HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#901 Felhasználó inaktív   josh007 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 20. 11:35

Idézet: djculture - Dátum: 2008. ápr. 19., szombat - 17:15

Próbáld ki 1db ram modullal...

Sajnos az sem oldotta meg a problémát, akkor is lefagy a bios-ban.

#902 Felhasználó inaktív   josh007 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 12:00

Idézet: dababa - Dátum: 2008. ápr. 19., szombat - 17:59

BIOS frissítés nem segít?
Láttam, a legfrissebb BIOS nagyon sok fagyásos hibát javít, bár lehet, hogy ilyen instabil géppel(BIOS-ba belépéskor fagy) túl veszélyes lenne megkísérelni.
Az interneten nvidia chipsetnél található meg a probléma, és RAID-dal kapcsolják össze, neked nem az van(mármint RAID)?

Nem tudom,de mint ha úgy hallottam volna, hogy ha frissítem a bios-t, akkor elveszíti a garanciát az alaplap, de ebben nem vagyok biztos, így a frissítéssel nem próbálkoztam.Viszont a bios-ban az Onboard Device Configuration menüben találtam egy lehetőséget: Marvell SATAII Option Rom:enabled/disabled, amit letiltottam és akkor nem jelenik meg a figyelmeztető üzenet!Sajnos viszont a biosba való belépés után kb. 5 percel lefagy a rendszer... :( Megpróbáltam hogy a HDD-t nem kötöttem rá de akkor is lefagy. Lehet hogy az alaplap döglött meg megint?Csak nem akarom elhinni, hogy kicserélt új alaplapot olyat adnak ami hibás...Már arra is gondoltam hogy rosszul szereltem össze,de akkor nem is nagyon indulna el a gép.Teljesen kifogytam az ötletekből, nem marad más mint elvinnem a szervízbe hogy vizsgálják be... csak tartok attól hogy azt a választ kapom megint, hogy alaplaphibás!És akkor megint mehet a garanciális tortúra és talán megint másfélhónap amíg kicserélik.Ja, van RAID opció a bios-ban de az eredetileg le van tiltva és próbáltam engedélyezni, a lefagyás jelenség akkor is jelentkezik.
Azért köszi a segítséget.
Ha meg lessz a probléma oka feltétlen megírom.
Üdv

#903 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 20. 13:32

Idézet: josh007 - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 12:00

Nem tudom,de mint ha úgy hallottam volna, hogy ha frissítem a bios-t, akkor elveszíti a garanciát az alaplap, de ebben nem vagyok biztos, így a frissítéssel nem próbálkoztam.Viszont a bios-ban az Onboard Device Configuration menüben találtam egy lehetőséget: Marvell SATAII Option Rom:enabled/disabled, amit letiltottam és akkor nem jelenik meg a figyelmeztető üzenet!Sajnos viszont a biosba való belépés után kb. 5 percel lefagy a rendszer... :( Megpróbáltam hogy a HDD-t nem kötöttem rá de akkor is lefagy. Lehet hogy az alaplap döglött meg megint?Csak nem akarom elhinni, hogy kicserélt új alaplapot olyat adnak ami hibás...Már arra is gondoltam hogy rosszul szereltem össze,de akkor nem is nagyon indulna el a gép.Teljesen kifogytam az ötletekből, nem marad más mint elvinnem a szervízbe hogy vizsgálják be... csak tartok attól hogy azt a választ kapom megint, hogy alaplaphibás!És akkor megint mehet a garanciális tortúra és talán megint másfélhónap amíg kicserélik.Ja, van RAID opció a bios-ban de az eredetileg le van tiltva és próbáltam engedélyezni, a lefagyás jelenség akkor is jelentkezik.
Azért köszi a segítséget.
Ha meg lessz a probléma oka feltétlen megírom.
Üdv

M2N32 WS Professional Formal BIOS 1802
Changelog since version 1703:

* Fixed system would hang at setup menu when use Sempron CPU.
* Fixed system will hang if over voltage too high.
* Change PC-Probe2 CPU Voltage warning range to 0.85V ~ 1.60V.
* Update EZFlash to B325 to support downgraded protection.
* Fixed that detect AM2+ Rev.B2 CPUID fail issue.
* Fixed that use AM2+ CPU and set DDR Frequency to 1066Mhz but memory information still show 800Mhz.
* Fixed that use AM2+ CPU HT/NB frequency show error ( 0Mhz/7000Mhz) for PSCheck tool in Vista 64-bits OS.
* Fixed that memory display information show error if use AM2+ CPU and plug DIMMs in (A1,B2) or (A2,B1)
* Fixed that AM2 and AM2+ CPU enable ECC function fail.
* Update AGESA 3.1.4.0 code.
* Support BIOS downgraded protection.(To avoid the system BIOS can be downgraded to BIOS before 1801).
* Fixed that AM2+ CPU S3 aging fail for DDR800 Ganged/UnGanged mode.
* Fixed that S3 aging sometimes hang up "55h" if use AM2+ CPU.
* Fixed that install 4G memory will lost 512M if use AM2+ CPU.
* Fixed that AM2+ CPU can't run highest frequency if C'n'Q set disable.

