HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#501 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 08. 07:34

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 8., csütörtök - 0:53

ITT pl. 2-4 akkuhoz írják, eszerint 2 csatornásnak tűnik. Ha másból nem, a ráírt kimeneti feszültségből kiderül.

Itt van a Sanyo töltőről egy oldal (igaz a macskaszeműek nyelvén) de itt korrektül megvannak az adatok. ;)
Sanyo MQN03

Szerkesztette: Matrix2006 2007. 11. 08. 07:35 -kor

#502 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 08. 15:06

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 8., csütörtök - 1:31

Némely leírások nem ajánlják a csepptöltést Eneloop akkukhoz, gondolom ezt te is tudod.

Kérdés, a leírást készítő mennyire ismeri a fizikát, elektrokémiát? Én inkább csak fórumos, gyakran laikus véleményeket láttam.

Idézet

Nyilván nem lenne okos dolog egy akkuról azt állítani, hogy csak külön töltővel tölthető, mert sokkal kevesebben vennék. Sokkal jobb azt mondani, hogy bárki bármivel nyugodtan töltheti (így legalább hamarabb vehet újat).

Abban nem gondolkodtam, vannak-e itt átverési törekvések, a marketing szövegeket legfeljebb elolvastam. Bár apróbb részinformációkra néha ezekből is vissza lehet következtetni, pusztán a dolog műszaki oldalát tekintve.

Ilyen hozzászólás írásánál én fizikában gondolkodom, az idézetek berakása mögött pedig inkább csak az áll, hogy megtámogassam: lám itt van, meg lehet nézni, ha valaki nekem nem hiszi...

Idézet

Ui3: Azért érzed úgy, hogy a fórumokon "túlmisztifikálják" az Eneloop dolgot (túlzottan törődnek az akkukkal), mert többnyire azok látogatják az ilyen fórumokat, akiket érdekel, hogy hogyan bánhatnak legjobban az akkujukkal.

Inkább arra gondoltam, a túlzott óvatosság mögött a működés nemismerete állhat. Ami más szempontból érthető is.

Természetesen én is kímélem a dolgokat (bár a gázpedált nem mindig, de ennek különböző okai nyilván nem ide tartoznak), viszont ne legyen félreértés, a hangsúly nem azon van, hogy én ajánlanám a csepptöltést. Inkább azokkal a fórumos megnyilvánulásokkal nem értek egyet, miszerint jaj, nagyon vigyázni kell, az eneloop-ot nehogy véletlenül csepptöltésen felejtsük, kapjuk ki gyorsan stb.

Szerintem nem kell kapkodni, sőt... Ismert körülmény, hogy a gyorstöltés befejeződése után maradhat még bizonyos szabad kapacitás a cellában, ezért ilyenkor a csepptöltés fejezi be a munkát, vagyis végzi el a teljes feltöltést. Ez nem olyan, mint egy motor széthajtása, hanem itt a teljes kapacitás-kihasználáshoz szükséges is, hogy a cella "legeldugottabb" részei is használva legyenek, energiát vegyenek fel. Bár memória effektusra ezeknél kisebb az esély -- elvben --, de azért az a biztos, ha lehetőleg áram járja át a cella minden szükséges/lehetséges részét, hogy sehol se "lustulhasson". Idővel ennek még előnyét is láthatjuk, más részterületek elhasználódása, tárolásból való kiesése során. (Az árameloszlás sajnos nem olyan egyértelmű/egyenletes egy akksi belsejében, mint egy darab drótban. Sőt, még egy drótban sem igazán, de ez más téma.)

És akkor eljutunk oda, hogy egy kis csepptöltés nemhogy ártana az eneloop-nak, de talán még hasznos is lehet. A kímélet ebben az esetben inkább ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki kíméli az izmait, ezért aztán idővel le is gyengül. Ez jó hasonlat olyan szempontból is, hogy munkavégzéssel az izmokat vissza is lehet fejleszteni, mint ahogy frissítési eljárásokkal egy akku kapacitása is visszanyerhető.

Kétségtelen, más elektronikai témákhoz képest az akkuk világa elég fura, némiképp titokzatos, nem olyan egyértelműen kiszámítható, mintha saját "lelkivilága" lenne, persze ez nyilván baromság...

Idézet

Ui: A 150 mA azért már nem nevezhető csepptöltésnek. Nagyon gyors töltők használnak 100 mA körüli csepptöltést, ennél nagyobbat eddig még nem igazán láttam.

