HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 220
  • 221
  • 222
  • 223
  • 224
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#4421 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 06. 08. 19:19

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 06. 08. 21:09

Szívesen meghallgatlak. Épp most teszem fel a kérdést egy másik fórumon is. :)

Természetesen nem az egész szériát írtam le (CM-oldalán található néhány pozitív teszt is persze, de az általam belinkelt valahogyan nincs ott, nem is értem, miért nem?).

A Te konkrét példányod viszont, szerintem 99%, hogy cserés! :)

Szerkesztette: Macikák 2012. 06. 08. 19:21 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#4422 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 08. 19:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 08. 19:19

Lehet, azonban már nem a 3 napon belüli cserében, és amúgy sem lett volna kedvem finanszírozni egy KERMI bevizsgálást, amiben megállapítják, hogy a termék üzemszerűen működik.

:offtopic:
8 napon belüli még elállhatok indoklás nélkül, ugyanis webes megrendelés volt. (Kis üröm az örömben, hogy 30 napot várhatok a pénzemre. :( )

Szerkesztette: BigWhite 2012. 06. 08. 19:38 -kor

#4423 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 08. 19:40

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 06. 08. 21:37

8 napon belüli még elállhatok indoklás nélkül, ugyanis webes megrendelés volt. (Kis üröm az örömben, hogy 30 napot várhatok a pénzemre. :( )

Értem, hát én semmi szín alatt nem tartanám meg!
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#4424 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 08. 19:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 08. 19:40

Értem, hát én semmi szín alatt nem tartanám meg!

OFF:
Privát ment, várom a választ. :)
ON

#4425 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 06. 10. 15:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 08. 19:48

A Te személyes döntésed, hogy kockáztatod-e továbbra is a géped egy ilyen "minőségű" tápegységgel. Néha lecsapja, néha elindul, oké!

Macikák, értsd már meg, hogy ez normális jelenség..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4426 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 15:23

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 06. 08. 18:57

Igen, ez egy lakáson belüli szakaszoló, az előszobában van, nincs is mellette árammérő: nyugodtan cserélhető lenne, és jelenleg is külöbözőek vannak. Vélhetően 3X6A, 1x16A kiszerelésben. (Vlaszínűleg mind a négy B osztályú)
Egy hosszabbítóval megnéztem a 16A-es ágon, ott nincs probléma. (Persze többször kellene tesztelni.)

A (vélhetően) 6A-es B osztályú kismegszakító időnként lekapcsolása ellenére úgy tűnik, a tápegység üzemszerűen és tökéletesen működik.

És honnan tudod, hogy az utána lévő hálózat alkalmas nagyobb áramerősségre? Ha ez utólagosan, egy minősített hálózatba van építve, akkor lehet rendben a dolog, de ha erről nem tudni semmit, akkor feltételezni kell, hogy a hálózat nem alkalmas 6A-nél nagyobb áramra (ez ugye nem csak annyiból áll, hogy a kismegszakítóba kettőfeles kanóc van tekerve!).
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4427 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 15:30

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 06. 08. 20:37

Lehet, azonban már nem a 3 napon belüli cserében, és amúgy sem lett volna kedvem finanszírozni egy KERMI bevizsgálást, amiben megállapítják, hogy a termék üzemszerűen működik.

Én biztosan nem bonyolítanám az életemet egy ilyen marhaság miatt. Nincs semmi baj a Seventeam belekkel, legyen elég annyi, hogy nem kodegen minőség, hanem normális, működő belek, pontosan olyan gyengeségekkel, melyeket FSP-kben is lehet találni. A szintetikus tesztek megbízhatóság tekintetében pont annyira értelmesek, mint egy tál bableves, mert a tápok tönkremenetelével, és akkor történő eseményekkel elvétve foglalkoznak, legfeljebb a nagy jövendőmondások mennek pár alkatrész tüzetes elemezgetésével, de az is csak azt mondja el, hogy ami rá vanírva a tápra, az elhihető-e, nem azt, hogy vajon mekkora eséllyel fog tönkremenni. Felesleges elállni, másik márka hasonló teljesítményű típusa is jó eséllyel ugyanarra a PWM vezérlőre és kapcsolására fog épülni, aztán vagy jó lesz, vagy nem. Amiket javítok, azokat is 6A-es kismegszakítón próbálom, hát 400W felett majd mindegyik képes lecsapni, az aktív PFC-sek kivétel nélkül.. Nincs semmi baja annak a tápnak, ha valóban hiba lenne a primer körben, akkor ott nem a kismegszakító köszönne el először, hanem az érintett alkatrész.

