HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1421 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 02. 10:15

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 06. 02. 07:39

Csak a Voltcraftnak van kb. 30 féle töltője 2 és 20eFt között, tényleg egyik sem felel meg?

BC 250 - 3500Ft - cellánként tölt
BC 500 - 7000Ft - cellánként tölt, kisüt, sőt kapacitást tesztel.
IPC1L - 9000Ft - mindent tud
IPC1 - 17000Ft - mindent tud, gyorsabb 8db 2500-as aksi és egyéb kacatok vannak hozzá.

Anno én is tizensokezer forintért vettem olyan aksitöltőt, ami egyesével töltött, és elméletben fél óra alatt feltöltötte a legnagyobb AA aksikat is, de még a GP is leállt vele, mert rájöttek, hogy nem ez az üdvözítő megoldás.
Most is van egy 1 órás töltőm az IPC1L mellett, de az egy évnél régebbi aksikat már az sem mindig tölti, nehogy túlmelegedjenek "szegények".

itt figyel a hátam mögött egy ipc1, szóval nekem megfelel :) (mondjuk beoptam, két héttel az ipc1l forgalomba hozása előtt vettem... a hozzá adott conrad feliratú akksikra pedig sokmindent el lehetett mondani, de hogy tartósak, azt nem)
igazából a bc300 és 500 közötti ugrást nem tartom korrektnek, de valószínűleg bc500 lesz belőle.

egyáltalán mennyire érdekes manapság a memóriaeffekt kérdése?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1422 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 02. 13:04

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2010. 06. 02. 11:15

egyáltalán mennyire érdekes manapság a memóriaeffekt kérdése?

A gyártók szerint ilyen már nem is létezik. Hát nem tudom, nem emlékszem. :o)
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1423 Felhasználó inaktív   gopajti 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 06. 20:36

Helo,

IPC-1L-el kezelésbe vettem 8db akkut, 4db Energizer és 4db Varta mindkét fajta 2500mAh-s. Kb 3-4 évesek, ritkán voltak használva, rendszertelenül, vagy volt hogy sokáig álltak. Az Energizerek egyelőre 1400-1500fölé nem nagyon mennek, a varták viszont néhány töltés után feljavultak annyira, hogy túlmentek a 2500mAh-n is (2550-2700) és az egyik ma már 3060ig ment fel!! A kérdésem, az hogy ez nem probléma a töltőnek? Az alján ez szerepel: "300-3000mAh" ezek a varták 1-2 szer már meg lettek "sütve" a gyári töltőjükbe, fel is hólyagosodott 1-2 olyan forrók voltak, sérülhetett bennük valami, vagy mi az oka hogy 3060mAh-ig elküldte a voltcraft? 500mA-val töltöttem, melegedett is.

#1424 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 06. 20:59

Üzenet megtekintéseIdézet: gopajti - Dátum: 2010. 06. 06. 21:36

...vagy mi az oka hogy 3060mAh-ig elküldte a voltcraft? 500mA-val töltöttem, melegedett is.

Honnan tudja a töltő, hogy az akku feltöltődött és ideje lenne leállni? Onnan, hogy érzékeli a -dU néven ismert kapocsfeszültség-csökkenést. Csakhogy ehhez egészséges akku is szükséges, aminek nincs például megnövekedett belsőellenállása vagy más problémája, mert egyébként nem garantált, hogy a processzor értékelhető információhoz jut. Akkor pedig nem fog leállni a töltés, legfeljebb a belső program által meghatározott Ah-értéken, vagy a szintén programozott biztonsági idő letelte után.

Az ilyenkor kijelzett Ah kapacitás nem valós, pontosabban az akkuba tolt amperórát valósan jelzi, csak az akku nem tárolta mindet, hanem egy része elment hő formájában. Az akku kapacitása a kivehető Ah-t jelenti, amit kisütésnél lehet mérni, nem a betöltött érték számít, mert a hőveszteség miatt az mindig több.

