HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#641 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 03. 19. 12:22

Idézet: pici1985 - Dátum: 2008. márc. 19., szerda - 12:04

itt egy angol nyelvü leiras.

Leírás

Ez is egy mezei egy csatornás töltő nincs kisütés . Időre tölt nem sokat ér.

Szerkesztette: ottokar 2008. 03. 19. 12:49 -kor

#642 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 26. 17:18

Üdv!

Digitális fényképezőmbe kellene venni minél hamarabb egy tölthető akksit, aminek elég jó az ár/teljesítmény mutatója. Minap néztem egy Energizer 2000 mAh-sat, de nem nagyon ismerem a tartósságát, illetve, hogy elég erős lesz-e a 2000mAh, mert a legtöbb manapság 2700mAh-s. Azt tudom, hogy az Energizer elég jó elem terén, de vajon ezen a téren is? Válaszokat előre is köszönöm!

#643 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 17:50

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 17:18

Üdv!

Digitális fényképezőmbe kellene venni minél hamarabb egy tölthető akksit, aminek elég jó az ár/teljesítmény mutatója. Minap néztem egy Energizer 2000 mAh-sat, de nem nagyon ismerem a tartósságát, illetve, hogy elég erős lesz-e a 2000mAh, mert a legtöbb manapság 2700mAh-s. Azt tudom, hogy az Energizer elég jó elem terén, de vajon ezen a téren is? Válaszokat előre is köszönöm!

Ha az alján be van ütve egy HR jelzés, akkor az jó minőségű, de szerintem csak Eneloop, esetleg  Varta Ready2Use akkut szabad venni. Szerintem  egy 2000mA-es Eneloop akku felér egy 2500-as más típussal.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#644 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 03. 26. 18:52

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 18:18

Üdv!

A tapasztalat azt mutatja hogy 2100mAh felett meredeken romlott a NiMH akkuk megbízhatósága. Nem véletlen hogy az Eneloopot 2000-esre csinálták. Nem lehet dolgokat a végtelenségig feltornászni.

#645 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 19:03

Köszi a gyors válaszokat! Szóval akkor azt mondjátok, hogy 2000 felé már ne is nagyon menjek...? Jó tudni ilyeket.
Az Energizerrel egyébként milyen tapasztalatok vannak e téren? Ha nem HR-es akkor az már nem jó?

Én erre gondoltam: LINK

Szerkesztette: cyberman30 2008. 03. 26. 19:37 -kor

#646 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 10:59

Érdekes dolog ez a HR jelzés.
Régen a zöld színű varta photo accun volt HR jelzés, majd később már nem. Az utódján az ezüst színű 2700-as varta professionalon még soha nem láttam. Varta 2500-as akksikon eddig mindíg volt, most is van. Energizer 2500-as akksikon mindíg volt, mostanában egyáltalán nincs. A boltban iszonyat drága 2650-es Energizeren soha nem volt. Ansmann 2600-on volt, 2700 és 2850-esen soha nem volt. Duracell 2500-as akksikon mindíg volt, a 2650-eseken soha nem volt.
Viszont a hamis 2100-as Sony akksimon amibe ipc1-L szerint 250 mAh a hasznos energia, VAN HR jelzés. :D Akkor ez a tuti. :D  :D  :D
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#647 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 12:19

Idézet: Ádyka - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 10:59

Viszont a hamis 2100-as Sony akksimon amibe ipc1-L szerint 250 mAh a hasznos energia, VAN HR jelzés. :D Akkor ez a tuti. :D  :D  :D

Na tessék, már ezt is hamisítják.  :D

#648 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 12:35

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 19:03

Köszi a gyors válaszokat! Szóval akkor azt mondjátok, hogy 2000 felé már ne is nagyon menjek...? Jó tudni ilyeket.
Az Energizerrel egyébként milyen tapasztalatok vannak e téren? Ha nem HR-es akkor az már nem jó?

