HWSW Informatikai Kerekasztal: Filmkészítés rejtelmei, videó szerkesztés. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (33 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Filmkészítés rejtelmei, videó szerkesztés. Mit, hogyan a vágó pulton. Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 05. 17. 08:07

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2010. 05. 16. 18:22

viszont ha 50 teljes kockát akarsz másodpercenként, ahhoz pont a képi információ fele hiányzik, azt valahonnan ki kell találni, erre vannak jobb és rosszabb megoldások is. de alapvetően ezért nincs igazán 2x annyi adatot tárolni :)

Mi nincs? Értelme tárolni 2x annyit?
Csak tömörítetlen videó esetében lenne 2x annyi. Tömörítettnél azért valamivel kevesebb. És hát ugye tömörítetten tárolunk.

Viszont ha már itt tartunk, akkor vegyük szépen sorra a lehetséges eseteket, előnyeiket, és hátrányaikat, hogy teljes legyen a kép.
Három eset lehetséges.

1) Eredeti, interlace-elt formában tárolom az anyagot.
Előnyei: Fele sávszél (illetve adatmennyiség), mégis 50 kép/sec élményt nyújt (ha 20 milisec-enként vetítjük az újabb félképeket(azaz igazi interlace-es a megjelenítés; ez LCD kijelzőknél eleve nem lehetséges a lassú képváltozás miatt), vagy ha 50FPS-re deinterlace-elve nézzük)
Hátrányai: LCD kijelzőknél nem lehet eredeti váltottsorosan megjeleníteni, így deinterlace-elni kell. Kevesebb a képi információ. (mert minden pillanatról csak félképet tárolunk) Mivel deinterlace-elni kell, így azt lejátszáskor a lejátszónak kellene megtennie, amit a lejátszók többsége önmagától nem fog megtenni. Ha mégis megteszi a lejátszó, akkor is valami ócska deinterlace eljárást fog választani, és 25FPS-re fogja deinterlace-elni, ami rosszabb.

2) Deinterlace-elve 25FPS-en tárolom az anyagot.
Előnyei: Fele sávszél pont ahogy interlace-elt formájában volt. LCD kijelzőkön is megjeleníthető bármi gond nélkül.
Hátrányai: 25FPS, azaz a mozgás nem lesz olyan folyamatos, mint az eredeti, interlace-elt anyag interlace-es megjelenítésénél. Az eredeti interlace-es anyaghoz képest mégkevesebb a képi információ, mivel a páros (vagy épp a páratlan, esetleg mindkettő) sorok az eredetiből valamely fajta interpolációval születnek, ami biztos, hogy nem lesz teljesen egyenlő azzal, amit valójában lehetett ott látni.

3) Deinterlace-elve 50FPS-en tárolom az anyagot.
Előnyei: LCD kijelzőkön is megjeleníthető bármi gond nélkül. A mozgás pont olyan folyamatos, mint az interlace-elt anyag interlace-es megjelenítésénél. Nincs több képi információ vesztés, mint az eredeti interlace-elt anyagban.
Hátrányai: Interlace-elt anyaghoz képest dupla sávszél(illetve adatmennyiség; de ez valójában azért nincs dupla annyi, mert tömörítetten tárolunk)

Én a minőség híve vagyok.
A fentiekből azonnal kitűnik, hogy minőségileg egyértelműen az 1. és a 3. a legjobb, hiszen a 2.-nál kétszeresen is információt veszítünk. (egyrészt mert nem 20 milisec-enkénti állapotról lesz képi információnk, hanem csak 40 milisecenként, másrészt mert minden kép sorainak legalább a fele valamely interpoláció eredménye)
Az 1. és a 3. közül pedig az 1. a helytakarékos, viszont LCD-s megjelenítésnél lejátszás közben kell deinterlace-elni, ami ráadásul további prociteljesítményt igényel, és a lejátszások többségében ez vagy elmarad, vagy szarul lesz megcsinálva.
S mivel a minőséget tartom szem előtt, egyedül a 3. esetben van garantálva az a minőség (az LCD-knél is) amit ezesetben a helyes deinterlace eredményeként kapunk, (50FPS, további képinformáció vesztesége nélkül) ezért én ezt a verziót választom. Egyetlen ára van: Majdnem kétszer annyi adatmennyiséget kell tárolni. Erre mondtam azt már korábban is, hogy a minőségnek ára van.

#482 Felhasználó inaktív   radirr 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 06. 23:53

PLZZZ valaki segitsen!!!!

