Uraim/Hölgyeim!
Nem túl rég saját szememmel tapasztalhattam meg az isteni delej kicsapódását az egyik gépből... Történt ugyanis, hogy be akarom kapcsolni az egyik "gépcsodát" (erre még visszatérek), power gomb megnyomására kisebb pukkanás, s a gépház résein/nyílásain tart felém egy pillanatra a fehér fény, majd száll föl a füst. Hát hadd ne mondjam, hogy mennyire bexartam, hogy a fényt látom az alagút végén...

Ja, és ez a kis bekapcsolási akció a biztosítékot úgy lecsapta, mint a huzat.
A gépcsodára visszatérve: oldallemez leszed, s látom, hogy valami Dana (!!!) 300W-os tápegység hajtotta (a pehelysúly versenyzőit gyarapítja a kicsike)... Asrock alaplap, Sempron 3200+. Kérdem a tulajt, hogy ezt a tápot ő maga gondolta megvenni? Mert akkor nagyon szép választás volt... De elvileg "egyben" vette a gépet, nem ért ő az ilyesmihez, s már egy éves elmúlt a csoda.
Ránézésre az alaplapon nem történt kondipukkanás, semmi nyoma. Gondoltam elkezdtem tesztelgetni az alkatrészeket, hátha nem történt nagy baj. Természetesen nem a tápra gondoltam, az egyből a kukában végezte... :Đ Másik gépbe RAM, vinyó meg ODD átszerel, gyorsteszt, működnek (Memtest kétszer végigment, vinyó meg odd ír és olvas). Gondoltam ez már jó jel, meg kellene nézni az alaplapot meg procit is (ja, procin sem láttam szürkülést/feketedést, vagy égésre utaló nyomot, de ezt nem tudom, hogy milyen formában jelenne meg, észrevenném-e egyáltalán). Tehát kerítettem kölcsönbe egy 400W-os DTK-t, lássuk mi a helyzet. Remegő kézzel power gomb megnyom, a zöld és piros ledek egy másodpercre felvillannak, majd elalszanak. Még a procin a hűtőventi sem mozdul meg... Ja, még a billentyűzeten a 3 led felvillan, és ennyi. Na mondom, itt alaplap vásár lesz... De még a pénzkidobás előtt eszembe jutott, hogy van még itt egy "alkatrész", ami az áramhoz köthető. Hosszabbító/elosztó! Ugyanabba dugtam a DTK-t is a próbánál, mint ami a fenti eksönnél is használatban volt. A fali konnektorba kötve a gépet csodák csodája, és elindul! Van nagy öröm és bódottág...

Most már csak az a kérdés, hogy az elosztóba dugott monitornak miért nem esett baja (nyugi, örülök neki, csak kérdem

)? Szerintetek lehetséges, hogy minden épségben maradt a tápon kívül? Értem ezalatt, hogy túlfesz védelemmel volt ellátva a táp, s minden gond nélkül fog tovább üzemelni a gépcsoda? Mert az ugye csak egy dolog, hogy most elindult, ki tudja mi lesz pl. 20 óra múlva.
A DTK 400-as jelenleg az alaplap biosa szerint ezt produkálja:
Vcore: 1,440 - 1,456V
3,3: 3,344V
5: 5,208V
12: 12,144V
Jó ez így, vagy utal valamilyen betegségre akár táp, akár más alkatrész irányába? Ez a DTK már régebbi darab, de még sosem volt használva, a típusa: PTP-4007P.
Mondjatok valami okosat!
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.
A halott Jedi a jó Jedi! (Sith közmondás)