HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1121 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:34

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 23:35

Ha minden igaz, az IPC a 0 feszültségű akkukra is ráadja a csepptöltés áramát.
Ez nagyon hasznos, mert a mélykisütésből a lekissebb károsodással a kisáramú felhozással jönnek ki az akkumulátorok.
Mikor az akkuk elérték a normáltöltés indulófeszültségét, akkor látszik a kijelzőn, a töltés megkezdődése.
Ha a berakástól számítva 3 óra alatt nem indul meg a töltés, akkor kakukknak tekinthető az akkumulátor (próbálkozni persze lehet még vele).

Ezt meg honnan veszed? A mélykisült akkut döglöttnek veszi csepptöltést meg a processzor csakis -delta U után indíthat bármelyik töltőnél.Az meg marhaság hogy a berakás után 3 óra, miért kell ilyeneket kitalálni? A műveleteknek pillanatokon belül el kell indulni! Ha nem kezd el tölteni az IPC akkor bele kell tenni egy timeros töltőbe az megemeli a feszültséget és akkor már az IPC elfogadja.
A csepptöltés nem normál töltés!

#1122 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:45

Idézet: sparta - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 20:02

A nagyobb kapacitás elérése az anyag minőségének/összetételének javításával ill. a mennyiségének a növelésével is elérhető, ez világos. Az is egyértelmű, hogy az akkuk nemcsak az áram tárolására szolgáló anyagból (hanem tokból, stb.) állnak, ami befolyásolja a tömeget. Az is tény, hogy a régebbi 800 mAh-s AA akkuk kapacitásának már a 3x-osánál járunk, ugyanakkora térfogatban. Hogyan érték ezt el? Csak az áramot tároló közeg minőségének/összetételének a javításával?

Csak éppen nem lehet a végtelenségig növelni a kapacitást mert nem tudsz arról hgy a 2600 körüli akkuk megbízhatatlanok?

#1123 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:48

Azt is jó volna tudni hogy miért -delta V-t írnak sokan. A feszültség jele az U! A V a mértékegysége!
A - delta U nem mértékegység hanem egy feszültségjelenség!

#1124 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:57

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:34

Ezt meg honnan veszed? A mélykisült akkut döglöttnek veszi csepptöltést meg a processzor csakis -delta U után indíthat bármelyik töltőnél.Az meg marhaság hogy a berakás után 3 óra, miért kell ilyeneket kitalálni? A műveleteknek pillanatokon belül el kell indulni! Ha nem kezd el tölteni az IPC akkor bele kell tenni egy timeros töltőbe az megemeli a feszültséget és akkor már az IPC elfogadja.
A csepptöltés nem normál töltés!

2x két ilyen akksim volt, amire nullt írt, beraktam őket éjszakára, azóta 1-1 már a sima töltésnél jár :p

többieknek köszönöm :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1125 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:05

Idézet: qnadam - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:57

2x két ilyen akksim volt, amire nullt írt, beraktam őket éjszakára, azóta 1-1 már a sima töltésnél jár :p

többieknek köszönöm :)

Előbbre lettél volna ha megindítod a töltést egy mezei töltővel.Nem véletlen ír ki nullt.

#1126 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:28

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:05

Előbbre lettél volna ha megindítod a töltést egy mezei töltővel.Nem véletlen ír ki nullt.

Abban amit írtam, két dolog van.
Az első, h mélykisütésből jobb, ha kis árammal vesszük ki az akkumulátort.
A második, h nem szükséges egy másik töltőt megvenni erre a célra.

#1127 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:40

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 11:05

de azóta kettőt már kihozott a teszhalott állapotból, egyébként pedig az ipc1 itt van tőlem egy méterre, a másik töltőt meg tesómtól keleltt volna elkérni, annyira pedig nem volt sürgős.

ez annyira jellemző rád, tényleg ennyire fájna leírni, hogy tévedtél? :think:

#1128 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:46

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 11:28

Abban amit írtam, két dolog van.
Az első, h mélykisütésből jobb, ha kis árammal vesszük ki az akkumulátort.
A második, h nem szükséges egy másik töltőt megvenni erre a célra.

Csakhogy 20mA az túró nem töltőáram. Szükséges egy áttörési feszültség a normál töltéshez 20mA az nem az. A normál elektrokémiai folyamatokhoz szükséges egy feszültségszint. Az nem úgy van hogy minél kisebb annál jobb. Normál töltőáram 0,1C.