"Csak" ennyit javít az utolsó BIOS(igaz, a legtöbb AM2+-os CPU-hoz való).
A legelső pont a BIOS Setup menü lefagyásáról szól(igaz, Sempron CPU esetén).
Javaslom, nézd meg a garanciaszerződést, hogy valóban garanciavesztéssel jár-e a BIOS frissítés(nagyon érdekes lenne a mai viszonyok tekintetében, ha így lenne, de lehet, persze(még az elszúrt BIOS-os lapokat is garanciálisan szokták manapság javítani)), mert ha nem, akkor ez jó esély-jel kijavítja a BIOS Setup 5 perc utáni fagyását(most, hogy az Option Rom-os hibaüzenetet kiküszöbölted(én a RAID-ozást arra értettem, de te voltál az okosabb)).

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 20. 13:39 -kor

#904 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 13:35

Idézet: josh007 - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 11:35

Sajnos az sem oldotta meg a problémát, akkor is lefagy a bios-ban.

Az elég nagy baj akkor,nem lehet hogy ugyanzt a lapot kaptad vissza gariból?
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#905 Felhasználó inaktív   josh007 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 17:50

Megnéztem a garancia jegyet az áll rajta, hogy a termékek garanciájukat veszítik, ha:
a terméket az eredeti  konfigurációhoz képest alapjában megváltoztatta. FirmWare vagy BIOS csere/frissítés...Tehát így nem tudom frissíteni a Biost.Szerintem elviszem szervízbe hogy nézzék meg, mi a baja.

Szerkesztette: josh007 2008. 04. 20. 17:51 -kor

#906 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 04. 21. 12:08

Idézet: josh007 - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 18:50

Megnéztem a garancia jegyet az áll rajta, hogy a termékek garanciájukat veszítik, ha:
a terméket az eredeti  konfigurációhoz képest alapjában megváltoztatta. FirmWare vagy BIOS csere/frissítés...Tehát így nem tudom frissíteni a Biost.Szerintem elviszem szervízbe hogy nézzék meg, mi a baja.

Ehhez képest a BIOS frissítése olyan dologgá vált, mint egy illesztőprogramé. Nem egyszerűségét tekintve, hanem szükségességét. Ennyi elk.rt BIOS képet, amit van képük a gyártóknak kiadni a kezükből.. Szóval sokszor kompatibilitás, vagy stabil működés okán SZÜKSÉGES a BIOS frissítése, ami NEM LEHET ok garancia megvonására, mivel felhasználói opcióként kínálja a gyártó is. Az elszúrt BIOS frissítés (áramszünet, nem megfelelő képfájl) már lehet ok garanciavesztésre: Ezek az események nem a gyártó/kereskedő felelősségébe tartozó dolgok. Javallom, hívd fel a kereskedőt, beszéld meg vele. Ha ökör módon áll hozzá, akkor azt is javallom, hogy kerüld a nála történő vásárlást. Ezzel együtt szervizben frissíteni BIOS-t még mindig szebbjobblágyabb érzés, ha ugye nem okozna kiesést a felhasználónak és nem számolnának fel érte költséget, ha az ember kéri tőlük (sokszor az első lépés szokott lenni, ha hülyéskedik az alaplap egyébként, kérés nélkül teszik bele a legfrissebbet nagykernél is)..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#907 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 22. 15:58

Sziasztok!
Először is elnézést, de elég sok hsz van és sem időm, sem lehetőségem nincs perpill. végigolvasni a teljes topicot.

Tehát:
3 hetes gép (kivéve a táp, az alig egy éves). Ritkán komolyabb grafikájú játékok alatt restartol a gép  (pl. Crysis, Assassins Creed, de random módon, eddig nem vettem észre semmi összefüggést). Egyébként stabil (Orthos, 3DMark06).

Valamint, ha a tápot bekapcsolom (hétvégén mindig off a gép) első bekapcsnál 1 mp után leáll ás újraindul magától, még BIOS-ig sem jut. Másodikra már megy szó nélkül.