#4428 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 15:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 08. 20:19

Hülyeség.

#4429 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 15:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 08. 19:48

A lite-elnevezés (nem csak a CM-nél), rendszerint mindig gyengébb minőséget takar az eredeti termékhez képest, persze némileg kedvezőbb áron.

Ez is marhaság, a funkcionalitás és körítés is változhat, nem törvényszerű, hogy a lite gyengébb minőség. A tartósságot meg semennyire sem lehet ezzel leírni..

#4430 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 19:25

Szakmailag korrekt válaszok. :up:
Köszönöm

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 06. 10. 15:23

És honnan tudod, hogy az utána lévő hálózat alkalmas nagyobb áramerősségre? Ha ez utólagosan, egy minősített hálózatba van építve, akkor lehet rendben a dolog, de ha erről nem tudni semmit, akkor feltételezni kell, hogy a hálózat nem alkalmas 6A-nél nagyobb áramra (ez ugye nem csak annyiból áll, hogy a kismegszakítóba kettőfeles kanóc van tekerve!).

Egy panelben vélhetően azonos alu vezetékeket használtak, és nagyon valószínű azért van 3 x 6A-es ág, (szoba1, szoba2/előszoba/ fürdőszoba) mert úgy gondolták vagy 30-40 éve, hogy az mindenre elég.
Később rájöhettek, hogy a konyhára bizony az kevés, (pl. mikrohullámú sütő miatt sem) és kicserélték 16A-esre a konyhai ágat
Mindezt úgy, hogy maradtak az anno lerakott vezetékek, (panelnél a sima falon kívüli kábelcsatornát azért észre lehetne venni) és nem is égtek le.

Tehát le lehetne cserélni legalább azt az egy 6A-es ágat, ahol a gép van, pláne annak tudatában, hogy sokszor nem is rántja le a 6A-es kismegszakítót, emellett működés közben soha sem, így a 16A-es kismegszakítóval, hasonló terhelésenél azt lehetne elérni, hogy sem a gép, sem a porszívó nem okozna problémát az indulás pillanatában.

#4431 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 19:47

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 06. 10. 20:25

Szakmailag korrekt válaszok. :up:
Köszönöm

Egy panelben vélhetően azonos alu vezetékeket használtak, és nagyon valószínű azért van 3 x 6A-es ág, (szoba1, szoba2/előszoba/ fürdőszoba) mert úgy gondolták vagy 30-40 éve, hogy az mindenre elég.
Később rájöhettek, hogy a konyhára bizony az kevés, (pl. mikrohullámú sütő miatt sem) és kicserélték 16A-esre a konyhai ágat
Mindezt úgy, hogy maradtak az anno lerakott vezetékek, (panelnél a sima falon kívüli kábelcsatornát azért észre lehetne venni) és nem is égtek le.

Tehát le lehetne cserélni legalább azt az egy 6A-es ágat, ahol a gép van, pláne annak tudatában, hogy sokszor nem is rántja le a 6A-es kismegszakítót, emellett működés közben soha sem, így a 16A-es kismegszakítóval, hasonló terhelésenél azt lehetne elérni, hogy sem a gép, sem a porszívó nem okozna problémát az indulás pillanatában.

