HWSW Informatikai Kerekasztal: HDD hűtési praktikák :) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HDD hűtési praktikák :) Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 24. 21:55

A régi 200GBos Samu vinyóm azt mondta hogy többet nem akar windows-t betölteni, ígyhát kénytelen voltam egy új vinyót venni. 320GBos Samsung lett az áldozat, a 200as-t a gumifelfüggesztésből kivettem és mind a két HDD-t egymás alá beraktam a normál HDD felfogató helyekre. Így most olyan hangot adnak ki amikor olvasnak/írnak mintha reszelővel kezdenék meg a ház valamelyik pontját gyaszálni.
Most kellene nekem valami frankó HDD keret ami hűt is és a rezgéseket is csillapítja.
Szemezgettem Pietrosz Bolhapiacon árult Scythe QuietDrive-jával, de abba csak egy vinyó megy és db-ja annak a vinyótartónak 10eFt tehát összesen 20eFt lenne a két vinyóra a hűtés, ami azért nem a legjobb dolog.

Kérdés: emberi áron van-e gyári megoldás erre a problémára, vagy muszáj leszek beleölni annyi pénzt ilyen HDD keretekbe?

Mondjuk akkor már megveszem a Zollka által kínált HDD vízhűtőt és halkítót egy 5ezressel drágábban.
Kép
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#42 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 06:55

Thermaltake Tsunami házzal sem volt baj, a hűtési hatásfok kitűnő. Talán túl sok. :Đ

Antec Sonata 2 pont megfelel az otthoni állandó szerver működésre! Csak ha a szobahőmérséklet 25 C fölé emelkedik, át kell állítani LOW-ról MEDIUM-ra a hátsó 12cm-es venti sebességet, máris lemegy 40 C fokról a HDD, neki nincs mellső ventije mégis fantasztikusan csendes, szüleim meg voltak elégedve ezzel. :respect:
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#43 Felhasználó inaktív   BBalázs 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 08:00

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. márc. 24., szombat - 22:55

A régi 200GBos Samu vinyóm azt mondta hogy többet nem akar windows-t betölteni, ígyhát kénytelen voltam egy új vinyót venni. 320GBos Samsung lett az áldozat, a 200as-t a gumifelfüggesztésből kivettem és mind a két HDD-t egymás alá beraktam a normál HDD felfogató helyekre. Így most olyan hangot adnak ki amikor olvasnak/írnak mintha reszelővel kezdenék meg a ház valamelyik pontját gyaszálni.
Most kellene nekem valami frankó HDD keret ami hűt is és a rezgéseket is csillapítja.
Szemezgettem Pietrosz Bolhapiacon árult Scythe QuietDrive-jával, de abba csak egy vinyó megy és db-ja annak a vinyótartónak 10eFt tehát összesen 20eFt lenne a két vinyóra a hűtés, ami azért nem a legjobb dolog.

Kérdés: emberi áron van-e gyári megoldás erre a problémára, vagy muszáj leszek beleölni annyi pénzt ilyen HDD keretekbe?

Mondjuk akkor már megveszem a Zollka által kínált HDD vízhűtőt és halkítót egy 5ezressel drágábban.
Kép

Nekem is egy ilyen csücsül a gépben, jól hűt de a raptor hangját még így is hallani amikor seekel  ;)
Noti: Gateway P6860FX,  Desktop: MSI K8N SLI Platinum, AMD Opteron 170, 2*512 TCCD, EVGA 8800GT, Raptor 74 + Maxtor 160 Gbyte Hdd, Fujitsu Siemens 17" TFT, Corsair HX520W táp, Chieftec ház+ full vízhűtés

EREPUBLIK, csatlakozz Te is, eMagyarországnak szüksége van rád!

#44 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 08:44

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. márc. 24., szombat - 21:55

Sokat küzdöttem már merevlemezek csendesítésével és hűtésével, már egy rakás keretet kipróbáltam, de a házbarkácsnál egyik se volt jobb. Legfeljebb szebb, de zárt házban ablak nélkül ez a kutyát se érdekli.