A rendszer:
- Gigabyte GA-EP35-DS3
- C2D E4500 (2200@3000--1.385V)
- MSI 9600GT/OC (a tápegység egyik ágán lévő mindkét molexet beledugtam az átalakítójába)
- 2*1GB Kingmax DDR2-800
- FSP 350W-PNF (tehát ez nincs 1 éves)
- 3db IDE HDD (1*Toshiba, 2*Maxtor)
- 1db IDE DVDRW
- +RAID kártya
- +bill. és egér

Első sorban a tápra gondoltam, hogy gyenge, de tesztek alapján C2Q+8800GTX+egyebek kb 200-230 W-t esznek. Pl. ITT a 3. oldalon. Nameg a vásárlás előtt itt a fórumban is mondták néhányan hogy elég lesz.

Szeretném megoldani a dolgot, kérem a szakértőket mondjanak véleményt!  :respect:  Mi lehet a probléma oka?

Előre is köszönöm!

Bl@tty

Szerkesztette: Bl@tty 2008. 04. 22. 16:00 -kor

#908 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 22. 16:45

Idézet: Bl@tty - Dátum: 2008. ápr. 22., kedd - 15:58

Sziasztok!
Először is elnézést, de elég sok hsz van és sem időm, sem lehetőségem nincs perpill. végigolvasni a teljes topicot.

Tehát:
3 hetes gép (kivéve a táp, az alig egy éves). Ritkán komolyabb grafikájú játékok alatt restartol a gép  (pl. Crysis, Assassins Creed, de random módon, eddig nem vettem észre semmi összefüggést). Egyébként stabil (Orthos, 3DMark06).

Valamint, ha a tápot bekapcsolom (hétvégén mindig off a gép) első bekapcsnál 1 mp után leáll ás újraindul magától, még BIOS-ig sem jut. Másodikra már megy szó nélkül.

A rendszer:
- Gigabyte GA-EP35-DS3
- C2D E4500 (2200@3000--1.385V)
- MSI 9600GT/OC (a tápegység egyik ágán lévő mindkét molexet beledugtam az átalakítójába)
- 2*1GB Kingmax DDR2-800
- FSP 350W-PNF (tehát ez nincs 1 éves)
- 3db IDE HDD (1*Toshiba, 2*Maxtor)
- 1db IDE DVDRW
- +RAID kártya
- +bill. és egér

Első sorban a tápra gondoltam, hogy gyenge, de tesztek alapján C2Q+8800GTX+egyebek kb 200-230 W-t esznek. Pl. ITT a 3. oldalon. Nameg a vásárlás előtt itt a fórumban is mondták néhányan hogy elég lesz.

Szeretném megoldani a dolgot, kérem a szakértőket mondjanak véleményt!  :respect:  Mi lehet a probléma oka?

Előre is köszönöm!

Bl@tty

Hát, pedig ez tápproblémának néz ki(feltételezem, hogy játék alatti újrainduláskor nem ír ki semmit, csak nemes egyszerűséggel újraindul).
Rendben, hogy egyben 350W elégnek tűnik, de áganként valószínűleg mégsem elég.
Továbbá, ha egy ágon lévő két csatlakozót dugsz a VGA-ba, az olyan, mintha csak egyet dugnál bele, ezen csatlakózók egyike + egy másik ágról származó csatlakozó használata lehet, hogy már elég lesz a megoldáshoz.
Úgy próbáld!
Ha nem segít, próbáld ki másik min. 400W-os új, megbízható táppal kísérletképpen, hogy jó-e!
Esetleg az alaplapon és a tápban keress hibás kondenzátorokat(bár nagyon valószínűtlen, hogy ez lenne a hiba, bekapcsolás utáni leállás/újraindulás tipikusan táp probléma)!

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 22. 16:58 -kor

#909 Felhasználó inaktív   AXisBOLD 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 23. 12:04

Sziasztok következő kérdésem lenne:
Az alaplapom és a processzor nagyon melegszik, de a bios mért már -99 C fokot is!!??!!(IGEN MINUSZ). Everest+asus Probe2 is magas adatokat mutatott CPU 65-80-105C alaplap 50-70 C fok.
Konfig: Asus M2N, AMD Athlon 64 X2 5000+(2.6), CSX 2x1Gb 800Mhz DDR2, Asus Geforce 8500GT 512Mb Silent, Samsung 250Gb 8Mb cash Sata2.

Mikor összeraktam elkezdtem húzni: ram 1.900V-ra 1.800 helyett procit 7%-al és (200Mhz overclock de ettől nem változott semmi). Minden szépen ment de gondoltam hogy visszaveszek mert alap értékek is jó visznek mindent ezután raktam fel a fennt említett progikat és kaptam az érdekes eredményeket.

Mi lehet a baj???

