üdv mindenkinek,
első hozzászólásom a topciban, ill talán a fórumon is. első körben köszönöm mindenkinek, nagyon jó kis topic (átolvastam az egészet) és örömmel figyeltem meg, hogy bizony nagyon minimális a flame és a másik dobálása sárral!
kb 10 éve használok linuxot, aktívan csak olyan 7 éve. ms szerintem ott vétett egy nagyon nagyot, hogy átesett a paci másik oldalára az egyszerűsítéseivel. pl amitől igazán agyfaszt tudok kapni, az az új hardware varázsló, ráadásul egyszer egy igen szép bugba is futott a drága. egyik gépemben a tv tuner alatt közvetlen ott volt a hálókártya, vlmi oknál fogva arra jutottam, hogy a hálókártya 1 slottal lejebb kerül. gyors slotba átpakolás megtörtén, következzen a boot (linux, bsd, beos vígan viselte, nevezzük plug and play-nek). win azzal indított, hogy észrevette, hogy új hw van a gépben (eléggé meglepett) ill azt is, hogy eltávolítottam egy hw-t. huh mondom, ez kezdi felvenni egy brazil szappanopera legfelhevültebb jelenetét. mind2 ablakra nyomtam egy mégse gombot, gondolván így járok majd a legjobban. tévedtem. ennek az lett az eredménye, hogy a device manager-ben (eszközkezelő vagy mifene) volt 2 hálókártyám, de egyik sem ment. próbáltam rájönni, hogy melyik melyik, nem ment. természetesen a hálózat mint olyan nem működött. a végkifejlet az lett, hogy a két hálókarit eltávolítottam (most szoftveresen), reboot (ekkor már a sokadik) és ismét felfedezni vélte a hálókarit. az igazán bosszantó az volt az egészben, hogy minden hálózati beállításom, utólag telepített protokollok stb mind mentek a levesbe, configostul. ez igen bosszantó volt. ezután egy "emescse" certificated barátom felvilágosított, hogy bizony eme művelethez nem ártott volna eszközkezelőben hw eltávolítás (ezzel is mentek volna a beállításaim). érdekes.
tömören a lényeg, minden egyéb oprendszerem ezt a beavatkozásom nélkül megtette, míg a win csak agyonszopatott. holott, szerény véleményem szerint egy oprendszer egyik elsődleges feladata - kicsit puritánul megfogalmazva -, hogy a felhasználó a lehető legkevésbbé kelljen, hogy beavatkozzon bármilyen rendszer szintű feladatba.
xp megjelenésénél nem gyengén voltam idegbeteg, pár hónappal előtte vettem egy "vezetőtek winfast tv2000" tv tunert, viszont amikor upgradeltem xp-re, akkor jöttem rá, hogy nincs xp driver. ill van, de csak a "vezetőtek winfast tv2000 xp" kártyához, ami túlképp ua. mint az én kártyám (chipsetestül, távininyóstúl, mindenestül), viszont annak a drivere nem ment fel a sima nem xp verzióhoz. akkoriban fedeztem fel a dscalert, ami szerencsére hoz magával a legtöbb chipsethez drivert, így nem kell, hogy gyári driver telepítve legyen (néztem akkor mindenféle nem gyári drivereket, 1 sem ment).
ami meg nemrég esett meg, az szintén egy kicsit meglepett. eléggé összetojta magát a winem (védelmére szóljon, hogy kb 2003-ban telepítettem, azóta vígan ment, ill 1-2 kisebb szívás volt, bár csökkentett módban eddig mindig megoldottam a hibákat), gondoltam hogy akkor a jól bevált csökkentett mód és heggesztés. igen ám, de akkor futottam bele abba, hogy a csökkentet mód biza kiba. csökkentett mód, még egy rohadt uninstall sem megy (egy szoft okozta a win halált, a login screen megjelenése előtt megakadt az egész, ctrl-alt-del login sem jött be). reg gyalú, fizikai shift f8 sem segített. ok, biztos lett volna vlmi megoldás, csak kicsit ideges voltam mert épp kellett volna a win oszt pont nem ment. az viszont tényleg arcon csapott, hogy milyen tré a csökkentet mód, túlképp amit el kéne hogy tudj végezni, nem tudod.
az állandó rebootok meg kifejezetten az agyamra mennek, pl.: fix ip címről dhcp-re váltás (vica versa) után kéri hogy reboot, na persze. ok, nem kell reboot, mert müxik nélküle is, de akkor miért követeli magának a rebootot?
ill a másik, auto update = ha on és peccsel, akkor cseszeget, hogy reboot, 4 vagy 5 percenként a pofámba vágva. ha off és manual a peccs, akkor nem baxogat. ki érti ezt?
ezzel szemben linuxon nem nagyon voltak ilyen gondjaim (voltak persze, de nem ilyen malőrök mint hálókártya áthelyezése vs windows), viszont itt mikor vlmit megoldok, mindig tudom hogy mi miért volt, winen ez általában a lutri esete (nekem, másnak persze biztos hogy nem).
egy ideje az édesanyám is linuxot használ, csak mint experimental project gondoltam, hogy hátha nem üvölti le az agyam, hogy hol a kis kék e betű (explorer). első körben furcsálotta (egyből levágta, hogy nem az eddigi rendszer fut ugye