Én erre gondoltam: LINK

Ha nem akarsz rá sokat áldozni, akkor jó. Nem látszik a töltés erőssége, de gondolom lassan tölt (16-24 óra). Ha ez nem gond, akkor tehetsz vele egy kísérletet. Ha mindkét akku tökéletes állapotban van, akkor sokáig jó szolgálatot tehet, de ha nem (mert esetleg sokáig állt a polcon, és mélykisült), akkor elég nagy szívás lehet, mert olyankor a terhelést sem olyan jól bírják, ami egy digitális fényképezőnél nem túl jó (és a kapacitásuk is sokat tud így csökkenni). Ha lenne már töltőd, akkor az 500 Ft-os Auchanos Varta Ready2Use-zal biztos jobban jársz.

#649 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 16:34

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 12:35

Ha mindkét akku tökéletes állapotban van, akkor sokáig jó szolgálatot tehet, de ha nem (mert esetleg sokáig állt a polcon, és mélykisült), akkor elég nagy szívás lehet, mert olyankor a terhelést sem olyan jól bírják, ami egy digitális fényképezőnél nem túl jó (és a kapacitásuk is sokat tud így csökkenni).

És ez milyen időtartamot jelenthet tartósság szempontjából?

Mellesleg néztem egy másik fajtát is, ez már sokkal jobbnak tűnik... Csak azon gondolkodom, hogy szükségem van-e egy ilyenre? Márhogy ki fogom-e tudni használni...
Webpage

Nem vagyok az a profi fotós, de már nagyon elegem van abból, amikor szükségem van a fényképezőre, mindig azt irja ki, hogy "akku üres, kérem cserélje ki". Mostanság kedvem támadt fotózni ezt-azt és azért ez elég idegesítő tud lenni... 

Szerkesztette: cyberman30 2008. 03. 27. 16:37 -kor

#650 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 27. 18:07

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 16:34

Nem vagyok az a profi fotós, de már nagyon elegem van abból, amikor szükségem van a fényképezőre, mindig azt irja ki, hogy "akku üres, kérem cserélje ki". Mostanság kedvem támadt fotózni ezt-azt és azért ez elég idegesítő tud lenni... 

Nekem is ebből lett elegem.
Tudod, az a legfurcsább az egészben, hogy nem az miatt merült le hamar a mezei akku mert sokat fotóztam, hanem azért mert nagy volt az önkisülése.
Erre jó az Eneloop, és a Varta Ready2Use akku. Ha fél évig nem fényképezel, akkor is van az akkuban legalább 80-85% szufla. Amióta Eneloop akkukat használok, nincs olyen gondom, hogy alig használtam a gépet, mégis lemerült.
Én most már csak ilyent veszek, és nem spórolok rajta.
Hidd el, ha veszel ilyen akkut, Te is meglátod a különbséget. Főleg, ha van hozzá egy jó (4 csatornás) töltőd.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#651 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 10:28

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 16:30

...Úgy vélem, egy kis szivárgási áramú cella nagyobb belső ellenállással rendelkezik, ami rosszabb gyorstöltési tulajdonságot és kissebb max terhelhetőséget eredményez. Ugyanez egy nagy áramfelvételű készüléknél nagyobb kapocsfeszültségesést és jelentős akkutöltöttség melletti kimerültségjelzést eredményez...

Ezt nem nagyon értem, mi köze a kettőnek egymáshoz? Attól eltekintve, hogy jófajta akksinál (kvázi a minőségből adódóan), mindkettő inkább előnyére változik.

Az ideális áramforrás belső ellenállása 0 ohm, gyakorlatban ehhez csak közelít.

A szivárgási áram (önkisülés) viszont a fegyverzetek között folyik, egy "virtuális" szigetelési ellenálláson át, mely ideális esetben végtelen, gyakorlatban ehhez sajnos csak közelít.

Két külön ellenállásról beszélünk. Az értékük is különböző (enyhén szólva...), továbbá egyik a cellával sorosan, a másik párhuzamosan kapcsolódik.

Idézet

http://www.eneloop.i...nologie_hu.html

Nos, hogyan csökkentették le az önkisülést az eneloop akkumulátoroknál?

