HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés VI. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#241 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 12. 10:48

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 11:39

Egy kép a fotozz.hu-ról (nevet az értékelési rendszer miatt nem írok), az utolsó 24 óra legjobb fotója.

Chinatown

Számomra elképesztő, hogy hány ember dől be a HDR technikának. Ha legalább a digit. illusztrációban lenne...
A HDR nem elítélendő, nem ezt mondom, lehet HDR-t jól csinálni, úgy, hogy arról ne ordítson, az egy teljesen irreális HDR kép. De ez már szerintem sok. Tömegével jönnek az ilyen HDR képek, ahol az égbolt jóval sötétebb, mint a kép többi része, és ordít, hogy nem azért, mert a valóságban is így nézett ki, hanem mert beletúrkáltak. És akkor jönnek a pontozók, rakat 5ös. Közben az ilyen fotókat meg lehúzzák, mert lehelletnyit arrébb ment a fókusz, és nem látszik tökéletesen a madár tollazatának mintázata.

Ezzel maximálisan egyetértek.
Sohasem értettem, hogy egy táj vagy természetfotó miért lesz értékesebb azáltal, hogy full eltorzított-természetellenes színekkel operál.
Ez most a trend, szerintem.  :(
Mondjuk ez a Chinatown nem is olyan kirívó.

Szerkesztette: 7of9 2007. 04. 12. 10:49 -kor

"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#242 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 10:51

Polárszűrő? Egy bizonyos szinten nem.
De nézd meg azt a képet, az égbolt egyszerűen nevetségesen néz ki szerintem.

szerk.: lehet, hogy a Chinatown kép maga nem kirívó, de most ez a nap legjobb fotója.

Vágás: vmi ilyesmire gondoltál?

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 04. 12. 10:52 -kor

Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#243 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 10:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 11:43

zomgwtf: a polarszuro is beleturkalas szerinted? ;)

Nekem soha nem sikerül ilyen minőségben az effél  képeim. Próbáltam már polárszürővel is különböző helyekre fényt mérve, de nekem minimum hogy a bal felső sarok lenne veszettül világos az égen, és tuti hogy a többi része sem lenne ilyen szép felhős. Az én képeimen alig látszik vmi általában az ég kékjéből hacsak nem a hátam mögött van a nap. Ezen a képen meg baloldalról jön a fény, méghozzá elég erős fény ha jól sejtem.
Lehet hogy én csinálok vmit rosszul, de akkor hogy szoktál te fényt mérni egy ilyen képnél?
Bár lehet hogy az A70/95 kis Cannon kompaktok nem a legmegfelelőbbek egy ilyen dinamika fényképezésére.  :confused:

#244 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:03

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 11:51

szerk.: lehet, hogy a Chinatown kép maga nem kirívó, de most ez a nap legjobb fotója.

Ez semmit nem jelent, legalábbis számomra, néha nagyon 'érdekes' képek lesznek népszerűek a fotozzon.
Ízlés-pofon.

#245 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:07

Idézet: 7of9 - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:03

Ez semmit nem jelent, legalábbis számomra, néha nagyon 'érdekes' képek lesznek népszerűek a fotozzon.
Ízlés-pofon.

Megint a másik fórumra hivatkozok, ott a napokban volt egy beszélgetés épp erről. Túlszaturált mesterséges képek, ez a trendi-csini-cuki mostanában. Ezt én is látom, ha épp fotozz-t nézek. Azt mondták majd lecseng. Ez számomra kérdéses. Illetve persze, le fog csengeni, de hogy mikor...
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#246 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:14

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 10:43

miért lenne az? jó pár éve elfogadott eszköz a fotózásban...a manipulációhoz viszont semmi köze.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 04. 12. 11:16 -kor

#247 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:19

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:07

Megint a másik fórumra hivatkozok, ott a napokban volt egy beszélgetés épp erről. Túlszaturált mesterséges képek, ez a trendi-csini-cuki mostanában. Ezt én is látom, ha épp fotozz-t nézek. Azt mondták majd lecseng. Ez számomra kérdéses. Illetve persze, le fog csengeni, de hogy mikor...