3 honapja szenvedek!!!
Arrol lenne szo hogy frapsal felvettem filmet, mivel ez tomoritettlen igy kezdesnek leszedtem a virtualdub-ot ami free progi. Kb 2 perc alatt beallitottam rajta ami kellett es ugyanugy avi-ba betomoritette. alap felbontas 1440x900 60 fps. ugyan erre tomoritettem. Persze nem lehet vele effekteket bele rakni, lassitani, meg ilyenek. Najo mondom akkor johet egy masik progi. Leszedtem a Ciberlink Powerdirector 8-at, mindenki azt ajanlotta. Nagyon jo, felhasznalo barat, nagyon elveztem vele a szerkesztest. mivel 1 tb anyagom volt mar, igy elszenvedtem vele par napot mire ossze raktam.

Na igen itt jott a problema.
Hiaba allitottam be neki hogy ismerje fel az alap felbontast ha a videot megcsinaltam 2 oldalrol kicsit benyomta a kepet, mintha 16:9-es tv-re kinyomom a 16:10es kepet. Ezzel egyszeruen nem tudok mit kezdeni. Masik hogy nem tudom sehogyse be allitani hogy 60 pfs-el csinalja ne 25...

Vegulis ugyan azt akarom mint felbontasba mint fps-be mint az eredeti csak effektekkel, lassitasokkal. Nem akarom elhinni hogy egy free programmal ezt a reszt 2 perc alatt megcsinaltam, ezzel meg nem tudok mit kezdeni mert csak hd beallitasok vannak!

Divx codec settings-nel sem tudok semmit sem kezdeni ezzel. Pinnacle studio 14-et is kiprobaltam de szinten ugyan ez a gond.

Kerlek titeket ha valaki tud valamien 5letet erre mondani, mondja el, mert nincs semmi sanszom se.... :s

#483 Felhasználó inaktív   TEST11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 26. 08:02

Üzenet megtekintéseIdézet: interception - Dátum: 2007. 05. 16. 09:50

Sziasztok!
Remélem kapok valakitõl egy kis ötletelést. A problémáma következõ: 2 avit szeretnék összefûzni, de a program, amivel eddig próbáltam, azt írja, hogy "different stream number". Ez mit jelenthet?

Szerintem újratömörítés lesz a vége... ugyanis csak két tök egyforma specifikációjú filmet lehet normálisan összefűzni. A framerate és bitrate-en kívűl még meg kell, hogy eggyezzen másik min 20 dolog. Ha DV AVI akkor az például egy szabványos dolog. De ha divx vagy mpeg2, mpeg4, h264; akkor abból már van ezer fajta hasonló egy szabványon belül is.
Az AVI egyébbként nem egy filmformátum; csupán egy konténer a kódolt film, hang és egyebek összefogására.

Szerkesztette: TEST11 2010. 06. 26. 08:03 -kor

#484 Felhasználó inaktív   Gerner 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 18. 19:02

Üdv Urak !

A segítségeteket szeretném kérni . A problémám az , hogy akad néhány HD-s MKV filmem , amelyek video anyaga eredeti , de a magyar szinkron már a "hazai" vágott video anyaghoz készült.

Törvényszerű , hogy a vágásoknál már megcsúszik a hang ( sietni kezd jobb esetben , de többnyire dialógusok is hiányoznak ... )

Arra gondoltam , hogy az eredeti hangsávból -amely többnyire ugye angol - kivágnám a hangot ( ügyelve az azonos csatorna számra és bitrate-re és fps-re ) és a magyar audio sávba illeszteném , azokon a helyeken , ahol egyértelműen látszik , hogy megvan vágva . Majd ezekre a helyekre készítenék kényszerített feliratot .

Kérdésem az volna , hogy létezik valami software , amelybe betölthető MKV is , és lehet vele vágni a hangsávokat is ( tehát legalább AC3 támogatással bír ) , illetve a vágott hangsáv darabokat egyikból a másiba illeszteni ? Mondanom se kell , hogy lényeges , hogy az ember a képet is lássa közben -esetleg- ne adj uram még ms-ben is ki írja az időt .

Illetve ,ha baromság a tervem ,akkor a kérdésem az volna ,hogy milyen eljárással és progi(k) használatával lehet orvosolni az ilyesmit ???? - mert-hogy , elég sok HD-s relase ilyen ,tehát biztosan vannak hozzáértők ,akik már átküzdötték magukat ezen a problémán .....

Előre is köfi mindenkinek, valamennyi , építő jellegű hozzászólást !