Nem is annyira áramérték felől közelíteném meg a kérdést, hanem a mindenki által egyszerűen érzékelhető melegedésből. Már csak azért is, mert a 0,1C áram szerintem sem egy kímélő áram minden esetben. A C különféle érték lehet, miközben a külméret azonos/szabványos, így a melegedést az áram nagysága befolyásolja, nem pedig annak kapacitáshoz való aránya. Főleg a töltött állapot elérése után, de persze előtte is. Csak előtte az energia nagyrészt tárolódik a kémiai folyamatokban, utána viszont már hővé alakul az egész bevitt energia.

Az áram kapacitáshoz való arányosításának annyiból van jelentősége, hogy a belső fegyverzetek mit bírnak, mire vannak méretezve, mennyire vehetjük őket igénybe. A hőmérséklet nyilván nem ettől függ, hanem a fizikai méretek, felületi sajátosságok, szellőzés által meghatározott hőleadó (disszipációs) képességtől és a töltőáram nagyságától.

Szóval végeredményben egyszerű: amíg csak langyos a cella, nem kell aggódni, kb. ez a csepptöltés, ami a gyártók szerint is akármeddig maradhat. 150 mA már nem kevés ilyen szempontból, erősebben melegít. Ez nyilván nem tetszik a felhasználónak, nekem sem. Állíthatja bármilyen szakértő, hogy fizikailag belefér a tűrésbe, ártalmatlan.

De ez olyan dolog, mint amikor valaki (én?) házilag épít egy elektronikai szerkezetet, óvatosságból jó túlméretezett hűtéssel látja el, nehogy melege legyen a "szegény" tranzisztornak vagy "stabkockának". Mégha józan ésszel tudja is, hogy (szilícium alapú eszköz lévén) inkább az érinthetőségi határra kellene méretezni. Közben szerviztapasztalatok szerint is, ugyanaz az alkatrész egy gyári készülékben kézzel meg sem érinthető, annyira forró. De azért simán megy 10-20 éve...

Akkura visszatérve pedig azt kellene látni, hogy egy akkucella szó szerint nem a túltöltéstől megy tönkre, hanem a túlmelegedéstől, ilyen egyszerű a kulcsa az egésznek.

Ennél már érdekesebb, bár számomra részben ellentmondásos is, hogy a dU effektet a töltés befejeződésekor relatíve hirtelen megemelkedő belső hőmérséklet miatt, az elektrolit ellenállásváltozása okozná/okozza.

#503 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 08. 17:07

Kíváncsi lennék, valójában mi a helyzet az Enelooppal. Mert a csepptöltésen kívül a túl gyors töltés sem ajánlott, illetve a magas hőmérsékletet is kevésbé tűri jól, mint a hagyományos NiMH. Hogy ezek mennyire igazak... Talán valami hozzáértő, vagy unatkozó ember készíthetne egy tesztet különféleképp használt (egy alomból való) akkukkal.

Én pl. azt sem értem, hogy ha NiCd-t töltök, és csepptöltésen hagyom (elvileg azt sem tanácsos), akkor miért van, hogy tök hideg marad, viszont a feszültsége jóval a normális felett van (és ahogy leveszem a 12-15 mA-es csepptöltésről, rögtön leesik kb. 1,6V-ról 1,4V alá). Ez nem mindegyik NiCd-nél van így, némelyik típus teljesen jól tűri a csepptöltést. De hogy egy ilyen gyenge áram hogy tarthatja ennyivel magasabban a feszültséget? Én valami ilyesmit sejtettem az Eneloopok csepptöltésének hátterében is, azaz hogy nem a hőmérséklet miatt káros.

#504 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 09. 09:35

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 8., csütörtök - 18:07

...Én pl. azt sem értem, hogy ha NiCd-t töltök, és csepptöltésen hagyom (elvileg azt sem tanácsos), akkor miért van, hogy tök hideg marad, viszont a feszültsége jóval a normális felett van (és ahogy leveszem a 12-15 mA-es csepptöltésről, rögtön leesik kb. 1,6V-ról 1,4V alá). Ez nem mindegyik NiCd-nél van így, némelyik típus teljesen jól tűri a csepptöltést. De hogy egy ilyen gyenge áram hogy tarthatja ennyivel magasabban a feszültséget? Én valami ilyesmit sejtettem az Eneloopok csepptöltésének hátterében is, azaz hogy nem a hőmérséklet miatt káros.

Teljesen normális, hogy töltés közben megemelkedik a kapocsfeszültség, majd gyorsan vissza is esik. Az emelkedés nem azt jelenti, hogy nem tűri a csepptöltést, hanem a cella belső ellenállására utal, de egyben megtévesztő is, mert töltésirányba nagyobb belső ellenállás mutatkozik, mint kisütésnél. Töltéskor a belső ellenálláson eső feszültség hozzáadódik az üresjárási feszültséghez, kisütéskor pedig levonódik, ennek eredménye a kapocsfeszültség.