A régi Antec 3000B házamban az egész keretet kiszereltem és 90°-kal elfordítva (tehát így a vinyók élükre vannak állítva) szivacsokkal tömtem körbe. Előtte ugye egy 12cm-es vanti volt, szóval a hűtése is oké, a szivacsok miatt pedig nem rezonált be a ház, mint előtte.

Tulképp ezt csináltam meg a mostani Chieftec midiházamban is. Két HDD-t két kis lemezdarabbal összefogattam. A házban levő vincsihelyekben pedig csináltam egy gumis átkötést (gatyagumi). A két összefogott vinyó köré mehettek a szivacsok, rá a gumira és kész. Nincs rezgés, seekhang is kevesebb, a hűtés pedig a gyári ventihelyre rakott 9cm-es ventivel megoldva.

Szerkesztette: BigBear 2007. 03. 25. 08:45 -kor

42

#45 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 10:17

Egy noname házban úgy oldottam meg a winyó hűtését, hogy betettem a floppy helyére (floppym nincs évek óta). Van két rendszerventi (+ táp, ugye), ezek csinálnak akkora légmozgást, hogy noha egyik sem fúj a winyóra, mégis a floppyhelyen elég levegő közlekedik be, hogy 40 fok fölé csak 30 fokban menjen a hőmérséklete.

~2 éves (talán) Samsung 80GB.

Egy táp házából is lehet csinálni belső winyó-szekrényt, a végére feltenni egy 8 centis ventit félgőzzel, örülés. Csak kicsit ki kell merevíteni, ha rezonálni akar.

#46 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 18:26

Nexus Frizzbee

#47 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 18:29

Eladtam ma a Scythe Quiet Driveot. :(
Viszont amin meglepődtem. A hőfok nem változott, pedig most egy 12cm-es venti van a vinyó előtt :eek:
Tehát aki attól fél, hogy megfő benne a vinyó, annak nem kell félnie :)

Szerkesztette: Pietrosz 2007. 03. 26. 18:33 -kor

- Where are we going?
- Let's go find out.

#48 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 14. 12:06

Háj ól.

Nexus DiskTwin
Kép
Van ezzel a HDD hűtővel valakinek tapasztalata? Jó nem jó? Gumival rögzíti magát, szal gondolom valami hangcsökkenés is várható a használatával.

Tapasztalatokat várok. :)
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#49 Felhasználó inaktív   curly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 17. 06:29

Sziasztok !
Megéri 3200 Ft-ért a ; CoolerMaster CoolDrive 4
????
valami venti szablyzó meg hőmérséklet mérő meg mittomén ..
van valakinek ilyen cucca??
köce
Asus P5B Premium // Intel E5200 // Geil 2x1024 DDR2 800 Mhz // OCZ Stealth X Stream 500w
Sapphire HD3850 512 Mb DDR3 // Samsung Spinpoint 200 Gb & 320 Gb // Samsung Writemaster

#50 Felhasználó inaktív   la_bandi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 20. 11:20

Idézet: curly - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 7:29

Sziasztok !
Megéri 3200 Ft-ért a ; CoolerMaster CoolDrive 4
????...

fényezés, angolul
cooltechzone.com

fikázás, magyarul
c-enter.hu

....
* Rezgés minimalizálása (gumi tartóbakokkal, kétrészes megoldással: belső elem és külső elem, köztük csillapítók stb.).

* A HDD egész felületének hűtése (itt jó példa a Zalman hőcsöves megoldása, illetve a Vantec nálunk is kapható EZ-Swap terméke)

Mit valósít meg a CoolerMaster CoolDrive 4 ezekből? Semmit. Nincs csillapítás, és a 28 dB hanggal üzemelő ventilátor közel sem nevezhető csendesnek, arról nem is beszélve, hogy nem tudja a HDD teljes felületéről a hőt elvezetni (ellenpélda fentebb).