Semmi se fagy csak ha dual view-be állítom(LCD TV-re) 3-ból legalább 1x lefagy és a kikapcsolásnál a kislemezmeghajtó hibás működését jelzi ami nincs is a gépben!

Plíz hilfe

#910 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 23. 13:59

Idézet: AXisBOLD - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 12:04

Sziasztok következő kérdésem lenne:
Az alaplapom és a processzor nagyon melegszik, de a bios mért már -99 C fokot is!!??!!(IGEN MINUSZ). Everest+asus Probe2 is magas adatokat mutatott CPU 65-80-105C alaplap 50-70 C fok.
Konfig: Asus M2N, AMD Athlon 64 X2 5000+(2.6), CSX 2x1Gb 800Mhz DDR2, Asus Geforce 8500GT 512Mb Silent, Samsung 250Gb 8Mb cash Sata2.

Mikor összeraktam elkezdtem húzni: ram 1.900V-ra 1.800 helyett procit 7%-al és (200Mhz overclock de ettől nem változott semmi). Minden szépen ment de gondoltam hogy visszaveszek mert alap értékek is jó visznek mindent ezután raktam fel a fennt említett progikat és kaptam az érdekes eredményeket.

Mi lehet a baj???

Semmi se fagy csak ha dual view-be állítom(LCD TV-re) 3-ból legalább 1x lefagy és a kikapcsolásnál a kislemezmeghajtó hibás működését jelzi ami nincs is a gépben!

Plíz hilfe

Asus Probe2 nem mérvadó(ne Asus Probe2-vel mérd(ebből mindenképp lépj ki/távolítsd el a mérésekkor!), az Everestet esetleg próbáld frissíteni).
Ha a BIOS és az everest is magas(de, persze pozitív) értékeket ír(pl. 80°C,105°C) a processzorra, és az alaplapi chipsetre(70°C), akkor próbáld megfogni ilyenkor a hűtőbordáját(amelyikre épp magas hőmérsékletet ír(de máshoz ne érj hozzá működés közben!!!)), hogy érinthető-e, vagy égetően forró?
Rendesen rajta van a borda rendesen a processzoron és a chipseten, valamint forognak rendesen a ventillátorok(ellenőrizd a fordulatszámot BIOS-ból, Everestből terhelve is)?
Próbáld terhelni a processzort külön(CPU teszt), hogy így feljebb megy-e a hőmérsékletük és mit csinál ilyenkor a hűtő(mennyi a fordulatszáma, nő-e ilyenkor?), továbbá lefagy-e?
DE, ha BIOS-ból mérve (a mínuszos értékeket kihagyva a számításból) is ilyen magas a CPU hőmérséklet, akkor valószínűleg komolyabb gond van a CPU és a chipset hűtésével(vagy a BIOS hibás(ha nem forró a borda és rendesen rajtavan, forog a ventillátor rendesen, és esetleges újrapasztázás után is megmarad), akkor próbáld frissíteni!), ezen hőmérsékletek, ha valósak, a CPU és/vagy az alaplapi chipset túlmelegedéséhez, leégéséhez is vezethetnek!
Fagyás:
A VGA drivert próbáld frissíteni, ennek is megfogni esetleg a bordáját, hogy forró-e(de ez nem függhet össze az előbbi hőmérsékletalakulásokkal!!!), valamit megíni, hogy hogyan írja ki kikapcsolásnál, hogy rossz a floppy(érdekes)! A játékok fagyás nélkül mennek?
Továbbá:
Ha a BIOS a mínuszos hőmérsékelti értékeket csak egy-két másodpercre mutatja, akkor ne foglalkozz velük(és ne vedd érvényesnek az abszolút értéküket), ha tovább, akkor is próbáld frissíteni a BIOS-t.
A ház hogyan szellőzik?

#911 Felhasználó inaktív   AXisBOLD 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 15:04

