HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1501 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 29. 20:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 29. 15:34

Szerintem a (névleges) kapocsfeszültség ill. méret (AA, AAA, stb.) nem határozza meg a töltési-kisütési ciklusok számát. Ami meghatározza, az az akkumulátor típusa (Ni-Cd, NiMH, Li).

A Ni-Cd akkukra írták az ezer körüli ciklusszámot, a Mi-Mh -kra 5-600 ciklust irkáltak.
Persze, az élettartamot sokminden befolyásolja és feltételezhetően ezeket a számokat nem extrém használatra adták meg.
Az akkuk nem szeretik az extrém nagy áramokat sem töltésnél, sem kisütésnél.
Mem szívelik a mélykisütést és az erős túltöltést.
Az extrém hőmérséklet viszonyokat (kisütésnél sem).
Működik a memóriaeffektus, ami rátöltésnél és hosszuidejű csepptöltésnél jön létre (üzemszerüen példul, az állandóan töltésen levő készülékeknél (morzsaszívó, kordless telefon, töltős (autó)telefon kihangosító.
- Akkugyilkos még az állandó packban való feltöltés-kisütés, amelyben a különböző állapotban levő cellák rossz hatással vannak egymásra (mind túltöltés, mind rendszeres mélykisütés létre tud jönni).

#1502 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 29. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 09. 29. 21:11

A Ni-Cd akkukra írták az ezer körüli ciklusszámot, a Mi-Mh -kra 5-600 ciklust irkáltak.

Akkor bevállalok egy 300 ft-os névtelen akku vételt, sokat nem veszíthetek.;)

A lemerítést hogyan kell érteni? Gondolom, nem rövidre zárást jelent, viszont a készülékekben nem merül le, és nem tudok 1,2 vagy 1,5 V-os cellákra köthető lámpákat, csak 3 V-osat ismerek, az pedig 1,2V-os AA akkukat megint nem meríti le, nemde?

#1503 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 29. 23:16

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 29. 20:27

Akkor bevállalok egy 300 ft-os névtelen akku vételt, sokat nem veszíthetek.;)

A lemerítést hogyan kell érteni? Gondolom, nem rövidre zárást jelent, viszont a készülékekben nem merül le, és nem tudok 1,2 vagy 1,5 V-os cellákra köthető lámpákat, csak 3 V-osat ismerek, az pedig 1,2V-os AA akkukat megint nem meríti le, nemde?

Bármilyen ellenállás, izzó csontig (mélykisütésbe) meríti az akkumulátorokat.
Egy izzóval, vagy ellenállással sorbakötött sziliciumdiódával enyhe mélykisülésbevíve (a dióda 0,75 V nyitófeszültsége) a "befagyott" töltést is ki lehet venni az akkukból.
Amikor utánanéztem a kérdésnek, a modellezők ezt az egyszerü megoldást használták.
Az automata töltők, kisütők nem teljesen korrektek, különösen a már kissé elöregedett, belsőellenállásnövekedett akkumulátoroknál.

#1504 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 29. 23:25

Én többek között ezt találtam webes kereséssel:

"Az AA jelű ,,ceruza" NiMH akkumulátor a fotósok gyakran használt eszköze, érdemes a tulajdonságait közelebbről is megismerni. Általános jellemzők:
méret: 14.5×50.5 mm
súly: kb.30 g
névleges feszültség: 1.2 V
töltési végfeszültség: 1.5 V
kapacítás: 2000-3000 mAh
élettartam: kb. 1000 töltési ciklus"

#1505 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 30. 08:39

...
Nem szívelik a mélykisütést és az erős túltöltést.
...

Csak félig tartozik ide, de a lítiumosok ebbe a kettőbe kimondottan belehalnak. Előbbi esetben a cella feszültsége esik le annyira, hogy nem lehet vele mit kezdeni (nem fogja felvenni később a töltést sem már), utóbbi esetben gázképződés miatt kigyulladhat, robbanhat, stb. Ezért vannak a lítiumosok kiegészítve elektronikával ami igyekszik mind a mélykisülést, mind a "túltöltést" elkerülni.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1506 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 30. 08:43

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 30. 00:25

...