#1129 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:52

Idézet: qnadam - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 11:40

de azóta kettőt már kihozott a teszhalott állapotból, egyébként pedig az ipc1 itt van tőlem egy méterre, a másik töltőt meg tesómtól keleltt volna elkérni, annyira pedig nem volt sürgős.

ez annyira jellemző rád, tényleg ennyire fájna leírni, hogy tévedtél? :think:

Már miben tévedtem? Elektrokémiában aligha.

Szerkesztette: ottokar 2009. 06. 06. 10:53 -kor

#1130 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 14:11

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:46

Csakhogy 20mA az túró nem töltőáram. Szükséges egy áttörési feszültség a normál töltéshez 20mA az nem az. A normál elektrokémiai folyamatokhoz szükséges egy feszültségszint. Az nem úgy van hogy minél kisebb annál jobb. Normál töltőáram 0,1C.

Higyj amit akarsz.
Ha olyant írsz, ami ellenkezik a tudásommal, akkor a károkozás elkerülése érdekében megkérdőjelezem.
Több helyen olvastam, h a mélykisütésből csökkenetett árammal jó kihozni az akkumulátorokat.
Az sem véletlen, h a telefonok sem robbantják rá a túlmerült akkujukra a normál töltőáramukat.

#1131 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 15:30

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 11:52

Már miben tévedtem? Elektrokémiában aligha.

leírtad, hogy beteszem az akksikat az ipcbe, és nem fog történni semmi. kár hogy nem így történt, azóta mind a négy feléledt. emberi számítások szerint annyi történt, hogy tévedtél ;) csak mint azt már megszokhattuk, te ezt nem vagy hajlandó beismerni, csak csapkodsz összevissza, hogy az nem úúúgy van, és mindenki hülye, csak te vagy helikopter.

lehet megsértődni :p

#1132 Felhasználó inaktív   SPECIFIC 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 06. 15:37

hello!
Nekem lenne nem ide illő kérdésem.
mivan akk ha játszok 1 játékkal és elmegy a kép és vissza jön vagy nem jön vissza de a játék fut tovább és nincs kép.mi lehet vele?
Segitsetek mert nem tom mi lehet vele :think:
elöre is thx
ha tudtok vmit az ügyben irjatok pls

#1133 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 15:41

Idézet: SPECIFIC - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 15:37

ha tudtok vmit az ügyben irjatok pls

pls keresd meg a monitoros fórumot, ott meg írd le, milyen kütyü milyen videokártya, milyen monitor.

#1134 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 06. 17:13

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 15:11

Higyj amit akarsz.
Ha olyant írsz, ami ellenkezik a tudásommal, akkor a károkozás elkerülése érdekében megkérdőjelezem.
Több helyen olvastam, h a mélykisütésből csökkenetett árammal jó kihozni az akkumulátorokat.
Az sem véletlen, h a telefonok sem robbantják rá a túlmerült akkujukra a normál töltőáramukat.

Csakhogy a 250mA normál töltőáramhoz képest és a  20 mA-t nem nevezném csökkentettnek. A másik honnan tudod hogy cseptöltés áramával tölt mikor NULL-t írt ki ami azt jelenti hogy nem megy áram. A harmadik meg a -delta U után kapcsol be a csepptöltés mert a programjában így van, kíváncsi vagyok hogy történik ez fordítva?

#1135 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 06. 07. 03:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 18:13

Csakhogy a 250mA normál töltőáramhoz képest és a  20 mA-t nem nevezném csökkentettnek. A másik honnan tudod hogy cseptöltés áramával tölt mikor NULL-t írt ki ami azt jelenti hogy nem megy áram. A harmadik meg a -delta U után kapcsol be a csepptöltés mert a programjában így van, kíváncsi vagyok hogy történik ez fordítva?

Drága édes Istenem. Olyanról gondolom, hallottál már, hogy félvezetők szivárgási árama. És most ne kezdj azzal érvelni, hogy az uA nagyságrendű, mert a lényeg az, hogy nincs tökéletesen zárt félvezető, és kezdetnek ez éppen elég is tud lenni a még relatív nagy Zbe értékű mélykisült akkunál ahhoz, hogy a uC érzékelési küszöbe fölé másszon a fesz (az akkuérzékelés ennél bonyolultabb is tud lenni, pl. felhúzóellenállással megoldott, de majd ha boncolok végre IPC1-et, akkor megmondom). Másrészt, gyakorlati oldalról, az IPC1 csepptöltésének kivitelezése éppenséggel egy soros nagy ellenállás is lehet (ami a normál töltésbe még méréskor sem tud beleszólni), ami messze ésszerűbb és Ádám tapasztalata szerint is eléggé esélyes.
Mélykisült cellák életrekeltését Gyula jól tudja, kémiailag is szerencsésebb, ha nem 0,1C, hanem ennek töredéke folyik át az akkun ekkor. Nevezhetjük csepptöltésnek is (ami 0,01C alatti érték, így a 20mA-rel helyben is volnánk). Hogy az IPC1-en ilyen esetben mekkora áram folyik, azt mérni volna érdemes, de lényegében értelmetlen az értékét feszegetni, kellően kíméletes ahhoz, hogy az elektródák eróziója ne harapózzon el és éppen elegendő ahhoz, hogy megindítsa a normál töltést: A többi csak kaksirágás.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1136 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 07. 12:23

