A Nemzeti Hírközlési Hatóság szervezésében a helyi hurok és helyi bitfolyam átengedésére vonatkozó referenciaajánlatok tárgyában megrendezésre került szakmai fórum összefoglalója
http://www.nhh.hu/?id=hir&cid=2088
Idézet
Jelenleg Magyarországon 1,5 millió szélessávú előfizetés van, ebből körülbelül 700 ezer ADSL, melyre a szabályozásnak közvetlenül van hatása. A szélessávú kiskereskedelmi díjak jelentősen csökkentek a szélessáv élete során: 2002-ről 2005-re 40%-kal, 2006-ról 2007-re 30 %-kal.
A kiskereskedelmi díjak ára 5000 Ft, majd 3000 Ft alá csökkent. Legújabb a 0 Ft-os havidíjas csomag. Másik tendencia a szélessáv havidíjak stabilizálódása , emellett javult az ár és a sávszélesség arány.
Az eladások nagy része nagykereskedelmi értékesítés részvételével valósul meg. Megindult a hurokbérlet is, jelenleg körülbelül 7000 a bérbe adott hurkok száma, ebből a részleges, illetve a teljes hurokbérlet aránya fele-fele. Csökkentek az elmúlt négy évben a hurokbérleti díjak is, a részleges 75%-kal, a teljes 25%-kal. Az egyszeri díjak közül sok díj törlésre került.
A nagykereskedelmi díjak nem akadályai a hurokbérletnek, de a szolgáltatási feltételek közül több akadályozza a versenyt.
Szóval 700 ezer ADSL-ből 7000 helyi hurok(LLU) konstrukció. Ez 20 hónappal a legelső üzleti LLU és 16 hónappal az első lakossági LLU indulása után nem épp fényes eredmény. Alig 1%-os piaci részarány. Ennyi idő alatt az angolok közel 15%-os piaci részarányt értek el, átlépve a 2 milliós LLU határt. Ez irgalmatlanul gyenge eredmény. Ezek után még a 1.5-2 éve leírt legpesszimistább becsléseim megvalósulásától is messze kerültek a hazai LLU alternatívok. Anno tavaly év elején 2006 év végére 10-20 ezer körüli LLU bekötést vártam, 2007 év végére pedig 50 ezret, esetleg azt meghaladót. És ezek az én igencsak passzimistának titulált becsléseim voltak, más igen optimista fórumozók ennél is nagyobb pálfordulást vártak, egyesek meg a Tíkom totális legyalulásában reménykedtek, persze ez utóbbiknak és nem túl sok realítást jósoltam.
Azért elég szomorú hogy ennyire alulteljesítenek a hazai alternatív szolgáltatók. Nem hiába mondtam anno az induláskor, ha nem költenek reklámra - és itt elsősorban a tv sportokra gondoltam -,akkor nem lesz túl nagy ismertsége a brandjüknek és hiába árulnak majd jobb konstrukciót az inkubensekhez képest, nem fog fogyni termékük, ha a kutya sem tud a létezésükről. A másik ami a befektetés nagysága. Nem túl sok pénzt öltek az alternatívok LLU beruházásokra. 1 milliárd emberi mértékkel forint soknak tűnhet, de távközlési mértékben ez nem túl nagy összeg, főleg nem olyan nagy amivel komoly piaci hatásokat lehet generálni. Márpedig az néhány szolgáltató amelyik LLU-ba fogok a sajtóhíreik szerint közel ekkora összeget költött a Bp-i részleges megjelenéseikre, és amelyik megjelent vidéki területeken az közel ugyanekkorát a vidéki megjelenésre is.
Szomorú eredmény ez. Így irreális nagyfokú piaci változásokról fantáziálni. Amíg az alternatívok nem érnek el jelentős LLU piaci részarányt, addig az inkubensek sem fognak érdemi változásokat tenni a saját kínálatukban, hisz a verseny nem kényszeríti rá őket. Addig csak annyit tesznek amit a piaci hatóság kötelezően rájuk ró.