Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2012. 04. 16. 09:02
fényképezőgépbe szeretnék újratölthető akku AA elemeket venni
1. mindenki a Lítiumelemet ajánlja például ezeket Energizer Ultimate Lithium, Varta Professional Lithium
de ezek újra tölthetőek?
2. töltőt is szeretnék beszerezni jelenleg a voltcraft IPC-1L töltő tekinthető a legjobbnak?
lehet vele lítiumos akkukat is tölteni?
Elküldve: 2012. 04. 16. 09:22
Idézet: gezatata - Dátum: 2012. 04. 16. 10:02
fényképezőgépbe szeretnék újratölthető akku AA elemeket venni
1. mindenki a Lítiumelemet ajánlja például ezeket Energizer Ultimate Lithium, Varta Professional Lithium
de ezek újra tölthetőek?
2. töltőt is szeretnék beszerezni jelenleg a voltcraft IPC-1L töltő tekinthető a legjobbnak?
lehet vele lítiumos akkukat is tölteni?
Szia,
akku:
Sanyo eneloop, HR-3UTGA (2000mAh, 1500x tölthető)
Sanyo eneloop XX, HR-3UWX (2500mAh, 500x tölthető)
töltők:
IPC-1L
MH-C9000 (ez komolyabb, többféle beállítási lehetőséggel)
Az említett lithium elemek nem újratölthetők és a fenti két töltő sem tud ilyesmit (li-ion) tölteni.
Elküldve: 2012. 04. 16. 09:48
Elküldve: 2012. 04. 16. 21:41
Idézet: gezatata - Dátum: 2012. 04. 16. 10:48
Tölthető elem létezik. Kérdés, hogy gyártanak-e még egyáltalán. Az Eneloopok megjelenésével okafogyottá váltak. Mibe kell, hogy a 1,5V szükséges?
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2012. 04. 16. 21:44
Idézet: gopajti - Dátum: 2012. 04. 16. 10:22
De minek? Egy IPC1L majd a felébe kerül ennek. És abban biztos lehetsz, hogy pontosan ugyanolyan jól tölti fel az akkukat.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2012. 04. 17. 05:34
Elküldve: 2012. 04. 17. 18:49
Idézet: gezatata - Dátum: 2012. 04. 17. 05:34
A kérdés viszont még mingis az, hogy kell-e neki a 1.5V vagy elég az akkuk 1.2V-os feszültsége.
Korábban találkoztam már olyan eszközzel, aminek kevés volt a 2x1.2V, kellett a 2x1.5V. Most egyre ritkább az ilyen, azóta már olyannal is összefutottam, amibe elég volt 4 helyett 3 akku is.
Elküldve: 2012. 04. 17. 19:56
Idézet: MisterY - Dátum: 2012. 04. 17. 19:49
Korábban találkoztam már olyan eszközzel, aminek kevés volt a 2x1.2V, kellett a 2x1.5V. Most egyre ritkább az ilyen, azóta már olyannal is összefutottam, amibe elég volt 4 helyett 3 akku is.
elég az 1.2 volt is
Elküldve: 2012. 04. 17. 21:07
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció: http://unicodesms.freeweb.hu
Elküldve: 2012. 04. 26. 19:51
Elküldve: 2012. 04. 26. 20:07
Idézet: phr3ak - Dátum: 2012. 04. 26. 19:51
Nekem is van olyan Ni-Cd akkum, ami hibás, belső átvezetése van, emiatt 0 V-ra merül, az IPC-nek is csak úgy tudom odaadni, hogy előbb tolok bele egy keveset tápegységgel.
Ezt követően az IPC-refresh többször tölti-kisüti, bár a névleges kapacitást soha nem éri el, de attól még a töltő jónak "hiszi". Más kérdés, hogy kivéve ismét lemeríti magát az akku, tehát nem javult meg. De volt már sikertörténet is.
Esetedben nem tudom, miben nyilvánul meg a hiba, de talán ki kellene várni a végét, hátha javul még, többszöri töltés után.
Szerkesztette: Signal 2012. 04. 26. 20:10 -kor
Elküldve: 2012. 04. 26. 21:31
Idézet: phr3ak - Dátum: 2012. 04. 26. 20:51
Alapvetően a csökkenő kapacitás az elhasználódás jele. Tehát kevesebbet is tölt bele a töltő, előbb eléri az akku a -dU/dt stádiumot. Ezalól van kivétel ritkábban, lásd Signal tapasztalatát például.
Elküldve: 2012. 05. 08. 13:35
Szerkesztette: asdf 2012. 05. 08. 13:36 -kor
Elküldve: 2012. 05. 09. 07:25
Idézet: asdf - Dátum: 2012. 05. 08. 14:35
Ugyanaz a BC500? Töltőáram ugyanakkora?
Elküldve: 2012. 05. 09. 08:52

Elküldve: 2012. 05. 09. 19:43
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 05. 09. 08:25
Mondom, elsot elhagytam, vettem masikat, tehat nem lehet ugyanaz a tolto. Toltoaramnak meg ugyanakkoranak kene lennie, mert ezen nem valtoztathato, van valami ertek, ami viszont a regin kb. fix volt ezen meg jatszik, de most nincs nalam, nem tudom megmondani, mi az

Mondjuk most nezem, a manual azt mondja, hogy akar 1.6V-ig is mehet a toltofesz es ez normalis. Csak fura, hogy reszben ugyanazon akksikkal total maskepp mukodik egy elvileg ugyanolyan cucc

Elküldve: 2012. 05. 10. 05:04
Idézet: asdf - Dátum: 2012. 05. 09. 19:43

Mondjuk most nezem, a manual azt mondja, hogy akar 1.6V-ig is mehet a toltofesz es ez normalis. Csak fura, hogy reszben ugyanazon akksikkal total maskepp mukodik egy elvileg ugyanolyan cucc