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 18:13

Véletlen e hogy egy nagyobb kapacitású akku nagyobb terjedelmű? A 2600-as márkás akkukkal rengeteg probléma van a 2000-es eneloopok verik. 2700-as a legnagyobb amit csinál magára valamit adó gyártó. Az akkuban annyi anyag van amennyi kell, az hogy a nehezebb akku nagyobb kapacitást tud tárolni már eléri az elmebetegség szintjét az nem egyszerűen butaság. A tartós ceruzaelemek pld azért nehezebbek a régi mezei elemekhez képest mert egy plusz fémtokban vannak a szétmaródást és kifolyást megakadályozandó. Az akkuk a jobb minőségűek szintén egy súlyosabb tokban vannak, mármint a jobb minőségűek de azért nem lesz a kapacitásuk egy grammal nagyobb se. Az elemekben meg az akkukban elektrokémiai folyamat zajlik amihez anyag kell de a töltetet nem lehet sokszorozni az akár tízszer tovább tart is idegorvosi eset.

Ehhez csak annyit, hogy ha találsz új AA méretű akkuk között 30 g-osból 700-800 mA-est (vagy kisebbet), akkor küldd már el, érdekelne! :D  ;)  Szép dolog az elmélet...

#1137 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 12. 18:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 18:13

...Az akkuban annyi anyag van amennyi kell, az hogy a nehezebb akku nagyobb kapacitást tud tárolni már eléri az elmebetegség szintjét az nem egyszerűen butaság.

Nem tudom, miért vagy ezen annyira kiakadva, ha a technika fejlődése során, vékonyabb elválasztórétegekkel, nagyobb felületű fegyverzeteket bírnak feltekercselni, ezáltal több fémes anyagot belevinni, fajsúlyosabb darab lesz a végeredmény, nincs ebben semmi hihetetlen.

Idézet

A mélykisült akkut döglöttnek veszi csepptöltést meg a processzor csakis -delta U után indíthat bármelyik töltőnél.

Mutathatok egy eneloop USB töltőt, aminél a csepptöltés és a normál töltés sorrendje pont fel van cserélve:

http://www.akkushop....ecification.pdf

Kép lent: amikor a behelyezett akku kapocsfeszültsége nem ér el kb. 1 Voltot, először csepptöltőáram indul meg (noha közben a kék LED pont úgy villog, mint normál töltésnél). Amennyiben a feszültség 20 percen belül nem emelkedik 1 V felé, a töltés leáll, a LED hibát jelez.

Tehát ez a töltő kb. 1 V alatt mélykisültnek minősíti az eneloop akkut (vagy amit éppen beleraktunk) és először csak kíméletesen kezd rátölteni. Vagy lehet zárlatos is, a töltő ezt ilyenkor még "nem tudja".

Idézet

Csakhogy 20mA az túró nem töltőáram. Szükséges egy áttörési feszültség a normál töltéshez 20mA az nem az. A normál elektrokémiai folyamatokhoz szükséges egy feszültségszint.

20 mA simán elég ahhoz, hogy mélykisülésből felhozzon egy (még arra alkalmas állapotú) akkut.

Ne tudd meg, van egy adapterem, amit télen (vagy amikor szükséges) a garázsban bedugok a konnektorba, egy vezeték jön ki belőle, ami egy szivargyújtó-dugóban végződik. Tehát ezen keresztül tolok kb. 60 mA-t az autó akksijába, a motorháztetőt fel sem kell nyitni. Ez durván C/1000 (!) A. Arra jó, hogy amikor több napig nincs használatban a jármű, folyamatosan bármeddig rajta lehet tartani, kompenzálja az önkisülést, a készenléti áramokat (riasztó, rádió, erősítő) és nem fogod elhinni, még rá is tölt az akkura. Ezen először én is csodálkoztam, hogy már 12-24 óra alatt milyen szintre képes felhozni az akkut, de ez van. Például este mondjuk olyan gyenge, hogy a központizár is alig mozog, másnap meg pöccre indul.