Az új szuperrácsos ötvözet használatával sikerült jelentősen csökkenteni a katód kémiai bomlását. A szuperrácsos ötvözet további előnye az akkumulátor megnövekedett elektromos kapacitása és a belső ellenállás csökkenése, amely nagyobb kisütési áramot tesz lehetővé. Az ötvözet kisebb kémiai bomlásának másik előnye az, hogy kevesebb kobaltot kell használni az ötvözet stabilizálásához. Az anódot egy másik új anyag alkalmazásával sikerült megerősíteni, hogy csökkenjen a természetes lebomlás. Ezen kívül az elválasztót és a használt elektrolitot az eneloop kis önkisülését figyelembe véve optimalizáltuk. 

Csatolt fájl:

#652 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 10:34

Idézet: Signal - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 10:28

Az ideális áramforrás belső ellenállása 0 ohm,

Az áramforrásé végtelen. Maga a feszültségforrást akarta ideírni :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#653 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 11:55

Kétségtelen, apró (de egyáltalán nem jelentéktelen) képzavar/beidegződés, aztán én is "kapcsoltam"... mire lejárt a szerkesztési idő. :)

#654 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 12:02

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 18:07

Nekem is ebből lett elegem.
Tudod, az a legfurcsább az egészben, hogy nem az miatt merült le hamar a mezei akku mert sokat fotóztam, hanem azért mert nagy volt az önkisülése.
Erre jó az Eneloop, és a Varta Ready2Use akku. Ha fél évig nem fényképezel, akkor is van az akkuban legalább 80-85% szufla. Amióta Eneloop akkukat használok, nincs olyen gondom, hogy alig használtam a gépet, mégis lemerült.
Én most már csak ilyent veszek, és nem spórolok rajta.
Hidd el, ha veszel ilyen akkut, Te is meglátod a különbséget. Főleg, ha van hozzá egy jó (4 csatornás) töltőd.

Köszi szépen! Ezt még át fogom gondolni... És ha szeretnék venni pl egy ilyen Varta Ready2Use akksit, akkor milyen töltő illene hozzá? ... már ha külön szeretném venni a töltőt és az akksit. Utánaolvastam cseppet és hát megtetszett amiket irnak róla, meg amit ti is irtok.

#655 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 12:21

Idézet: Signal - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 11:55

Kétségtelen, apró (de egyáltalán nem jelentéktelen) képzavar/beidegződés, aztán én is "kapcsoltam"... mire lejárt a szerkesztési idő. :)

Én úgy látom, a szivárgás és a belső ellenállás egymásnak ellentmondó dolog.
Nézzük mi van egy akkumulátorban: Két elektróda, elektrolit (porózus mechanikai elválasztó) és a geometria.
Lehet mondani, h soros vagy párhuzamos ellenállás, de végülis a kisütő áram is az elektroliton meg a szivárgási is azon keresztül megy. Illetve parazita áram még tud folyni a mechanikai elválasztón is, ha nem végtelen az ellenállása.
Belső ellenállásnövekedést még tud csinálni az aktív felület csökkenése, amit a klasszikus ólomakkumulátoroknál általában a szulfátosodás okoz, ezeknél a konstrukcióknál meg az elektródák kristályszerkezetének eldurvulása.
Persze öröm, h a fejlesztők javulást tudnak elérni minden paraméterben.

#656 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 13:19

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 12:21

Én úgy látom, a szivárgás és a belső ellenállás egymásnak ellentmondó dolog.
Nézzük mi van egy akkumulátorban: Két elektróda, elektrolit (porózus mechanikai elválasztó) és a geometria.
Lehet mondani, h soros vagy párhuzamos ellenállás, de végülis a kisütő áram is az elektroliton meg a szivárgási is azon keresztül megy. Illetve parazita áram még tud folyni a mechanikai elválasztón is, ha nem végtelen az ellenállása.
Belső ellenállásnövekedést még tud csinálni az aktív felület csökkenése, amit a klasszikus ólomakkumulátoroknál általában a szulfátosodás okoz, ezeknél a konstrukcióknál meg az elektródák kristályszerkezetének eldurvulása.
Persze öröm, h a fejlesztők javulást tudnak elérni minden paraméterben.

