HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 15. 18:33

Idézet: Charles - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 15:00

Erre valaki valamit?

Tápcsere? DTK táp ennyit bírt?  :confused:

Üdv!

Szerintem a ropogás-pattogás venticsapágyhibára utal, a sercegés pedig összeégett érintkezőkre.
A ventiket kipróbálhatod, ha működő gépnél egyenként megállítod őket, mondjuk egy fültisztító pálcikával, azzal be tudsz nyúlni a rácson, utána pedig széthúznám a csatlakozókat, és megnézném nincs-e valamelyik beégve. Ha nincs, akkor a tápegység fedelét csavaroznám le, ott már egészen biztosan látnál valami rendkívülit, feketeség és összeolvadt csatlakozó képében. Nagy valószinüséggel Te is meg fogod tudni javítani, egy kis forrasztási gyakorlat azért nem árt hozzá.

#222 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 15. 19:48

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 19:25

Hát nézd, lehet hogy villanyszerelő a szakmád, de én azt akkor is hülyeségnek tartom, hogy attól száradnak ki a kondik, mert a ház nincs védőföldre kötve. Ez két teljesen különálló dolog, nem kéne mellébeszélni. A kondik egy idő után mindenhogy kiszáradnak, és az a hőtől van, a disszipációtól. A számítógépház pedig majd csak akkor fog rázni, ha netán valamelyik vezeték forrasztása elengedne, és hozzáérne a ház falához. De ekkor persze már a gép sem működne. A tápegységbe épített tűlfeszültség-védelemnek megint az égadta világon semmi köze nincs a védöföldelés meglétéhez vagy nemlétéhez, és ezt Neked, villanyszerelőnek kellene a legjobban tudni.
Egy tök laikus nagy valószinüséggel elhiszi amiket mondasz, és talán meg is ijed tőle, azonban itt a HWSW-n nem kellett volna ilyeneket leírnod.

Sehol nem említettem hogy a kondik a földelés hiánya miatt száradnának ki! A másik a túlfeszültség védelem, itt elsősorban a túlfeszültségvédős elosztókra és a szünetmentes tápokra gondoltam! Jólenne ha értelmeznéd is amit írok.
Jó barátság titka, a pontos elszámolás!

#223 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 19:52

Idézet: mission - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 20:48

Sehol nem említettem hogy a kondik a földelés hiánya miatt száradnának ki! A másik a túlfeszültség védelem, itt elsősorban a túlfeszültségvédős elosztókra és a szünetmentes tápokra gondoltam! Jólenne ha értelmeznéd is amit írok.

Szó szerint ezt írtad: Földeletlen konektorról megy a pc-d? Gratulálok! Majd ha száradnak ki a táp kondik és rázni fog a géped akkor ne csodálkozz!

És még ezt is Te írtad: Védőföldelésre, igen........a túlfeszültség védelem sem ér semmit, ha egyáltalán van valami

No comment.  :respect:

#224 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 20:06

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 20:52

Szó szerint ezt írtad: Földeletlen konektorról megy a pc-d? Gratulálok! Majd ha száradnak ki a táp kondik és rázni fog a géped akkor ne csodálkozz!

És még ezt is Te írtad: Védőföldelésre, igen........a túlfeszültség védelem sem ér semmit, ha egyáltalán van valami

No comment.  :respect:

Na figyu, ne nyakatekerd a dolgokat. A száradnak ki a kondik akkor földelés hiányában rázhat a gép, nem azt írtam ha nincs földelésed akkor kiszáradnak a kondik! Ne nevettessél már! Amikor azt írtam hogy "Földeletlen konektorról megy a pc-d? Gratulálok! Majd ha száradnak ki a táp kondik és rázni fog a géped akkor ne csodálkozz!" Itt a földelés fontosságára szerettem volna felhívni a figyelmedet! De én kérek elnézést hogy segíteni próbáltam neked! Jólenne ha ezt elolvasnád: http://www.emasz.hu/download/INTERNET_vill...delem_EMASZ.pdf

