HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Phenom - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Phenom K10 Értékeld a témát: -----

#3741 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 11. 09:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2011. 10. 10. 21:03

a HTT-hez hasonlítva itt most két dedikált végrehajtóegység lesz egy modulon bellül, de hogy másnak is érhetőbb legyen:

a Bulldozer esetében az egy modulon bellüli 2 dedikált végrehajtóegység esetében nem fordulhat elő hogy mindkét szál ugyanazokat a végrehajtóegységeket próbálja használni

Lemaradtam, ez most azt jelenti, hogy a dózerben is lesz vmi HT-szerű cucc. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy mindent tud párhuzamosítani, nem csak megfelelő kódban lévő csillag együttállásnál?

#3742 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 10:08

Az intel féle megoldás lényege hogy 4 teljes mag van a prociban és ezt két független ütemező tudja etetni ha a HTT be van kapcsolva. Kifelé logikailag 8 magot mutatva.
Erős versenyhelyzetben azonban a közös 4 mag esetén a teljesítmény visszaeshet akár 4 magos szint alá is (a két feladata szemszögéből együtt).
De átlagban valahol a 4 és 8 között mozog. Már ha a feladat jól függetlenül párhuzamosított.

Az AMD viszont integer szempontból 8 magos procit FP szempontból viszont 4 magost csinált.
Vagyis integer alatt teljes 8 magosként működik, FP alatt meg úgy működik mint az intel HTT.

Nyilván az AMD integer feladatok alatt gyorsabb kéne legyen FP alatt meg ugyanolyan mint egy intel proci.
Sajnos ez a végrehajtók kevésbé jó hatékonysága miatt gyakorlatban nem fog megvalósulni.

De méretben az AMD helyet spórolt egy valódi 8 magos procihoz képest és most ez volt a céljuk.

Kép

Szerkesztette: ThomasS31 2011. 10. 11. 10:38 -kor

#3743 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 10:23

Üzenet megtekintéseIdézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 10. 11. 11:08

Nagyon leegyszerűsítve a HTT egy erőforrás elosztása két ütemező között, az AMD meg fordítva csinálta két erőforrás között osztja a feladatot az ütemező.

A HTT bizonyos spéci esetekben inkább hátrány (a fentebb is említett erős versenyhelyzetekben), erre vannak is tesztek.

Az hogy az AMD féle mennyire lesz hatékony a gyakorlatban majd kiderül, de elméletben sokkal jobban mint a HTT.
A "baj" az hogy ez csak integer végrehajtókra igaz. Sajnos az FP egységet nem duplázták meg, az FP úgy fog működni benne mint a HTT intel esetén annak hátrányaival és előnyeivel, így tudtak a mérettel takarékoskodni és nem valódi 8 magos procit csinálni, hanem amolyan 4 magos néha 8 öszvért. :)

Nem lesz ez annyira rossz amugy, de sajnos még ígyis le lesz maradva az intel arhitektúrája mögött az egyes részegységek kevésbé jó hatékonysága miatt.

Kösz.
Azt hittem a HT-ben is vannak bizonyos duplikált végrehajtók... olyasmi elven mint az őskorban a pentium pipeline-ok.

#3744 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 10:34

Bocs közben átírtam, mert nem teljesen sikerült jól leírni a különbséget. :)

Valójában szerintem ezis részben a Fusion miatt van, úgy voltak vele a jól párhuzamosítható nagy FP feladatokra ott lesz a GPU... vagy ami marad belőle az integráció során. És arra sokkal jobb mint a CPU.
Meglátjuk mennyire jön be. De ez még évek kérdése valahol a 3. generáció körül jöhet majd igazán ki. :)

Szerkesztette: ThomasS31 2011. 10. 11. 10:43 -kor

#3745 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 11:22

Jól látod, minden olyan fejlesztés, amit az AMD csinál az az architektúrális integrálást szolgálja a későbbi Fusionnél. Ha ez nem lenne cél, akkor a Bulldozer sem lenne ilyen.
Szösszenetek és egyéb dolgok: katt

#3746 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 13:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 12:22

Jól látod, minden olyan fejlesztés, amit az AMD csinál az az architektúrális integrálást szolgálja a későbbi Fusionnél. Ha ez nem lenne cél, akkor a Bulldozer sem lenne ilyen.

