Megpróbálom röviden vázolni a problémámat, illetve azt, hogy hogyan szívattam meg magam...

(Informatikai rémtörténetek, rémlik még valakinek?)
Szeretek régi gépekbe életet lehelni, raktam már össze pár letöltőgépet, minimálPC-t, ilyesmit - valahogy vonzanak ezek a régi vasak, no és persze az alacsony áramfogyasztás is vonzó. Nemrég megláttam egy
ilyet egy apróhirdetéses oldalon, drága volt ugyan (6000 Ft), de egyszer élünk, csuhajja. Fölhívtam, elmentem, kifizettem, hazavittem. HDD nem volt benne, dobtam bele egy 80 GB-os Maxtort, aztán röppent is rá egy Windows XP. A VGA-drivert előtúrni a net mélyrétegeiből nem volt könnyű, de végül sikerült. Egy dolog azonban nem hagyott nyugodni, Skype alatt mindkét USB-s webkamera (egy Logitech és egy noname) csontra fagyasztotta a rendszert. Win7 alatt kipróbáltam, ott tökéletesen muzsikált mindkét webcam. Nosza, dobjunk rá egy Windows 7 32-t. Fel is ment, majdnem mindent felismert elsőre, beállítgattam, esküszöm gyorsabb volt mint az XP. Viszont az integrált VGA-hoz (SiS 352) nem volt Win7 driver, az univerzális beépített windowsos driver viszont nem volt hajlandó 800x600-nál nagyobb felbontást kipréselni a 19" LCD-monitorból, állandóan "Out of Range" hibaüzenetekkel lekapcsolta a monitort. Utánaolvastam, kiderült, hogy ez ismert SiS-hibajelenség és patchelt BIOS-szal orvosolható, vagyis utána a BIOS-ban található VGA BIOS engedni fogja a widescreen felbontásokat is.
Le is töltöttem
innen az alaplaphoz passzoló módosított BIOS-t, és Windows alól megpróbáltam BIOS-t frissíteni - mentségemre legyen mondva, hogy a gépben nem volt floppy-meghajtó illetve korábban rendszeresen frissítettem Win alól BIOS-t, probléma nélkül. Most azonban lefagyott flashelés közben a LiveUpdate és újraindítás után "BIOS checksum error" fogadott. A másik gépemen írtam egy bootolható DOS-os CD-t, rátettem az Awdflash.exe-t és a BIOS-t, próba. Először nem akart elindulni, aztán mégiscsak betöltődött a DOS, lett parancssorom, öröm és bódottá. Elindítottam az Awdflash-t, megadtam neki a BIOS-t és enter. Valamit szüttyögött, kiírta, hogy "Please wait" és ennyi. Nem indult el a folyamatjelző, látszólag nem csinált semmit.
Most ilyenkor mi van? Készítettem egy háromkilós fém asztaldíszt vagy megmenthető még valahogyan? Nyilván EPROM-égetés, forrasztgatás, chipcsere és egyéb nyalánkságok nem játszanak, nem akarok pénzt rákölteni egy eleve minimálbüdzsés projektre, ha menthetetlen, akkor szétbontom és alkatrészenként hasznosítom a masinát.
Az Awdflash-ből melyik verziót érdemes használni? Én a legújabbat töltöttem le. A BIOS kiterjesztése .AWD, ez gondolom nem érdekes (régebben .BIN szokott lenni, legalábbis én ilyesmire emlékszem).
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000