HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#721 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 23. 18:24

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 12:00

...Más. Van valakinek sémája az IPC töltőkről? Jó lenne tudni, mennyire speciális, mennyire utánépíthető.

Műgyantával leöntött vezérlőprocesszor, fotók:

http://forum.penum.d...ad.php?id=17111

Grafikonok:

http://forum.penum.d...ad.php?id=25737

#722 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 04. 23. 22:33

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 19:24

Műgyantával leöntött vezérlőprocesszor, fotók:

http://forum.penum.d...ad.php?id=17111

Grafikonok:

http://forum.penum.d...ad.php?id=25737

Isten vagy :D
Brrr. Flipchip? 2008-at írunk, atyavilág.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#723 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 07:11

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 22:33

Isten vagy :D
Brrr. Flipchip? 2008-at írunk, atyavilág.

Ezt lehet, hogy nem mindenki érti. :D

#724 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 04. 24. 09:52

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. ápr. 24., csütörtök - 8:11

Ezt lehet, hogy nem mindenki érti. :D

Én sem. Nem minőségi különbség az hogy ilyen processzor van beleépítve. Nagyon sok elektronikai berendezés van amiben ilyen alkatrész van. Attól nem lesz rosszabb. Ezt eleve nem javíthatóra készítették.

#725 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 10:17

A flipchip tokozást a kvarcórák, számológépek kapcsán ismerhettük meg, remekül bevált nagytételes, nem változó kivitelű megoldások tömeggyártására. Véleményem szerint egy akkutöltő ennél változékonyabb állatfajta, tehát érdemesebb, gyártásügyileg jobban megéri, ha pl. szabvány SMD tokozású valami lakik benne. Ha az IPC gyártója nem így gondolja, annak is biztos megvan az oka, de a flipchip már rég úgymond kiment a divatból a konzumér elektronikák területén a változatosan programozható, olcsón beszerezhető, tokozott alkatrészek miatt. A minőséghez ennek semmi köze, azok a kvarcórák is mennek ma (főleg mióta gellert kaptak :D ), meg aztán ezt a technológiát is el lehet szúrni. A "Brrr" annak szólt, hogy ezt nehéz utánépíteni..
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#726 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 11:30

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 24., csütörtök - 10:17

A "Brrr" annak szólt, hogy ezt nehéz utánépíteni..

Talán épp ez is volt a cél. Nézegettem a Hobby elektronika fórumrendszerben is, sajna nem találtam ilyen kaliberű készüléket. Ahhoz nagyon keves vagyok, h microkontrollerhez programot írjak, a megépítéshez már nem annyira biztos, illetve valószínüleg megépítenék egy jó cuccot.
A diagramról javíts ki, ha tévednék, az látszik, h fix áramgenerátoros része van, és az effektív töltőáramot impulzusszélesség modulálással változtatja.
Jelen esetben majdnem mindegy, h a kontroller típusa megvan-e, a vezérlőprogramot általában úgyis kiolvashatatlanná teszik.

#727 Felhasználó inaktív   arfer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 25. 09:52

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem egy Ansmann ACS410 Traveller töltőt, hogy milyen jó is lesz ez az utazásaim során az AA és AAA akkujaimat tölteni. Aztán otthon még ki se bontottam a csomagot, és rájöttem, hogy ez valami ún. battery pack töltő, vagyis nem bele kell helyezni az akkukat, hanem ezt a töltőt kell rácsatlakoztatni valamire, és azt tölti... Én még ilyet nem láttam, mire jó ez a töltő? Használható ez arra, amire szeretném (AA AAA ceruza akksik töltésére)? Ha nem, és valaki tudja mire használni, keressen meg, és elbizniszeljük :-) . Előre is köszönöm!

Szerkesztette: arfer 2008. 04. 25. 09:54 -kor

#728 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 26. 13:38

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 13:00

Vettem Eneloop-okat múlt héten: Még mindig 2007 májusi darabok, tehát első széria :) ! A digigép 80 képet bírt velük, sok vakuval, sok készenléttel (Dimage 7i, elég étvágyas), most az F90X-ben merülhetnek még első töltés előtt. A frissen töltött Eneloop-ok 150 képet tudtak intenzív használattal a gépben. Egy év állás után, első használattal nem rossz.

Más. Van valakinek sémája az IPC töltőkről? Jó lenne tudni, mennyire speciális, mennyire utánépíthető. A mostani U2402 IC-vel nem vagyok kibékülve, jól tölt, csak sajnos nem tudni, mi okból, idő előtt fals lekapcsolásokat produkál mindkét megépített áramkör a gyári kapcsolással (talán glitch lehet? Némileg tápfeszfüggő). Feltölt így is, csak macer, kiberakni az akkukat 1-2x..

hol vetted?