A belső ellenállás típustól, elhasználtságtól is függ, de töltöttségi állapottól is. Így nem lehet kijelenteni, mennyi a normális. Kisütés a lényegesebb, egy Ni-Cd akku jobb ilyen szempontból: jellemzően kisebb a belső ellenállása. Ebből is adódóan, nagyobb áramlökéseket elvisel, ezért használják nem csak elektromotorok (kéziszerszámok) működtetésére, de vakuhoz is jobb lehet, kivéve ha a vaku gyártója határozottan tiltja a Ni-Cd akksi használatát. De ez inkább szegénységi bizonyítvány. Gondolom, az ilyen gyártmány úgy van tervezve, hogy be van kalkulálva a Ni-MH cellák nagyobb belső ellenállása, a vakutöltéskor előálló áramba. Viszont Ni-Cd cellát betéve, a kisebb belső ellenállás miatt nagyobb áram áll elő, ami károsíthatja a cuccot. Ezzel szemben jobb vakunál előnyként jelentkezik a Ni-Cd: nemcsak gyorsabb lehet a vakutöltés, de állítólag jófajta 800 mAh Ni-Cd cellákkal többet lehet villantani, mint nagyobb kapacitású Ni-MH társaikkal.

Azért is tértem ki erre, mert a topikban tallózgatva, régebben írt valaki olyasmit, hogy szerinte Ni-Cd akkunak tulajdonképpen már nem is szabadna piacon lenni: ócska, környezetszennyező, be kellene tiltani, van helyette korszerű Ni-MH. Jó vicc, mindkettőnek megvan a saját területe, előnyei és mégcsak nem is soroltam fel mindent.

Visszatérve, itt 1,6 V x 15 mA = 24 mW szabadulhat fel legfeljebb, ilyen kis teljesítmény nem sok hőt bír fejleszteni. Ha feltételezzük, hogy valóban 15 mA a töltőáram, de közönséges multiméterrel csak sima egyenáramot lehet pontosan mérni. Gyári töltőknél viszont vagy színuszosan lüktető egyenáram van (a diódás, szűretlen egyenirányításból adódóan), vagy pedig gyorstöltőknél impulzusok vannak.

#505 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 09. 15:16

Gyanítom, hogy impulzusos a csepptöltés (IPC-1). Csak kicsit meglepő, hogy egy ilyen gyenge áram mennyivel magasabban tudja tartani a feszültséget (más akkuknál szinte ugyanaz marad a feszültség a levételt követő pillanatokban). Megjegyzem vannak olyan állapotban lévő NiCd akkuim is, ahol ez az áramerősség már az önkisülés pótlására sem elég.  :mad: Na náluk csepptöltés alatt is 1,35-1,38V körüli a feszültség.

Nekem az NiCd főleg a kisebb súlya miatt szimpatikus, a mostani vezeték nélküli egeremet is egy 500 mAh-s AA NiCd-vel hajtom (így is 1,5 hétig elvan egy töltéssel; szerencsére 1 akkuval is megy, mivel párhuzamosan van kötve a 2 akkufoglalat). Ennél már csak AAA-val lehetne könnyebb (vagy litiummal), de sajna AA-ra tervezték.

#506 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 11:00

coraban nincs, mediamarkt már nem árul eneloop akkut...

hol láttatok még, belváros, v máshol?

#507 Felhasználó inaktív   XC-biker 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 11:03

Idézet: kisgabo - Dátum: 2007. nov. 10., szombat - 10:00

coraban nincs, mediamarkt már nem árul eneloop akkut...

hol láttatok még, belváros, v máshol?

http://akkushop.adde...roductid=196353

http://www.wormsign.hu/

IPC-1 más néven és persze olcsóbban: http://www.wormsign.hu/index.php?module=we...roduct=20564136

Szerkesztette: XC-biker 2007. 11. 10. 11:09 -kor

Adatmentés Fizikailag és Logikailag Sérült Merevlemezekről. Bevizsgálási Díj Nincs! Veszek Rossz HDD-ket is.- Notebook, PC és PDA Javítás. MSN, Mail: adatmentes@hotmail.com

#508 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 16:30

Idézet: XC-biker - Dátum: 2007. nov. 10., szombat - 12:03

okok, őket láttam, de mire kiérek fótról a 11. ker-be bezárnak, szombat meg zárva.

