Ok, most ki kell csillagoznom a mondanivalómat, legalábbis, amit gondolok.
A lényege, hogy az ms, a licenszelése és a vista sz**jon le. Hihetetlen, hogy délután 2 óta próbálok egy működő rendszert összehozni a Vistámból és egyszerűen képtelenség.
A dvd-ről bootolva szépen menne a telepítő, de amikor beírom a sorozatszámomat, közli, hogy ez Upgrade licensz és csak korábbi Windows alól telepíthetem. Hát a rákba, ilyent már a Windows 95 Upgrade sem csinált, az is csak a win3.1 telepítőlemezét kérte be annak az ellenőrzése céljából, hogy van-e frissítési alapom.
Nos, ennek feltelepített XP kell. Anyád. Természetesen a weboldalakat és a Quick Start guide-ot átolvastam, ez utóbbi úgy kezdődik: "You can choose to upgrade to Windows Vista or install a new, or "clean" copy.". Azt elfelejtették odaírni, hogy nem telepíthetek clean copyt, ha upgrade licenszem van! Kérdés, hogy mi lesz, ha megjelenik majd a következő Windows.. Telepítsek fel 2012-ben egy Windows XP-t, arra egy Vistát, majd utána arra az új Windowst? Ezek nem normálisak..
Ennél a pontnál felhívtam az MS ügyfélszolgálatot.
A hölgy nagyon kedves volt, de amikor előadtam neki a problémámat, azt mondta, hogy "akkor" csak így lehet. Mármint "akkor, ha ezt írja". Aha. Olvasni én is tudok. Mindegy, rendes volt, mert kapcsolt egy másik kollégát, hátha..
Beszéltem az úriemberrel, neki is előadtam, hogy szeretnék az üres HDD-mre Vistát telepíteni, de nem igazán áll szándékomban feltenni az XP-t csak azért, hogy tíz perc múlva felülírjam. Mondta, hogy ha én upgradet veszek, akkor upgradelnem kell (istenem)..
Ekkor feltettem a
keresztkérdést: és akkor mi van, ha 64-bites verziót szeretnék? csak mert ugye a 64-bites verzió telepítője eleve nem indul el 32 bites xp alól. Vagy 64-biten lehet clean install, 32 biten meg szívjak délutánokat?
Erre meglepődött, hogy most akkor én 32 és 64 bites verziót is kaptam? Már hogyne kaptam volna, amikor az upgrade licensz a dobozos verzióval kéne, hogy megegyezővé tegye a windowsomat? Mondom, hogy igen, kaptam. Két dvd. Egy 32, és egy 64 bites.
A válasz: akkor biztos nem is upgrade licenszt vettem.
Hát eszem-faszom megáll (ez kinek is a mondása?

), mégis mi a francért adtam ki 91000 Ft-ot? Csak tudom, hogy mit vettem...
Mivel a további társalgásnak nem volt értelme, megköszöntem és elköszöntem.
A partíciókat természetesen előkészítettem a Bitlockerrel való használatra, az újonnan telepített XP pedig jól összekavarná nekem a meghajtóbetűjeleket (kipróbáltam, tényleg összekavarta, úgyhogy a BitLockerről le kell mondanom, legalábbis, ha normális betűjelekkel akarom használni a partíciókat).. Szóval partíció vissza, XP-t telepít. Ez elvisz egy órát, mert az XP-t a Vistához képest sokkal tovább tart telepíteni, valami miatt elég lassan másolgat.
XP alól elindítottam a Vista telepítőjét, és most jön a vicc: mivel a gyári XP CD-men csak SP1 van,
közölte a Vista telepítője, hogy SP1-es windowst nem lehet upgradelni, úgyhogy csak a custom telepítési mód maradt, ami a tiszta telepítésnek felel meg. Most mi a viharnak kell csak azért feltennem az XP-met, hogy megállapítsa, hogy nem lehet upgradelni?