HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#3601 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 22. 10:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 21. 19:40

Szerintem szedd szét a gépet. Biztos valami kisállat beszorult a cpu ventillátorba és tényleg nyöszörög. Tuti azért jelzett a CPU Fan Failure Warning sípolás is.

:idea:

(...)

Legfeljebb mikroszkopikus méretű állatkákról lehet szó. :D A probléma oka más volt. (Lsd. lentebb)

Szerkesztette: MadWhite 2012. 05. 22. 10:37 -kor

#3602 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 10:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 18. 21:52

Passz. Majd írd meg, h a tápcsere, vagy egy felforrasztott próbakondenzátor gyógyította-e.

Sikerült megoldást találni az X-Aktára. Egyik sem okozta a hibát.
Intuitív érzéstől vezérelve a merevlemezmeghajtó SATA kábelét az alaplapi 0-ás csatlakozóból a 2-esbe dugtam át. (4 db SATA csatlakozó van és csak egy SATA egység.)

Egy nap várakozás után hideg induláskor örömmel tapasztaltam, hogy a teljes csend uralkodik a PC hangszóróból, csak a "minden OK" BIOS hangkód jelenik meg.

Előzmény: Időnként tapasztaltam, hogy az op. rendszer csak sokadik próbálkozásra "áll fel", a logónál megállt a boot-olási folyamat, vagy a javítási opció is kifagyott. Ez ritkán jelentkezett, de a legutóbbi hideg indulásnál már elég zavaró kezdett lenni. Mivel a csodálatos Windows operációs rendszer ősidők óta képes elfedni kezdődő vagy akár valós hardverhibákat, vagy hardveranomáliákat, így kezdtem hardveres anomáliára gondolni és jött a fenti intuíció.

#3603 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 08:05

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 22. 10:40

Sikerült megoldást találni az X-Aktára.

Mégsem. Ma reggel ismét lecsapott a hang... :(

#3604 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 15:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 18. 22:21

A CPU Fan Failure Warning nincs kikapcsolva gondolom, mert csak a másikat írtad. Döglődő procihűtő ventillátor ? Lassan pörörg fel "hideg" indításkor ? Teli van kosszal-szösszel azért nem tud felpörögni rendesen ?

Eltaláltad! :jump: A megoldás a BIOS-ban a PC Health Status menüben a CPU FAN Fail WarningDisebled”-re állítása. Többször teszteltem, és egyszer sem jött elő a jelző hang.

A CPU SMART FAN Control engedélyezve, és a CPU Smart FAN Mode automatikusan maradt.

Érdekes, hogy a CPU ventilátor hideg és meleg állapotban is tökéletesen működik: induláskor felpörög maximális fordulatra, majd lecsökken a fordulat és leáll, később pedig a processzor hőmérsékletének emelkedésével felpörög olyan fordulatra, hogy kellő levegőt szállítson.

Ennek ellenére - az előző tulaj elmondása szerint (mint ahogyan más ventillátoroknál is megfigyelte) - újkora után nem sok idővel kissé „kipattant” a ventilátor a helyéről, és keletkezett egy holtjáték:

Kép

Vajon ez okozhatja hideg állapotban a téves érzékelő riasztást?

#3605 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 16:02

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 28. 17:26

Érdekes, hogy a CPU ventilátor hideg és meleg állapotban is tökéletesen működik: induláskor felpörög maximális fordulatra, majd lecsökken a fordulat és leáll, később pedig a processzor hőmérsékletének emelkedésével felpörög olyan fordulatra, hogy kellő levegőt szállítson.

Ennek ellenére - az előző tulaj elmondása szerint (mint ahogyan más ventillátoroknál is megfigyelte) - újkora után nem sok idővel kissé „kipattant” a ventilátor a helyéről, és keletkezett egy holtjáték:

Ez minden csak nem tökéletes működés. Az már eleve bajos ha leáll a cpu hűtő. Azért is jelez a lap. Cseréld le a ventillátort.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#3606 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 17:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 28. 17:02

... Az már eleve bajos ha leáll a cpu hűtő. Azért is jelez a lap. Cseréld le a ventillátort.

