Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 09. 19. 08:10
Kedves piftuka, most nem azért, hogy védjem az álláspontomat, de...
1.) Nálam épp nemrégiben dőlt meg a fenenagy Seasonic-mítosz (az elhalálozott Corsair VX450-em OEM-je a Seasonic).
2.) Mennyivel rosszabb egy, úgymond neccesebb OCZ, ha arra meg 5 év a garancia? Ennek az OEM-je a Great Wall.
Kedves Macikák!
Elnézést kérek a kései reagálásért! Most szépen sorrendben válaszolok az általad felvetett kérdésekre, gondolatokra.
Az 1. pontban megfogalmazott gondolatodra Didyman reagált, azt kár tovább boncolgatni. A lényeg, hogy a "belső" gyártója nem felelős azért, ha a "cimkéző" cég átdolgozza a referencia belsőt. Esetleg annyiban, hogy egy idő után a saját érdekük lenne a presztizsüket rontó partnerekkel felbonatni a szerződést.
(Ugyanakkor valószínűleg a Seasonic cégnek kiváló pénzügyi szakemberei vannak, amelyek el tudják dönteni, mikor jön el az a pont, amikor már az egyes partnerek által átdolgozott tápegységek rossz híre több kiadást jelent, mint amennyi bevételt hoz az egyes partnerek részére szállított nagy mennyiségű, eladott tápegység.)
A 2. pontban megfogalmazott kérdésedre a válasz: sokkal.
Íme néhány példa:
OCZ ZT650 elbukik a HARDOCP tesztjén
Az OCZ ZX850-es tesztjében a HARDWARE Secrects komoly problémákra mutatott rá
Sparkle Gold Class 1250 gyatra minőségű forrasztásokkal szerelve
A tény, hogy ezek a tápegységek a névleges teljesítmény alatt teljesítenek, és a fesztültség értékeik terhelés hatására a referenciatartomány megengedett tűrésén kívül esnek, hogy egy drága, 80+ Gold minősítésű tápegység esetében még a forrasztások is botrányosan igénytelen megmutatja, mennyire gyenge minőségű termékeket gyárt a Great Wall.
Azt figyelembe véve, hogy a tápegység stabilitása kiemelten fontos, az elfogadhatatlan feszültség értékek miatt az adott tápot a "veszélyes" kategóriába sorolnám. Mindezek után még véletlenül sem vennék semmit, amit a Great Wall készített.
Nem szabad feledni egy fontos dolgot: a számítógép "lelke" nem a CPU. Az "agya" lehet, de a lelke, a szíve, a motorja egyértelműen a tápegység. Nem az alaplapra, és nem a CPU-ra épül egyetlen konfiguráció sem, hanem a tápegységre.
Ha utóbbi nem stabil, nem megbízható, akkor a konfiguráció többi részegysége egy fabatkát sem ér, a számítógép használata pedig minden egyes bekapcsolt állapotban töltött percben "lutri". A számítógép legtöbb alkatrésze számára.
A merevlemezek különösen érzékenyek a nem megfelelő feszültségértékekre, az instabilitásra, így ha a fent említett OCZ tápegységek használod, ne lepődj majd meg nagyon, ha a számítógépedben lévő HDD-k egymás után elhaláloznak majd.
5 év garancia ide, vagy oda... A választ te add meg... Megéri?
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 09. 19. 08:10
Ami pedig a Thermaltake Berlint illeti, a tesztekben is az szerepel: budget, tehát világmegváltó csodát valóban nem érdemes tőle várni. Ugyanakkor azt se igazán látom be, hogy miért is lenne rosszabb a kategóriájában szereplő más tápoknál? Mert hogy azt se írják...
Lásd az előző válaszomat! Éppen azért rosszabb.
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 09. 20. 08:55
Viszont rengeteg tesztet, meg newegg-értékelést olvasgattam. Elsősorban a negatívakat persze, merthogy az a jó májam. Ott 10-ből 9 azzal kezdi, hogy 'a pichbe, bedöglött, pedig ez egy SeaSonic!'. Bedöglött, igen! A lemez nem nálam akadt el, szerintem...
Kondikról most egy árva bötűt se kárcoltam ide, és azért írtam piftukának, amit, mert nem tudhatom, hogy ő az előző x-oldalt elolvasta-e?
Ez a topic azon kevés szakmai téma közé tartozik, amelyet ezen az immár szinte teljesen halott fórumon még viszonylagos rendszerességgel olvasok. Szóval igen... olvastam az előző oldalakat.
Ami pedig a hozzáállásodat illeti... Elég furcsának tartom, hogy kifejezetten a Seasonic-al kapcsolatos negatív kritikákra keresel csak rá, ráadásul ettől még a "májad is hízik".
Hozzáteszem, kizártnak tartom, hogy a Seasonic saját tápegységeinek meghibásodási aránya 10-ből 9! Persze egy olyan fórumon, ahol csak a hibás Seasoinc tápokról folyik az eszmecsere, ez az arány nem meglepő, csak annyiban, hogy inkább 10-ből 10-nek kellene lennie.