2 darabos AA 2600 pénzért láttam euronics, máshol alig.

#729 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2008. 04. 27. 14:16

A Voltcraft UFC-3 mínusz delta U akkumulátor töltésről ír, a Hama pedig  automatikus üzemű U-ról, mi a különbség a kettő között ? Egyáltalán mi az U ?

A másik kérdés pedig, az akkumulátortöltőállomáshoz  adott AA NiMH akkuk nem tudom meddig de töltve vannak, ezeket kell formázni, és ha igen mennyi ideig első használat előtt ?

#730 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 07:06

Idézet: kisgabo - Dátum: 2008. ápr. 26., szombat - 14:38

hol vetted?

2 darabos AA 2600 pénzért láttam euronics, máshol alig.

Lokál pécébótban :) . Havonta jön az elemesember és ő hozza. Nem tudom, honnét, elvileg nagykerből

#731 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 07:08

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 15:16

A Voltcraft UFC-3 mínusz delta U akkumulátor töltésről ír, a Hama pedig  automatikus üzemű U-ról, mi a különbség a kettő között ? Egyáltalán mi az U ?

A másik kérdés pedig, az akkumulátortöltőállomáshoz  adott AA NiMH akkuk nem tudom meddig de töltve vannak, ezeket kell formázni, és ha igen mennyi ideig első használat előtt ?

Az U a feszültség :Đ . A -dU azt jelenti, hogy a töltés során van egy olyan szakasz, ahol az akku feszültsége kismértékben csökken. Általában ez a töltés vége, így lekapcsolási eseménynek jól használható. A Hama megfogalmazása szerintem ugyanezt takarhatja.

#732 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 19:59

Idézet: arfer - Dátum: 2008. ápr. 25., péntek - 9:52

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem egy Ansmann ACS410 Traveller töltőt, hogy milyen jó is lesz ez az utazásaim során az AA és AAA akkujaimat tölteni. Aztán otthon még ki se bontottam a csomagot, és rájöttem, hogy ez valami ún. battery pack töltő, vagyis nem bele kell helyezni az akkukat, hanem ezt a töltőt kell rácsatlakoztatni valamire, és azt tölti... Én még ilyet nem láttam, mire jó ez a töltő? Használható ez arra, amire szeretném (AA AAA ceruza akksik töltésére)? Ha nem, és valaki tudja mire használni, keressen meg, és elbizniszeljük :-) . Előre is köszönöm!

http://www.ansmann.de/cms/consumroot/charg...k-chargers.html 

4-10 db sorbakötött cella (ezt nevezik telepnek) töltésére és kisütésére alkalmas, pl. modellezők is használhatnak ilyeneket.

Talán úgy tudnád felhasználni, ha vásárolnál fillérekért egy 4-es elemtartót (ami zsebrádiókban is előfordul), elektronikai alkatrészboltokban kapható. Ebbe berakhatsz 4 cellát, kijön belőle két drót, azt rákötheted a töltőre.

De ez sajnos azzal is jár, hogy a 4 db együtt lesz kezelve, tehát csak nagyon egyforma cellákat ajánlatos használni. Kisütéssel főleg vigyázni kell, mert a soros kapcsolás miatt, ha van közöttük gyengébb, az nem csak hamarabb kisül, de át is fordulhat rajta a feszültség negatívba. Gyakorlatilag az "erősebb" rátölt  a gyengébbre és a gyengébb ilyenkor fordított polaritást kap.

Töltés aránylag még kevésbé vészes, bár szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy valamelyik túltöltődik. Célszerű viszont utána csepptöltésen hagyni, hogy amelyik tud még töltést felvenni, az kapjon is.

#733 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 20:51

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 14:16

A töltés elején a bevitt energia még nagyrészt eltárolódik a kémiai folyamatokban és csak kisebb részben alakul hővé. Végefelé már egyre kevesebb energiát tud felvenni, a telítődés szakaszában pedig szinte az összes bevitt energia hővé alakul. Emiatt gyorsan emelkedni kezd az elektrolit-hőmérséklet, ami olyan következménnyel jár, hogy változatlan töltőáramot feltételezve a kapocsfeszültség kismértékben lecsökken. Ezt a -dU feszültségváltozást lehet érzékelni elektronikus eszközökkel.