A töltő számára ez nem jelent káros igénybevételt, állandó áramterhelésről van szó, neki az már mindegy, hogy ezt az áramot 1 óráig vagy 10 óráig tolja. Az áramkörök, a tápegység egy idő után jobban már nem fognak melegedni (beáll a hőegyensúly), az akku persze melegedhet, mert a megnövekedett belsőellenállás nagyobb kapocsfeszültséggel, ezáltal nagyobb melegedéssel is fog járni.

Tehát a mAh-korlátot itt csak a firmware képezi, ezért van ráírva, hogy 3000-ig tölt, ami a gyakorlatban 3060, vagy nem emlékszem pontosan, de volt már erről szó.

Szerkesztette: Signal 2010. 06. 06. 21:12 -kor

#1425 Felhasználó inaktív   gopajti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 06. 06. 21:15

Köszi Signal, a lényeg, hogy a töltőnek ne legyen baja, még csak pár napos, de ha így "védi magát" az jó. Az akkuk meg úgy is le lesznek cserélve Eneloopokra.

#1426 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 06. 21:34

Ez az, hogy voltaképpen nem magát védi a töltő, ettől az nem menne tönkre, hanem az akkut kíméli meg az értelmetlen, felesleges energiabeviteltől, amellett nyilván a fogyasztott energiával is takarékoskodva.

#1427 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 21. 15:34

Tudtok olyan boltot (webes, magyar), ahol van 18650-es akku és hozzá töltő is? Találtam már olyat, ahol van akku (kb 2000HUF / db - 2300mA), csak ott töltő nincs hozzá. Tudom, ott a dealextreme, olcsó meg ingyenes shipping, de hát nincsen paypalom sem. :(
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1428 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 06:01

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 06. 21. 16:34

Tudtok olyan boltot (webes, magyar), ahol van 18650-es akku és hozzá töltő is? Találtam már olyat, ahol van akku (kb 2000HUF / db - 2300mA), csak ott töltő nincs hozzá. Tudom, ott a dealextreme, olcsó meg ingyenes shipping, de hát nincsen paypalom sem. :(

18650-es ceruza méretben? Arra még kicsit várnod kell :-) . DX-ről meg ha kell valami, szerintem rögtön vagyunk pűran, akik megoldjuk neked. Hümm?
De ha már itt kukkolsz, mint valami 20 Ft-os peep show-ban, elmondhatnád, hogy ez meg ez vagyok, innen meg innen jöttem.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1429 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 06:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 06. 06. 21:59

---

Egy apró kiegészítés, hogy van a töltőben hővédelem is, tehát a forrófejű akkukat nem fogja túl sokáig tölteni.

#1430 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 11:54

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 06. 22. 07:01

18650-es ceruza méretben? Arra még kicsit várnod kell :-) . DX-ről meg ha kell valami, szerintem rögtön vagyunk pűran, akik megoldjuk neked. Hümm?
De ha már itt kukkolsz, mint valami 20 Ft-os peep show-ban, elmondhatnád, hogy ez meg ez vagyok, innen meg innen jöttem.

Igen, egy db 18650 cella, tehát "ceruza" méretben. Vagyis 2 db lithium cella. Wat? Nem kukkolok HE. :D ...csak egyelőre nézelődöm, mik a lehetőségek. Ha végkép nem tudok sehogy szerezni, majd akkor valszeg az lesz, hogy valakit megkérek felebaráti szeretetből rendeljen nekem. :) (mittudomén egy sörért, vagy az árat jól felfele kerekítjük, oszt mégse ingyér lesz, stb. De egyelőre még nem "koldulok". Az csak az utolsó opció, mert hát nyíregyházi vagyok, aztán az eljuttatása ide sem van ingyen ugye.)
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1431 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 12:14

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 06. 22. 12:54

Igen, egy db 18650 cella, tehát "ceruza" méretben. Vagyis 2 db lithium cella. Wat? Nem kukkolok HE. :D ...csak egyelőre nézelődöm, mik a lehetőségek. Ha végkép nem tudok sehogy szerezni, majd akkor valszeg az lesz, hogy valakit megkérek felebaráti szeretetből rendeljen nekem. :) (mittudomén egy sörért, vagy az árat jól felfele kerekítjük, oszt mégse ingyér lesz, stb. De egyelőre még nem "koldulok". Az csak az utolsó opció, mert hát nyíregyházi vagyok, aztán az eljuttatása ide sem van ingyen ugye.)

cerkában nem létezhet ekkora kapacitás. Posta megoldódik. :-D
Ja, hogy a típus 18650? Posta szóval oda küldi, ahova kéred, szerintem megbeszélhető.