Idézet

... később pedig a processzor hőmérsékletének emelkedésével felpörög olyan fordulatra, hogy kellő levegőt szállítson
? :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3607 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 17:50

Lehet, hogy nem volt egyértelmű:
Meleg újraindulásnál felpörög maximális fordulatszámra, majd az automatikus vezérlés miatt leesik a fordulatszám olyan szintre, hogy a proci hőmérsékletének megfelelően hűtse azt. (Most is megy egyfolytában.)

Hideg indulásnál van, hogy a felpörgés után leáll a ventilátor, mivel a proci még hideg, elegendő hűtést biztosít a passzív hűtőborda, és nem igényel további ventilátoros hűtést. De pár másodperc múlva beindul a ventilátor, amikor már kell a hűtés. Tehát a leállás, amiről írtam, az csak pár másodperces, és csak hidegindulásnál. Ez szerintem normál üzemi működés.

A kérdés inkább a holtjátékra vonatkozott.

#3608 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 20:03

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 28. 18:50

...
A kérdés inkább a holtjátékra vonatkozott.

Szerintem nem gond, én szinte minden hasonló csapágynál láttam holtjátékot, sohasem okozott semmi gondot, szerintem szükséges is. Ha a lapát könnyen forgatható, nincs beállva a forgórész, akkor semmi gond.

ps.: mindettől függetlenül, ahogy kolléga fentebb mondta, cserélhetsz ventillátort (jó, ha van kölcsön), de gyanús, hogy mivel az alaplap ránézésre tudja forgatni azt, nem a venti lesz a bűnös, azaz csere után a másik venti szintén ugyanezt fogja csinálni.

Szerkesztette: Warrior 2012. 05. 28. 20:05 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3609 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 28. 21:10

Úgy vélem, a szétcsúszás azt okozza, h a ventilátor nem képes alapjáraton forogni (akkora gerjesztés mellett, amit a vezérlés hideg processzor mellett kiad). A vészjelző rendszer pedig a ventilátor nem forgását figyeli.
Érdemes a tengelyt (zsírtalanítás után) egy csepp csapágyragasztóval (ha nincs, akkor pillanatragasztóval) megfogatni, mielőtt zörgősre kopik.

#3610 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 10:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 28. 21:10

Úgy vélem, a szétcsúszás azt okozza, h a ventilátor nem képes alapjáraton forogni (akkora gerjesztés mellett, amit a vezérlés hideg processzor mellett kiad). A vészjelző rendszer pedig a ventilátor nem forgását figyeli.

Ez logikus következtetés. De a szétcsúszás leállított állapotban is észlelhető, valamint kézzel nagyon könnyen és akadás mentesen forgatható a ventilátor lapát. A kérdés az, hogy hideg indulásnál bekapcsolástól kezdve kellene forognia a ventilátornak? Ez lenne a normál működés?

Érdemes a tengelyt (zsírtalanítás után) egy csepp csapágyragasztóval (ha nincs, akkor pillanatragasztóval) megfogatni, mielőtt zörgősre kopik.

Ez nem világos... (?)

#3611 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 10:41

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 29. 11:08

Ez logikus következtetés. De a szétcsúszás leállított állapotban is észlelhető, valamint kézzel nagyon könnyen és akadás mentesen forgatható a ventilátor lapát. A kérdés az, hogy hideg indulásnál bekapcsolástól kezdve kellene forognia a ventilátornak? Ez lenne a normál működés?
...

Ha a CPU SMART FAN Control be van kapcsolva, akkor nem. Ha viszont ki van kapcsolva, akkor igen.

A Smart Fan-nak pont az lenne az értelme, hogy ha kell, akkor megy a venti, minél nagyobb a CPU hőmérséklet, annál nagyobb fordulaton. Ha viszont alacsony a hőmérséklet, leszabályozza a fordulatot, ami akár álló helyzetet is jelenthet, BIOS beállítástól függően.

A BIOS-t kéne átnézned, pontosan milyen beállítások vannak a Smart Fan bekapcsolása után. Van amikor minimum fordulatot (pl. belövöd min. 500 RPM-re), vagy bekapcsolási CPU hőfokot (beállítod pl. min. 15 C-re), esetleg %-osan (pl. 15 % RPM-ről induljon), stb. lehet beállítani, s akkor a problémád nem jelentkezik.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#3612 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 12:58

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 05. 29. 10:41

Ha a CPU SMART FAN Control be van kapcsolva, akkor nem. Ha viszont ki van kapcsolva, akkor igen.