Igaz, jól néz ki, de gondolkodjunk vásárlás előtt, mert a külső (mint oly sok helyen), lehet, hogy csak üres tartalommal párosul
....

#51 Felhasználó inaktív   curly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 20. 13:24

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 12:06

Háj ól.

Nexus DiskTwin
Kép
Van ezzel a HDD hűtővel valakinek tapasztalata? Jó nem jó? Gumival rögzíti magát, szal gondolom valami hangcsökkenés is várható a használatával.

Tapasztalatokat várok. :)

Nexus DiskTwin

érdemes???? :)
Asus P5B Premium // Intel E5200 // Geil 2x1024 DDR2 800 Mhz // OCZ Stealth X Stream 500w
Sapphire HD3850 512 Mb DDR3 // Samsung Spinpoint 200 Gb & 320 Gb // Samsung Writemaster

#52 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 20. 15:29

Idézet: curly - Dátum: 2007. ápr. 20., péntek - 13:24

Nexus DiskTwin

érdemes???? :)

Én is erre szeretnék rájönni. Olvastam már egy valag tesztet de nem jutottam előrébb. Úgy vagyok a tesztekkel hogy pénz beszél. :rolleyes:
Ha valaki akit nem támogat a Nexus nyilatkozna frankó lenne. :Đ

#53 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 14:28

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. ápr. 20., péntek - 15:29

Én is erre szeretnék rájönni. Olvastam már egy valag tesztet de nem jutottam előrébb. Úgy vagyok a tesztekkel hogy pénz beszél. :rolleyes:
Ha valaki akit nem támogat a Nexus nyilatkozna frankó lenne. :Đ

Nekem volt mindkét vinyómon, de nem használt semmit. Ráadásul egy Nexus házban. Ház maradt, a vinyók meg leköltöztek egy 3 cm magas szivacslapra a ház aljába, ahol van egy venti. Így sokkal halkabb és hűvösebbek is pár fokkal.

#54 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 14:34

Idézet: marczi - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 14:28

Nekem volt mindkét vinyómon, de nem használt semmit. Ráadásul egy Nexus házban. Ház maradt, a vinyók meg leköltöztek egy 3 cm magas szivacslapra a ház aljába, ahol van egy venti. Így sokkal halkabb és hűvösebbek is pár fokkal.

Nem használt semmit. Hogy érted? Nem hűtött és ugyanolyan hangos volt, vagy hűtött de hangos volt, halk volt de nem hűtött? :)

#55 Felhasználó inaktív   curly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 15:09

:)

#56 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 17:02

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 14:34

Nem használt semmit. Hogy érted? Nem hűtött és ugyanolyan hangos volt, vagy hűtött de hangos volt, halk volt de nem hűtött? :)

Egyrészt nem hűtött :) Hiába van a borda a vinyó oldala között hővezető paszta (igazából nem paszta, hanem egy kb. 1mm vastag hővezető csík), nekem úgy tűnik, hogy nem elég csak az oldalát hűteni, egész pontosan egy ilyen borda nem eredményez semmit. Lehet, hogy 1 fokkal hidegebb, de az mindegy. Másrészt nem lett halkabb. A Nexus ház is olyan, hogy a legtöbb: a vinyó keret csavarokkal van rögzítve a házhoz. Azok a gumitappancsok a DiskTwin oldalán szerintem picit merevek, a lényeg az, hogy csönd azóta van, amióta a vinyók nem érnek hozzá semmilyen módon a ház vázához, hanem a szivacson pihennek a ház aljában. Szóval a házzal nagyon elégedett vagyok, de a DiskTwin nem érte meg :( Ha egy 800rpm-es ventivel lefújod róla a levegőt, az szerintem sokkal többet számít, és nincs hangja.

