HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 26. 00:09

A leírásról jut eszembe: van, akinek az AAA méretű töltőáram korlátozva van IPC-1-nél? Nekem simán beállítható bármi, az 1800 mA is (leírás szerint max 700 mA).

Xc-biker, a töltőáramok:
IPC-1L: 200, 500, 700 mA (kisütő áram ezek fele)
IPC-1: 200, 500, 700, 1000 mA, valamint 2 akku esetén 1500 és 1800 mA (kisütő áram ezek fele, de max 500 mA).

IPC-1-nél kapsz 4 akkut, 4 C (baby) vagy D (goliat) méretre átalakítót és szivargyújtót.

Most látom, hogy az IPC-1L csak 9e. Aki hajlandó ennyit adni egy töltőért, annak jó választás! Szerintem az IPC-1 nem tud annyival többet, mint amennyivel drágább (bár nekem is ez van, de régen még nem létezett IPC-1L).

Akkuból meg csak új generációsat érdemes venni (Eneloop-ot, vagy a nagyon kedvező ára miatt Ready2Use-t).

#482 Felhasználó inaktív   XC-biker 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 00:16

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. okt. 25., csütörtök - 23:09

Xc-biker, a töltőáramok:
IPC-1L: 200, 500, 700 mA (kisütő áram ezek fele)
IPC-1: 200, 500, 700, 1000 mA, valamint 2 akku esetén 1500 és 1800 mA (kisütő áram ezek fele, de max 500 mA).

IPC-1-nél kapsz 4 akkut, 4 C (baby) vagy D (goliat) méretre átalakítót és szivargyújtót.

Köszi!

Lehet, hogy ez is egy IPC-1 csak álnéven?  :confused:
My Webpage

Szerkesztette: XC-biker 2007. 10. 26. 00:16 -kor

Adatmentés Fizikailag és Logikailag Sérült Merevlemezekről. Bevizsgálási Díj Nincs! Veszek Rossz HDD-ket is.- Notebook, PC és PDA Javítás. MSN, Mail: adatmentes@hotmail.com

#483 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 00:58

Idézet: XC-biker - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 1:16

Köszi!

My Webpage

Külföldön más néven is forgalomba került. És ha jól rémlik, akkor pont ilyen néven. :up:

Árban kicsit olcsóbb, mint az IPC-1.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#484 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 08:35

Idézet: XC-biker - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 0:16

Köszi!

My Webpage

A színét leszámítva ugyanolyannak tűnik (valóban az utazótáskát el is felejtettem felsorolni a tartozékok között :) ).

#485 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 13:51

naaaaa, én is beneveztem egy ipc-1l re, bele is raktam egy 3600mAh kamu sonyt, had gyilkolja meg...  :cool:

amúgy tényleg korrekt cuccnak tűnik, annyi már itthon az akku, hogy elegem lett a fapados sony /gép mellé adott/ töltőböl. :think:

#486 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 31. 18:12

Idézet: kisgabo - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 13:51

naaaaa, én is beneveztem egy ipc-1l re, bele is raktam egy 3600mAh kamu sonyt, had gyilkolja meg...  :cool:

amúgy tényleg korrekt cuccnak tűnik, annyi már itthon az akku, hogy elegem lett a fapados sony /gép mellé adott/ töltőböl. :think:

Grat!
Nem fogod megbánni!  ;)
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#487 Felhasználó inaktív   XC-biker 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 31. 23:07

Nálami is itt figyel az IPC-1.
Mondjuk nem teljesen egyértelmű számomra, hogy mikor mit jelöl ki épp, de majd kitanulom...remélem. :)

Szerkesztette: XC-biker 2007. 10. 31. 23:07 -kor

Adatmentés Fizikailag és Logikailag Sérült Merevlemezekről. Bevizsgálási Díj Nincs! Veszek Rossz HDD-ket is.- Notebook, PC és PDA Javítás. MSN, Mail: adatmentes@hotmail.com

#488 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 02. 17:53

Idézet: XC-biker - Dátum: 2007. nov. 1., csütörtök - 0:07

Nálami is itt figyel az IPC-1.
Mondjuk nem teljesen egyértelmű számomra, hogy mikor mit jelöl ki épp, de majd kitanulom...remélem. :)

először én is betojtam, de elég egyszerű.  :up:

#489 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 03. 18:23

Erről a Minwa töltőről mi a véleményetek? R2U és Eneloop akksik töltéséhez kellene.  :think:
Minwa MW3288GS
Ugyanaz egy másik linken
Jónak tűnik, 4 csatornás, tud kisütni, tesztelni és csak 150mA a töltőárama.