De miért látod úgy? Az akku modellezésekor éppen emiatt vonatkoztatunk el. Annak, amit ezzel kapcsolatban felállítasz, semmi köze nincs ehhez, hipotézis. A feszültséggenerátoros akkumulátor belső ellenállása mOhm nagyságrendbe esik, az önkisülés során modellezhető ellenállás meg 100kOhm nagyságrend. Hol itt a kettő között az összefüggés? Maga az elektróda elhelyezése a rajzon is egyértelműen jelzi, hogy mindkét áram az elektródán-elektroliton keresztül folyik, csak az egyik az akkun kívül záródik a terhelés által, a másik meg az akkun belül a nem végtelen szigetelés és a nem tökéletes elektrolit révén (egy fontos paraméter itt az áram iránya, a szivárgóáram az akkun belül geometriailag ellenkező iránnyal közlekedik a terhelőáramhoz képest!).
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#657 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 13:25

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 12:21

...Lehet mondani, h soros vagy párhuzamos ellenállás, de végülis a kisütő áram is az elektroliton meg a szivárgási is azon keresztül megy.

A kisütőáram szerintem a terhelésen folyik, nem az elektroliton. Ha az akkucellát egy feltöltött kondenzátorként képzeljük el, talán jobban érthető (mégha az más természetű is). Eleve nem tudsz kiszámolni az Ohm törvény alapján olyan nagyságú áramot, ami a terhelésen mérhető.

Azt hiszem, Te elképzelsz egy áramot, amit a képen pirossal ábrázoltam, de ezt nem így kell elképzelni szerintem. Az iránya is pont ellentétes lenne a belső szivárgási árammal. Vagyis pont ellene hatna, ha így lenne, épp ezért is elvi ellentmondás.

Idézet

Lehet mondani, h soros vagy párhuzamos ellenállás,

Nem nagyon lehet mondani, ezek alapfogalmak, csak így lehet mondani.

Mindamellett én nem tegnap jártam iskolába, más esetleg "hivatalosabban" is el tudná magyarázni, én inkább csak fejben látom a dolgokat, de másképp.

Csatolt fájl:

#658 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 13:32

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 13:19

De miért látod úgy?

Az áramirányokat gondold át mégegyszer. Az elektronok mindkét kisülésnél ugyanott landolnak.
Maradva a kádba belógatott két elektródánál, ha távolítjuk egymástól őket, akkor megnő a belső ellenállás, és csökken a szivárgás.
És mégvalami, elvileg a dielektrikumon (elektroliton) nem folyik áram.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 03. 30. 13:42 -kor

#659 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 13:42

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 13:32

Az áramirányokat gondold át mégegyszer. Az elektronok mindkét kisülésnél ugyanott landolnak.
Maradva a kádba belógatott két elektródánál, ha távolítjuk egymástól őket, akkor megnő a belső ellenállás, és csökken a szivárgás.

Nézd csak meg a rajzot. Az elméleti hurokban a két áram ellenkező irányban mutat. Mivel az elektródák  kötik az áramirányt, ez csak úgy lehetséges, hogy két hurok van. Ha meg két hurok van, akkor a két áramnak nincs köze egymáshoz, a csompóponti törvénynek megfelelően összegződnek..

#660 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 13:46

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 13:42

Nézd csak meg a rajzot. Az elméleti hurokban a két áram ellenkező irányban mutat. Mivel az elektródák  kötik az áramirányt, ez csak úgy lehetséges, hogy két hurok van. Ha meg két hurok van, akkor a két áramnak nincs köze egymáshoz, a csompóponti törvénynek megfelelően összegződnek..

Közben épp szerkesztettem. A vicc, h csak a szivárgási áram megy a dielektrikumon, a tárolás- kisütés a kondenzátoron sima töltésmegosztás, az akkukban + egy vegyi elektrokémiai átalakulás.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.