A Smart Fan-nak pont az lenne az értelme, hogy ha kell, akkor megy a venti, minél nagyobb a CPU hőmérséklet, annál nagyobb fordulaton. Ha viszont alacsony a hőmérséklet, leszabályozza a fordulatot, ami akár álló helyzetet is jelenthet, BIOS beállítástól függően.

Köszönöm, hogy megerősítettél. Én is így éreztem. (A megállás lehet normál működési állapot ez esetben.)

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 05. 29. 10:41

A BIOS-t kéne átnézned, pontosan milyen beállítások vannak a Smart Fan bekapcsolása után. Van amikor minimum fordulatot (pl. belövöd min. 500 RPM-re), vagy bekapcsolási CPU hőfokot (beállítod pl. min. 15 C-re), esetleg %-osan (pl. 15 % RPM-ről induljon), stb. lehet beállítani, s akkor a problémád nem jelentkezik.

A CPU Smart Fan: Enabled
Ezt követően a CPU Smart Fan mode az alábbi 3 beállítási lehetőséget kínálja:
Auto (ez van most)
Voltage
PWM

Ezek egyikéhez sincs külön állítási menü olyan opciókkal, amit jeleztél.

#3613 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 13:39

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 28. 16:26

Kép

Nem. Ez teljesen normális.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#3614 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 13:42

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 29. 10:08

Ez nem világos... (?)

Ha a csapágy gyűrű forog a tengelyen, akkor szépen kopik is (folyamatosan növekszik a rés, ameddig berregőssé válik a ventilátor).
Csúszó csapágyazásosoknál pedig a kopás csökkentése érdekében érdemes időnként átzsírozni.

#3615 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 14:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 29. 13:42

Ha a csapágy gyűrű forog a tengelyen, akkor szépen kopik is (folyamatosan növekszik a rés, ameddig berregőssé válik a ventilátor).
Csúszó csapágyazásosoknál pedig a kopás csökkentése érdekében érdemes időnként átzsírozni.

ha zsírozva nem is, de olajozva lett a csapágy (gépkocsiba való motorolajjal, mert nem volt kéznél varrógép olaj) mert már megtapasztaltam, mekkora hatással van ez a filléres beavatkozás a működési zaj jelentős csökkentésében.

(A kezdő hozzászólásban jelzett problémát az olajozás hiánya nyilvánvalóan nem okozhatta.)

#3616 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 15:04

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 29. 13:58

Köszönöm, hogy megerősítettél. Én is így éreztem. (A megállás lehet normál működési állapot ez esetben.)

A CPU Smart Fan: Enabled
Ezt követően a CPU Smart Fan mode az alábbi 3 beállítási lehetőséget kínálja:
Auto (ez van most)
Voltage
PWM

Ezek egyikéhez sincs külön állítási menü olyan opciókkal, amit jeleztél.

Valóban, most megnéztem a lapod leírását, ebből a szempontból picit butább, vagyis inkább egyszerűbb, mint szokás...

Azt tudom javasolni, hogy a CPU/System FAN fail warning-ot kapcsold ki.

A CPU Smart FAN Mode csak azt tudja, hogy működik 3 és 4 tűs ventikkel is, előbbieket a feszültség variálásával, utóbbiakat PWM jellel tudja különböző fordulatszámra ösztökélni.

A System Smart FAN Control-al ki tudod ezt terjeszteni a rendszerhűtökre is, különben azok is teljes sebességgel pörögnek.

Egy kérdés: Hány tűs a CPU ventid?

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: giga_bios.jpg

Szerkesztette: StSanya 2012. 05. 29. 15:06 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#3617 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 16:48

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 05. 29. 16:04

... utóbbiakat PWM jellel tudja különböző fordulatszámra ösztökélni.
...