Szerkesztette: Matrix2006 2007. 11. 03. 18:26 -kor

#490 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 04. 21:49

Idézet: Matrix2006 - Dátum: 2007. nov. 3., szombat - 18:23

Erről a Minwa töltőről mi a véleményetek? R2U és Eneloop akksik töltéséhez kellene.  :think:
Minwa MW3288GS
Ugyanaz egy másik linken

Az egyik linken 150mA a másikon 1500mA.
Szerintem a 150mA az nagyon kevés, az 1500mA meg nagyon sok.
Én 500-700mA-el töltöm az Eneloop akkukat.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#491 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 04. 23:04

Idézet: Matrix2006 - Dátum: 2007. nov. 3., szombat - 18:23

Minwa MW3288GS
Ugyanaz egy másik linken

Nekem van egy itthon. Ez egy teljesen egyszerű "buta" töltő és kisütő:

- 150 mA töltőáram (de nem automata, nem kapcsol ki magától, tehát Eneloophoz és Ready2Use-hoz nem ajánlott)
- kb. 350 mA körüli a kisütő áram, de ez sem automata, tehát 0V-ig merít (és csak multiméterrel tudod meg, hogy hol tart a merítésben)
- a teszt annyi, hogy van benne egy izzó, és a világítás erősségéből lehet következtetni az akku erősségére/jóságára.

Az árát megéri (1000 Ft körül lehet?), mert pár dologra használható (AAA akkut is fogad, 4 csatornás), de a töltéssel/kisütéssel figyelni kell, mert nem automata.

#492 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 05. 08:01

eneloop akkut hol lehet a belvárosban jól  megvenni?  :respect:

#493 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 07. 10:59

Idézet: XC-biker - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 1:16

Köszi!

My Webpage

Kezdetben a Conradnál is így hívták, csak kb. 2 éve lett IPC-1.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#494 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 07. 15:16

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 5., hétfő - 0:04

- 150 mA töltőáram (de nem automata, nem kapcsol ki magától, tehát Eneloophoz és Ready2Use-hoz nem ajánlott)

Én nem tennék ilyen különbséget, nem csak ezért:

Idézet

http://www.eneloop.i.../home_hu.html 

Más töltők

Az eneloop alapjában egy modern Ni-MH akkumulátor, amely éppen úgy tölthető, mint bármely más Ni-MH akkumulátor.

Ha egy töltőre az mondom, hogy eneloop-hoz nem ajánlott, akkor az voltaképpen semmihez sem ajánlott.

Fórumokon mintha túlmisztifikálnák ezt az eneloop dolgot. Ennek hátterében az állhat, hogy egyrészt a két típus belső szivárgási árama között különbséget nagyobbnak gondolják a valóságnál, másrészt a töltést úgy képzelik, mint mondjuk egy adott méretű tartályt, amibe nem lehet/nem szabad több folyadékot tölteni. Pedig, ha ez így lenne, csepptöltőárammal akksikat lehetne robbantgatni, hiszen a csepptöltés sokkal több energiát tol bármely akksiba, mint amennyit annak önkisülése indokolna.

Akkor már inkább egy Zener-diódát képzeljünk el (függetlenül attól, hogy teljesen másról van szó), valamint első megközelítésben aránylag kevés, 0,1C alatti áramot hozzá.

A töltőáram hatására a kapocsfeszültség növekedni kezd, majd a cella egy bizonyos szinten (Z-diódához hasonlóan) "megfogja" feszültséget. Ekkor egyfajta egyensúlyi állapot áll elő, az elektrokémiai folyamatok több energiát már nem bírnak felvenni, a feleslegben bevitt energia pedig egyszerűen hővé alakul. Amennyiben a kapocsfeszültség és töltőáram szorzataként adódó teljesítmény csak kevéssé melegít, a keletkező hőmennyiséget a cella gond nélkül disszipálja.

Az már részletkérdés, hogy a kis áramot töltőáramnak nevezzük, vagy csepptöltőáramnak. De ha kevés is, az önkisüléshez képest igen sok. Ezért a csepptöltőáramhoz képest szinte mindegy, hogy az eneloop-nál alig van önkisülés, a hagyományos típusoknál pedig valamivel nagyobb az önkisülés. Így is, úgy is látszólag túltöltés történik, amely a két típust egyformán nem károsítja, legfeljebb az eneloopnál szükségtelen.

