Időközben PÜ-ben érdeklődtek itt az előző oldalon fotózott Varta töltővel kapcsolatban. Megjegyzem, a popup blokkolás miatt a privát üzeneteket nehezen veszem észre, illetve nem nagyon szoktam figyelni.
A Varta "tojás" nem tartalmaz dU figyelést, egy HCF4066 CMOS logikai IC-vel megvalósított időzítő van benne. Stabilizált töltőáramot sem állít elő (nincs benne áramgenerátor), ami a dU feszültségesés pontos érzékelésének feltétele.
A töltőáramok úgy vannak feltüntetve, hogy a nagyobb érték 2 cella, kisebb érték 4 cella töltésre vonatkozik.
dU figyelő áramkört láthatóan nagyobb áramú töltőkbe építenek a gyártók, 400-500 mA felett (AA méretű cellára vonatkoztatva). Kisebb áramok nem károsítják a cellát, közepes áramnál elegendő egy időzítő, nagyobb áramnál szükséges a -dU figyelés, illetve ezt kis áramnál nehezebb érzékelni is.
-----------------------------------------------------
Fórumokat tallózgatva olvastam, hogy valaki az Eneloop akksit a töltés végén gyorsan kikapja, mivel annak nincs szüksége csepptöltésre, tehát nehogy károsodjon.
Azért nagyon kapkodni szerintem nem kell. Ha jól megnézzük, a töltők csepptöltőárama nagyságrendekkel magasabb, mint amennyit bármelyik hagyományos Ni-Cd vagy Ni-Mh akksi önkisülése indokolna. Tehát látszólag oly mértékű túltöltés adódik, amitől az akksinak szét kellene robbani.
Mégis a gyártók, ld. Ansmann a honlapján (FAQ) és a kezelési utasításokban állítja, hogy hagyjuk bátran töltőn az akkukat, legyen az egyszerű kisáramú dugasztöltő, vagy nagyobb töltők csepptöltési funkciója.
Indoklásuk szerint ilyen kis áram nem károsítja a cellákat, a feleslegben bevitt energia egyszerűen hővé alakul.
Eneloop stb. technológiájú akksik ugyanúgy Ni-Mh elven működnek, mint a régiek, ezért a csepptöltés ugyanúgy nem ártalmas számukra, legfeljebb talán felesleges. Egy ideig azért még maradhat, mivel előfordulhat, hogy a kémiai folyamatok nem fejeződtek be teljesen, mármint olyan értelemben, hogy maradt még bizonyos töltésfelvevőképesség, amit a csepptöltés esetleg kielégíthet.
Másik fórumon egyébként egy kereskedő állítása szerint megkérdezte a forgalmazót, aki elmondta, hogy bármilyen hagyományos töltő alkalmas az Eneloop akksikhoz, valamint a csepptöltés sem okoz gondot.
Szerkesztette: Signal 2007. 10. 19. 10:30 -kor