HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#3581 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 16. 14:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2012. 05. 16. 14:45

Tápot cseréld le elsősorban.

Köszönöm, ez már tervben van. Tudom, hogy ez a márka nem éppen közkedvelt.
A kérdés: okozhatja a már részletezett jelenséget a táp?

#3582 Felhasználó inaktív   zka67 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 23:15

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 16. 15:52

Köszönöm, ez már tervben van. Tudom, hogy ez a márka nem éppen közkedvelt.
A kérdés: okozhatja a már részletezett jelenséget a táp?

Igen, de az alaplapod is okozhatja ezt. Egy idő után kiszáradnak a kondenzátorok, amik elsősorban a processzor tápellátásáért felelnek. Ezt szemmel is könnyű felismerni, mert "felpúposodnak".

Kép

Szerkesztette: zka67 2012. 05. 16. 23:16 -kor

#3583 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 10:43

Üzenet megtekintéseIdézet: zka67 - Dátum: 2012. 05. 16. 23:15

Igen, de az alaplapod is okozhatja ezt. Egy idő után kiszáradnak a kondenzátorok, amik elsősorban a processzor tápellátásáért felelnek. Ezt szemmel is könnyű felismerni, mert "felpúposodnak".

Nincsenek felpúposodott kondenzátorok.

Szerkesztette: MadWhite 2012. 05. 17. 10:51 -kor

#3584 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 12:39

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 17. 10:43

Nincsenek felpúposodott kondenzátorok.

A processzor körüli kondenzátorok (amikkel én találkoztam) párhuzamosan vannak kötve (és anélkül is meg tud nőni az ESR értékük, h felpúposodnának).
Kezdődő hibánál jó próba egy-két kondenzátor (hátulról való) párhuzamos beforrasztása.
Öt év körül futott lapoknál pedig érdemes vagy elvégezni a cserét, vagy megfontolni a lap cseréjét.

#3585 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 15:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 17. 12:39

Öt év körül futott lapoknál pedig érdemes vagy elvégezni a cserét, vagy megfontolni a lap cseréjét.

Az alaplap összesen két évet futott, majd két évet állt (ez alatt nem mehet benne tönkre semmi), és most lett elkezdve újra használva.

Aki előttem használta, rémlik, hogy ő is hallotta ezt a hangot, de arra nem emlékszik, hogy a legelejétől -e. Ő egyszerűen lehúzta a PC hangszóró csatlakozóját.

Ami különös, - mint említettem - a "minden OK" BIOS sípszó megjelenik: r-go nincs hiba... ...De akkor mitől van ez a hang?

#3586 Felhasználó inaktív   fcseh74 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Facebook tag

Elküldve: 2012. 05. 18. 14:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 17. 13:39

A processzor körüli kondenzátorok (amikkel én találkoztam) párhuzamosan vannak kötve (és anélkül is meg tud nőni az ESR értékük, h felpúposodnának).
Kezdődő hibánál jó próba egy-két kondenzátor (hátulról való) párhuzamos beforrasztása.

Kondi csere jóval olcsóbb mulatság.
Alaplap csere ránt magával mindent: ram + proci, stb.

#3587 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 16:16

Üzenet megtekintéseIdézet: fcseh74 - Dátum: 2012. 05. 18. 14:23

Kondi csere jóval olcsóbb mulatság.
Alaplap csere ránt magával mindent: ram + proci, stb.

Egy két évet futott - márkás - alaplapnál, amikor semmi vizuális jel nem utal a hibájára??
Egyenlőre még nem sikerült megtalálni a hiba forrását. A táp kb. egy héten belül le lesz cserélve, azután már az kizárható.

Kérdés még az is, hogy mi ad ilyen hibahangot, mert - mint jeleztem - a BIOS hibakódok magasabb frekvenciás hangon "szólalnak meg".

Szerkesztette: MadWhite 2012. 05. 18. 16:16 -kor

#3588 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 17:29

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 18. 16:16

Kérdés még az is, hogy mi ad ilyen hibahangot, mert - mint jeleztem - a BIOS hibakódok magasabb frekvenciás hangon "szólalnak meg".