Szerkesztette: didyman 2010. 06. 22. 12:15 -kor

#1432 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 22. 12:24

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 06. 22. 13:14

cerkában nem létezhet ekkora kapacitás. Posta megoldódik. :-D
Ja, hogy a típus 18650? Posta szóval oda küldi, ahova kéred, szerintem megbeszélhető.

igen, ez a tipusa illetve a mérete is. 18mm vastag, 65mm hosszú. kapacitásban meg ha jól láttam 2700mA a legnagyobb eddig. :think:
Kép

Szerkesztette: des 2010. 06. 22. 12:27 -kor

#1433 Felhasználó inaktív   T_B 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 05. 13:39

Sziasztok!
Egy érdekes jelenségbe futottam bele a napokban:
Villanyborotvámban cseréltem aksit pár hete. A készülékről pár infó, hogy egyértelmű legyen: Braun borotva, és alapból nem cserélhető az aksi, szervizben cserélik panellel együtt, kb. 16e Ft-ért (6 éve annyi lett volna). Szétszedtem, és két ceruza aksi volt benne, mindenféle jelölés nélkül, 1,2V feszültséggel, ezért bevállaltam a boltban kapható aksit, ötöd árért. A töltő részéről (mA) viszont semmit sem tudok. Az aksik egy ponthegesztett füllel voltak beforrasztva, így cserénél a fület letépve beforrasztottam az újat. 2-3 garnitúrát már elhasználtam benne, gond nem is volt.
Legutóbb Sanyo aksit vettem, és az eladó rábeszélt volna az Eneloopra, de én inkább a nagyobb kapacitású simát választottam, mondván rendszeres használattal, egy töltéssel úgy sem bír ki annyit az aksi, hogy az önkisülése több legyen, mint a kapacitástöbblet. Feltöltve forrasztottam be az aksit, és első használatra sokáig bírta (kb. 10-12 borotválkozás), de mikor a készülékben töltöttem, a második használat végére lemerült, és ez egy hónapon keresztül ugyan így működött. Kicseréltem Eneloopra, ami a borotvában töltve is sokáig bírja.
A kivett, leszerepelt aksit betettem az IPC-1L-be tesztelni, és 1000-1200 mAh kapacitást írt ki, majd 700 mA-rel frissítettem, és a végére megközelítette a névleges 2600 mAh-t.

A kérdéseim:
Létezhet, hogy a forrasztás közbeni melegedés okozta a problémát? (De akkor miért javult meg az IPC-ben?)
Lehet, hogy nagyobb áramot fogyaszt a borotva, és ott túlzottan leesik a feszültsége?
Vagy gyári hibásat fogtam ki?

#1434 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 05. 14:39

Üzenet megtekintéseIdézet: T_B - Dátum: 2010. 07. 05. 14:39

Sziasztok!
Egy érdekes jelenségbe futottam bele a napokban:
Villanyborotvámban cseréltem aksit pár hete. A készülékről pár infó, hogy egyértelmű legyen: Braun borotva, és alapból nem cserélhető az aksi, szervizben cserélik panellel együtt, kb. 16e Ft-ért (6 éve annyi lett volna). Szétszedtem, és két ceruza aksi volt benne, mindenféle jelölés nélkül, 1,2V feszültséggel, ezért bevállaltam a boltban kapható aksit, ötöd árért. A töltő részéről (mA) viszont semmit sem tudok. Az aksik egy ponthegesztett füllel voltak beforrasztva, így cserénél a fület letépve beforrasztottam az újat. 2-3 garnitúrát már elhasználtam benne, gond nem is volt.
Legutóbb Sanyo aksit vettem, és az eladó rábeszélt volna az Eneloopra, de én inkább a nagyobb kapacitású simát választottam, mondván rendszeres használattal, egy töltéssel úgy sem bír ki annyit az aksi, hogy az önkisülése több legyen, mint a kapacitástöbblet. Feltöltve forrasztottam be az aksit, és első használatra sokáig bírta (kb. 10-12 borotválkozás), de mikor a készülékben töltöttem, a második használat végére lemerült, és ez egy hónapon keresztül ugyan így működött. Kicseréltem Eneloopra, ami a borotvában töltve is sokáig bírja.
A kivett, leszerepelt aksit betettem az IPC-1L-be tesztelni, és 1000-1200 mAh kapacitást írt ki, majd 700 mA-rel frissítettem, és a végére megközelítette a névleges 2600 mAh-t.