Szerkesztette: marczi 2007. 04. 22. 17:05 -kor

#57 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 17:04

Idézet: marczi - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 17:02

Egyrészt nem hűtött :) Hiába van a borda a vinyó oldala között hővezető paszta (igazából nem paszta, hanem egy kb. 1mm vastag hővezető csík), nekem úgy tűnik, hogy nem elég csak az oldalát hűteni, egész pontosan egy ilyen borda nem eredményez semmit. Lehet, hogy 1 fokkal hidegebb, de az mindegy. Halkabbnak viszont biztosan nem lett halkabb. A Nexus ház is olyan, hogy a legtöbb: a vinyó keret csavarokkal van rögzítve a házhoz. Azok a gumitappancsok az oldalán szerintem picit merevek, a lényeg az, hogy csönd akkor lett, amióta a vinyók nem érnek hozzá semmilyen módon a ház vázához, hanem a szivacson pihennek. Szóval a házzal nagyon elégedett vagyok, de a DiskTwin nem érte meg :( Ha egy 800rpm-es ventivel lefújod róla a levegőt, az szerintem sokkal többet számít, és nincs hangja.

Most lehet hogy hülye kérdés, de neked azok a DiskTwin-ek még megvannak? Nem válnál meg tőlük? ;)

#58 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 17:08

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 17:04

Most lehet hogy hülye kérdés, de neked azok a DiskTwin-ek még megvannak? Nem válnál meg tőlük? ;)

Ha eljössz érte, elviheted, csak hővezető csíkot kell szerezned, mert nem tudtam leszedni úgy, hogy egyben maradjon, úgyhogy azt már kidobtam. 4 darab van (2 pár). Küldj emailt, és megírom a részleteket.

#59 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 24. 23:52

A DiskTwin nekem sem jött be, nem ér semmit. Túl kemény a gumibak, kicsi a hőleadás.
Ezen kívül próbáltam még: Nexus Drive-A-Way, Scythe Silent Box. Ezekkel az a baj, hogy a HDD rezgéseit nem nyelik el, ellenben jól szigtelnek így garantált a +2 - 5fok melegedés. Elnyelik viszont a HDD motorjának visító hangját, de ez az új HDD-k esetében úgyis szinte érzékelhetetlen.
Ami bevélt: Innovatek raptorVibe. Egyszerű szerkezet, a DiskTwin-hez hasonló, de ez működik. Baromi lágy gumibakok, jófajta hővezető pasztával kb. 5fok hőmérséglet csökkenés erhető el.

Egyébként szerintem a csendes és jól hűtött gép alapja a légáramlás irányítása. Nálam van 3 Seagate HDD, passzív táp, AMD Athlon 64 4800+. Ezekhez  1cpu venti, 1 8cm venti a táp alatt, ennyi.
HDD-k 35-38, CPU 35 idle, terhelve 52fok.
A ház összes nyílását beragasztottam, viszont a HDD-k elé (5 1/4 floppy helyeken vannak) fúrtam néhány lyukat. Így minden levegő itt jut be a házba, a vinyók is jól hűlnek, cpu is, GPU is.
A gép 24/7 megy, már két éve folyamatosan.
Háromféle ember van: aki tud számolni és aki nem.

#60 Felhasználó inaktív   Sonicx 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 04. 25. 11:19

Szevasztok!
Nekem egy Samsung vinyóm van, azt hallottam,h nagyon melegszenek. Az enyém nem. Be van építve egy rögzítő talpal 5'25" üres helybe, ami előröl nyitott. A gépházam viszont zárt. Nem hermetikusan. De a tápegység ventije elég levegőt szív be azon a nyíláson,h hűtse a vinyót. így 22C-os szoba hön 28-29C-on tartja a vinyót. Hozzáteszem a gép 24 órát üzemel. Nekem ez a praktikám. Nem kell külön ventilátor, elég a táp ventije!

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.