#225 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 20:12

Idézet: mission - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 21:06

Na figyu, ne nyakatekerd a dolgokat. A száradnak ki a kondik akkor földelés hiányában rázhat a gép, nem azt írtam ha nincs földelésed akkor kiszáradnak a kondik! Ne nevettessél már! Amikor azt írtam hogy "Földeletlen konektorról megy a pc-d? Gratulálok! Majd ha száradnak ki a táp kondik és rázni fog a géped akkor ne csodálkozz!" Itt a földelés fontosságára szerettem volna felhívni a figyelmedet! De én kérek elnézést hogy segíteni próbáltam neked! Jólenne ha ezt elolvasnád: http://www.emasz.hu/download/INTERNET_vill...delem_EMASZ.pdf

http://cegjegyzek.info.hu/cgi-bin/webpages...&newsid=003&sn=

#226 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 20:14

"Védőföldelés nélkül soha!

A számítógépek üzembehelyezése sok felhasználó számára egyet jelent a kettőhúszas madzag konnektorba dugásával. Nagyon kevesen ellenőriztetik le előtte az elektromos hálózat állapotát, pedig jónéhány probléma megelőzhető volna, ha vennénk a fáradtságot, és hívnánk egy szakembert az állapotfelmérés elvégzéséhez. "
http://index.hu/tech...fo/elektronell/

#227 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 20:16

"Hibás tápegység okozhat áramütést?" https://hup.hu/node/33160

#228 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 20:27

Idézet: mission - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 21:16

"Hibás tápegység okozhat áramütést?" https://hup.hu/node/33160

Természetesen maximálisan egyetértek, hogy bármilyen hibás berendezés esetén, védőföldelés nélkül életveszélybe kerülhet a berendezés üzemeltetője.
Azonban márkás berendezések, előírásszerü szerelése, és használata során ennek a valószínüsége igen csekély.
Tudom, ebben most nincs igazam, de védőföldeljen az, aki gagyi cuccokat szakértelem nélkül üzemel be és használ, mondván, majd csak lesz valami...
Nálam, mivel régi téglaépületben lakom, harmadik emeleten, alapból nincs védőföld, még behúzva sem, kivéve a fürdőszobát, ahol is a mosógép védőföldelve van. A többi helyiségben pedig üzemelnek a cuccok, hibátlanul, ha valamelyik mégis bedöglene, annak általában más jele is van, nem csak a "rázás".
De végül is a vita tárgya nem ez volt, hanem a kiszáradó kondik, és a túlfeszvédelem működésképtelensége, - de hagyjuk, nem érdekes.

#229 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:31

Idézet: mission - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 20:06

Na figyu, ne nyakatekerd a dolgokat. A száradnak ki a kondik akkor földelés hiányában rázhat a gép, nem azt írtam ha nincs földelésed akkor kiszáradnak a kondik! Ne nevettessél már! Amikor azt írtam hogy "Földeletlen konektorról megy a pc-d? Gratulálok! Majd ha száradnak ki a táp kondik és rázni fog a géped akkor ne csodálkozz!"

A földelés szempontjából lényeges kondenzátorok nem száradnak ki, mivel az Y és X kondik jellemzően kerámia alapanyagúak...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#230 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:37

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 20:27

Természetesen maximálisan egyetértek, hogy bármilyen hibás berendezés esetén, védőföldelés nélkül életveszélybe kerülhet a berendezés üzemeltetője.
Azonban márkás berendezések, előírásszerü szerelése, és használata során ennek a valószínüsége igen csekély.
Tudom, ebben most nincs igazam, de védőföldeljen az, aki gagyi cuccokat szakértelem nélkül üzemel be és használ, mondván, majd csak lesz valami...
Nálam, mivel régi téglaépületben lakom, harmadik emeleten, alapból nincs védőföld, még behúzva sem, kivéve a fürdőszobát, ahol is a mosógép védőföldelve van. A többi helyiségben pedig üzemelnek a cuccok, hibátlanul, ha valamelyik mégis bedöglene, annak általában más jele is van, nem csak a "rázás".
De végül is a vita tárgya nem ez volt, hanem a kiszáradó kondik, és a túlfeszvédelem működésképtelensége, - de hagyjuk, nem érdekes.