Kérdés, hogy el fogja-e érni a 3. generációt ez az architektúra, ha - a román tesztre alapozva - ilyen gyér lesz a teljesítménye.

Szerkesztette: Valdy 2011. 10. 11. 13:54 -kor

Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#3747 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:04

Miért ne érné el? Azért fejlesztették, hogy jól lehessen vele integrálni az architektúra szintjén.

#3748 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 15:04

Miért ne érné el? Azért fejlesztették, hogy jól lehessen vele integrálni az architektúra szintjén.

Ez üdvözítő, pont. De! Elég jelentős volt a sebességbeli lemaradás eddig is é én sem egy natív 8magos teljesítményét vártam el a Bulldozertől. Alaposan átrágtam anno is magam a dózer modul felépítésén. Ezért is szerettem volna, hogy ha egy 4mag/8szálas Core i7 szintjét elérte volna, de sajna olyan messze van egy i2600k-tól, hogy ihaj. Okés, hogy messze olcsóbb papíron, de várjuk meg mennyiért fog debütálni. Most 70 körül mozog az említett Intel, 55-60 körül eléggé eladhatatlan lenne a 8 magos Bulldozer, mert szerintem jó ha egy i2500-as sebességét hozza. Értem én az Amd szándékát, hogy platformban gondolokodik, meg egyszerű bővíthetőségben, de ha el akarok adni egy CPU-t akkor első sorban a teljesítményét nézem, és azt látom, hogy nemigen történt előrelépés a az eddigi 4 és 6 magosokhoz képest...
A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

#3749 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 15:04

Mert, ha lassú senki nem veszi?
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#3750 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:37

Más dolog szintetikus tesztekben mérni, és más a valós alkalmazásokban. Az eredményekről nem beszélhetek még, de a Lab 501 tesztjében nem sok valós alkalmazás szerepel.

#3751 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:45

Üzenet megtekintéseIdézet: BoGab - Dátum: 2011. 10. 11. 16:24

Mert, ha lassú senki nem veszi?

Ezért az árért venni fogják. Főleg az OC képességek miatt, amiben elég durva eredmények érhetők el.
A Fusion terveknek kell ez a felépítés, vagy esetleg úgy viszik át az elkövetkező lépcsőt, ahogy az Intel, architektúrális integrálás kihagyásával. Az AMD nem ezt választotta. Inkább csinálnak egy köztes lépcsőt a rendszerszintű integráció előtt.

Szerkesztette: Abu85 2011. 10. 11. 14:46 -kor

#3752 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 15:14

Remélem lesz egy oldal aki alapos összehasonlító tesztet csinál majd.

intel 2500 2600, Phenom X4, X6 és Bulldozer teszt:
- single thread integer
- single thread FP
- single thread mix
- multi thread integer
- multi thread FP
- multi thread mix

Ezek nagyon érdekelni fognak... persze lehet nem lesz ilyen teszt. :)

Amugy bár kicsi az esély nem lepne meg, ha bizonyos esetekben clock-for-clock a Phenom is jobb lenne, mivel bulldozer végrehajtói vissza lettek vágva kisebbre/kevesebbre és a pipeline hossz is növekedett (ha stall/branch hiba lenne pl).
Ezeket persze a nagyobb órajel és egyéb javulások kompenzálni hivatottak, de hamarosan kiderül ugyis mennyire.

Szerkesztette: ThomasS31 2011. 10. 11. 15:17 -kor

#3753 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 15:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 15:37

Más dolog szintetikus tesztekben mérni, és más a valós alkalmazásokban. Az eredményekről nem beszélhetek még, de a Lab 501 tesztjében nem sok valós alkalmazás szerepel.

Ha az első teszt kiszivárgott teszt kamu/manipulált az nem meglepő sztem, meg sem szoktam nézni :)

Mikor rakjátok ki a tesztet? :D

Nem akarjátok Thomast "kielégíteni"? :Đ

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 15:45

Ezért az árért venni fogják. Főleg az OC képességek miatt, amiben elég durva eredmények érhetők el.
A Fusion terveknek kell ez a felépítés, vagy esetleg úgy viszik át az elkövetkező lépcsőt, ahogy az Intel, architektúrális integrálás kihagyásával. Az AMD nem ezt választotta. Inkább csinálnak egy köztes lépcsőt a rendszerszintű integráció előtt.