Idézet: dababa - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 13:59

Asus Probe2 nem mérvadó(ne Asus Probe2-vel mérd(ebből mindenképp lépj ki/távolítsd el a mérésekkor!), az Everestet esetleg próbáld frissíteni).
Ha a BIOS és az everest is magas(de, persze pozitív) értékeket ír(pl. 80°C,105°C) a processzorra, és az alaplapi chipsetre(70°C), akkor próbáld megfogni ilyenkor a hűtőbordáját(amelyikre épp magas hőmérsékletet ír(de máshoz ne érj hozzá működés közben!!!)), hogy érinthető-e, vagy égetően forró?
Rendesen rajta van a borda rendesen a processzoron és a chipseten, valamint forognak rendesen a ventillátorok(ellenőrizd a fordulatszámot BIOS-ból, Everestből terhelve is)?
Próbáld terhelni a processzort külön(CPU teszt), hogy így feljebb megy-e a hőmérsékletük és mit csinál ilyenkor a hűtő(mennyi a fordulatszáma, nő-e ilyenkor?), továbbá lefagy-e?
DE, ha BIOS-ból mérve (a mínuszos értékeket kihagyva a számításból) is ilyen magas a CPU hőmérséklet, akkor valószínűleg komolyabb gond van a CPU és a chipset hűtésével(vagy a BIOS hibás(ha nem forró a borda és rendesen rajtavan, forog a ventillátor rendesen, és esetleges újrapasztázás után is megmarad), akkor próbáld frissíteni!), ezen hőmérsékletek, ha valósak, a CPU és/vagy az alaplapi chipset túlmelegedéséhez, leégéséhez is vezethetnek!
Fagyás:
A VGA drivert próbáld frissíteni, ennek is megfogni esetleg a bordáját, hogy forró-e(de ez nem függhet össze az előbbi hőmérsékletalakulásokkal!!!), valamit megíni, hogy hogyan írja ki kikapcsolásnál, hogy rossz a floppy(érdekes)! A játékok fagyás nélkül mennek?
Továbbá:
Ha a BIOS a mínuszos hőmérsékelti értékeket csak egy-két másodpercre mutatja, akkor ne foglalkozz velük(és ne vedd érvényesnek az abszolút értéküket), ha tovább, akkor is próbáld frissíteni a BIOS-t.
A ház hogyan szellőzik?

Köszi hogy írtál!
Hát a Ház: http://www.partis.cz/index.php?gid=694
A Táp: http://www.partis.cz/index.php?gid=642
Ezek mellet talán nem csoda a melegedés, de nem vagyok szakértő.
A minuszt csak egyszer írta ki azóta semmi hasonló ilyen.
A GPU bordája Pl: Half-Life 2, TrackMania Nations-nál majdnem lekapta a kezemről a bőrt, gyorsan mellétetem egy 4 cm-es Just Cool régrőlmaradt maradványt, amitől lényegesen csökkent a hőfok(így is meleg, de fogható hosszú ideig sem elviselhetetlenül meleg). Régebbi gaméknál nincs ilyen probléma Pl: Swat 3, American McGee's Alice, ...
A Chipset hát nem tudom mi a jó neki de az is fogható nem éget de meleg.
A proci bordája(gyári) meg jeges :)  a coolerje(ja gyári dobozos ha nem említettem volna) meg 3000-en pörög állandóan.
Az nem lehet baj hogy a biosban a Jumper.... menüben a Memory Voltagét AUTO-ról 1.900-ra állítottam? semmi más feszt nem piszkáltam!
Ha tudsz(tudtok) valami jó kis coolert(eket) írjátok meg köszi vagy hogy hogyan hűthetném jobban a fenti házat és hogy biztonságos-é a táp.

#912 Felhasználó inaktív   AXisBOLD 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 15:17

ja és még valami:
A CPU most már csak 32-50 fok között ingadozik napok óta(Bios load defaults!!)
a lap pedig 20-35 fok néha néha 40C fok.
Remélem nem megy már fel 60-70- stb-re!!!!! :respect2: (pray)
De ez se túl jó érték húzás nélkül.
Formázás, új XP, új chipset szerintetek segíthet?
Vagy....?

#913 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 17:13

Idézet: AXisBOLD - Dátum: 2008. ápr. 24., csütörtök - 15:17

ja és még valami:
A CPU most már csak 32-50 fok között ingadozik napok óta(Bios load defaults!!)
a lap pedig 20-35 fok néha néha 40C fok.
Remélem nem megy már fel 60-70- stb-re!!!!! :respect2: (pray)
De ez se túl jó érték húzás nélkül.
Formázás, új XP, új chipset szerintetek segíthet?
Vagy....?