Mindazonáltal erősen torzítja a statisztikát (nem beszélve a személyes meggyőződésről), ha valaki csak a meghibásodásokról olvasgat, és szerez információt.
Ahogyan Didyman is írta, a legigényesebb gyártó legjobb terméke is meghibásodhat, csak az nem mindegy, hogy ez milyen arányban történik (Seasonic saját termékei esetében a piacon a legalacsonyabb meghibásodási statisztika mellett, ebben biztos lehetsz), valamint az sem mindegy, hogy az a bizonyos hibás táp megvédi-e a számítógép többi alkatrészét a meghibásodástól!
És itt tértünk vissza a lényeghez: emiatt érdemes csak és kizárólag jó minőségű, megfelelő elektronikával és védelmekkel ellátott tápegységet vásárolni.
Aki a fenti elvárással direkt, holmi makacs meggyőződésből szembe megy, az magára vessen.
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 09. 20. 10:05
Még annyit, ha már szóba került a garanciális kártalanítás, hogy a bolt 3 év garanciát vállalt arra a tápra, aminek a dobozán ott virult az 5 év, uh. ez se túl sokon múlt, pár hónapon. Tehát, ha úgy nézzük, még örülhetek, hogy úgymond endes volt a tápom és ilyen "hamar' adta be a kulcsot.
Vonatkoztassunk el attól, hogy ez miért így volt, de ha kifutok a 3 évből, akkor már a cumi jóval nagyobb, mert akkor bizony RMA-ztathattam volna vissza a saját, drága pénzemen Hollandiába, a CORSAIR-lerakatba. Tudom-tudom, ez már senkit se érdekel, egyéni szociális probléma, pont.
Nem, nem, nem, és megint csak nem!
Egyéni szociális probléma a tájékozatlanság, és a tudatlanság.
Úgy vélem manapság senkit nem köteleznek arra, hogy olyan forgalmazótól (kisker üzlet) vásároljon bármit, amely forgalmazó "kerülő utakon" szerzi be az általa forgalmazott terméket, ráadásul a hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályokkal sincsen tisztában.
Ugyanis - csak hogy a konkrét terméktípus példájánál maradjunk - a legtöbb (ha nem az összes) márkás tápgyártó/"cimkéző" rendelkezik hazai importőrrel (nagyker), amely természetesen a gyártói jótállást is továbbadja a tőle vásárló forgalmazók felé.
Ugyanakkor ha egyes forgalmazók az árverseny miatt közvetlenül a gyártótól (vagy nem hivatalos nagykereskedelmi partnertől, külföldi áruházból, stb.) szerzik be az általuk forgalomba hozott tápegységeket, akkor legyenek azzal tisztában, hogy a
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról ebben az esetben is vonatkozik rájuk, és ezért a gyártói jótállást biztosítaniuk kell. Hogyan? Oldják meg?
A tudatos fogyasztó pedig legyen tisztában azzal, hogy amennyiben szükséges ezt (illetve ennek hiányát) számonkérheti a forgalmazón. (Persze még inkább, korrekt forgalmazónál vásároljon, ne "seftereknél", ha pedig utóbbinál tette, akkor ne panaszkodjon, legfőképp ne az adott termék gyártóját hibáztassa az ilyen és ehhez hasonló fórumokon.)
Egyéb esetben a fogyasztói szerződés semmis.
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 09. 21. 09:07
Gari-ügyben nem volt problémám, mert a 3 éven belül voltam, de ez csak a vak véletlennek volt köszönhető. Első körben ugyanis valóban a bolt a hunyó, hogy miért is nem adta meg az 5 évet, másodszor a CORSAIR-supporton már kb. 500-an írták, hogy miért nekik kell visszapostázni saját pénzükön a hulladékot Hollandiába, uh. ez meg már innét kezdve a gyártó (az ő véleményük szerint, hangsúlyozom). CORSAIR erre azt mondja persze, hogy ez van, sorry... Erre meg ugye többnyire az a viszont válasz, hogy akkor inkább vissza se küldik, mert a postaköltséget kipótolva akkor már inkább vesznek helyette egy másikat -- nem feltétlen CORSAIR-t, természetesen...
Ahogyan fentebb is leírtam, legyél tájékozott, tudatos fogyasztó, és tudd, hogy nem kell neked postázgatnod semmit, mert a gyári jótállást biztosítani, és a fogyasztói szerződés értelmében számodra továbbadni a forgalmazó felelőssége, sőt kötelessége.
Amelyik forgalmazónak pedig ez nem tetszik... hát nem kötelező kereskedelmi tevékenységet folytatni annak, aki nem tudja/nem akarja betartani a jogszabályokat.
Ennyi a lényeg. Remélem, sikerrel válaszoltam az általad feltett kérdésekre!
/Források:
http://net.jogtar.hu
www.hardocp.com
www.hardwaresecrets.com
www.jonnyguru.com /
Szerkesztette: Piftuka 2013. 10. 13. 13:42 -kor