Idézet

http://www.ansmann.d...rvices/faq.html

Question: Is there a danger to the cells by charging them in timer-controlled chargers (Accufresh-series, PhotoCam power set) while partially charged cells are charged?

Answer: No, in this case there is no danger that the cells can be damaged, as the charging current is normally chosen correspondingly, so that it charges with 1/10 of the cell capacity. The surplus energy is transformed into heat and is emitted to the outside. Ideally, by using a charger of the Accufresh series, you should previously discharge the cells so that the cells are in a defined condition.

Question: Is it possible to leave the cells in the charger for an unlimited period of time?

Answer: Yes, you can leave the cells for an unlimited time in chargers of the Accufresh and POWERline series, as after the process of charging, these chargers turn automatically to trickle charging. The cells are kept at a power of 100 %. Consequently, self-discharging of the cell is prevented.

There is also no danger of detrimental overcharging in chargers of the Basic series, as the charging current is kept very low. However, the charging current in these chargers is not interrupted.

#495 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 11. 07. 20:33

Ismari vki a Sanyo NC-MQN03 típusú töltőjét, úgy nézem 4 csatornás. Sparban láttam 4db 1700mA akksival (HR jelzésű) 1990,-ért  :think:

#496 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 00:31

Idézet: Signal - Dátum: 2007. nov. 7., szerda - 15:16

Én nem tennék ilyen különbséget, nem csak ezért:

Ha egy töltőre az mondom, hogy eneloop-hoz nem ajánlott, akkor az voltaképpen semmihez sem ajánlott.

Fórumokon mintha túlmisztifikálnák ezt az eneloop dolgot. Ennek hátterében az állhat, hogy egyrészt a két típus belső szivárgási árama között különbséget nagyobbnak gondolják a valóságnál, másrészt a töltést úgy képzelik, mint mondjuk egy adott méretű tartályt, amibe nem lehet/nem szabad több folyadékot tölteni. Pedig, ha ez így lenne, csepptöltőárammal akksikat lehetne robbantgatni, hiszen a csepptöltés sokkal több energiát tol bármely akksiba, mint amennyit annak önkisülése indokolna.

Akkor már inkább egy Zener-diódát képzeljünk el (függetlenül attól, hogy teljesen másról van szó), valamint első megközelítésben aránylag kevés, 0,1C alatti áramot hozzá.

A töltőáram hatására a kapocsfeszültség növekedni kezd, majd a cella egy bizonyos szinten (Z-diódához hasonlóan) "megfogja" feszültséget. Ekkor egyfajta egyensúlyi állapot áll elő, az elektrokémiai folyamatok több energiát már nem bírnak felvenni, a feleslegben bevitt energia pedig egyszerűen hővé alakul. Amennyiben a kapocsfeszültség és töltőáram szorzataként adódó teljesítmény csak kevéssé melegít, a keletkező hőmennyiséget a cella gond nélkül disszipálja.

Az már részletkérdés, hogy a kis áramot töltőáramnak nevezzük, vagy csepptöltőáramnak. De ha kevés is, az önkisüléshez képest igen sok. Ezért a csepptöltőáramhoz képest szinte mindegy, hogy az eneloop-nál alig van önkisülés, a hagyományos típusoknál pedig valamivel nagyobb az önkisülés. Így is, úgy is látszólag túltöltés történik, amely a két típust egyformán nem károsítja, legfeljebb az eneloopnál szükségtelen.

Némely leírások nem ajánlják a csepptöltést Eneloop akkukhoz, gondolom ezt te is tudod.
Nyilván nem lenne okos dolog egy akkuról azt állítani, hogy csak külön töltővel tölthető, mert sokkal kevesebben vennék. Sokkal jobb azt mondani, hogy bárki bármivel nyugodtan töltheti (így legalább hamarabb vehet újat).

Ui: A 150 mA azért már nem nevezhető csepptöltésnek. Nagyon gyors töltők használnak 100 mA körüli csepptöltést, ennél nagyobbat eddig még nem igazán láttam.

