HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 15. 06:59

Bocsánat!
Roszul írtam, nem batterie, hanem:
Camelion batérie nabíjateµ. NI-MH2700mA AA 4ks+BOX
Aztán elővettem egy angol zsebszótárt, és a "battery" alatt az áll: (villamos) elem, telep
A NET-en elérhető MTA SZTAKI  szótár meg úgy kezdi: akku, akkumulátor, telep, ...
Engem az zavart, hogy miért írtam két "t"-vel. Hát jól emlékeztem, az angolban úgy írják.
Sajnos szlovákul nem tudok, a szláv nyelvekből csak az orosz-t tanultam.

#402 Felhasználó inaktív   Snakeiboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 15. 07:33

Idézet: sztgyi - Dátum: 2007. szept. 15., szombat - 5:59

Bocsánat!
Roszul írtam, nem batterie, hanem:
Camelion batérie nabíjateµ. NI-MH2700mA AA 4ks+BOX
Aztán elővettem egy angol zsebszótárt, és a "battery" alatt az áll: (villamos) elem, telep
A NET-en elérhető MTA SZTAKI  szótár meg úgy kezdi: akku, akkumulátor, telep, ...
Engem az zavart, hogy miért írtam két "t"-vel. Hát jól emlékeztem, az angolban úgy írják.

LEnezest. en mag azt hittem hogy te is hasonlo vagy mint mar par forubna nehany emberke, aki egyertelmuen tudta mirol is van szo es csak azert hgoy hozzaszoljon elkezdtek hulyesegekkel dobalozni. Teny hogy nem volt egyertelmu a megfogalmazasom de ez abbol is adodik hogy Szlovakiai magyar vagyok es hat igy kicsit formalodik azert a magyar nyelvtudas :)
Ezenkivul ha minden igaz akkor fel ev mulva en is villam. mernok leszek es nehezen vonatkoztattam el a "nabijatelne baterie"= Toltheto elemek (szoszerinti forditasban) kifejezestol.
Ja es ezekszerint senki nem talakozott az altalam emlitett Camelion akkumlatorokkal. Sebaj azt hiszem en beruhazok egy szetre es meglassuk mit bir az Fuji S6500-asomban

#403 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 15. 08:08

Idézet: baluka3 - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 17:14

Auchan-ban már 1.290 Ft-ért mérték a 2 db-os AA 2100mAh akkukat... De jó lett volna korábban venni 890 ért... Bár

Kb. egy hete voltam ott (Kecskemét), de már üres volt az akasztója, mellette a AAA az tele volt. Rájöttek, hogy viszi a nép, mint a cukrot, persze hogy emeltek az áron. :(

#404 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 15. 08:15

Idézet: sztgyi - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 14:56

Kedves Mindenki! Ti tudtok ilyenről? Vagyis a tölthető elem-ről?

Tudunk. Nem is annyira fiatal ez a dolog, de mivel kényes és nem túl hosszú életű, elvesztette a csatát az 1.2 V-osokkal szemben. Olcsóbb volt a készülékeket áttervezni 1.2 V-ra. Úgy tudom, hogy nagyon hasonló a belső szerkezete a közönséges elemhez (valószínűleg alkálihoz), de nyilván van valami különbség, ami a töltést lehetővé teszi. Amikor megjelent, akkor még persze drága volt, és mivel saját töltő kell hozzá, kevesen vették, nem tudott feltfutni. Vagy betették az 1.2 V-os töltőbe, majd kidobták, hogy rossz, mert nem töltődött föl. :) Még most is lehet kapni itt-ott, már nem is olyan drága. de továbbra is kell hozzá a saját töltő. :)

#405 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 15. 08:29

Kicsit utánanéztem, RAM Rechargeable Alkaline Manganese.
Itt érdemes nézelődni:
http://www.accucell....uct.php?id=5972

#406 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 15. 09:00

Idézet: sztgyi - Dátum: 2007. szept. 15., szombat - 6:59

A szlovákban sok szakkifejezésből lecsapnak egy mássalhangzót. Hogy miért, azt én sem értem.
Pl. processzor - procesor

Szerkesztette: cyberman30 2007. 09. 15. 09:00 -kor

#407 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 17. 16:44

Sziasztok.  Ma láttam a Conrad-ban 1 db IPC-1L-t 8990-ért.  Ha esetleg valaki vacilálna.