Nehéz megmondani, inkább csak nagyságrendben szokták belőni, de lehet, hogy annak sincs értelme. A ciklusok száma (nevezzük élettartamnak) nagymértékben függhet a töltő-kisütő áram nagyságától. Általános értelemben elmondható, hogy a nagy áramok (azaz a gyors kisütés, ill. töltés) jobban igénybeveszik az akksit. De nem igaz, hogy minél kisebb az áram, annál nagyobb lesz az élettartam. Ezért adják meg a névleges áramot, ill. töltéshez, kisütéshez abból indulnak ki, közelítve a "legjobb" eredményt, ami a leghosszabb élettartamot jelenti kb. Nagyjából, sacc, ilyesnek. :)

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 30. 08:44 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1507 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 30. 21:34

Marketingadat, kb annyira reális, mint az 50000 órás LED-lámpa élettartam vagy a 83.7%-kal csillogóbb haj.
Annyiban persze reális, hogy ez jellemzően több, mint 100, és kevesebb, mint 10000, de azért elég nagy a szórás az aksiknál élettartamban.

#1508 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 30. 23:12

Én többek között ezt találtam webes kereséssel:

"Az AA jelű ,,ceruza" NiMH akkumulátor a fotósok gyakran használt eszköze, érdemes a tulajdonságait közelebbről is megismerni. Általános jellemzők:
méret: 14.5×50.5 mm
súly: kb.30 g
névleges feszültség: 1.2 V
töltési végfeszültség: 1.5 V
kapacítás: 2000-3000 mAh

Most láttam, hogy nagyjából ugyan ilyen paramétereket adnak meg a baby és góliát akkura is, illetve utóbbiból már van 4500 mAh-ás is.
Nem teljesen értem, hogyan lehet, hogy a térfogat többszörösén is lényegében csak ugyan akkora kapacitás van tárolva.
Azt gondolnám, hogy nagyobb kapacitású és drágább - és nem, a kapacitása ugyan olyan, esetleg kicsivel nagyobb, viszont olcsóbb.
Pontosabban úgy látom, a baby a legdrágább, majd az AA, majd az AAA és végül a góliát.
Furcsa egy sorrend.

#1509 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 06:25

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 01. 00:12

Most láttam, hogy nagyjából ugyan ilyen paramétereket adnak meg a baby és góliát akkura is, illetve utóbbiból már van 4500 mAh-ás is.
Nem teljesen értem, hogyan lehet, hogy a térfogat többszörösén is lényegében csak ugyan akkora kapacitás van tárolva.
Azt gondolnám, hogy nagyobb kapacitású és drágább - és nem, a kapacitása ugyan olyan, esetleg kicsivel nagyobb, viszont olcsóbb.
Pontosabban úgy látom, a baby a legdrágább, majd az AA, majd az AAA és végül a góliát.
Furcsa egy sorrend.

Egyrészt akksi típus kérdése is a kapacitás. Másrészt a méret a fontos, valamiért valóban "egységes" kapacitású akksikat gyártanak akár kis, akár nagyobb méretben.

De azt is kérdezhetném, hogy akkor egy lítium-polimer akksi (mivel a legkisebb méretű) "fajlagos", saját dimenzióira kivetített kapacitását felhasználva miért nem csinálnak ugyanolyan "fajlagos" kapacitású autóba való akksit pl?... Mert akkor annak kiloamperes kapacitása lenne egészében nézve. Tehát egy Li-Poly akksi autóakksi méretben. :) Az a gond, hogy picit sokba kerülne ugyanis; mert a gyártás meglehetősen nehézkes volna, azt hiszem, bár nem vagyok ebben járatos.

#1510 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 18:58

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 09. 30. 22:34

Marketingadat, kb annyira reális, mint az 50000 órás LED-lámpa élettartam vagy a 83.7%-kal csillogóbb haj.

szerintem simán lehet 50.000 órás a LED, akár még több is, csak megfelelő elektronika kell a meghajtásához. amúgy ezt honnan veszed? mert amúgy érdekelne. nyíllván vannak olcsó, rosszabb minőségű LEDek és elektronikák, sőt sok elemlámpában direktben van hajtva 4.5voltról a led. ezek a köztudatban ismeretes 5mm-es ledek direktben hajtva meg aztán dögölnek kifele szépen. (főleg hogy ez a fesz már sok is neki) de itt is van szórás rendesen. (nem a direktben hajtott (elektronika nélküli) 5mm-es ledekben kell gondolkozni mindig.) ilyen lámpám nekem is döglött már meg. gagyi vacak, de legalább olcsó. viszont van nekem minőségi lámpám is, amiben hiszem, hogy nem fog meghalni benne a led. (cree led, 50.000h) meg aztán hol használom én 50.000 órát a elemlámpám életem során? szóval még ha marketing duma és 25.000 óra valójában, akkor is, bőven elég.

akkuknál is gondolom vannak azért gyengébb, meg jobb minőségek is. meg ez is fejlődik azért. pl a li-ion is egy újabb technológia már a többihez képest.

szerk:
közben meg elfelejtettem, amiért ide jöttem. bár meglehet, hogy nem ide tartozik. szóval a pcnek az "usb" része, az fix áramú? vagy az az 500mA az a maximum, amit képes leadni? (töltésre szeretném használni)

Szerkesztette: des 2010. 10. 01. 19:14 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1511 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 19:31

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 10. 01. 19:58

szerintem simán lehet 50.000 órás a LED, akár még több is, ...