Ui2: Régebben pont én idéztem a GP akkuk adatlapjából azt a tulajdonságukat, hogy kapacitásuk tizedével akár 1 évig is tölthetők nagyobb gond nélkül. Ennek ellenére ezt azért nem tenném, de mindenkinek szíve joga úgy használni az eszközeit, ahogy szeretné (elvileg bírják egy darabig).
A helyzetet ahhoz érzem hasonlónak, mintha a kocsi motorjának fordulatszámát rendszeresen a piros mezőig emelnénk, és csak ott váltanánk. Én sosem forgatom 3500-4000 rpm fölé (benzines), mert szeretem a tárgyakat, amik körülvesznek, és megpróbálok vigyázni rájuk. És nem tankolok tesco-s benzint, mert több szerelő szerint nem ajánlott. És a vinyómat is hűtöm egy halk ventilátorral, pedig 60 fokig simán bírnia kéne a hőmérsékletet. És az NiMH akkuimat ha tehetem előbb lemerítem, aztán töltöm, pedig a leírások alapján ez is fölösleges. És még sorolhatnám.

Ui3: Azért érzed úgy, hogy a fórumokon "túlmisztifikálják" az Eneloop dolgot (túlzottan törődnek az akkukkal), mert többnyire azok látogatják az ilyen fórumokat, akiket érdekel, hogy hogyan bánhatnak legjobban az akkujukkal.

#497 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 00:37

Még valami az ismertetőkről:
Itt a lap alján ezt lehet olvasni (főleg a végére érdemes figyelni):

Az eldobható elemmel szemben az eneloop ezerszer feltölthető. Ez pedig kíméli a környezetet, és az Ön pénztárcáját is. Így egyetlen eneloop esetén 999 eldobható elemmel kevesebb hulladék képződik. Az eneloop ugyanakkor pénzügyi szempontból is előnyös. Az eneloop költsége már néhány töltés után megtérül, még akkor is, ha tekintetbe vesszük az eneloop eldobható elemhez viszonyított némileg magasabb költségét, és ehhez hozzáadjuk a töltő árát valamint a töltő által fogyasztott energia költségét. Gondoljon csak bele, mennyit költött már életében elemekre. Most vége az elemekre való állandó költekezésnek!
Gondolja csak végig, mennyi ideig tart egy eneloop, ha hetente egyszer lemeríti és feltölti. Igen, jól számolt: 19 évig!

Na legtöbbször ezért nem szoktam hinni a leírásoknak/ismertetőknek. Látszik, hogy ezt mennyire hozzáértő írta. Még jó, hogy a papír mindent elbír. :Đ

#498 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 00:53

Idézet: Matrix2006 - Dátum: 2007. nov. 7., szerda - 20:33

Ismari vki a Sanyo NC-MQN03 típusú töltőjét, úgy nézem 4 csatornás. Sparban láttam 4db 1700mA akksival (HR jelzésű) 1990,-ért  :think:

ITT pl. 2-4 akkuhoz írják, eszerint 2 csatornásnak tűnik. Ha másból nem, a ráírt kimeneti feszültségből kiderül.

Nem lebeszélni akartalak a 3288GS-ről. ;) Sok mindenre kitűnő, de drága akkukhoz drágább töltőt vennék. Ha nem nagyon akarsz foglalkozni a töltéssel, akkor válassz valamilyen 2 csatornás automata töltőt: gyorsabb, kényelmesebb. Kb. 3-4eFt-ért már lehet találni megfelelőt, EZ pl. nem tűnik rossznak (bár Kecskeméten van a bolt, igaz nem sokat keresgettem, csak gyorsan beírtam a Google-ba).

#499 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 07:05

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 8., csütörtök - 0:53

ITT pl. 2-4 akkuhoz írják, eszerint 2 csatornásnak tűnik. Ha másból nem, a ráírt kimeneti feszültségből kiderül.

Nem lebeszélni akartalak a 3288GS-ről. ;) Sok mindenre kitűnő, de drága akkukhoz drágább töltőt vennék. Ha nem nagyon akarsz foglalkozni a töltéssel, akkor válassz valamilyen 2 csatornás automata töltőt: gyorsabb, kényelmesebb. Kb. 3-4eFt-ért már lehet találni megfelelőt, EZ pl. nem tűnik rossznak (bár Kecskeméten van a bolt, igaz nem sokat keresgettem, csak gyorsan beírtam a Google-ba).

A töltőre írt adatok alapján gondolom, hogy 4 csatornás (4x1,2V / 4x120mA).

#500 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 07:25

Idézet: kisgabo - Dátum: 2007. nov. 5., hétfő - 9:01

eneloop akkut hol lehet a belvárosban jól  megvenni?  :respect:

:rolleyes:

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első