Sokminden okozhatja a különbséget (összeadódó hatásban is). Tegyük fel, h a töltő - delta U rendszerű automatikával rendelkezik.
Ez úgy működik, h a töltő mér egy feszültséget, majd egy idő elteltével megint és ha az újabb eredmény egy meghatározottnál nagyobb értékkel kevesebb az előzőnél, akkor a töltő lekapcsol.
Gyártási szórásból adódóan, az új töltő tölthet valamivel kisebb árammal (ekkor az akku nagyobb végfeszültségnél produkálja a kikapcsolást okozó feszültségesést).
Lehet rövidebb a két mérés közötti idő és valamivel nagyobb a komparálási feszültségkülönbség is.
A feszültségesés mértékét befolyásolja még az akkumulátor hőfoka (ezt pedig a töltő és a távolabbi környezet hőfoka).
És, mivel a töltő nem közvetlenül az akku kapocsfeszültségét méri, még befolyásolja a működést a mérési helyig összegződő ellenállások értéke.
Elküldve: 2012. 05. 11. 18:58
Néhány nappal ezelőtt érkezett meg a Powerex MH-C9000 töltőm. Írtam róla (+képek), hátha itt is érdekel valakit. Nem vagyok akkora szaki, mint itt jópáran szóval csak egyszerűbb felhasználói szemmel néztem.
itt a link

Szerkesztette: gopajti 2012. 05. 11. 18:59 -kor
Elküldve: 2012. 05. 13. 14:39
Idézet: gopajti - Dátum: 2012. 05. 11. 19:58
Néhány nappal ezelőtt érkezett meg a Powerex MH-C9000 töltőm. Írtam róla (+képek), hátha itt is érdekel valakit. Nem vagyok akkora szaki, mint itt jópáran szóval csak egyszerűbb felhasználói szemmel néztem.
itt a link

Túl bonyolult. Az IPC-nek pont az az egyik előnye, hogy betolod az akkut aztán legfeljebb csak az áramot kell beállítani, azt is elég egy gombbal az összes betettre megadni, és már mehet is, azért a legtöbb ember a kezdeti fellángolás elmúlásával egyszerűen akarja használni töltőjét és ehhez a minél kevesebb gombnyomkodás-kijelzőleolvasás szervesen tartozik. A kijelző sem praktikus, a négy cellát együtt láthatod mindig az IPC-n, ezen meg ciklusban-megint csak a mindennapok, ránézel és azonnal leolvasod, ami lényeges, ha valami más érdekel, ott az egyszem gomb hozzá, itt meg vagy végigvárod, vagy nyomkodod a slotot. Felesleges a töltőáram beállításának finomsága, egyszerűen semmi jelentősége nincs, hogy egy 2Ah-s akkut 100mA-s lépésekben lehessen töltögetni. A break-in, ha arra való, amire gondolok, nagyon jó ötlet, az IPC-ből nagyon hiányzik a bebikázó üzemmód, bár a szivárgási árama révén azért előbb-utóbb megindul benne az akku, csak hát azt kivárni.. Jó pont a 12V-os táp is, azt könnyű szerezni és jó eséllyel közvetlen szivargyújtóra is rakható, mert nyersen legfeljebb a kapcsolóüzemű áramgenerátorok járnak róla, azoknak meg a bemenő fesz tökmindegy egy határon belül.
A gombokról, amit írtál, érdekes, van ismerősi körben valami 10 éves IPC is, pont úgy néz ki, mint manapság, aztán pont olyan jól is működik, pedig sűrűn használt. A melegedés: Azzal nem is kéne ennyit foglalkoznod

Elküldve: 2012. 05. 13. 16:33
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 05. 13. 15:39
A gombokról, amit írtál, érdekes, van ismerősi körben valami 10 éves IPC is, pont úgy néz ki, mint manapság, aztán pont olyan jól is működik, pedig sűrűn használt. A melegedés: Azzal nem is kéne ennyit foglalkoznod

Ezt a bonyolult dolgot már korábban is olvastam, kicsit tartottam is tőle. Ebből semmi nem igaz. Elméletileg van annyiféle beállítása, hogy percekig lehetne vele szórakozni, de gyakorlatilag kb. 10mp alatt be lehet állítani a négy akkuhoz a programokat. Minden teljesen egyértelmű. A gombok igényesebbek mint az IPC-é, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne megbízható a Voltcraft, csak érzésre egyértelműen jobb az MH-C. Lehet nem nyomtam elég erősen azért nem reagáltak néha. A melegedéssel kapcsolatban, elhiszem hogy visszavett volna, ha túlságosan melegednek az akksik, de akkor is soknak tűnt. Forróak voltak. Mindig mást olvasni, valahol azt írják nem jó, ha melegszik, van ahol meg nem számít, úgy is figyeli a töltő stb. Mindenesetre a Powerexnél nincs problémám ezzel sem.
A kijelzőről ugyanazt tudom mondani, mint a beállításokról. Minden jól látható rajta, elég nagyok a feliratok is. A háttérvilágítás előnyeit meg nem kell külön ecsetelni. Maguk az adatok néhány mp alatt elérhetőek bármelyik akkunál a legtávolabbi adat a feszültség, ezt 8mp-en belül lehet elérni, ez a leghosszabb várakozási idő. A kapacitás leolvasása bármelyik akkunál kb 1mp mivel az az első a sorban és lépkedésnél mindig ezt mutatja elsőnek.
Az egyetlen észrevételem eddig a kitámasztójával kapcsolatos. Ujjal elég nehéz kiszedni a helyéről, eddig mindig inkább kipiszkáltam vmivel.