#509 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 16:33

Az Auchan-ban akciós a Varta Ready 2 Use akku. 790 Ft-ért adnak 2 db-ot. Gyanusan olcsó. Nem várok annyit tőle mint az Eneloop akkutól.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#510 Felhasználó inaktív   carr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 20:42

Sziasztok!

NiMH akku ha már cirka 2,5 éves és a 4.5 órás töltés után a digit fényképezőben az első katt után lemerültet jelez, az már kuka, vagy van még valami életbe visszahozó opció? :confused:
GP2100 szériáról van szó, hozzájuk való GP series töltővel volt csak töltve, állandóan a lehető legjobban voltak kimerítve. (zseblámpa amíg világított) :)
Valaki?
Köszi.

#511 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 10. 22:24

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. nov. 10., szombat - 17:33

Az Auchan-ban akciós a Varta Ready 2 Use akku. 790 Ft-ért adnak 2 db-ot. Gyanusan olcsó. Nem várok annyit tőle mint az Eneloop akkutól.

van az a cora-ban is, kinai gyártmány...

#512 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 10:59

Idézet: carr - Dátum: 2007. nov. 10., szombat - 21:42

Sziasztok!

NiMH akku ha már cirka 2,5 éves és a 4.5 órás töltés után a digit fényképezőben az első katt után lemerültet jelez, az már kuka, vagy van még valami életbe visszahozó opció? :confused:
GP2100 szériáról van szó, hozzájuk való GP series töltővel volt csak töltve, állandóan a lehető legjobban voltak kimerítve. (zseblámpa amíg világított) :)
Valaki?
Köszi.

Frissítő funkcióval ellátott töltőkkel próbálkozni lehet, legfeljebb nem mindig sikerül.

Zseblámpával az a probléma (gondolom izzós, nem LED-es), hogy óhatatlanul úgyfelejti az ember, ezért aztán leszívja az akksit 0 Voltra.

Már ez is kellemetlen, mivel csak kb. 0,9-1 Voltig lenne szabad kisütni. Esetleg regenerálás céljából kicsit lejjebb is lehetne, de csak addig, amíg a kisütési görbe hirtelen lehajlik.

További probléma, amikor tegyük fel, két vagy több soros cellával működő zseblámpáról beszélünk. A cellák, főleg az idő múltával biztosan nem egyforma kondíciójúak. Ilyenkor soros kapcsolás esetén a gyengébbik hamarabb eléri a 0 Voltot, majd azt láthatjuk, hogy a kapocsfeszültsége átfordul negatívba, mivel az "erősebb" cella "rádolgozik". Ez megtörténhet egyébként olyankor is, amikor pl. egy akkus csavarhúzó, villanyborotva stb. indítógombját még akkor is nyomogatjuk, amikor már meg sem bír mozdulni a motorja, vagy csak alig forog. Egy fényképezőgép hamarabb lekapcsol, illetve ilyen szinten már rég működésképtelen, ezért ott ilyen gond nincs.

A fordított irányú feszültség pedig főleg káros, illetve megengedhetetlen.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Signal 2007. 11. 11. 11:11 -kor

#513 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 11:46

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. nov. 9., péntek - 16:16

Gyanítom, hogy impulzusos a csepptöltés (IPC-1). Csak kicsit meglepő, hogy egy ilyen gyenge áram mennyivel magasabban tudja tartani a feszültséget (más akkuknál szinte ugyanaz marad a feszültség a levételt követő pillanatokban)...

Impulzustöltő, ezt természetesen nem az alábbi linkből olvastam ki, hiszen IPC-1 képességeket elméletileg is kapcsolóüzemben lehet realizálni:

http://forum.penum.d...ad.php?id=17111 

Cseptöltésnél például 1 Amperos csúcsokat mértek, tehát ahogy az elektronika rákapcsolgatja a cellát a tápra, ekkora csúcsok adódnak. A rövid impulzus/hosszú szünet átlagából adódik tényleges energiabevitel, illetve csekély melegedés.

Főként Ni-MH cellákra állítólag jótékony hatásúak az impulzusok, Ni-Cd esetében ellentmondásosabb információk is olvashatók, de feltehetően ott is többet használ, mint ártana.

Csatolt fájl:

#514 Felhasználó inaktív   carr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 12:51

Idézet: Signal - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 10:59

Frissítő funkcióval ellátott töltőkkel próbálkozni lehet, legfeljebb nem mindig sikerül.

Zseblámpával az a probléma (gondolom izzós, nem LED-es), hogy óhatatlanul úgyfelejti az ember, ezért aztán leszívja az akksit 0 Voltra.

Már ez is kellemetlen, mivel csak kb. 0,9-1 Voltig lenne szabad kisütni. Esetleg regenerálás céljából kicsit lejjebb is lehetne, de csak addig, amíg a kisütési görbe hirtelen lehajlik.

További probléma, amikor tegyük fel, két vagy több soros cellával működő zseblámpáról beszélünk. A cellák, főleg az idő múltával biztosan nem egyforma kondíciójúak. Ilyenkor soros kapcsolás esetén a gyengébbik hamarabb eléri a 0 Voltot, majd azt láthatjuk, hogy a kapocsfeszültsége átfordul negatívba, mivel az "erősebb" cella "rádolgozik". Ez megtörténhet egyébként olyankor is, amikor pl. egy akkus csavarhúzó, villanyborotva stb. indítógombját még akkor is nyomogatjuk, amikor már meg sem bír mozdulni a motorja, vagy csak alig forog. Egy fényképezőgép hamarabb lekapcsol, illetve ilyen szinten már rég működésképtelen, ezért ott ilyen gond nincs.

A fordított irányú feszültség pedig főleg káros, illetve megengedhetetlen.

Huuhh ez elég kimerítő válasz volt... :) :respect:
Akkor ha jól látom, és nincs frissítő opció, akkor nem tudok mit tenni... :(
Igen a lámpás lemerítés volt, ahogy mondod. Én úgy tudtam, 100%ig le kell a NiMH akkukat meríteni, de akkor ez tévhit. :confused:
Szóval, kuka? :rolleyes:
Köszönöm!!!! :respect:  :respect:

#515 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 14. 18:30

Idézet: kisgabo - Dátum: 2007. nov. 10., szombat - 23:24

van az a cora-ban is, kinai gyártmány...

Az, hogy kínai, nem sokat mond. (csinálnak arrafele jobb dolgokat is, ha a megrendelőnek nem épp a minimum ár a szempont)
Persze, hogy nem eneloop a varta R2U-ja, egyszerűbb filozófia mentén szerkesztették.
Ha jól vettem ki a magyarázatokból, az eneloop (meg ami hasonló a többi gyártónál is) más anyagminőség, más elektródszerkezettel (ezért lehet, hogy hetekkel a feltöltés után kisebb a belső ellenállása, mint közvetlen a töltőből kivéve)
A varta megoldása a belső szigetelést javította valami spec. fóliával a többi elvileg maradt hagyományos, nyilván ezért sokkal olcsóbb. Nekem ez is bevált, de még csak 1 éve tesztelem, az kevés a tartósságra vonatkozóan.
Azt észrevehetően meghálálta, hogy nem 2, hanem csak 1 amperrel töltöm mostanában ;)

#516 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 14. 20:54

Idézet: Claude Leon - Dátum: 2007. nov. 14., szerda - 19:30

Azt észrevehetően meghálálta, hogy nem 2, hanem csak 1 amperrel töltöm mostanában ;)

1 A ?  :think:

#517 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 15. 19:55

Idézet: kisgabo - Dátum: 2007. nov. 14., szerda - 21:54

1 A ?  :think:

soknak tűnik? a 2 mégtöbb :)

épp ma jártam a madarasban, sima 2100-es és R2U lógott egymás mellett, és u. a. vonalkód szerepelt rajtuk.
nyilván nem sokat kellett a gyártáson módosítani.

#518 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 15. 21:02

Idézet: Claude Leon - Dátum: 2007. nov. 15., csütörtök - 19:55

soknak tűnik? a 2 mégtöbb :)

épp ma jártam a madarasban, sima 2100-es és R2U lógott egymás mellett, és u. a. vonalkód szerepelt rajtuk.
nyilván nem sokat kellett a gyártáson módosítani.

Még 1-2 ilyen kis módosítás... :cool: Csak nehogy a végén még ő termelje az áramot. :D

#519 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 16. 11:11

Hogy lehetséges, hogy lemerült 1,2V-os lemerült akksin a multiméter 2V-ot mér??  :confused:
Műszaki oka van (akksi hiba), vagy a mérő rossz/kuka?  :think:

#520 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 16. 15:19

Idézet: Matrix2006 - Dátum: 2007. nov. 16., péntek - 11:11

Hogy lehetséges, hogy lemerült 1,2V-os lemerült akksin a multiméter 2V-ot mér??  :confused:
Műszaki oka van (akksi hiba), vagy a mérő rossz/kuka?  :think:

A mérő hibáján kívül aligha lehet más okot találni. Ha kicsit kapcsolgatod a multimétert, utána is 2V-ot mér? És 2V-os, 20V-os ill. 200V-os állásban is?

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.