Elvileg lehet egy állapot stabilizálódás előtti olyan gerjedés ami kijut a hangszóró működtető tranzisztorra.
A lap úgy éled, h egy elektronika figyeli a lapon a tápfeszültségeket és amikor rendben találja, akkor kiad a processzorra egy reset jelet, ami a processzort alaphelyzetbe állítja és a proci ezután annak rendje és módja szerint, elkezdi beolvasni és végrehajtani a bios programot.

#3589 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 18:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 18. 18:29

...
A lap úgy éled, h egy elektronika figyeli a lapon a tápfeszültségeket és amikor rendben találja, akkor kiad a processzorra egy reset jelet, ...

Ez nem a PWR GOOD?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3590 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 19:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 18. 17:29

Elvileg lehet egy állapot stabilizálódás előtti olyan gerjedés ami kijut a hangszóró működtető tranzisztorra.
A lap úgy éled, h egy elektronika figyeli a lapon a tápfeszültségeket és amikor rendben találja, akkor kiad a processzorra egy reset jelet, ami a processzort alaphelyzetbe állítja és a proci ezután annak rendje és módja szerint, elkezdi beolvasni és végrehajtani a bios programot.

Ez az elvi dolog kizárható, mivel a hang nem a bekapcsoláskor jelenik meg. (Lsd. a kezdő hozzászólást.) Megjelenik az alaplapgyártó logo-ja, amit már a BIOS-ból olvas ki a processzor, és csak utána kezdődik a hang.
Nem gerjedés, egyöntetű hang, csak mélyebb frekvencián, mint a BIOS hibakódok frekvenciája. És csak hideg állapotban. (Működő op. rendszerből kilépéskor, újraindításkor hibátlan.)

Szerkesztette: MadWhite 2012. 05. 18. 19:10 -kor

#3591 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 05. 18. 21:18

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 17. 16:44

Az alaplap összesen két évet futott, majd két évet állt (ez alatt nem mehet benne tönkre semmi)

Dehonnem. A kondik állásban jobban használódnak, mint feszültség alatt. Nem a púp az egyetlen tünet.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3592 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 21:52

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 18. 19:10

Ez az elvi dolog kizárható, mivel a hang nem a bekapcsoláskor jelenik meg. (Lsd. a kezdő hozzászólást.) Megjelenik az alaplapgyártó logo-ja, amit már a BIOS-ból olvas ki a processzor, és csak utána kezdődik a hang.
Nem gerjedés, egyöntetű hang, csak mélyebb frekvencián, mint a BIOS hibakódok frekvenciája. És csak hideg állapotban. (Működő op. rendszerből kilépéskor, újraindításkor hibátlan.)

Passz. Majd írd meg, h a tápcsere, vagy egy felforrasztott próbakondenzátor gyógyította-e.

#3593 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 18. 22:21

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 16. 13:18

A gép bekapcsolásakor, a videokártya információk megjelenését követő, „minden OK” rövid síphang és az alaplapi logo megjelenése után kb. 48 másodpercig hallható egy közepes magasságú hiba hang a beépített hangszóróból. Nem olyan magas frekvenciájú, mint a BIOS hang hibakódok. Később ez megszűnik, és többet nem is jelentkezik.
Amikor már „bemelegedett” a gép, és újraindítom, nincs ez a jelenség. Csak hideg állapotban.

A BIOS-ban a „PC Health Status”-nál „Disabled”-re vettem a System FAN érzékeléseit („Fail warning” és „System Smart FAN Control”) mivel nincs működtetve ház ventilátor. Ellenkező esetben a bekapcsolás pillanatától kezdve és hosszabb ideig tartott a hang, valamint bemelegedés utáni újraindításkor is újra hallható volt.

A CPU Fan Failure Warning nincs kikapcsolva gondolom, mert csak a másikat írtad. Döglődő procihűtő ventillátor ? Lassan pörörg fel "hideg" indításkor ? Teli van kosszal-szösszel azért nem tud felpörögni rendesen ?

Kép

Idézet

CPU FAN/System FAN/Power FAN Fail Warning: a BIOS figyeli az alaplapi csatlakozókra kötött ventilátorok működését és a rendszerindításnál jelez, ha valamelyik nem működik.

Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#3594 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 00:19

Mi történne, ha az utsó kettőt letiltanád?
CPU/System Smart FAN Mode?
Just for fun, csak úgy poénból.
Még egy alaplap BIOS-ában se láttam ilyet, de biztos jó! :D
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3595 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 05. 19. 06:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 05. 19. 01:19

Mi történne, ha az utsó kettőt letiltanád?
CPU/System Smart FAN Mode?
Just for fun, csak úgy poénból.

Pedig tuti a te új alaplapod is tud ilyet: A CPU/egyéb ventik hőfokfüggő fordulatszám-állításáról szól.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3596 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 06:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 05. 19. 01:19

...

Vigyázz, ebből még az jön le a végén, hogy sok BIOS setup-ot láttál már, pedig nem biztos... :smoker: Manapság talán ha néhány alaplap NEM tudja a smart FAN opciót...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3597 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 08:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 05. 19. 08:53

Vigyázz, ebből még az jön le a végén, hogy sok BIOS setup-ot láttál már, pedig nem biztos... :smoker: Manapság talán ha néhány alaplap NEM tudja a smart FAN opciót...

Szia Warrior, megnéztem az "új" gépem lapját, abban valóban van valami hasonló.

Erről a lapról van szó:

http://www.asus.hu/M...ELUXE/#overview

Bevallom, hogy a használata a következő algoritmus szerint alakul, legalábbis nálam:
1. Bekapcsolom,
2. Játszok rajta,
3. Kikapcsolom.

Más új gép BIOS-át valóban nem láttam mostanság, ezt meg nem piszkálom, de ennél alighanem ez a Q-Fan lehet az... :laugh:

Szerk.: didynek is ez a válaszom, bocs!

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: untitled2.jpg

Szerkesztette: Macikák 2012. 05. 19. 08:12 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3598 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 21. 12:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 18. 22:21

A CPU Fan Failure Warning nincs kikapcsolva gondolom, mert csak a másikat írtad. Döglődő procihűtő ventillátor ? Lassan pörörg fel "hideg" indításkor ? Teli van kosszal-szösszel azért nem tud felpörögni rendesen ?

Kép

A CPU Fan Failure Warning tényleg engedélyezve volt. Most letiltottam, és megfogom nézni hideg állapotban is.
Így melegen a CPU ventilátor szépen megy, a ventilátor illetve a hűtőborda teljesen tiszta. (Pár hete raktam össze a gépet, teljesen le lett tisztítva.)

Azonban újabb fejlemény, - talán eddig nem voltam eléggé figyelmes, és eddig is így volt - hogy meleg újraindításnál, sötét monitor mellett, a videokártya információjának megjelenése előtt is hallható 1-2 másodpercig a már kellően definiált hang. (Esetleg ez a monitor standby anomáliával lehet kapcsolatos?)

#3599 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 21. 15:00

Szeretném pontosítani az előző hozzászólást:
NEM mindig jelenik meg az igen rövid (kb. 1 másodperces) hang, sokszor „hang nélkül” indul meleg állapotú újraindításánál.

Azonban hang nélküli indulásnál is van a videokártya információ megjelenése előtti sötét képernyős állapotnál egy nagyon rövid, kb. 1 másodperces nagyon halk, „nyöszörgés” szerű hang, mint amilyet egy kisállat ad.
Talán ez lehet az-az nagyon rövid, stabilizálódás előtti gerjedési állapot, amiről Gyula2222 fórumtárs írt, és elképzelhető, hogy semmi köze ahhoz a hanghoz, melynek okfeltárása folyik.

#3600 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 21. 19:40

Üzenet megtekintéseIdézet: MadWhite - Dátum: 2012. 05. 21. 17:00

Szeretném pontosítani az előző hozzászólást:
NEM mindig jelenik meg az igen rövid (kb. 1 másodperces) hang, sokszor „hang nélkül” indul meleg állapotú újraindításánál.

Azonban hang nélküli indulásnál is van a videokártya információ megjelenése előtti sötét képernyős állapotnál egy nagyon rövid, kb. 1 másodperces nagyon halk, „nyöszörgés” szerű hang, mint amilyet egy kisállat ad.

Szerintem szedd szét a gépet. Biztos valami kisállat beszorult a cpu ventillátorba és tényleg nyöszörög. Tuti azért jelzett a CPU Fan Failure Warning sípolás is.

:idea:

Szerkesztette: Chabi 2012. 05. 21. 19:42 -kor

Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.