Idézet: Zenador - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 20:30
Két hónapja bővítettem a gépemet és egy elég furcsa hibajelenség jött elő. Kb. 10 indításkor egyszer jön elő egy megmagyarázhatatlan akadozás: 4-5 másodpercenként megakad a hang- és videólejátszás, ugyanekkor az egérkurzor (ha mozgatom) és a billentyűzet is (ha folyamatosan lenyomok egy karaktert) megakad. Ha a gépet újraindítom, akkor megszűnik az akadozás és minden tökéletesen működik. Egyébként semmilyen lefagyás sincs, bármilyen tesztprogramot futtatok le, nem jelez ki a rendszer rendellenességet és nincs lefagyás. Sajnos minden előjel nélkül, hirtelen jön elő ez a jelenség (van, amikor a bootolás után egyből, de olyan is előfordul, amikor órákkal később netezés közben indul be az akadás). Talán legtöbbször filmlejátszás alatt, vagy akkor fordul elő, amikor a HDD éppen beolvas, vagy kiír adatot. A szervizben azt mondták, hogy nem hardware-hiba, és rakjam fel a legújabb drivereket. Azok vannak fent és a BIOS-t is frissítettem.
Szerintetek mi lehet a hiba oka? Másnál is előjött ez a jelenség?
Konfigurációm jelenlegi összetevői (azt is feltüntetem, hogy mely alkatrészek régiek, és melyek azok, amelyeket nemrég vettem):
Alaplap (új): Gigabyte GA-EP35C-DS3R, rev. 2.1, F2-es BIOS (az F1-es verziójú BIOS volt benne gyárilag, de frissítettem az F2-es verzióra, azt hittem, hogy az upgrade megszünteti az akadozást, a gyártó weboldalán azt ígérték, hogy az új BIOS hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást és az I/O-kezelést)
CPU (új): S775 Intel Core 2 DUO E4500 2,2 GHz OEM
CPU hűtő (új): Artic Cooler Freezer 7 Pro S775 (ezzel nagyon meg vagyok elégedve, a mostani melegekben a proci max. 34 fokos és így is hangtalan a hűtés)
RAM (új): 2*1 GByte 1066 MHz Kingmax (800 MHz-en üzemel, a Memtest x86-tal 6 Pass-ig teszteltem, nem volt hiba)
HDD (új): Samsung 250 GByte, SATA2, HD250HJ (8 Mbyte L2 cache, a Speed Fan és a HDD Life szerint kiváló állapotban van)
Videókártya (új): Gigabyte 2600XT 256 Mbyte DDR3 passzív hűtés (legújabb driver és catalyst, egyébként elég melegedős fajta, aktív hűtéssel is 50 fokra lehet levinni a hőmérsékletét)
Hangkártya: az alaplapi Realtek Azialát használom
DVD-RW: Pioneer DVR-109 IDE (alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Master)
Mobile Rack: alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Slave
Tápegység: CHIEFTEC GPS-400AA-101 A 400 W (Delta elektronika, aktív PFC, 12 cm venti) — szerintetek ez a tápegység elbírja rendesen ezt a konfigot?
Kijelző: DELL E228WFP 22 colos DVI-D (DVI-on használom)
Operációs rendszer: Windows XP SP3 a legújabb frissítésekkel, kb. 2 hónapja raktam fel.
Egyéb programok, amelyek betöltődnek az induláskor: NOD 3, ATI Catalyst, Gigabyte Power Saving program, ATI Tool 0.27 beta (Intel Matrix Storage RAID programot letiltottam).
Megjegyzés: mindegyik alkatrészt normál beállításokkal használom, egyiket sem hajtom túl!
Remélem egyetlen érdemi információt sem hagytam ki. Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Zenador
Hy Zenador:
A hardver komonensek rendben vannak /ezekszerint/, igen a táp maximálisan ellátja azt a konfigot, nem ez a baj. A bajt szerintem egy kártevő valszeg spyware csinálja. (Nézd meg a BOIS-t, ha ott is akadozik, akkor lehet, hogy valamelyik hardver nem jó!). A nod32 jó vírusírtó(nekem is az van
Vagy próbáld a gépet csak 1Ram-mal elindítani(csak az egyik slotba), és várni az eredményt.(aztán csere a másikra és azzal is teszt).
Először a spyware-kat ellenőrizd!
Amúgy a gép húzva van? Vagy a vidkari, az atitool-ra gondolok.
Ha igen, akkor vedd vissza, és csinálhatsz egy cmos_cleart is, jumperrel+az elemet ki, majd be.

Súgó
A téma zárva.