Ezek már normálisnak értékek(gyári hűtő, ilyen CPU esetén).
Micélból telepítenéd újra a Windows-t(Van más hiba is? - Vagy ez az ötlet most honnan jutott eszedbe...min segítene(a hűtés mértékét szoftver nem ronthatja...))?
A hűtés hatékonyságán másik(jobb) CPU(esetleg chipset) hűtővel segíthetnél, a ház és a táp itt átlagosnak néz ki(vagyis nem hibás(csak számomra volt furcsa, hogy minden túlmelegszik)), a ház hűtésén egy házhűtő ventillátorral segíthetsz(ha kell).
A BIOS load defaults valószínűleg azért segített, mert kikapcsolta, vagy  alap beállításra állította a hűtőventillátorszabályozást(a tuning visszavonásán kívűl, mert valószínűtlen, hogy 200Mhz CPU tuning 50°C-ról 105°C-ra változtatná a CPU hőmérsékletet, vagy a mérés volt hibás, és a Probe2 nem futtatása oldotta meg), ezért javaslom kapcsold vissza a ventillátorford.sz.-t(ha kikapcsolta), és megfelelően állítsd be, de ne menjen lehetőleg folyamatosan 100%-on, ha nincs rá szűkség(60-65°C CPU-nak még jó), és utána ellenőrizd, hogy magas CPU/Chipset hőmérséklet(65-70°C CPU hőm. fölött már 100%-on(feltételezem, a 100%=3000rpm fordulatszám) kell lennie) esetén(pl. 5-10 perc CPU teszt) nő-e a fordulatszám fokozatosan, vagy egyszerre 100%-ra(ez a gyanús(mármint, hogy nem nő/nőtt a BIOS load defaults előtt, vagy túl magas hőfokon)).
Ha jó, akkor lehet, hogy a BIOS load defaults előtti állás el volt állítva, vagy a Probe2 nem futtatása oldotta meg az ezesetben fars hőmérsékletet(ha most így jó, akkor nem kell új hűtő).
A RAM feszültségnek/tuningnak semmi köze ezekhez, ezek hőmérsékletét nem befolyásolja.

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 24. 17:26 -kor

#914 Felhasználó inaktív   AXisBOLD 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 24. 17:29

Idézet: dababa - Dátum: 2008. ápr. 24., csütörtök - 17:13

Ezek már normálisnak értékek(gyári hűtő, ilyen CPU esetén).
Micélból telepítenéd újra a Windows-t(Van más hiba is? - Vagy ez az ötlet most honnan jutott eszedbe...min segítene(a hűtés mértékét szoftver nem ronthatja...))?
A hűtés hatékonyságán másik(jobb) CPU(esetleg chipset) hűtővel segíthetnél, a ház és a táp itt átlagosnak néz ki(vagyis nem hibás(csak számomra volt furcsa, hogy minden túlmelegszik)), a ház hűtésén egy házhűtő ventillátorral segíthetsz(ha kell).
A BIOS load defaults valószínűleg azért segített, mert kikapcsolta, vagy  alap beállításra állította a hűtőventillátorszabályozást(a tuning visszavonásán kívűl, mert valószínűtlen, hogy 200Mhz CPU tuning 50°C-ről 105°C-re változtatná a CPU hőmérsékletet, vagy a mérés volt hibás, és a Probe2 nem futtatása oldotta meg), ezért javaslom kapcsold vissza a ventillátorford.sz.-t(ha kikapcsolta), és megfelelően állítsd be, de ne menjen lehetőleg folyamatosan 100%-on, ha nincs rá szűkség(60-65°C CPU-nak még jó), és utána ellenőrizd, hogy magas CPU/Chipset hőmérséklet(65-70°C CPU hőm. fölött már 100%-on kell lennie) esetén(pl. 5-10 perc CPU teszt) nő-e a fordulatszám fokozatosan, vagy egyszerre 100%-ra(ez a gyanús(mármint, hogy nem nő/nőtt a BIOS load defaults előtt, vagy túl magas hőfokon)).
Ha jó, akkor lehet, hogy a BIOS load defaults előtti állás el volt állítva, vagy a Probe2 nem futtatása oldotta meg az ezesetben fars hőmérsékletet(ha most így jó, akkor nem kell új hűtő).
A RAM feszültségnek/tuningnak semmi köze ezekhez, ezek hőmérsékletét nem befolyásolja.

Köszi, megnyugtattál! :respect:
A venti szabályzót meg kell keresnem mert ful kezdő vagyok Biosz-ból. :)
Meg szeretném tuningolni a gépet, de nem értek hozzá és nem akarok elbarmolni valamit(mint lehet hogy az elöbb!!??!!), ezért még k-ra sokat kell tanulnom.(FSB, feszültségek, stb. :think: )
Peohardveren olvastam futólag hogy 3.4Mhz-t is bir a proci csak nem tudom hogy jó-é a lapom hozzá.
Meg azért mindenhogyan veszek valami coolert a gépbe mert mikor a normális hőmérsékletek jöttek ki végig le volt szedve a ház oldala.

:respect:

Üdv.

#915 Felhasználó inaktív   windydigital 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 12:30

Szisztok!

Nagyon nagy a problémám, és sűrgős megoldást keresek!
Adott egy gép= ASUS P5K Premium Wi-Fi, Intel Quad 6600, 2*2*1 Geil DDR2@1024, ASUS 8600GT, WD Raptor 36GB, 2*320GB WD.