Szerintem erre gondolt ő is, hogy egy LED élettartamát nem is lehet egyértelműen még csak becsülni sem. Ha jól van méretezve (gondolom nem minden LED-re igaz ez), akkor amíg a világ világ, addig világít... :)

Szerkesztette: Warrior 2010. 10. 01. 19:32 -kor

#1512 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 19:45

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 10. 01. 18:58

szerintem simán lehet 50.000 órás a LED, akár még több is, csak megfelelő elektronika kell a meghajtásához.

Az USB port nem áramgenerátoros (túláram ellen sem feltétlenül védett. Túlterhelésre tönkre tud menni.)
És persze, fix áramu töltőnek sem lehet emiatt (önmagában) felhasználni.
A 4,5 V-ra kapcsolt ledekben van valamilyen előtét. Enélkül (nyitóirányban) simán, mint az égésfeszültségén működő zener viselkedne. A kommersz ledek 1.5- 1,8 V körüli nyitófeszültséggel rendelkeznek szintől (anyagtól) függően.
Egy érdekes felhasználásukban (példul áramgenerátorhoz) feszültségreferenciaként (zener helyett) használják.
A ledekre jellemző még, h az impulzustúlterhelést meglehetősen jól bírják, az átlagáramtúlterhelést nem (gyakorlatilag, hőhalálban pusztulnak el).

#1513 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 19:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 10. 01. 19:31

Szerintem erre gondolt ő is, hogy egy LED élettartamát nem is lehet egyértelműen még csak becsülni sem. Ha jól van méretezve (gondolom nem minden LED-re igaz ez), akkor amíg a világ világ, addig világít... :)

A félvezetőkre azt mondják, h a meghibásodási valószínüsége csak statisztikai (a várható élettartama pillanatról pillanatra újraindul).
Van egy öreg hálózatvezérelt órám, amelynek a (Cmos) számlálólánca megbuggyant. Aztán vagy egy év után bekapcsoltam, meggyógyította magát.

#1514 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 01. 20:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 01. 20:45

Az USB port nem áramgenerátoros (túláram ellen sem feltétlenül védett. Túlterhelésre tönkre tud menni.)
És persze, fix áramu töltőnek sem lehet emiatt (önmagában) felhasználni.
A 4,5 V-ra kapcsolt ledekben van valamilyen előtét. Enélkül (nyitóirányban) simán, mint az égésfeszültségén működő zener viselkedne. A kommersz ledek 1.5- 1,8 V körüli nyitófeszültséggel rendelkeznek szintől (anyagtól) függően.
Egy érdekes felhasználásukban (példul áramgenerátorhoz) feszültségreferenciaként (zener helyett) használják.
A ledekre jellemző még, h az impulzustúlterhelést meglehetősen jól bírják, az átlagáramtúlterhelést nem (gyakorlatilag, hőhalálban pusztulnak el).

aha. ilyesmire gondoltam én is. csak jobb megkérdezni.
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1515 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 02. 00:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 01. 20:45

...
...

Gondolom arra gondolsz, hogy a diódának olyan meredek a nyitóirányú karakterisztikája (a nyitófeszültsége fölött), hogy nyitott állapotban a rajta mérhető feszültség gyakorlatilag szinte "nem függ" a rajta átfolyó áramtól. (persze ez azt is jelenti, hogy ha nem vigyáz az ember, nagy áram is folyhat, ami ahogy írtad, hőhalált eredményez könnyen)
Azt nem tudom zener helyett miért használható referenciafeszültség előállításához, mert a zenereknek meredekebb a letörésük (persze záróirányban, s nem 0.7V után)... Bár, típus függvénye.

ps.: most visszagondolok, pl. limiterekben láttam diódát nyitva, hasonló megoldás ("megfogja" a kimeneti feszültséget).