Egyszerű 12 V DC adapterből dobtam össze (trafó, Graetz-híd, pufferkondi gyárilag adott volt benne) üresjárási kimenőfeszültsége 17-18 V körül. A szivargyújtódugóba építettem be egy ellenállást, amivel az áram "nagyságát" beállítottam. Valójában ennél jóval több áram is mehetne rá, csak annak idején óvatosságból ilyen kis áramot lőttem be. Van egy 0-10 A szabályozható töltőm is, később kísérleteztem vele, hogy 1 A sem bírja kritikus szintre emelni az akku feszültségét, mármint hosszabb távon. Igaz, a C/10-től ez is messze van.

Idézet

Azt is jó volna tudni hogy miért -delta V-t írnak sokan. A feszültség jele az U! A V a mértékegysége!

Angol nyelvterületen némileg más szokások vannak, másképp tanítják nekik az iskolában. Elég, ha csak megnézel egy félvezető PDF adatlapot, máris feltűnhetnek bizonyos különbségek. Laikusok nyilván onnan veszik át, de ez még hagyján, hogy szakmai témában laikus valaki. Ráadásul a delta V pont ugyanúgy kifejezi a lényeget, elvi problémát nem igazán látok vele, tehát ez inkább csak szokás / megszokás kérdése. Közel sem olyan, mint amikor például az A és Ah-t keverik össze sokan. Vagy ennél sokkal durvább, amikor a saját anyanyelvéhez laikus valaki, ezért lemajmol angol szokásokat, elsősorban műveletlenségből kifolyólag, mivel könyveket olvasni manapság már nem divat, vagyis egyszerűen nem tud mihez viszonyítani. Ld. szóközök beiktatása a kérdőjel vagy felkiáltójel elé, ugyanakkor szóközök elhagyása a mértékegység és mérőszám között (5V, 5db), nagybetűvel írt Én (hülyét kapok tőle...) és még sorolhatnám.

Csatolt fájl:

#1138 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 13. 10:27

"technika fejlődése során, vékonyabb elválasztórétegekkel, nagyobb felületű fegyverzeteket bírnak feltekercselni"

Ha annyira fejlődött a technika akkor miért van rengeteg baj a nagyobb kapacitású akkukkal? Miért kellett akkor visszamenni a 2000 körüli kapacitáshoz? Az is nagy fejlődés volt amikor kitalálták a 10 A-es töltőáramot!
A -delta U pont nem egy pont hanem egy feszültségvisszaesés, legfeljebb a kezdőpontja lehet egy adott V érték.

Szerkesztette: ottokar 2009. 06. 13. 10:31 -kor

#1139 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 13. 13:57

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 13., szombat - 10:27

Ha annyira fejlődött a technika akkor miért van rengeteg baj a nagyobb kapacitású akkukkal?

Most nem a minőségről volt szó, a súlykérdésen voltál itt fennakadva.

Idézet

A -delta U pont nem egy pont hanem egy feszültségvisszaesés, legfeljebb a kezdőpontja lehet egy adott V érték.

A visszahajlásnak is van adott V értéke, a különbözet meg Δ V lesz. 

Δ különbözete bárminek lehet.

Δ pH
Δ Ft
Δ A
Δ I
stb.

#1140 Felhasználó inaktív   valkai_elod 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 06. 21:24

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. jún. 4., csütörtök - 14:04

Eneloop akkut ajánlottam egy kollégának, de szerintem időzítős töltője van. Okoz e nagy kárt (pl kigyullad, felrobban) pl a túltöltés ilyen esetben. Ezek a töltők durván 150-180mA-val töltenek 15 órán át, ami több, mint az eneloop 2100mAh-s kapacitása.
(Ne ajánljatok töltőfajtákat, itt most nem ez a kérdés.)

Nem hinnén, hogy időzítős töltője lenne. Nekem az USB-s van, AAA eneloop-al vettem. Ebben egy attiny ül, egy nem éppen egyszerű kapcsolás közepén.

Ha megtalálom a pici csavarhúzómat felteszek egy képet a belsejéről.

Most láttam meg a feljebb csatolt PDF-et, gyorsan le is mentettem... A kép azért még jönni fog.

Szerkesztette: valkai_elod 2009. 07. 06. 21:39 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.