Nem. Ezt így nem lehet meghatározni. Vélhetőenből meg eddig nem égtek leből nem lehet kiindulni, rohadtul veszélyes! Mint ahogy abból sem, hogy a hálózat nem is lát ekkora terhelést, csak induláskor. A védelemnek az a lényege, hogy hagy egy keretet, ami hiba esetén elfogy. Ha egy hálózatban 16A a keret, de a vezetékezés csak 6A-re biztonságos, ott bármikor előfordulhat olyan hiba, ami a 6A és a 16A közé eső áramot produkál, tartósan. Aztán kész a baj. Ezt nagyon komolyan kell venni, a panellakás nem csak az ember saját hülyesége, hanem társas közösség, egy ember hibája könnyen kerül mások életébe, vagyonába. Ha alamónium a kábelezés, akkor meg pláne nem jó ötlet a terhelhetőséghez nyúlni, az a vezetékezés könnyen lehet már régen csereesedékes.
Tehát bármi ilyen megoldást csak és kizárólag hozzáértő szakemberrel történt átvizsgálás után tegyél meg, de írtam már korábban, hogy első körben egy "C" jelű, 6A-es kismegszakítót szerelj fel. Második körben lehet egy "D" jelűvel próbálkozni, de arra nem hiszem, hogy már szükség lesz, a "C" jelű berendezés a "B"-hez képest duplázza az indulási áramterhelhetőséget.

#4432 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 19:49

A névleges áramnak nagyobb-egyenlőnek kell lennie a fogyasztó névleges áramánál. A kismegszakító jelleggörbéje az átfolyó áram és a kioldási idő közötti kapcsolatot jelenti. A forgalomban B, C, D betűvel megkülönböztetett jelleggörbével rendelkező kismegszakítók kaphatók.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#4433 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 20:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 06. 08. 15:13

A megszakító?

Mivel egy részhálózat előtt van, szakaszoló IS.
És mivel a panelban sem szereltek másfél kvadrátosnál vékonyabb vezetékkel, a 6 A-es szabványt sem sértve kicserélhető 10 A-es re.

#4434 Felhasználó inaktív   adax01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2012. 06. 10. 21:19

Alamónium vezetékre semmi esetre sem raknék nagyobb megszakítót maradjon meg csak 6A-s nak!!
Én nálam is előfordult már hogy tesztelésnél a táp lecsapta az automatát amit a teszt padomra építettem pedig az márkás táp volt, és nem gagyi és aktív pfcje volt neki demár volt olyan is hogy passzív verte le a bisztit.

Szerkesztette: adax01 2012. 06. 10. 21:20 -kor

A jó pap is holtig tanul én nem vagyok pap de ehez tartom magamat.
Ne szedd a Viagrát mert rászoksz a gumimacira!!!
Ami máshonnan kimaradt
Bocsánat a helyes írási hibákért, de az direkt valá így.
Hűtőborda mellé elektrolitkondenzátort ne rakj mert az ottan hamar meg pusztul !!!!!!
Könyörgöm miért kell mindent alul méretezni még a méregdrága dolgokat is könyörgöm?

#4435 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 10. 21:53

"Tehát le lehetne cserélni ..."
Feltételes módban írtam, nincs szándékomban megtenni, mivel vendég vagyok albérletben.
Azért köszönöm a tanácsokat.

(Saját ház esetén gondolkodás nélkül lecseréltem volna legalább egy 10A-es C osztályúra, ami motoros eszközöknél alkalmaznak.)

#4436 Felhasználó inaktív   FPeter84 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 06. 12. 06:20

Sziasztok!