), nem értette, hogy miért kell nekem mindig változtatni a dolgokon (ezt arra értette, hogy kb 2-4 hetente mentem win reinstallt nyomni a gépére). uhu került a gépére, ami azóta is vígan működik, semmi problémája nem volt vele (ill az elején technikai support kellett persze, megmutatni, hogy a kis kék e betűn kívül más is képes erre pl

). a poén az, hogy a közben kapott céges laptopja ugye komoly policy stb, azaz szinte semmire sincs joga a gépen (amit nehezményezett), nagyon hiányolta napközben a kis baglyot (ő így hívja). szerencsére balfaxok a cégnél lévő nagytudású rendszergizdák (multi, céget nem mondok, de ritka hülyék. úgy engedték neki a laptopon a netet, hogy az egyik rendszergizda kigyütt hogy belője a gépet. routert kellett vennem, mert csak linksys wrt54gl routeren megy a net (amúgy is akratam egy ilyet, de ez a szöveg, hogy csak ezen

). a poén, hogy a rendszergizda srác egy magával hozott doc fájlból nézte a beállításokat, ill konkrétan azokat kérte hogy állítsuk be mint ami ott volt (pl akkor nem fog menni a net anyumnak, ha a ssid nem szamoca rolfmuhaha, persze voltak profilok, szal nem a benti ssid szamoca és azért kell nekem is szamoca otthonra, miután elment át is írtam a régire). nah a lényeg, hogy mennyire idióták, így policy úgy policy, de a cd boot engedélyezett

így anyum kapott egy uhu live-ot, pendrive-on a configok oszt szíjjanak le

bent cégnél cd kivesz, és ott a faint enterprájz win, majd ahogy elmegy cd be és indulhat a baglyos rendszer
na uff, asszem ez így sok elsőre
edit: jah még annyit, hogy nem vetem meg a win rendszereket, szerintem jó az is, ill kellő odafigyeléssel bizony az is rettenet biztonságos. de az idő úgy hozta, hogy nálam vlmiért jobban bejött komoly munkára, sőt, már ott tartunk, hogy wint szinte csak játékra töltök be (ez a kis hozzászólás most winről megy

), épp emiatt a winem a boot managerben mint wintendo szerepel

a poén az, hogy pl linuxon sokkal gyorsabban és hatékonyabban is megy már a meló, ami nem csak megszokás kérdése, hanem pl akár hiszitek, akár nem, az xgl/beryl vps (vakulj paraszt szisztem) párossal igencsak hatékonyan lehet melózni.
Szerkesztette: dareal 2007. 08. 02. 15:27 -kor