.