Van egy FSP ATX-400PNF -as tápom. Évekig stabilan tette a dolgát, de az utóbbi pár hétben elkezdte azt játszani, hogy néha kékhalállal elszállt a gép (ezt még akár más is okozhatta), majd bekapcsoláskor (és standby-ból ébresztéskor) egyre többször nem reagált, nem indult a gép a gombnyomásra. Először elég volt kihúzni a hálózatból, várni kicsit majd utána indult. De most már olyan állapotba került, hogy ez se segít akárhányszor ismétlem az áramtalanítási kúrát. Magát a konfigot kipróbáltam egy pót 400W QTEC táppal is és úgytűnik jó, valamint az FSP-vel kipróbáltam 2 régebbi alaplapot, és ugyanúgy nem indultak el vele, mint az elsődleges gépem - nagyon úgy tűnik, hogy a tápban adta meg magát valami. Belenéztem, viszonylag pormentes, nem látszik megfolyt / púpos elkó, sérült alkatrész. Ez esetleg típushibája - van esély javítani - vagy jobban járok ha az ilyen sokéves tápot inkább kidobom és veszek másikat ?

#4437 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 12. 15:02

Az én tápom olyant produkál, h amikor bekapcsolom, akkor kigyullad az alaplapon a zöld LED (jelezve, h van tápfesz).
A gépet bekapcsolni, csak mintegy 10 perc után tudom.
A tápom valamilyen 350W-os, aktív PCF-es csoda. Két áttetsző ventillátorral, kéken világító LED-del a hasában, krómozott dobozban (látvány kivitelű táp).

Szerkesztette: Gyula2222 2012. 06. 12. 15:03 -kor

#4438 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 12. 19:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 06. 12. 16:02

Az én tápom olyant produkál, h amikor bekapcsolom, akkor kigyullad az alaplapon a zöld LED (jelezve, h van tápfesz).
A gépet bekapcsolni, csak mintegy 10 perc után tudom.
A tápom valamilyen 350W-os, aktív PCF-es csoda. Két áttetsző ventillátorral, kéken világító LED-del a hasában, krómozott dobozban (látvány kivitelű táp).

Kondi. Pártíz mikrós a primer oldalon.

#4439 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 12. 19:44

Üzenet megtekintéseIdézet: FPeter84 - Dátum: 2012. 06. 12. 07:20

Sziasztok!

Van egy FSP ATX-400PNF -as tápom. Évekig stabilan tette a dolgát, de az utóbbi pár hétben elkezdte azt játszani, hogy néha kékhalállal elszállt a gép (ezt még akár más is okozhatta), majd bekapcsoláskor (és standby-ból ébresztéskor) egyre többször nem reagált, nem indult a gép a gombnyomásra. Először elég volt kihúzni a hálózatból, várni kicsit majd utána indult. De most már olyan állapotba került, hogy ez se segít akárhányszor ismétlem az áramtalanítási kúrát. Magát a konfigot kipróbáltam egy pót 400W QTEC táppal is és úgytűnik jó, valamint az FSP-vel kipróbáltam 2 régebbi alaplapot, és ugyanúgy nem indultak el vele, mint az elsődleges gépem - nagyon úgy tűnik, hogy a tápban adta meg magát valami. Belenéztem, viszonylag pormentes, nem látszik megfolyt / púpos elkó, sérült alkatrész. Ez esetleg típushibája - van esély javítani - vagy jobban járok ha az ilyen sokéves tápot inkább kidobom és veszek másikat ?

Miért járnál jobban, ha kidobnád? :) Javítható.

#4440 Felhasználó inaktív   FPeter84 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 06. 13. 00:56

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 06. 12. 20:44

Miért járnál jobban, ha kidobnád? :) Javítható.

Napközben lesz időm körbemérni, hogy mi is jön ki belőle, illetve mi nem... Az 5Vsb feltehetően megvan, mert az alaplapi LED világít, de a bekapcs gombra nem reagál. Ha áramtalanítom, akkor pár mp múlva rúgnak egyet a ventillátorok és felvillan a 4850-en egy piros LED...

Bár aktívan foglalkozok elektronika tervezéssel és építéssel (katt), de a kapcsolóüzemű tápok elméleti része nagyon távol áll tőlem, nem sokat tudok róluk. A PS_ON bemeneten kellene először vadásznom a hibát? Lehet ott valami bemeneti tranzisztor, logikai elem vagy opto ami megadta magát?

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 220
  • 221
  • 222
  • 223
  • 224
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.