Hiba:
Kb. 3 hete különösebb előzmények nélkül kékhalál, majd újraindult a rendszer és újból kékhalál... ez ment egy darabig, majd csökkentett módban elindítva, SPTD.SYS file betöltésnél megállt. Fórum, utánnaolvasás, valószínú Daemon Tools vagy Alcohol. Törölve a két program, de még mindig csinálta, gondoltam újratelepítem.
Telepítés után ment minden szépen, majd 2 napja újból előjött a hiba. Programok ismét törölve (Alcohol), de megint folytatta, de most már minden kékhalálnál más fájlt írt hibának.
Gondoltam valami RAM hiba lehet, vagy éppen nem szereti a 4GB-ot a 32Bit-es XP (na de akkor mindig csinálná a hibát? Nem?), szóval Memtest elindítva, majd kb. 32%-nál megállt a teszt és nem ment tovább. Gondoltam letesztelem a egyessével a memóriákat, mindegyiket a saját slot-jában.
- 1 modul, 1-es solt=OK
- 2 modul, 2-es slot=HIBA
- 2 modul, 1-es slot=OK
mégegyszer megpróbáltam a 2 modult a 2-es slotba, ahol ismét hibát írt ki

Itt megálltam, mert megpróbáltm 3. alkalommal is hogy biztos legyen a dolog, de egyszercsak bootolásnál kérte a gép, hogy rakjam be az alaplap driver lemezét, mert valami P5KE.ROM file nem található (valami ilyesmi volt a neve, de a ROM kiterjesztés biztos), beraktam a lemezt, mejd elkezdett valami "százalékos" dolog menni rajta. Ott hagytam a gépet, hagy csinálja a dolgát, majd miután visszatértem, láttam kiírva, hogy COMPLETT, TOURN OFF, AND ON THE COMPUTER.
Ezt megtettem, és azóta semmi...
Egyszerűen nem indul el a gép. Áramot kap a procihűtő felpörög, HDD felpörög, alaplap LED világít, de nem történik semmi, nem csippan, de még a monitort se kapcsolja be.

Aki tud kérem segítsen, mert határidős melóm van a gépen.

EZER hála előre is.

#916 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 15:28

Idézet: windydigital - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 12:30

Szisztok!

Nagyon nagy a problémám, és sűrgős megoldást keresek!
Adott egy gép= ASUS P5K Premium Wi-Fi, Intel Quad 6600, 2*2*1 Geil DDR2@1024, ASUS 8600GT, WD Raptor 36GB, 2*320GB WD.

Hiba:
Kb. 3 hete különösebb előzmények nélkül kékhalál, majd újraindult a rendszer és újból kékhalál... ez ment egy darabig, majd csökkentett módban elindítva, SPTD.SYS file betöltésnél megállt. Fórum, utánnaolvasás, valószínú Daemon Tools vagy Alcohol. Törölve a két program, de még mindig csinálta, gondoltam újratelepítem.
Telepítés után ment minden szépen, majd 2 napja újból előjött a hiba. Programok ismét törölve (Alcohol), de megint folytatta, de most már minden kékhalálnál más fájlt írt hibának.
Gondoltam valami RAM hiba lehet, vagy éppen nem szereti a 4GB-ot a 32Bit-es XP (na de akkor mindig csinálná a hibát? Nem?), szóval Memtest elindítva, majd kb. 32%-nál megállt a teszt és nem ment tovább. Gondoltam letesztelem a egyessével a memóriákat, mindegyiket a saját slot-jában.
- 1 modul, 1-es solt=OK
- 2 modul, 2-es slot=HIBA
- 2 modul, 1-es slot=OK
mégegyszer megpróbáltam a 2 modult a 2-es slotba, ahol ismét hibát írt ki

Itt megálltam, mert megpróbáltm 3. alkalommal is hogy biztos legyen a dolog, de egyszercsak bootolásnál kérte a gép, hogy rakjam be az alaplap driver lemezét, mert valami P5KE.ROM file nem található (valami ilyesmi volt a neve, de a ROM kiterjesztés biztos), beraktam a lemezt, mejd elkezdett valami "százalékos" dolog menni rajta. Ott hagytam a gépet, hagy csinálja a dolgát, majd miután visszatértem, láttam kiírva, hogy COMPLETT, TOURN OFF, AND ON THE COMPUTER.
Ezt megtettem, és azóta semmi...
Egyszerűen nem indul el a gép. Áramot kap a procihűtő felpörög, HDD felpörög, alaplap LED világít, de nem történik semmi, nem csippan, de még a monitort se kapcsolja be.

