Filmkészítés rejtelmei, videó szerkesztés. Mit, hogyan a vágó pulton.
Elküldve: 2008. 03. 27. 01:49
Nézd meg Flash munkáim és a rajzaim!
Elküldve: 2008. 03. 27. 07:59
Idézet: Wendywild13 - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 19:14
Persze. Crop-nak hívják ezt a funkciót általában. A videoszerkesztő szoftverekkel meg tudod csinálni. Legegyszerűbb a Virtual Dub.
Elküldve: 2008. 03. 27. 21:07
Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 7:59
Nagyon szépen köszönöm!
Elküldve: 2008. 03. 27. 21:16
Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 7:59
És azt hogy kell?
Elküldve: 2008. 03. 29. 06:23
Segítséget kérnék az alábbi problémára. DV kameráról letöltött avi file-t szeretnék letömöríteni. A letömörített film jobb és bal szélén egy-egy fekete sáv látható. Gondoltam elrontottam valamit.... Kikapcsolam az összes filtert, és a tömörítést is, és FULL PROCESSING módban továbbra is ott a két fekete sáv, mintha összébb lenne húzva a kép vízszintesen, viszont a felbontás nem változik semmit az eredetihez képest (720x576).
Mi lehet a gond?
Előre is köszi a segítséget.
Elküldve: 2008. 03. 29. 10:56
Idézet: Wendywild13 - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 21:16
1. betöltöd a videot
2. Video\filter menüpont
3. Kivlasztod a null transform filtert, aztán a crop gombot
4. beállítod a kívánt helyet és méretet.
5. Video\compression menüpontban kiválasztod a codec-et
6. a hangot hagyhatod "direct stream copy"-n
7 elmented
Elküldve: 2008. 03. 29. 10:59
Idézet: Changer79 - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 6:23
Segítséget kérnék az alábbi problémára. DV kameráról letöltött avi file-t szeretnék letömöríteni. A letömörített film jobb és bal szélén egy-egy fekete sáv látható. Gondoltam elrontottam valamit.... Kikapcsolam az összes filtert, és a tömörítést is, és FULL PROCESSING módban továbbra is ott a két fekete sáv, mintha összébb lenne húzva a kép vízszintesen, viszont a felbontás nem változik semmit az eredetihez képest (720x576).
Mi lehet a gond?
Előre is köszi a segítséget.
A DV nem négyzet alakú pixelekkel dolgozik, hanem téglalap alakúakkal. Arra gyanakszom, hogy az általad használt program pedig úgy akarja megőrizni a 4:3-as képarányt, hogy a 720-as felbontást a két szélén kipótolja, hogy meglegyen a 768-as felbontás.
Elküldve: 2008. 03. 29. 15:32
Szűrésről:
Virtual Dub-bal érdemes csinálni. Ehhez kell legyen a gépeden valamilyen szoftveres DV codec (pl a Mainconcept) és mentéskor a képhez válaszd azt, a hang pedig maradjon "direct stream copy".
A szükséges filterek (a sorrend fontos!):
1. deinterlace - "unfold fields side by side" beállítással (Nem azért kell, hogy deinterlace-elj! Ez csak szétszedi a képet, hogy félképenként lehesen szűrni.)
2. chroma noise reduction - 50% környékén ízlés szerint
3. temporal smoother - DV-hez elég lehet a 2-3. fokozat.
4. deinterlace - "fold fields" -beállítással (ez rakja újra össze a képet)
A 2-es és 3-as filter helyett jó lehet a Múmia által ajánlot NRS is megfelelő beállítással. Ebben még nincs nagy tapasztalatom, csak tegnapelőtt próbáltam. Elsőre nem volt rossz. http://neuron2.net/nrs/nrs.html
Szia Rlaci,
Bocs az erőszakosságomért, hogy ide is beteszem a kérdésem remélve, hogy kapok megerősítést vagy eltanácsolást.
Egy kis idő eltelt már a hozzászólásod óta, de csak most jutottam el ideáig.
A véleményedet/javaslatodat/tanácsodat (akár így együtt is ) kérném az alábbiakban:
Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről , doom9, bobsomers.com) - általában "kockás" lesz a kép, gondolom a zaj miatt.
Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester ) is volt amit már kukába akartam dobni, de így sikerült zaj és kockamentes filmet létrehozni belőle - mondjuk erősen blurolt lett a kép, de ez ennél a rajzfilmnél nem látszik. Csak egy 10 perces film kb. 3,5 óra alatt volt meg ( persze szinte minden a maximumra volt/kellett állítva ). A film maradt interlace.
Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.
A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?
2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint - valami elkerülte a figyelmemet)
3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?
Köszi a választ előre is.
Üdv.
István
Elküldve: 2008. 03. 29. 16:54
Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 15:32
Szűrésről:
Virtual Dub-bal érdemes csinálni. Ehhez kell legyen a gépeden valamilyen szoftveres DV codec (pl a Mainconcept) és mentéskor a képhez válaszd azt, a hang pedig maradjon "direct stream copy".
A szükséges filterek (a sorrend fontos!):
1. deinterlace - "unfold fields side by side" beállítással (Nem azért kell, hogy deinterlace-elj! Ez csak szétszedi a képet, hogy félképenként lehesen szűrni.)
2. chroma noise reduction - 50% környékén ízlés szerint
3. temporal smoother - DV-hez elég lehet a 2-3. fokozat.