Azaz négyszögjelet ad a vezérlés, aminek a kitöltési tényezőjét változtatja, ez a pulzusszélesség-moduláció (Pulse Width Modulation, vagyis PWM). A négyszögjel 1 periódusára nézve, a 2 logikai állapotnak megfelelő időtartamok aránya (vagy vizuálisabban a lerajzolt négyszögjel 1 periódusa alatt a 2 állapotnak megfelelő, görbe "alatti" területek aránya - feltéve persze, hogy az időtengely lineáris) <-- na ez a kitöltési tényező. Pl. ha 1, akkor gyakorlatilag egy folyamatos "1" logikai állapot van, azaz folyamatosan "bekapcsolt" pl. (lehet negatív logikában gondolkodni, ahol minden inverz, végülis tényleg csak viszonyítás kérdése, mindkét definíció létezik a gyakorlatban is). Ha pl. 50% (azaz 0.5), akkor egy szabályos négyszögjel. Ha pl. 30%, akkor a logikai '1" csak kb. feleakkora ideig tart, mint a logikai "0", egy periódus alatt.

Az meg, hogy a vezérlés épp PWM (azaz négyszögjel), vagy feszültséggel történik, már a venti, a fordulatszám, meg pár dolog meghatározza, néha nem mindegy. Gyk. érdemes kipróbálni, kísérletezni.

Szerkesztette: Warrior 2012. 05. 29. 16:49 -kor

#3618 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 19:35

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 05. 29. 15:04

Valóban, most megnéztem a lapod leírását, ebből a szempontból picit butább, vagyis inkább egyszerűbb, mint szokás...

Azt tudom javasolni, hogy a CPU/System FAN fail warning-ot kapcsold ki.

Ez már megtörtént (lsd. feljebb) és meg is szűnt a "vészjelző" hang.

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 05. 29. 15:04

A CPU Smart FAN Mode csak azt tudja, hogy működik 3 és 4 tűs ventikkel is, előbbieket a feszültség variálásával, utóbbiakat PWM jellel tudja különböző fordulatszámra ösztökélni.

A System Smart FAN Control-al ki tudod ezt terjeszteni a rendszerhűtökre is, különben azok is teljes sebességgel pörögnek.

Egy kérdés: Hány tűs a CPU ventid?

4 tűs a CPU FAN. A leírás alapján auto módban a BIOS állapítja meg, hogy milyen ventilátor van rajta.

(A System Smart FAN Control-ra rájöttem én is, és azért van disabled-en, mert nincs rendszerhűtő ventilátor.)

#3619 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 19:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 05. 29. 16:48

(...)

Az meg, hogy a vezérlés épp PWM (azaz négyszögjel), vagy feszültséggel történik, már a venti, a fordulatszám, meg pár dolog meghatározza, néha nem mindegy. Gyk. érdemes kipróbálni, kísérletezni.

Feltételezem, hogy auto módban a BIOS képes megfelelően eltalálni a vezérlést, hogy az négyszögjellel vagy feszültséggel történik. Vagy esetleg elképzelhető, hogy mégsem, vagy pl. hideg állapotban egy ideig nem a megfelelő vezérlési módot alkalmazza, majd rájön, hogy nem OK, és mintegy önmagát kijavítva átvált a másik (megfelelő) vezérlési módra? :-o

#3620 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 20:50

Üzenet megtekintéseIdézet: BigWhite - Dátum: 2012. 05. 29. 20:41

Feltételezem, hogy auto módban a BIOS képes megfelelően eltalálni a vezérlést, hogy az négyszögjellel vagy feszültséggel történik. Vagy esetleg elképzelhető, hogy mégsem, vagy pl. hideg állapotban egy ideig nem a megfelelő vezérlési módot alkalmazza, majd rájön, hogy nem OK, és mintegy önmagát kijavítva átvált a másik (megfelelő) vezérlési módra? :-o

Megnézheted fixen PWM állásban mit csinál, de szerintem jól kezeli azt.. Az van, hogy hidegindításkor a még nagy hűvösség miatt levezérli 0 RPM-re a ventit, s a BIOS meg nem kellően kényeztet el beállításokkal, hogy ezt a helyzetet kezeld. Csak emiatt én a venti cserét sem látom indokoltnak, pláne, hogy lehet azzal is ugyanez lenne...
"Mindörökké! Enter."

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.