#408 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 18. 13:51

Szerintetek célszerű hűteni a IPC-1 -et?  Most ezt teszem egy számítógép ventivel.Kellemes légáramban tarja a készüléket és az akkukat. :)

#409 Felhasználó inaktív   phish-R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 18. 14:27

Idézet: wwg - Dátum: 2007. szept. 18., kedd - 14:51

Szerintetek célszerű hűteni a IPC-1 -et?  Most ezt teszem egy számítógép ventivel.Kellemes légáramban tarja a készüléket és az akkukat. :)

PRO: növeli az IPC alkatrészek élettartamát; az akkukat hűti - ami elvileg jó nekik
KONTRA: becsaphatja az IPC hővédelmét és túltöltheti(?) az akkukat

Szerintem. :think:

Szerk.:
kérdés: mi árt jobban az akkuknak - a tartós melegítés (ventis vagy hűtőbordás hűtés nélkül) vagy a későn lekapcsolt töltőáram (a hűtéssel "becsapott" hőmérséklet figyelő funkció miatt) - Valami jó kompromisszum kellene, mert valamelyes melegedés a töltés velejárója...

Szerkesztette: phish-R 2007. 09. 18. 14:40 -kor

#410 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 18. 17:06

Idézet: phish-R - Dátum: 2007. szept. 18., kedd - 14:27

kérdés: mi árt jobban az akkuknak - a tartós melegítés (ventis vagy hűtőbordás hűtés nélkül) vagy a későn lekapcsolt töltőáram (a hűtéssel "becsapott" hőmérséklet figyelő funkció miatt) - Valami jó kompromisszum kellene, mert valamelyes melegedés a töltés velejárója...

Szerintem az ipc-1 a hőmérsékletet nem kalkulálja bele a töltésbe. Azt csak azért figyeli, hogy ha eléri az 50 vagy mennyi fokot, akkor lekapcsolja a töltőáramot amíg ki nem hűl. Ha kívülről hűtjük, akkor nem fog felmelegedni, vagyis nem kell lekapcsolnia. A töltés végének megállapításához az akkufeszültséget figyeli, amikor az elkezd hanyatlani, akkor fejezi be a töltést.

#411 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 01:20

Egyesek szerint a feszültségesés függ a hőmérséklettől is. Én még nem kísérleteztem ilyennel, úgyhogy biztosan nem tudom. Mindenesetre érdemes odafigyelni, hogy mennyi a betöltött áram hűtés nélkül és hűtéssel. Ha hűtéssel sokkal több, az több, mint gyanús. Ha nem több, akkor a melegedés hiánya nem zavarja a feszültségesést. Én személy szerint kíváncsi lennék rá, ha valakinek van kedve és ideje, próbálja ki.

#412 Felhasználó inaktív   phish-R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 08:17

Igen gyapo, én is feltételezem, hogy a hőmérsékletet nem kalkulálja bele a töltésbe, de ahogy netmanus is írta ("egyesek szerint"), valszeg a töltési karakterisztika más-más hőmérsékleten más-más görbén mozog és ha hűtjük az akkukat, lehet hogy túl hosszú ideig tölti (túltölti), mert a -dV később következik be. (Nyilván csak az idő lehet hosszabb, mert a töltőáram korlátozva van.)

Számomra logikusnak tűnik, hogy ahogyan kisebb hőmérsékleten az akkukból kivehető kapacitás drasztikusan csökken ( a NiMH-s f.gépem síeléskor kb. feleannyi expo-t bír, mint nyáron, illetve a LiPo-s telefonom télen, ha kint vagyok, sokkal előbb csipog, hogy "éhes"), a töltési karakterisztikát is jelentősen befolyásolja a hőmérséklet.

"Én személy szerint kíváncsi lennék rá, ha valakinek van kedve és ideje, próbálja ki." - engem is érdekelne... :)

#413 Felhasználó inaktív   outsiheder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 08:41

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. szept. 15., szombat - 9:29

Kicsit utánanéztem, RAM Rechargeable Alkaline Manganese.
Itt érdemes nézelődni:
http://www.accucell....uct.php?id=5972

Csak óvatosan!

Igaz ugyan, hogy 1,5 V-os, igaz, hogy azt írják rá, hogy nincs memória effektus,
de csak kb 25-30 -szor lehet feltölteni.

Néhány évvel (kb 5-6), az egyik háztartásigép-alkatrész nagyker (többször) akciósan forgalmazta,  egy csomó pénzt költöttem rá, vettem gyári töltőkkel adott készleteket, illetve külön aksikat is, jobbak voltak, mint a sokat reklámozott elemek (ezen meg is lepödtem), akkor még a NiMh 1200-1500 mA körül teljesített.

Azt hittem ügyes vagyok, jól jártam, mindaddig, amig töltés közben ki nem durrant (pontosabban fújt) az egyik darab.  Azt hittem, ez csak egyedi jelenség, de óvatosságból ezután a másik töltőt használtam, de néhány héten belül abban is megismétlődött az eset, sajnos többször is.
A töltőket ki kellett pucolni, kitörölgetni, letisztítani, szag alapján ?kén/só?sav volt a trutyi, marta az ember kezét, a müanyagról lemarta a festéket.

Az nem jó, hogy akkor még nem írták/mondták, hogy kicsi a garantált újratölthetőségek száma, az se jó, hogy kidurran, még jó, hogy csak töltés közben durrant ki, és nem a fényképező gépben.