Jól beszélsz.
kék
Ez a kép pl. a hónap fotója volt sokáig, agyonajnározva. (Mondjuk most jó köcsög vagyok a fotóssal szemben, de mind1).
Nem rossz kép, sőt, de nekem szétszedi a szememet.
Ez számomra nem tájkép, hanem digitális illusztráció, mondjuk, nem értem, h. a fotós ilyen képeknél miért ragaszkodik foggal-körömmel ahhoz, hogy igazából totál ilyen volt a látvány, csak egy pici dohányszűrő, meg egy kis szaturáció növelés...
Aha, akkor átállítom a színhőmérsékletet a gépemen, soppba ráhúzok egy-két filtert, és akkor naggggyon szép természetes képeket készítek.  :rolleyes:
Én értem azt, hogy a fotózás valamilyen szinten a valóság bemutatása a képet készítő emberke látásmódján keresztül, de könnyű átesni a ló túloldalára.
Mondjuk nem értem, miért írtam ezt a hozzászólást, csak mostanában sokat vitázok hardcore HDR-féle tagokkal.
Egyszerűen most az überszínes képek trendiek szerintem.
Na csókolok mindenkit.

Szerkesztette: 7of9 2007. 04. 12. 11:20 -kor

#248 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:34

Hát én ezt komolyan nem értem. Ez a Chinatown kép egy viszonylag egyszerűen elkattintott kép szerintem, leszámítva, hogy az égboltnak igen "érdekes" hatása van. De most komolyan, mi a fenét látni rajta, ami ilyen rövid idő alatt 33 embert sarkall arra, hogy 5ösre értékelje? Ezek ismerik egymást valahonnan?

#249 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:37

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:34

Hát én ezt komolyan nem értem. Ez a Chinatown kép egy viszonylag egyszerűen elkattintott kép szerintem, leszámítva, hogy az égboltnak igen "érdekes" hatása van. De most komolyan, mi a fenét látni rajta, ami ilyen rövid idő alatt 33 embert sarkall arra, hogy 5ösre értékelje? Ezek ismerik egymást valahonnan?

Olvasgasd.
Általában a fotozzon a sok 5ös értékeléssel rendelkező kép generálja a további 5-ösöket, mert ugye a többiek mögé kényelmes beállni, ha meg lepontozol egy ilyet, akkor megkapod, hogy "nem értesz hozzá, meg nem érted a kép mondanivalóját, meg milyen alapon, stb..."
Ami különösen érdekes, hogy legtöbbször a 'profik', komoly felszereléssel, olykor műtermi háttérrel rendelkező fotósok hisztiznek, ha nem borulsz le a nagyságuk előtt, Te, mint gyökér amatőr. mit képzelsz.
ÜDVÖZÖLJÜK A MAGYAR HOBBI- ÉS AMATŐRFOTÓSOK OLDALÁN - ugye.
Kezd szerintem rossz irányba menni az oldal.

Szerkesztette: 7of9 2007. 04. 12. 11:44 -kor

#250 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 11:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 11:43

Szerintem ez nem (csak) polár, biztos vagyok benne, hogy belenyúlt photoshoppal is.

#251 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 12:11

Idézet: 7of9 - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:37

Kezd szerintem rossz irányba menni az oldal.

Én is megkaptam, amikor egy kissé görcsös, ideges modellről készült képre 3,9-et adtam, hogy "ahhoz képest, hogy első fotózás, nem rossz", meg még le is lettem tolva, hogy a legtöbb ilyen képen látszik, hogy beállított, mégsem húzza le senki. Pedig glamour kategóriába tette (később átrakta egyébbe), és a modell póza minden volt, csak nem kecses, inkább úgy nézett ki, mintha görcsölne a lába, de neki mégis mosolyognia kell, hisz fotózzák. :)

#252 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 12:57

saen: azt en nem tudom megitelni, hogy csak polar vagy PS is.. nem is errol irtam. a kerdesem a szinek manipulaciojarol szolt, amiben a polar, vagy egy megfelelo film valasztas ugyanolyan hatasu is tud lenni, mint ami kifogasolva volt..

alkalmialkesz: miert ne lenne koze a manipulaciohoz? tovabbmegyek! a 3 dimenzios latvany 2 dimenzioba eroltetese is manipulacio. a fenykepezes mindig is manipulacio volt. hogy ezek kozott vannak szamodra elfogadhatobb es nem elfogadhato manipulaciok? na igen. szamomra is. de valojaban nincs elvi kulonbseg!

Picassu: nekem szokott menni! polar fel, eltekerem amig legsotetebb nem lesz, majd fenyt merek. amit mer, azzal fotozok. (manualis geppel ugyan, de ebben nem kene, hogy kulonbseg legyen.) http://www.renyi.hu/...bulgaria/sofia/ lasd 428-as es 430-as kep! (kepminoseget ne tessek kritizalni: oreg, lejart dia.. a polar miatt mutataom.)

zomgwtf: igen, ilyesmi vagasra gondoltam. (picit felul tobb levegot..?) de nem jobb igy szerinted is?