A kérdéseim:
Létezhet, hogy a forrasztás közbeni melegedés okozta a problémát? (De akkor miért javult meg az IPC-ben?)
Lehet, hogy nagyobb áramot fogyaszt a borotva, és ott túlzottan leesik a feszültsége?

SImán alulhajthatta, ezek a borotvába tett töltők nem feltétlen túl intelligensek a feladathoz, a nagy kapacitáswú akkuk meghát..SZóval nem túl fényesek egyéb paramétereikben olykor.

#1435 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 05. 15:54

Üzenet megtekintéseIdézet: T_B - Dátum: 2010. 07. 05. 14:39

A kérdéseim:

Nekem van egy Remington BHT2000 (cserélhető fej: borotva és hajvágó egyben), ennél le volt írva, hogy hagyjuk állandó töltésen, amit én ugyan nem tartok be, de ez nyilván arra utal, hogy igen kisáramú töltésnek van kitéve, amit az akku folyamatosan, túlmelegedés nélkül képes elviselni. De én csak 1-2 napig tartom töltésen, ennyi elég neki, hogy elérje a maximumot, utána addig használom, míg gyengülni kezd és így tovább.

Tapasztalati úton érezni kell a gyengülés első markáns jeleit, ugyanis tovább használva elkezdi átpolarizálni a gyengébbik cellát. Ezt ennél és motoros csavarhúzónál egyaránt megfigyeltem, vagyis nem szabad túl sokáig kínozni sem, ilyenkor már tölteni kell.

Ebben egyébként 2 db forrfüles Ni-MH AAA cella található, elég sok éve bírja hibátlanul. Legutóbb is csak én estem tévedésbe, mert elfelejtettem, hogy a hozzá mellékelt műszerolajat esetleg használni is kellene ennyi év után, a titánium hajnyíró szerkezethez és az excenter részéhez. Ugyanis szorulása lett, én meg először azt hittem, az akku kezd gyengélkedni.

Ha vásároltál egy nagykapacitású akkut, azoknak a szokottnál is nagyobb az önkisülésük (ahogy én észrevettem), vagyis a gyenge töltőáram nem elég neki. Egyszerűen többet kell neki tolni. Nem véletlenül jött rendbe, egy rendes töltővel. Ugyanakkor, ezek hamar le is merülnek.

#1436 Felhasználó inaktív   T_B 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 09. 08:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 07. 05. 15:54

...
Ha vásároltál egy nagykapacitású akkut, azoknak a szokottnál is nagyobb az önkisülésük (ahogy én észrevettem), vagyis a gyenge töltőáram nem elég neki. Egyszerűen többet kell neki tolni. Nem véletlenül jött rendbe, egy rendes töltővel. Ugyanakkor, ezek hamar le is merülnek.

Köszi a válaszokat.
Szidjátok a nagy kapacitású akkukat, de ennek azért ellentmond, hogy lusta időszakomban, kétnaponta használva is 2-3 hétnél (7-10 használat) tovább sosem bírta, tehát ennyi idő alatt nem kellene jelentősen csökkenni a kapacitásának. Különösen a múltkori esetben, amikor csak pár napot bírt.
Régebben, mikor még nem művelődtem akkus berkekben, Energizer aksikat vettem, mert gondoltam, ha az elemeik jók, akkor biztos aksit is tudnak gyártani, de felvilágosítottak, hogy az minőségben az alsó kategóriát képviseli. A borotvámban két garnitúra Energizer (az akkor kapható legnagyobb kapacitású) is megfordult, és bár nem bírták addig, míg a gyári, de nem volt különösebb bajom velük.
A töltő áramkört nem akarom védeni, mert nem ismerem a részleteit, de az biztos, hogy nagy árammal tölt (~ 700 mA körül lehet), mert 3-4 óra alatt feltölti a készüléket, amit jelez is.