Ezeket az akkukat gyárilag (állítólag) feltöltik teljesen, így tudják megfelelően ellenőrizni. Tárolás közben elkezd kisülni, vásárlás után ki lehet sütni belőle még a maradékot is, utána tölteni. Ez párszor eljátszható, ha nagyon lelkiismeretesen szeretne eljárni valaki, ártani éppen nem árt. Bár nem biztos, hogy jobb is lesz tőle az akku.

Csatolt fájl:

#734 Felhasználó inaktív   arfer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 29. 08:52

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 19:59

Talán úgy tudnád felhasználni, ha vásárolnál fillérekért egy 4-es elemtartót (ami zsebrádiókban is előfordul), elektronikai alkatrészboltokban kapható. Ebbe berakhatsz 4 cellát, kijön belőle két drót, azt rákötheted a töltőre.

Köszi az infót, elugrom a SINI-be, ott tuti tudok valami ilyesmit venni, plusz egy tápaljat, amibe bedugom a töltőt. A tápaljat meg majd összeforrasztom az elemtartóval. Szuper, mégiscsak lesz egy travel chargerem, amit bárhol tudok majd használni! (Mert hogy 100-240V-os, mindenféle tápcsatlakozó-adapterrel). A fényképezőgépembe úgyis 4 AA ceruzaakksi kell, vettem 8 Hybrio-t. Bár... Mintha azt olvastam volna itt, hogy az ilyen alacsony kisülésű akksikhoz nem jó a processzorvezérelt töltő, meg a csepptöltés... Vagy rosszul emlékszem?

#735 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 29. 16:13

A korszerű, alacsonykisülésű akkuk pont olyan elven működő Ni-MH akkuk, mint a régiek, csak némi finomításokon estek át:

http://www.eneloop.i...nologie_hu.html

Ugyanúgy kell tölteni őket és ugyanazon töltők alkalmasak:

http://www.eneloop.i...cations_hu.html

Az eneloop gyári töltők egyébként processzorvezéreltek, a csepptöltőfunkció hiányzik belőlük, de a SANYO-nál ez mára mintha jellemzővé vált volna, a nem eneloop akkukhoz mellékelt töltőknél is.

Ettől függetlenül, "tudományom" mai állása szerint a csepptöltés pont annyira káros ezekre az akkukra, mint a régiekre. Fórumokon olvashatók ugyan olyan vélemények, hogy a töltés befejeződése után gyorsan ki kell kapni, nehogy cseptöltés menjen rá. Ők a viccesebbek. Mások engedékenyebbek, egy kis csepptöltés szerintük nem árthat. Szerintem meg ezek laikus vélemények, több okból. Például talán nem érzik a nagyságrendi különbséget a (hagyományos) akkuk önkisülési árama és a csepptöltőáram között.

A csepptöltőáram akkora nagyságrendű, hogy még hagyományos akkuknál sem csak az önkisülést kompenzálja, hanem azt sokszorosan túlhaladja. Ilyen alapon tehát a csepptöltést mindig is tiltani kellett volna. Ha kiszámoljuk egyébként az így "apránként"  bevitt energiát, a régifajta akkunak ugyanúgy szét kellene robbanni a csepptöltéstől, mint az újfajtának, nincs különbség ilyen szempontból.

Nyilván nem robban egyik sem, a feleslegben bevitt energia simán hővé alakul. Ahhoz kevés a csepptöltőáram, hogy túlmelegedést, ezáltal károsodást okozzon, ez összevág például az Ansmann "útmutatásaival" is.

#736 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 29. 17:05

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 16:13

Ettől függetlenül, "tudományom" mai állása szerint a csepptöltés pont annyira káros ezekre az akkukra, mint a régiekre.

Ez eddig igaz is.
A csepptöltéssel bevitt energia a melegedésen kívül gázképződést okoz, amit vagy le tud nyelni a beépített katalizátor, vagy elektrolitfogyást eredményezve kimegy a biztiszelepen.
Jópár akkumulátoros kütyü került a kezembe, amelyek gyárilag tervezetten a használati időn kívül töltésen vannak.
Ezekközött vannak olyanok, aminek a rosszul méretezett töltője egy éven belüli akkuhalált eredményezett, több esetben látható elektrolitfolyással.
Másoknál, különösen a NiCd akkumulátorosoknál szinte rendbehozhatatlan szintű cellarészegséggel találkoztam. Ez a fajta tönkremenetel gyakorlatilag független volt a használat mennyiségétől.
A tisztességesnek mondható elektronikával rendelkező (pl. telefonoknál) is elég gyorsan hasonló memóriaeffektus áll elő.  Ezt úgy értem, h a mindig csak felültöltött akkuknál ha egy év múlva pár napos üzemet szeretnénk töltés nélkül, akkor már az nem megy, míg ugyanaz a készülék ha gyakran kimerülésig használják, akkor 3 év mulva is ugyanolyan használat mellett is az induló 5-6 nap helyett vagy 3 napot bír.
Persze a korszerűbb akkuk könnyen lehet, kevésbé érrzékenyek erre az üzemmódra, és jól tolerálhatják az impulzus csepptöltést.
Az impulzus üzemmódu töltést rendes töltésként is jónak tartom, már a savas akkumulátorokhoz is voltak, a szulfátosodás elkerülésére, amennyire lehet, visszafordítására.
Az ideális üzem, a feltöltés, kisütés állandóan ismétlődő ciklusa. A probléma a tárolás, és az állandó üzemkészség.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 04. 29. 17:18 -kor

