Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 18:13
...Az akkuban annyi anyag van amennyi kell, az hogy a nehezebb akku nagyobb kapacitást tud tárolni már eléri az elmebetegség szintjét az nem egyszerűen butaság.
Nem tudom, miért vagy ezen annyira kiakadva, ha a technika fejlődése során, vékonyabb elválasztórétegekkel, nagyobb felületű fegyverzeteket bírnak feltekercselni, ezáltal több fémes anyagot belevinni, fajsúlyosabb darab lesz a végeredmény, nincs ebben semmi hihetetlen.
Idézet
A mélykisült akkut döglöttnek veszi csepptöltést meg a processzor csakis -delta U után indíthat bármelyik töltőnél.
Mutathatok egy eneloop USB töltőt, aminél a csepptöltés és a normál töltés sorrendje pont fel van cserélve:
http://www.akkushop....ecification.pdf
Kép lent: amikor a behelyezett akku kapocsfeszültsége nem ér el kb. 1 Voltot, először csepptöltőáram indul meg (noha közben a kék LED pont úgy villog, mint normál töltésnél). Amennyiben a feszültség 20 percen belül nem emelkedik 1 V felé, a töltés leáll, a LED hibát jelez.
Tehát ez a töltő kb. 1 V alatt mélykisültnek minősíti az eneloop akkut (vagy amit éppen beleraktunk) és először csak kíméletesen kezd rátölteni. Vagy lehet zárlatos is, a töltő ezt ilyenkor még "nem tudja".
Idézet
Csakhogy 20mA az túró nem töltőáram. Szükséges egy áttörési feszültség a normál töltéshez 20mA az nem az. A normál elektrokémiai folyamatokhoz szükséges egy feszültségszint.
20 mA simán elég ahhoz, hogy mélykisülésből felhozzon egy (még arra alkalmas állapotú) akkut.
Ne tudd meg, van egy adapterem, amit télen (vagy amikor szükséges) a garázsban bedugok a konnektorba, egy vezeték jön ki belőle, ami egy szivargyújtó-dugóban végződik. Tehát ezen keresztül tolok kb. 60 mA-t az autó akksijába, a motorháztetőt fel sem kell nyitni. Ez durván C/1000 (!) A. Arra jó, hogy amikor több napig nincs használatban a jármű, folyamatosan bármeddig rajta lehet tartani, kompenzálja az önkisülést, a készenléti áramokat (riasztó, rádió, erősítő) és nem fogod elhinni, még rá is tölt az akkura. Ezen először én is csodálkoztam, hogy már 12-24 óra alatt milyen szintre képes felhozni az akkut, de ez van. Például este mondjuk olyan gyenge, hogy a központizár is alig mozog, másnap meg pöccre indul.
Egyszerű 12 V DC adapterből dobtam össze (trafó, Graetz-híd, pufferkondi gyárilag adott volt benne) üresjárási kimenőfeszültsége 17-18 V körül. A szivargyújtódugóba építettem be egy ellenállást, amivel az áram "nagyságát" beállítottam. Valójában ennél jóval több áram is mehetne rá, csak annak idején óvatosságból ilyen kis áramot lőttem be. Van egy 0-10 A szabályozható töltőm is, később kísérleteztem vele, hogy 1 A sem bírja kritikus szintre emelni az akku feszültségét, mármint hosszabb távon. Igaz, a C/10-től ez is messze van.
Idézet
Azt is jó volna tudni hogy miért -delta V-t írnak sokan. A feszültség jele az U! A V a mértékegysége!
Angol nyelvterületen némileg más szokások vannak, másképp tanítják nekik az iskolában. Elég, ha csak megnézel egy félvezető PDF adatlapot, máris feltűnhetnek bizonyos különbségek. Laikusok nyilván onnan veszik át, de ez még hagyján, hogy szakmai témában laikus valaki. Ráadásul a
delta V pont ugyanúgy kifejezi a lényeget, elvi problémát nem igazán látok vele, tehát ez inkább csak szokás / megszokás kérdése. Közel sem olyan, mint amikor például az A és Ah-t keverik össze sokan. Vagy ennél sokkal durvább, amikor a saját anyanyelvéhez laikus valaki, ezért lemajmol angol szokásokat, elsősorban műveletlenségből kifolyólag, mivel könyveket olvasni manapság már nem divat, vagyis egyszerűen nem tud mihez viszonyítani. Ld. szóközök beiktatása a kérdőjel vagy felkiáltójel elé, ugyanakkor szóközök elhagyása a mértékegység és mérőszám között (5V, 5db), nagybetűvel írt
Én (hülyét kapok tőle...) és még sorolhatnám.