4. deinterlace - "fold fields" -beállítással (ez rakja újra össze a képet)
A 2-es és 3-as filter helyett jó lehet a Múmia által ajánlot NRS is megfelelő beállítással. Ebben még nincs nagy tapasztalatom, csak tegnapelőtt próbáltam. Elsőre nem volt rossz. http://neuron2.net/nrs/nrs.html
Szia Rlaci,
Bocs az erőszakosságomért, hogy ide is beteszem a kérdésem remélve, hogy kapok megerősítést vagy eltanácsolást.
Egy kis idő eltelt már a hozzászólásod óta, de csak most jutottam el ideáig.
A véleményedet/javaslatodat/tanácsodat (akár így együtt is ) kérném az alábbiakban:
Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről , doom9, bobsomers.com) - általában "kockás" lesz a kép, gondolom a zaj miatt.
Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester ) is volt amit már kukába akartam dobni, de így sikerült zaj és kockamentes filmet létrehozni belőle - mondjuk erősen blurolt lett a kép, de ez ennél a rajzfilmnél nem látszik. Csak egy 10 perces film kb. 3,5 óra alatt volt meg ( persze szinte minden a maximumra volt/kellett állítva ). A film maradt interlace.
Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.
A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?
2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint - valami elkerülte a figyelmemet)
3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?
Köszi a választ előre is.
Üdv.
István
A másik topicban már válaszoltam:
https://forum.hwsw.h...ic=31204&st=390
Elküldve: 2008. 03. 29. 17:17
Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 10:59
Szia!
Bocsi nem írtam, Virtualdub a progi, amivel bűvészkedek.... A tömörítendő anyag felbontása 720x576, és a tömörítés után is ennyi marad....csak ott az a két fekete sáv jobb és bal oldalt....
Elküldve: 2008. 03. 29. 20:55
Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 10:56
2. Video\filter menüpont
3. Kivlasztod a null transform filtert, aztán a crop gombot
4. beállítod a kívánt helyet és méretet.
5. Video\compression menüpontban kiválasztod a codec-et
6. a hangot hagyhatod "direct stream copy"-n
7 elmented

Elküldve: 2008. 06. 15. 20:09
ad, valamint ami a filmszakmában a legfontosabb: kapcsolatokhoz segít. A workshop négy hetes lesz, és a szakoktól függően az amerikai felsőoktatás rendszerében három vagy négy kreditpontot ér.
Ha érdekel a dolog, látogass el az a www.nyfa.com vagy a www.silverback.hu oldalakra, esetleg nézd meg a kampányfilmüket ITT
De siess, mert a jelentkezési határidő hamarosan lezárul, az induló létszám pedig limitált! Ha bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan, válaszolok!
Elküldve: 2008. 06. 15. 20:43
Idézet: teeboo - Dátum: 2008. jún. 15., vasárnap - 19:09
ad, valamint ami a filmszakmában a legfontosabb: kapcsolatokhoz segít. A workshop négy hetes lesz, és a szakoktól függően az amerikai felsőoktatás rendszerében három vagy négy kreditpontot ér.
Ha érdekel a dolog, látogass el az a www.nyfa.com vagy a www.silverback.hu oldalakra, esetleg nézd meg a kampányfilmüket ITT
De siess, mert a jelentkezési határidő hamarosan lezárul, az induló létszám pedig limitált! Ha bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan, válaszolok!
Légy szives a Bolhán hirdess!
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2008. 10. 14. 18:02
azt szeretnem megtudni hogy:
a telefonnal fölvett MP4-eket ha átkonvertálom wmv be akkor mindig 2szeres gyorsításban konvertálja át
ez a program beállítása miatt van.
próbálkoztam videószerkesztőkkel lassítani de nem játam sikerrer
tudtok segíteni?

a movie maker nem segít
Elküldve: 2008. 10. 14. 18:12
Idézet: teeboo - Dátum: 2008. jún. 15., vasárnap - 21:09
Ez milyen már, hogy magyar menü, angol tartalom, alatta meg "tovább" gomb? 700 pénz szép summa, de ha legalább a bolhán hirdettél volna szt mondom, okés. Ehhh.
Elküldve: 2008. 10. 16. 17:33
de azért kösz.
amúgy meg tényleg nem itt kéne hirdetgetni
Elküldve: 2008. 10. 23. 17:25
Az lenne a kérdésem, hogy .mkv esetében megoldható-e valahogy (pl. valamilyen timecode parancsokkal), hogy a film egyes szakaszaihoz különböző delay érték tartozzon?
Jelen állás szerint ilyen értékeket kéne hozzárendelni:
00:00:00 - 00:08:40 -> 25.050
00:08:40 - 00:09:24 -> 21.550
00:09:24 - 00:10:00 -> 21.050
00:10:00 - a végéig -> 20.000
...de, hogyan? Egy delay érték nem gond...de többet, hogyan? Ha nem muszáj, nem barkácsolnék bele se a kép, se a hang anyagba...
Elküldve: 2008. 11. 09. 07:40
Eddig az Avidemux-ot próbáltam, de az néhány formátumnál behal.
Elküldve: 2008. 11. 09. 09:06
Valami más ötlet?
Szerkesztette: N0zer0 2008. 11. 09. 09:08 -kor
Elküldve: 2008. 11. 09. 11:15
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. nov. 9., vasárnap - 9:06
Valami más ötlet?
Mpeg Video Wizard