Szerkesztette: Warrior 2010. 10. 02. 00:59 -kor

#1516 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 02. 01:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 10. 02. 00:58

Azt nem tudom zener helyett miért használható referenciafeszültség előállításához, mert a zenereknek meredekebb a letörésük (persze záróirányban, s nem 0.7V után)... Bár, típus függvénye.

Több kapcsolásban is láttam ezt a megoldást (a led egyben bekapcsoltságjelzőnek is funkcionál).
Kellemes tulajdonsága, h nagy áramtartományt tud kis feszültségváltozás mellett, ezért kis áramerősítésü teljesítménytranzisztorhoz is jó.
Remek akkutöltő áramgenerátor építhető vele (led, a led előfeszítő ellenállása, egy PNP tranzisztor és egy a megkívánt áramerősséghez méretezett (led feszültség - tranzisztor EB nyitófeszültsége a névleges áramon) soros ellenállással (akku a kollektor és a test között)).

#1517 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 02. 23:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 09. 30. 00:16

Az automata töltők, kisütők nem teljesen korrektek, különösen a már kissé elöregedett, belsőellenállásnövekedett akkumulátoroknál.

Ezek szerint hiába használtam az akkutöltőn a lemerítés+töltés funkciót, mégis rátöltés lett az eredménye, ezért csökkent le az akkuk kapacitása?

#1518 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 00:24

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 02. 23:07

Ezek szerint hiába használtam az akkutöltőn a lemerítés+töltés funkciót, mégis rátöltés lett az eredménye, ezért csökkent le az akkuk kapacitása?

Az van, h egy adott áram mellett adott feszültségig sütnek, majd lekapcsolnak, vagy elkezdenek tölteni.
A befagyott töltés meg csak kis áram mellett jön ki (Idő előtt letörik a feszültség).
Emiatt ha megéri a macera, akkor egy kis mélykisütést megengedve dióda nyitófeszültségig sütük egy napig rajtatartva az akkut (izzó+dióda sorba kapcsolva az akkuval).
A kordless telefonom akkuit egy automatában (IPC 1L) szoktam kisütni-tölteni.
Legutóbb nem töltöttem fel a cseregarnitúrát, így rátettem a talpára. Azon töltődve lényegesen jobban feltöltődött az akku.

#1519 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 16:49

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 10. 01. 19:58

...szóval a pcnek az "usb" része, az fix áramú? vagy az az 500mA az a maximum, amit képes leadni? (töltésre szeretném használni)

USB a tápegységről kapja az 5 V-ot (a főtápról, de néhány beállítható a készenléti 5 V tápra is), csak egy önregeneráló biztosíték van közbeiktatva. Szemre olyasmi, mint egy SMD ellenállás:

Csatolt fájl  208.jpg (67,04K)
Letöltések:: 10

#1520 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 14:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 10. 03. 17:49

USB a tápegységről kapja az 5 V-ot (a főtápról, de néhány beállítható a készenléti 5 V tápra is), csak egy önregeneráló biztosíték van közbeiktatva. Szemre olyasmi, mint egy SMD ellenállás:

Csatolmány 208.jpg

közben már megoldódott a "problémám". csak a legegyszerűbb megoldásra nem gondoltam. a lényeg az, hogy lett itt nekem egy nintendo ds-em, amihez 120 voltos töltő volt csak. (output 5.2 Volt, 450mA) eddig úgy tudtam csak tölteni az akkuját (3.7 Volt, li-ion, 1000mA), hogy kiszerelem belőle és egy tákolt "dokkolóhoz" csatlakoztattam az akkut, ami pedig egy li-ion töltőhöz volt kötve. (töltő ala macgyver edition :D). ez picit körűlményes volt, ezért más megoldást akartam. szóval csak legkézenfekvőbb megoldásra nem gondoltam, hogy rákötöm simán a pc usb portjára magát a konzolt*. (mivel magában a konzolban van áramgenerátor, meg mindenféle elektronika, ami kell a töltéshez, gyakorlatilag csak egy áramforrás kellett, ami tud 450mA-t és 5.2 Voltot. 5 Voltos mobiltöltővel is próbáltam, de az gyenge volt, nem nagyon bírta. Pedig az is tudott 500mA-t, meg 5 Voltot. de már mindegy, mert megy usb-ről. az a 0.2 volt hiány meg benne van a tűrésben, gondolom.)

szóval kicsit túl bonyolítgattam magamnak a dolgot.
*egyébként lehet kapni is usb töltőt ehhez, csak hát most minek vegyek, amikor megcsinálom én magamnak.

Szerkesztette: des 2010. 10. 04. 14:40 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.