A védőföldelés sosem a készülék védelmét jelenti, hanem az emberi életét és márkafüggetlen dologról van szó sajnos. Itt lehet villám, hibás elosztó, vizesedés, tányér leves az ok: Mind-mind baleset, vagy egyéb, rendszerint nem a rendeltetésszerű üzemmel összefüggő dolog.
Az eredeti kérdésedre: A PC házán a tápegység és az alaplap miatt is jelen van a tápegység földpotenciálja, de rendszerint földhurok esélye miatt nem szokás ezen fogyasztó áramát elvezetni. Próbáld ki, baja nem lesz tőle semminek, csak arra nagyon figyelj, hogy rövidzárat véletlenül se okozzál vele! A közvetlenül tápláló 12V-os ágba iktass bele egy párszáz mA-es üvegcsöves biztosítékot, higyj nekem, én is rakok be, pedig nem ma kezdtem :) .
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#231 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:43

Idézet: mission - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 9:52

Szerintem a házon a föld potenciál van! Magyarul a földelt 230V földelése! Földhurokból adódóan jelentős feszültség eltérések jelenhetnek meg. Olyankor van az hogy ráz(csipked) a ház. Legalábbis én így tudom.

Ez zavaros. A "csipkedés" megint nem a földhurok eredménye (ez egyébként mV-V nagyságrendű feszültség, ha ennél magasabb, akkor ott komoly baj van a földeléssel), hanem az X/Y kondiké: Ezek kapacitív osztót alkotnak, ha a földelés hiányzik a körből és mivel az értékük egyezik, az osztás 1:2-höz, ami 115V körüli feszültséged eredményez a házon (ami normális esetben földelve volna). A kondik kis kapacitása az 50Hz-es váltóáramon nagy reaktanciát jelent, vagyis az emberi test "terhelésére" le is esik a feszültség, az elfolyó áram pedig nagyon kicsi, vagyis nem öl meg :) . Csak kellemetlen. És persze veszélyes lehet olyan eszközökre, amik előbb kapják meg valamely melegpontjukon ezt a feszültséget, minthogy a földpontjuk közösülne, emiatt minden esetben ajánlatos földelni a gépházat.

Szerkesztette: didyman 2007. 05. 16. 06:47 -kor

#232 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:48

Idézet: Charles - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 14:00

Erre valaki valamit?

Tápcsere? DTK táp ennyit bírt?  :confused:

Üdv!

A táp kondijai lesznek azok, tedd be gugához, gyere be ma, aztán akkor találkozunk is, meg sört is kerítünk.

#233 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:49

Idézet: diegho - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 8:28

didyman az új 400-as és 450-es mercury mennyire megbízható? a 12 centis ventisre gondolok aminek a dobozán már ott figyel hogy mindenféle védelemmel el van látva (KOB AP4450AX).

Belül is valami új van benne :D . Úgy tűnik, normális lesz, gagyi kondik, meg miegymás, de legalább meg van építve és az ára is egészen földi. Ha lesz a közelemben egy, amit szét is szedhetek, mondok róla többet.

#234 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:51

Idézet: Jedykoma - Dátum: 2007. máj. 14., hétfő - 17:25

Nos van egy ilyen tápom, több mint 3 éves. a mai napig lazán viszi a kisebbik gépemet (bd7, cel 2@2,6, 512MB, 9600pro, 2-3hdd, odd)

Most akarom bővíteni: p5n-e sli, 805D (tuningolva persze), 1gb , 7600gt, és ugyanúgy 2-3hdd, odd.

Teljesítményre nem aggódom, de ez a gyenge készenléti kör/kondik dolog ez itt motoszkál az agyamban...