#485 Felhasználó inaktív   fanatik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 19. 10:07

Én már több ilyet csináltam, egy jól kezelhető, több hangfájlt egyszerre kezelni tudó hangszerkesztő program kell hozzá, és sok,sok idő, meg persze hangszerkesztésben való jártasság.E-Téren abszolut kezdőnek azt hiszem ez túl nagy falat, főleg ha 5.1-es hangnak kell lenni a végterméknek.Tehát azt javaslom hogy inkább szerezd meg azt a kópiát ami azonos hosszúságu a DVD-s magyar hangfájloddal,majd az fps illesztés és delay korrekció után készitsd el a szinkronos MKV-t, az a pár perc plussz a filmben, nem ér meg ennyi vesződséget, én is csak nagyon indokolt esetben látok neki ekkora feladatnak, öt évnyi hangszerkesztői múltal a hátam mögött!

#486 Felhasználó inaktív   Gerner 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 19. 12:20

fanatik

Köfi jó tanácsot. Nos , több hang file-t egyszerre kezelni tudó programok vannak a gépen , használom is őket , nem tegnap óta - de ez számomra teljesen mellékes , ettől még nem vagyok több , vagy jobb ...... . Azonban ezekkel probléma ,hogy közben nem látható a kép . Tehát ilyen célra , csak és bezárólag akkor alkalmas bármelyik is ,amikor megvannak a timecode -ok , hogy hol és mennyit kell a másik nyelvű hangsávból kiszeletelni . Eddig eljutottam már én is. Ezért is írtam a hsz- ban , hogy olyasmi kellene , amelynél a videót is lehet látni munka közben . A vágás nem okozna, és eddig sem okozott gondott ( mert én meg vágó voltam közel 2 évet , bár ez szerintem nem jelent semmit sem , hiszen mint minden szakmánál ennél sem lehet kijelenteni , hogy X - év után mindent tud az ember , mert mindíg van mit tanúlni ...... ) .

Első körben én is azt próbáltam , hogy hátha van másik relase ( 99%-ban nincs , tudjuk jól , hogy miért ..... ). Aztán úgy gondoltam , hogy inkább megvágom a video anyagot ( egyszerűbb is lenne ) , azonban nem kívánok beállni az egyszerűbb megoldást választók sorába . Szerintem , ez is csak egy olyan feladat ,amely kitartással elsajátítható . Időm pedig ,a saját magam hobby-jára akad ...

Most kaptam egy full ver. Sony Vegas Pro 9 -et . Ennél úgy néz ki , hogy az mkv-ét alkotóira kell bontani és úgy már megy vele az edit , pre-cut , stb funkció . Majd az idő eldönti ,hogy mire alkalmas .

Minden esetre , a kérdés tovbábbra is él .

#487 Felhasználó inaktív   illusion111 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 19. 12:52

Pinnacle Studió 14-em van. A jelenetablakban is villog a kép, meg a kész anyagban is. Nem tudjátok mit kell beállítanom benne?

#488 Felhasználó inaktív   fanatik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 19. 15:09

A Továbbiak PÜ-ben mentek!

#489 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 19. 15:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Gerner - Dátum: 2010. 07. 19. 13:20

Most kaptam egy full ver. Sony Vegas Pro 9 -et . Ennél úgy néz ki , hogy az mkv-ét alkotóira kell bontani és úgy már megy vele az edit , pre-cut , stb funkció . Majd az idő eldönti ,hogy mire alkalmas .

Nem feltetlenul kell hd-ban szerkeszteni az anyagot, az mkv-t attomoritheted egyszeru sd mpeg2-be is, es ahhoz vaghatod a hangot, az eredmeny passzolni fog az mkv-ba is.

fanatik: nem kell privatba mennetek, abszolute ontopic a tema, hasznos dolog ez, mas is tanulhat belole ha erre jar.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#490 Felhasználó inaktív   freddy66 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 11:32

Üdv !

Szeretnék segitséget kérni. Milyen programmal tudnám dvd-n ( egyszerüen !! ) szerkeszteni a menüt ?
Konkrétan : Van 1 Dvd9-es lemez amelyen 2 db film van. Ugy szeretném elkésziteni,hogy a filmek külön külön kerüljenek rá egy-egy normál dvdre és a menü mindkét lemezem rajta legyen... Köszi előre is.

#491 Felhasználó inaktív   freddy66 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 12:01

Ja még1 dolog.

Nagyon megörültem,hogy végre normális minőségben tudok konvertálni dvd9-et dvd 5re mikor rátaláltam a DvdRebuilderre.
Estére elinditottam a cuccot de reggel sajnos ez a hibaüzenet várt :

DVD Rebuilder experienced a buffer overflow error 0003 process must abort

Valaki esetleg tudja mi lehet a gond ? 92%-nál tartott a rebuild fázisban.

Cinema_Craft_Encoder_SP_v2.70.02.12_RETAIL-t használok a Rebuild-hez.