Ha jól emlékszem, itt olvastam korábban a vitát Eneloop kontra nagy kapacitás témában, és akkor a fotósok határozottan az utóbbi mellé álltak, mondván nekik nem hobbira kell a gép, amit akár egy hónapig elő sem vesznek, hanem naponta használják, tehát a magasabb önkisülés bőven kisebb, mint a kapacitástöbblet.

Egy vaku, illetve fényképező milyen áramot vesz fel? Azonos nagyságrend, mint a borotva? Ha igen, akkor biztos gyári hibásat fogtam ki.

#1437 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 09. 09:57

Üzenet megtekintéseIdézet: T_B - Dátum: 2010. 07. 09. 09:02

Egy vaku, illetve fényképező milyen áramot vesz fel? Azonos nagyságrend, mint a borotva? Ha igen, akkor biztos gyári hibásat fogtam ki.

A borotva milyen áramot vesz fel? Gondolkozom én is egy akkus körkésesen a mostani mellé...
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1438 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 09. 10:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2010. 07. 09. 09:57

A borotva milyen áramot vesz fel? Gondolkozom én is egy akkus körkésesen a mostani mellé...

A két készüléküzemmód között lényeges különbség van.
Nevezetesen az, h a borotva stabilan szpoja az áramot (sacc, 1.5-2A), míg a vaku (fényképezőgép)rövid ideig vesz fel nagyot.
Így a borotva akkunak gyorsnak kell lennie a töltésfelszabadításban, míg a másiknak van ideje önmagában töltéskiegyenlítést végeznie a következő nagy áramfelvételig.
Egy lassubb, nagy kapacitásu akku, stabil nagy áram felvétele esetén rétegátpolarizációkat (egy elektródán belül) is elszenvedhet, ami meglehetősen egészségtelen a számára.

#1439 Felhasználó inaktív   T_B 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 07. 09. 11:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 07. 09. 10:16

A két készüléküzemmód között lényeges különbség van.
Nevezetesen az, h a borotva stabilan szpoja az áramot (sacc, 1.5-2A), míg a vaku (fényképezőgép)rövid ideig vesz fel nagyot.
Így a borotva akkunak gyorsnak kell lennie a töltésfelszabadításban, míg a másiknak van ideje önmagában töltéskiegyenlítést végeznie a következő nagy áramfelvételig.
Egy lassubb, nagy kapacitásu akku, stabil nagy áram felvétele esetén rétegátpolarizációkat (egy elektródán belül) is elszenvedhet, ami meglehetősen egészségtelen a számára.

Köszi. Így már érthetőbb.
Van olyan oldal, ahol ezeket a paramétereket, illetve hogy milyen alkalmazásra melyik jobb, meg lehet nézni? Próbáltam neten keresni, de nem találtam.

#1440 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 09. 20:52

Sziasztok, lenne nekem is egy akkus kérdésem.
Van egy noname kézifúrógépem, akkus, a fúrógép még a jobbik fajta, értem ezalatt, hogy nem esett szét, és a felülete is jól bírja, gyorstokmánya tökéletes, nem Makita, dehát amennyire használom, nem is kell spéci cucc. A gondom az, hogy meggárgyult az aksija (nagyon régi már). A blokkot szétszedtem, és úgy látom, bele tudnék forrasztani 10 db ceruza aksit, talán 13-at is. Viszont a töltője tuti nem NiMH-hoz való, és szerintem soha nem is töltené fel az aksikat. (Az eredetiekről semmit nem tudni, tömzsi papírburkolatos hengerek). Van valakinek tippje, hogyan oldható meg a sorba kapcsolt NiMH aksi töltése 12 V-al?

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.