Aki tud kérem segítsen, mert határidős melóm van a gépen.

EZER hála előre is.

A *.ROM fájl a BIOS-t tartalmazza, a géped BIOS hibát észlelt, ezért kérte a driver floppy-t/CD-t, amiről helyreállítás címén a gyári BIOS-ra próbálta frissíteni(pontosabban downgrade-elni) a BIOS-od, amit valószínűleg a memóriaprobléma(vagy egyszerűen a BIOS-ba épített BIOS flash program nem támogatja a gyári BOIS-ra való downgrade-elést, Asus-nál szoktak ilyen hibák lenni bizonyos BIOS verzióknál) miatt nem sikerült neki, elszúrta a BIOS-od, vagy a legvalószínűbb, hogy sikeres volt a downgrade, csak  a gyári BIOS nem támogatja a CPU-dat.
Próbálj legelőször is egy BIOS resetet!
Próbáld a legfrissebb BIOS-t(kicsomagolva, csak a .rom végű fájl-t, csak ez kell) egy floppy-ra/pendrive-ra(olyan pendrive-ra, amit a BIOS-od látott, tudott róla bootolni) másolni, betenni a gépedbe(csak az 1-es, tesztelt RAM slotban legyen RAM, 2-es slotban ne(és lehetőleg a többiben se legyen, mert ki tudja, hogy hibásak-e)!!!), így elindítani, esetleg entert ütni, várni egy kb. 10 percet, majd újraindítani, ha nem segít, próbáld egy P4-es CPU-val ugyanezt(azt biztos támogatja a gyári bios is).
A BIOS frissítésből/downgrade-elésből eredő problémák javítás valószínűleg nem garanciális, de azért megpróbálhatod ezt is.
Az alaplapodon a 2-es RAM slot valószínűleg már ezek előtt hibás volt, ami már garanciális, de csak ha be tudod bizonyítani(nem működő géppel nyilván nem, hacsak láthatóan nem hibás egy kondenzátor(ellenőrizd), bár ez lehet jó eséllyel más alaplapi hiba is).
Ha a valószínűleg nem garanciális BIOS gondokat megoldottad(de lehet, hogy mégis az, próbálkozz!), valószínűleg az alaplapot az 2-es RAM slot miatt el kell vinned garanciális cserére.
Pontosítás:
Q6600-at a 0204-es BIOS-tól kezdve támogat az alaplapod, nem tudom, a CD-n/floppy-n milyen van, de szerintem ennél régebbi, úgyhogy csak régi processzorral tudsz frissíteni a legfrissebb BIOS-ra!
Továbbá az alaplapod nevét helytelenül írtad le, ami többféleképpen értelmezhető, több alaplapnak felel meg, emiatt én P5K Premium/WiFi-AP-nek tekintettem, de lehet, hogy tévedtem.

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 27. 16:08 -kor

#917 Felhasználó inaktív   windydigital 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 17:41

Köszi!

Próbálgatom.
A lap pedig ASUS P5K Premium/WiFi-AP

#918 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 18:25

Idézet: windydigital - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 17:41

Köszi!

Próbálgatom.
A lap pedig ASUS P5K Premium/WiFi-AP

Mégvalami:
Régi CPU-val lehet, hogy nem hibás a BIOS, ekkor a régi CPU-val való indításnál üsd le az ALT+F2-t a frissítéshez!

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 27. 18:26 -kor

#919 Felhasználó inaktív   windydigital 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 19:07

hát megpróbálok valahonnan szerezni régi CPU-t, de nem sok esélyt látok rá.
Melyiket ajánlanád?

Szerkesztette: windydigital 2008. 04. 27. 19:07 -kor

#920 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 19:34

Idézet: windydigital - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 19:07

hát megpróbálok valahonnan szerezni régi CPU-t, de nem sok esélyt látok rá.
Melyiket ajánlanád?

http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...SLanguage=en-us
itt:
Search CPU Using : Motherboard
Type : Socket775
Name : P5K Pemium/WiFi-AP-t választani, [OK]-ra kattintani.
Azon CPU-k jók a helyreállításra, amelyikeknél a "Since BIOS" oszlopban "0102" található(ez a legelső BIOS kódszáma).
Ha ilyen CPU-val sem lesz jó(vagyis, ha teljesen rosszul lett flashelve a gyári BIOS, úgy hogy önhelyreállításra sem képes BIOS fájlból), akkor szervízben a BIOS flash chip cserélgetésével a tied és egy ugyanolyan alaplap között, vagy speciális íróval lehet visszaflashelni a friss BIOS-t.

Szerkesztette: dababa 2008. 04. 27. 19:35 -kor

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.