Kösz előre is.

#492 Felhasználó inaktív   fanatik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 17:24

A DVD Rebuilder újabb változatai (0.97-től felfelé)nekem is hibáztak, nekem a 0.96-os vált be a legjobban!
A Menü szerkesztésre meg a legjobb a DVD Remake pro, csak hát meg kell tanulni a használatát, és ismerni kell a dvd menü strukturális felépitését (regiszterek,pre commands post commands stb működését), különben több kárt csinálsz mint hasznot.De Ingyenes kategóriában a PGCEdit is jól használható itt olvashatsz róla.

Szerkesztette: fanatik 2010. 07. 21. 17:24 -kor

#493 Felhasználó inaktív   freddy66 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 19:24

Üzenet megtekintéseIdézet: fanatik - Dátum: 2010. 07. 21. 17:24

A DVD Rebuilder újabb változatai (0.97-től felfelé)nekem is hibáztak, nekem a 0.96-os vált be a legjobban!
A Menü szerkesztésre meg a legjobb a DVD Remake pro, csak hát meg kell tanulni a használatát, és ismerni kell a dvd menü strukturális felépitését (regiszterek,pre commands post commands stb működését), különben több kárt csinálsz mint hasznot.De Ingyenes kategóriában a PGCEdit is jól használható itt olvashatsz róla.

Köszi.

Letöltöttem a 0.96-ost, éjszaka kiderül mit tud... Kicsit furcsa,hogy az én verzióm több mint 10mega ez pedig csak 600kilo, de majd elválik...

#494 Felhasználó inaktív   intricate 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 29. 06:55

Hali!

Adott egy video 720*480-as felbontas *.mpg, amit atkonvertalok avi-ba azonos parameterekkel, de a problema a kovetkezo:

Ha a videot autoban, illetve otthoni LCDTV-en nezem, vagy a gepen Fullscreenen akkor a video szellebol minden esetben hianyzik kb 0,2-0,3 cm-es anyag! (Ez a TV-re igaz, ertelemszeruen az autoban ennek a joval kisebb aranyos megfeleloje)
Tehat ugy szeretnek konvertalni, hogy megmaradjon az eredeti videom teljes kepernyos modban is!

A valaszokat elore is koszonom!

#495 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 29. 07:31

Üzenet megtekintéseIdézet: intricate - Dátum: 2010. 07. 29. 07:55

...

A keymedia.hu domain ceges szinten tiltva van nalunk (meg gondolom minden normalis helyen, mocskos spammerek), hasznalj valami normalis kepmegoszot, es akkor talan tudunk segiteni.

Samott

Szerkesztette: Samott 2010. 07. 29. 07:31 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#496 Felhasználó inaktív   intricate 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 30. 15:33

Hali!

Nos csinaltam 2 kepet, jol lathato a 2. kepen, hogy mirol beszelek, ha a "D" betut megnezed, hianyzik belole egy kicsi!
Tehat csak annyit szeretnek, hogy ne vesszen el a kepbol semmi, ha teljes kepernyore valtok!

1. Kép

2. Kép

Szerkesztette: intricate 2010. 07. 30. 15:35 -kor

#497 Felhasználó inaktív   fanatik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 30. 17:01

Nekem úgy tünik, hogy a 2. kép 4/3-as, ezért torz, de javits ki ha tévedek.
Ha igaz az állitásom, akkor a virtualdubmod-ban használd a wide screen converter (resize)filtert és az rendbe rakja a kép arányait.

#498 Felhasználó inaktív   intricate 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 30. 23:11

Hat mind a ketto 16:9-es es ezert nem ertem! De holnap kiprobalom amit tanacsoltal :Đ
Koszi

#499 Felhasználó inaktív   intricate 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 31. 07:38

Kiprobaltam, ugyanaz az eredmeny :Đ

Tehat mikor nem fullscreen-en nezem akkor latszik minden amint kirakom teljes kepernyore hianyzik az a kis darab!

De akkor masik kerdes, ugye az eredeti file-om az 720*576-os!(PAL) Akkor mi lenne a megfelelo neki, mert probaltam hogy megmaradjon az eredeti felbontasa a 720*576-de ha teljes kepernyore valtok, a problema ott is ugyanaz!
Olvastam valamit az aranyokrol valami 1,777778-at irtak, ez lehet gond? Ha az , akkor hogy tudnam esetleg orvosolni?

#500 Felhasználó inaktív   fanatik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 31. 08:32

Egy Filmrészletet tegyél fel valamelyik tárhelyre, megnézném mi a gond vele.

Téma megosztása:

• (33 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.