#737 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 29. 19:13

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 17:05

...Jópár akkumulátoros kütyü került a kezembe, amelyek gyárilag tervezetten a használati időn kívül töltésen vannak.
Ezekközött vannak olyanok, aminek a rosszul méretezett töltője egy éven belüli akkuhalált eredményezett, több esetben látható elektrolitfolyással...

...A tisztességesnek mondható elektronikával rendelkező (pl. telefonoknál) is elég gyorsan hasonló memóriaeffektus áll elő...

Nyilvánvalóan nem az állandóan töltőn tartott, de közben használt, ki nem merítős, rátöltős cuccokról írtam.

Hanem erről:

Idézet

Az ideális üzem, a feltöltés, kisütés állandóan ismétlődő ciklusa.

Csak én beleértve a csepptöltést is, a maga helyén.

Töltés után szerintem simán mehet a csepptöltés (de nem akkora árammal, hogy kifújjon a szelep, hanem csak valóban "kímélő" áramon, ami melegedésssel alig jár), viszont lényeges, hogy ha egyszer már elkezdtem kisütni, vagyis megfordult az áram, nem töltök rá ismét. Még csak csepptöltésre sem szabad visszarakni, az elkezdett kisütést rendesen be kell fejezni.

Van egy jól bevált B&D 2,4 Voltos Ni-Cd akkus csavarhúzóm, én mindig csak kimerülés után raktam a töltőre. 10 év után az egyik cellája még ma is üzemképes. De vagy 6-8 évig teljesen jó volt mindkét cella. A rosszabbikban belső átvezetés keletkezett, mindig lemerítette magát. Fiókba került, egy év után már annyira zárlatos volt, hogy 0 Volt, 0 ohm. Szórakozásból az autóakkutöltővel ráküldtem vagy 10 Ampert, gondoltam hátha átég, megszakad a belsejében zárlat. A számítás bejött, utána rendesen lehetett tölteni, tartotta is, csak egy idő után ismét átvezetett, merült.

De ez csak kis kitérő volt, lényeg az lenne, hogy TV-szerelés közben egyik ügyfelem olyat szól, hogy nocsak, ő is pont ilyen csavarhúzót vásárolt a Metróban, de neki egy évig sem tartott az akku. Persze kiderült, ő folyton töltőn tartotta, alig használta. Én meg munkaeszközként állandóan használtam.

Csatolt fájl:

#738 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 30. 07:47

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 20:13

Szórakozásból az autóakkutöltővel ráküldtem vagy 10 Ampert..

Állat vagy! Mint ha magamat látnám :Đ

#739 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 30. 07:59

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 17:13

Az eneloop gyári töltők egyébként processzorvezéreltek, a csepptöltőfunkció hiányzik belőlük, de a SANYO-nál ez mára mintha jellemzővé vált volna, a nem eneloop akkukhoz mellékelt töltőknél is.

Egy frászt procivezéreltek :) itt írtam róla: klatty
Időzített, az időzítésig kb. állandó, egyszerű áramgenerátor. Mind a 4 akkun egyszerre, külön-külön. Az időzítés iszont egycsatornás.

#740 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 30. 08:17

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 30., szerda - 7:59

Egy frászt procivezéreltek :) itt írtam róla: klatty
Időzített, az időzítésig kb. állandó, egyszerű áramgenerátor. Mind a 4 akkun egyszerre, külön-külön. Az időzítés iszont egycsatornás.

Ha látsz valami jó procis doksit, akkor gondolj rám is.
Érdekel még akár PC-re dugható is.
A mobil telók hogyan csinálják? Őrizgetek még külön töltőt is párat különböző elektronikákkal.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.