Lecseréljem a tápot? vagy ha szar széria, akkor már kijött volna a hibája? vagy ha ráteszem az új cuccot, ami azért többet fogyaszt, nem lesz belőle probléma?

Annyi, hogy a készenléti körben elfőnek a kondik. Ha áramtalanítod üzemen kívül, akkor nem nagyon van velük gond, kihúzzák, amíg a főkör kondijai bírják. A tünet az, hogy készenlétből hiodegen nem indul a gép, aztán egyáltalán nem. Szokásos, javítható hiba, nem érdemes cserélni miatta.

#235 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:52

Idézet: salaud - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:56

:( Nem vagyok elektronikai szakember, de abban biztos vagyok, hogy ez nem igaz! Gondold át kicsit... :think:  Bár Didyman majd megerősít, ha igazam van...

Fémes az, a csavarok alatt mindenhol fólia van és ezek egy része hozzá is van vezetve a föld réteghez. Valamint az ATX-panel összes fém burkolata is földelt, ott is érintkezik a házzal.

#236 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 07:24

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 16., szerda - 7:37

A védőföldelés sosem a készülék védelmét jelenti, hanem az emberi életét és márkafüggetlen dologról van szó sajnos. Itt lehet villám, hibás elosztó, vizesedés, tányér leves az ok: Mind-mind baleset, vagy egyéb, rendszerint nem a rendeltetésszerű üzemmel összefüggő dolog.
Az eredeti kérdésedre: A PC házán a tápegység és az alaplap miatt is jelen van a tápegység földpotenciálja, de rendszerint földhurok esélye miatt nem szokás ezen fogyasztó áramát elvezetni. Próbáld ki, baja nem lesz tőle semminek, csak arra nagyon figyelj, hogy rövidzárat véletlenül se okozzál vele! A közvetlenül tápláló 12V-os ágba iktass bele egy párszáz mA-es üvegcsöves biztosítékot, higyj nekem, én is rakok be, pedig nem ma kezdtem :) .

Köszönöm szépen Gábor, nagyon sokat segítettél a szakmai tanácsoddal!  :respect:

#237 Guest_diegho_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 05. 16. 08:45

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 16., szerda - 7:49

Belül is valami új van benne :D . Úgy tűnik, normális lesz, gagyi kondik, meg miegymás, de legalább meg van építve és az ára is egészen földi. Ha lesz a közelemben egy, amit szét is szedhetek, mondok róla többet.

itt van egy mellettem. szétkapjam? úgyis kiesett már a kocsiból és ráléptünk, szóval gar már nincs rá, de még tökéletesen megy :D strapabíró példány, jah és beleüntöttünk HP festékpatron tintát is :D

#238 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 10:09

Idézet: diegho - Dátum: 2007. máj. 16., szerda - 9:45

itt van egy mellettem. szétkapjam? úgyis kiesett már a kocsiból és ráléptünk, szóval gar már nincs rá, de még tökéletesen megy :D strapabíró példány, jah és beleüntöttünk HP festékpatron tintát is :D

Szedd! :) Kíváncsi vagyok didyman véleményére! :D

Egyébként, hogy lehet beleönteni tintát "véletlenül"? :blink: :think: Vagy ez nem véletlen volt? :D

Szerkesztette: Csokis 2007. 05. 16. 10:09 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#239 Guest_diegho_*

Elküldve: 2007. 05. 16. 10:34

képek készen vannak, telefonnal készültek szóval nem valami jók, de azért a lényeg látszik szerintem. délután behozom melóhelyre a bt-met és felteszem netre.

kondi feliratok:

Canicon 470uF 200V 85C

Faz... (nem tudom mi hülyén van írva és alig látni, de van egy VENT felirat is rajtuk) 2200uF 105C

Szerkesztette: diegho 2007. 05. 16. 10:57 -kor

#240 Guest_diegho_*

Elküldve: 2007. 05. 16. 11:47

képek este lesznek otthon hagytam a bt-t.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.