Ha nem feltétlenül kell az 1,5 Volt, akkor inkább maradj a NiMh vonalon! üdv. outsiheder

#414 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 12:51

Nekem is van RAM akkum, én kézileg töltöm (van egy régi 50/120 mA-es töltőm, ezzel szoktam 50 mA-rel tölteni, és időnként megnézem a feszültségét; 1,68V-nál kikapcsolom, illetve ha jól fel akarom tölteni, akkor ellenállás beiktatása mellett tovább töltöm kb. 20 mA-rel). Nagy fogyasztású eszközben semmiképp sem javasolt használni, mert kicsit nagyobb terhelésnél még kisebb feszültséget produkál, mint egy NiMH (én kijelzős, háttérvilágításos távirányítóba használom ill. hőmérőbe, mert mindkettőnél fontos a magasabb feszültség).

Ha valaki ilyet használ jobb, ha szem előtt tartja, hogy ne nagyon merítse le, mert úgy negyedannyiszor tölthető, mintha csak kb. 1,35-1,4V-ig meríti (alatta úgysem érvényesül a magasabb feszültség, ami miatt érdemes használni).

#415 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 16:47

Üdv! Szerintetek mennyi ideig tartós egy NiMH akku? A tartósság  alatt azt értem, hogy mennyi idő után lehet eldobni a kukába. Digitális fényképezőbe lenne. Anno Motorola T2288-asban egy évig bírta, de gondolom 2 évig biztos bírni kellene neki.

#416 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 17:16

Rémlik valami 5 éves élettartam az új NiMH akkuknál, talán erre értették. A régiek szerintem normál használatnál 2-4 évig jól teljesítenek, utána kezd gyorsulni az önkisülésük.
De nem kell sokat visszaolvasni itt sem, és látszik, hogy az új akkuk között is vannak rossz példányok. Az új generációból kell választani, és gondos használat mellett szerintem 5 évig jó szolgálatot tesznek.

#417 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 19. 17:53

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. szept. 19., szerda - 17:16

Rémlik valami 5 éves élettartam az új NiMH akkuknál, talán erre értették. A régiek szerintem normál használatnál 2-4 évig jól teljesítenek, utána kezd gyorsulni az önkisülésük.
De nem kell sokat visszaolvasni itt sem, és látszik, hogy az új akkuk között is vannak rossz példányok. Az új generációból kell választani, és gondos használat mellett szerintem 5 évig jó szolgálatot tesznek.

Ha már 3 évig kibírná, akkor már megérné a számomra a vétele. Nekem mindenesetre praktikusabb lenne. Speciel GP-re gondoltam, de ezelőtt írtak egy páran, hogy nem éppen jó. Azért kösz az infót!  :)

Szerkesztette: cyberman30 2007. 09. 19. 17:54 -kor

#418 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 20. 09:00

Idézet: wwg - Dátum: 2007. szept. 18., kedd - 13:51

Mindenképpen érdemes.

Temperature also affects charge efficiency.
Charge efficiency decreases at higher temperatures due
to the increasing evolution of oxygen at the positive
electrode. Thus, charging at high temperatures results
in lower capacity. At lower temperatures, charge efficiency
is high due to decreasing oxygen evolution.
However, oxygen recombination is slower at lower temperatures
and a rise in internal cell pressure may occur
depending on the charge rate.

http://www.duracell.com/oem/rechargeable/N..._metal_tech.asp

Tehát a töltés hatékonysága csökken a hőmérséklet növekedésével, de a túl alacsony hőmérséklet sem jó. Ha jól emlékszem 10 fok alatt nem ajánlott tölteni.
A ventilátor azért ideális mert szobahőmérséklet alá nem tudja hűteni az akkukat.

#419 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 20. 13:13

Volt itt szó az IPC-1 és IPC-1L közötti különbségről (töltőáram, tartozékok), de most látom, ez talán kimaradt eddig:

IPC-1: 12 Voltos adapterrel működik, szivargyújtóról is megy.

IPC-1L: 3 Volt / 2,8 Amperes adapterrel működik (ez láthatóan a 4x700 mA párhuzamos töltőáramból adódik), a tápfeszből adódóan pedig szivargyújtó csatlakozás nem lehetséges, hacsak valaki nem oldja meg házilag, de persze szakszerűen a feszültség csökkentését.

A név jelentése egyébként: Intelligent Power Charger

#420 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 24. 12:55

Csak jelezném az Auchanban Ready2Use-t vásárolni szándékozóknak, hogy tegnap láttam a Soroksáriban a szokásos 990 Ft-ért AA-t és 1290-ért AAA-t, pont mint hónapokkal ezelőtt (bár nem mindegyik pénztárnál van).
[szerk.: az ár 2 db.-ra vonatkozik.]

Szerkesztette: netmanus 2007. 09. 24. 12:58 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »