Idézet: bogiboy - Dátum: 2008. ápr. 6., vasárnap - 10:35
Szasztok!
Én főleg a vezeték nélküli egerembe használom tölthető elemeket, ezért kérdeznélek titeket, hogy oda milyen AA-s aksit ajánlotok 2000-2700mAh között.
Vettem nem régen a VARTA hivatalos forgalmazójától VARTA PHOTO ACCU 2700 mAh-at, de sajna 4-5 töltés után használhatatlanok lettek szinte mind a 4 db. Gondolom ott rontottam el, hogy ezek az aksik tényleg fényképezőgépbe valók, de erre már csak akkor jöttem rá, mikor nem tudtam az egerembe használni. Az egerem egy régebbi Microsoft, aminél állandóan fogy az energia, mert nincs kikapcsoló gombja és az elemet nem szoktam éjszakára kivenni.
Ansmann, GP, X4energy, Duracell, Kodak, Varta, Energizer, Panasonic.. vagy esetleg noném is megteszi (Glitter, BLuebaby, )... melyik márka és azon belül melyik lehet jó egy vezeték nélküli egérbe?
A kérdésemet kiegészítve még több infó: Azért mondtam, hogy a Photo Accu nem jött be nekem az egérbe, mert utána valamelyik fórumon olvastam, hogy nem mindegy, hogy egy tölthető elemet mondjuk 10 nap alatt folyamatosan merítek le egy egérbe, vagy 1-2 óra alatt fotózás során 200-400 kép vagy esetleg mozgóképfelvétellel merítek le.
A töltőm egy Energizer Ref: V-2988, amiről most olvastam hogy hát nem a legjobb, DE!!
3 éve vettem a töltővel együtt 4 db Uniross (AA) 2000mAh-ás elemet és a következőt csináltam 3 éven keresztül. A töltő hátoldalán a köv. van: AA-2x (2.8V --- 170-190mA 0.48-0.53VA)
Én abból indultam eddig ki minden egyes aksis elemem töltéseikor(és ez bevált akár telefontöltés, akár sima tölthető elem töltésekor) , hogy az autók aksijait is 1,6x-osan kell feltölteni, tehát a fenti elemek esetén: 2000mAhx1,6= 3200mAh ezt elosztva 190 mA-rel kijön hogy 16-17 órát töltöttem az elemeket párossával. Ezután bekerültek a feltöltött Uniross aksik az egérbe(Wireless IntelliMouse Explorer 1.0A) és csak akkor vettem már ki az egérből(kb 12-15 napokat bírtak így ki az elemek átlagos netezés mellett) amikor már az egérkurzor nem mozdult. Ezután állt a 2db elem addig míg a másik kettő Uniross nem merült le szintén az egérben. Addig míg töltöttem a két töltendő elemet, a másik kettő elkezdte a kb 2 hetes pihenését. A 16-17 órás töltés idejére tartós elem volt berakva az egérbe.
Na így bírt a 2x2 db Uniross elemem kb 3 évet.
Ennek az ellenkezőjét tapasztaltam a már fent említett Varta 2700mAh Photo Accu-val. Hiába töltöttem a fenti számítás szerint fel a vartákat és használtam hasonló módon az egérbe,
mind a 4 db VARTA elem felmondta a szolgálatot 4-5 töltési ciklus után!!! 
:confused:

Na ezért gondolom, azt, hogy nem mindegy, hogy direkt fotózásra ajánlott AA-s elemet, vagy más elemet használok az egeremben.
bb

A lemerülést hogy jelzi az egered? Nekem van egy régi A4Tech egerem, ami néha magától bekapcsolgat (ha nem piszkálja az ember, akkor 4 lépésben csökkenti a fogyasztását, és elvileg nyugiban egész keveset fogyaszt, viszont mostanában időnként minden piszkálás nélkül is visszakapcsol a legjobban fogyasztó állapotába), azaz ha a főkapcsolóval nem kapcsolom ki, akkor néha néhány nap alatt is képes lemeríteni az akkukat. Persze az akkuk ezt a totális lemerülést nem nagyon díjazzák, ezt mindenképp tanácsos megelőzni valahogy. Az egerem szoftvere pl. kiírja %-osan, hogy mennyire merült, így számíthatok rá, hogy mikor kell kivennem, és cserélnem (a 60% már szinte a 0-t jelenti, de legalább tudom, hogy 70% alatt már nyugodtan cserélhetem).
Ha egérbe nem volt jó az akku, akkor fényképezőbe méginkább nem lett volna jó (szerintem az akkuk eleve nem voltak jó állapotban). Persze ha előfordult teljes lemerülés, azt nagyon nem szeretik, és idővel tönkremennek (de nem ilyen gyorsan). Minimum illett volna úgy bírniuk, mint az előzőeknek.
Nem jó annyira lemeríteni, hogy már ne mozduljon az egér. Ha semmilyen visszajelzésed nincs (se az egér programja nem jelzi ki, se multimétered nincs), akkor a tapasztalatod alapján próbáld előbb kivenni (mondjuk ha tudod, hogy 12-15 napot bír, akkor 10 nap után töltsd). Bár ha ez a lemerülés mindig használat közben történik (azaz pár pillanatig tart a túlmerítés), akkor az nem annyira gáz. De ha akkor látod, amikor állás után használni kezdenéd, az már gáz, azt mindenképp meg kell előznöd.
Egyébként a +40% elég szokott lenni, nem muszáj +60%-ot beletenni. Bár ilyen kis áramnál nincs olyan nagy jelentősége, nem igazán lehet túltölteni. Viszont az új generációs akkuknál (Sanyo Eneloop, Varta Ready2Use, stb.) nem tanácsos ezt a töltési módszert követni, mert azok elvileg a csepptöltést sem szeretik (a 170-190 mA-es túltöltés az ő esetükben tényleg soknak tűnik).
Hogy mit válassz?
- Ha több pénzt akarsz rááldozni, akkor vegyél 5e-ért 4 Eneloopot és a hozzájuk járó lassú töltőt.
- Ha keveset, akkor 1e-ért vegyél az Auchanban (talán még kapható a kasszáknál) 2 db. Varta Ready2Use-t, és próbáld ki, hogy hogyan viselik ezt a töltési módot. Szerintem semmi gond nem lesz velük, és bebizonyosodik, hogy az új fajta akkuknál is fölösleges a csepptöltéstől/túltöltéstől félni. Ez a legolcsóbb és legjobb választás (és nem kockáztatsz túl sokat). De náluk a töltésnél max. +20%-kal számolj (vagy inkább +10%-kal).