7of9: en szeretem a tulzo szineket. egy Velvia, egy Kodac VC film igen eros hatasu. olyan nincs, hogy termeszetes szin, az ember mindig belenyul a szinekbe. nem a belenyulas, hanem a vegeredmeny a lenyeg!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#253 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 13:45

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 13:57

saen: azt en nem tudom megitelni, hogy csak polar vagy PS is.. nem is errol irtam. a kerdesem a szinek manipulaciojarol szolt, amiben a polar, vagy egy megfelelo film valasztas ugyanolyan hatasu is tud lenni, mint ami kifogasolva volt..

Nekem nem tűnt természetesnek és mégha polárral csinálta akkor sem tetszik. A polár csak egy eszköz, de lehet azt is rosszul használni. Emellett az ilyen színszűrős képeket meg egyenesen ki nem állhatom, lehet az is egyfajta művészet, de ez is gondolom izlés kérdése.

#254 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 14:50

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:57

alkalmialkesz: miert ne lenne koze a manipulaciohoz? tovabbmegyek! a 3 dimenzios latvany 2 dimenzioba eroltetese is manipulacio. a fenykepezes mindig is manipulacio volt. hogy ezek kozott vannak szamodra elfogadhatobb es nem elfogadhato manipulaciok? na igen. szamomra is. de valojaban nincs elvi kulonbseg!

igazad van, de szerintem ami a fotó elkészítésénél van jelen, azaz szűrő az ojjektíven, az még nem számít fotómanipnak, mivel nem az elkészült képet manipuláltad, hanem a látványt alakítottad át és úgy érte a fény a képkockát.

#255 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 04. 12. 15:16

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 15:50

igazad van, de szerintem ami a fotó elkészítésénél van jelen, azaz szűrő az ojjektíven, az még nem számít fotómanipnak, mivel nem az elkészült képet manipuláltad, hanem a látványt alakítottad át és úgy érte a fény a képkockát.

És itt kezdődhet (újra) az a vita, hogy megtehető-e digitális fotózás esetén (utólag, képfeldolgozó program segítségével) mindaz, amit analóg fotózásnál a kész, előhívott film bemutatása előtt művelsz (a nagyítást nem akarom ide keverni, maradjunk egy diás megközelítésnél).
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#256 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 16:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 12:57

zomgwtf: igen, ilyesmi vagasra gondoltam. (picit felul tobb levegot..?) de nem jobb igy szerinted is?

Más. Kevésbé hangsúlyos az a rész, amit ki akartam emelni. Mondjuk ennek köszönhetően a szár végén levő, DOF-ből kieső bimbó is kevésbé hangsúlyos szerencsére, és így legalább a kép szélére esett.

Még levegőt neki fölötte? Ennyit tudok adni max:

Kép

Ugyanez, kicsit több hellyel alul:

Kép

Melyik legyen? :)

#257 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 16:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 13:57

Picassu: nekem szokott menni! polar fel, eltekerem amig legsotetebb nem lesz, majd fenyt merek. amit mer, azzal fotozok. (manualis geppel ugyan, de ebben nem kene, hogy kulonbseg legyen.) http://www.renyi.hu/...bulgaria/sofia/ lasd 428-as es 430-as kep! (kepminoseget ne tessek kritizalni: oreg, lejart dia.. a polar miatt mutataom.)

Nekem úgy tűnik hogy itt majdnem a hátad mögül sütött a Nap. Ilyen helyzetben nekem is szépen működik a polár, de erős oldalfényben mint azo na bizonyos képen, nekem nem szokott menni. Ettől nem rossz az a kép, sőt tetszik is, csak tény hogy kicsit olyan mintha mindjárt "kiesne" az ég a képből :)

De addig is itt egy másik téma :)

Virag

#258 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 16:17

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 17:04

Melyik legyen? :)

Nekem az 1. tetszik jobban  :up:  , de nekem kissé zavaró hogy a szár vége életlen.  :(

#259 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 16:28

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 16:04

Szerintem ez legyen. Nekem második kicsit taszító. Ennyit számít egy jó vágás?
szerk.: A növény jobb aldala is lehetett volna picit élesebb, de így már egy más kép lenne belőle :)

Szerkesztette: Primary 2007. 04. 12. 16:31 -kor

#260 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 16:51

4-es blende mellett készült, most már meg nem tudnám mondani, hogy mondjuk 11es blende mellett mennyire lett volna éles, de szerintem nem lett volna az.
Egyébként igen, az az életlenen bumszli zavar engem is a képen. Nem azért, mert élesnek kéne lennie, hanem mert bumszli :)

Szóval az 1-es. Köszönöm :)

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.