Majd kiderül ki döntött jól :D

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

#3754 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 22:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Abu85 - Dátum: 2011. 10. 11. 15:45

Nem hiszem, hogy annak a max 1-2%-os vevőbázisnak, akinek a magas frekire áll fel érdemes egy egész architektúrát kifejleszteni. Hiába a magas freki ha nincs mögötte teljesítmény. És pont az az amd követi el ezt a hibát, aki anno már durván megtorolta az intel ugyanezen hibáját.
Az intelnek tulajdonképpen még árat sem kell majd csökkentenie, annyira gyenge lesz a bulldozer, mint processzor. Az, hogy majd x év múlva a bulldozer x-edik iterációja majd milyen fasza lesz, az sajnos nem fogja megnyugatni a maholnap vásárlóit.

Persze lehet, hogy az eddigi tesztek mind kamuk és tényleg jó kis proci lesz.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#3755 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 06:31

Megjött hát... http://www.anandtech...d-fx8150-tested
:) Még elemeznem kell az inputot reggel van. :D

Annyi azért látszik hogy bejött a gyenge tippem, single thread az nem valami fényes a változtatások miatt még a Phenomhoz képest sem. Sajnos ez a nem erős multithread feladatoknál nagyon kijön.
És a lényeg hogy sok játék is ilyen még részben, persze vannak bíztató jelek főleg új programok alatt... :(

Szerkesztette: ThomasS31 2011. 10. 12. 06:37 -kor

#3756 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 07:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 10. 11. 23:27

Az intelnek tulajdonképpen még árat sem kell majd csökkentenie, annyira gyenge lesz a bulldozer, mint processzor. Az, hogy majd x év múlva a bulldozer x-edik iterációja majd milyen fasza lesz, az sajnos nem fogja megnyugatni a maholnap vásárlóit.

Ami komolyabb gond a céget sem fogja megnyugtatni.

Én csak 2 grafikont néztem meg computerbase-en:
Overall performance: 2400-2500k között.
Fogyasztásban meg az említett procik a grafikon két végén vannak.
:(

Szerkesztette: vipi 2011. 10. 12. 07:43 -kor

#3757 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 07:48

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 10. 12. 08:37

Ami komolyabb gond a céget sem fogja megnyugtatni.

Én csak 2 grafikont néztem meg computerbase-en:
Overall performance: 2400-2500k között.
Fogyasztásban meg az említett procik a grafikon két végén vannak.
:(

akkor jól tippeltem az i2500k-val, sejtettem, hogy közelében nem lesz egy HT-s példánynak. A probléma az, hogy az említett intel proci 50e alatt kapható és remek fogyasztási mutatóval bír a brutál teljesítményéhez képest. Tuningolni is lehet rendesen, szóval ..... áhhh, én jóval többet vártam.
A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

#3758 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 08:35

R600 szindróma van nem kicsit, alultejesítés ,nagy fogyasztás, gyártástechnológia... stb.
Remélhetőleg azért hasonlóan sikeres pályát fut be, jön egy "RV670" aztán meg... :)

#3759 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 08:39

Elég felemás lett. Valahol jó, valahol meg botrányosan rossz. Mondjuk még csak átfutottam az anand tesztjét, majd 3-4 után lesz végleges véleményem :D

#3760 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 12. 08:42

Üzenet megtekintéseIdézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 10. 12. 09:35

R600 szindróma van nem kicsit, alultejesítés ,nagy fogyasztás, gyártástechnológia... stb.
Remélhetőleg azért hasonlóan sikeres pályát fut be, jön egy "RV670" aztán meg... :)

Inkább barcelona. Mármint a szindróma :)

Csak ott volt egy fasza kis órajelblokk, amit később gyártástechnológiából meg kis áttervezéssel sikerült átugrani. Itt már eleve elég magasról indulnak... Meg ez valahol jó, az R600 botrányosan szar volt :D

Téma megosztása:

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.