Idézet: shabba - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 0:14
Az AMD anno 7 milliárdot ért amikor megvette az ATI-t és róla is azt írták hogy ez kemény díó lesz, az is lett. Múlt héten még 6.8 milliárdot ért AMD, ma már alig van 5 milliárd fölött, holnap talán már alá is megy. Ahogy egyre kevesebbet ér a cég egyre inkább célponttá válik. Az Nvidia pont hogy erősödő ágban vagy ahogy pl. az Intel is, az Nv 19-20 milliárd körül ér, vagyis legalább 3x többet mint amennyit az AMD ért amikor megvette az ATI-t, közel annyiért mint most az egész AMD ér. Én ezt egyáltalán nem látom hogy az NV olyan törpe lenne, ha anno az AMD sem volt az.
2-3 év alatt CPU fronton új trendek születnek majd aminek az alapjait az Intel és az AMD is közösen formálják. Az NV ennek az új trendnek aligha lesz nyertese, mert ha a közép kategóriás GPGPU beintegrálódik a CPU mellé, akkor az NV pont a legnagyobb bevételét jelentő piacát veszhetné el. Egy ideig megmaradhatna neki a high end szegmens, de az már csak vegetálás lenne, anno Matrox is ilyenbe hitt, lát mire vitték.
NV-nek ez most szerintem is egy lehetséges esély lenne a fennmaradásra, hisz mindkét márka a piacon jól bejáratott, teljesen mindegy melyik brand marad fönt, úgyis venni fogják. A másik lehetősége az NV-nek az lenne hogy maga is nekiáll x86 CPU-t kifejleszteni és hasonló integrált GPGPU termékeket csinál mint az AMD vagy az Intel. De ennek valahogy kevésbé látom realítását, ráadásul ehhez már kicsit el is késtek, ahhoz már jóval korábban kellett volna lépniük. Az AMD felvásárlása még lehetne egy utolsó esélyük.
Az IBM-et valahogy kevésbé érzem esélyesnek, nekik ott van a Cell ami ugyanebben a piaci szegmensben egy életképes szereplő lehet még. Persze az x86-os megjelenéshez elképzelhető lenne az AMD felvásárlása. Leginkább én is a Samsungot vártam befutónak, nekik illene a cég legjobban a profilukba és elég erősek is ahhoz hogy idővel érdemi konkurensük legyenek az Intelnek.
Azért pár hibát látok ebben az elméletben. Tekintsük e jelenlegi helyzetet, egy jövőre középkategóriás GPU: RV670 = 666, G92 = 750 millió tranzisztor. Intel által bemutatott nahalem = 730 millió tranyó. Namost tudom túlzásnak tűnik, de ha csak egyszerűen összeadom a kettőt, akkor egy nagyon szép nagy chipet kapok, aminek a legyártása finoman szólva szopás és még a hűtése is gáz, továbbá próbálj meg vele megfelelő órajelet elérni
Akkor még vedd hozzá, hogy ezeknek a tranyószáma nőni fog, tehát ezen az oldalon nem lesz jobb a helyzet és a processzorén sem, mivel egyre több magot akarnak egy lapkán kitolni
A CPU-ba integárlt GPU-nál szvsz egyszerűbb dolgokra kell gondolni, inkább a mobil piacon lesz szerepe, fogják és egy lapkán ott a 3 mag + 1 vga, mögé meg vmi egyszerű kis chip ami majd kezeli perifériákat és csókolom. Ugyanez multimédia pckbe. Ez sem véletlen, hogy így jött össze. Ha jól tudom notiknál a legtöbb gyártó intel mellé ati chipeket pakolt a dobozokba, de mivel az amd megvette az amdt hiába gyűri le a mobil piacon mondjuk a lapkakészletekkel növeli a bevételt, ha integrálja a cpuba és csinál egy ilyen kis gusztustalan termékkapcsolást, meglőtte az amdt, persze az nvidiát is
IBM-et éreztem én is régen a befutónak, de jobban elgondolkodva nem valószinű, nyílván nem azért szálltak ki annó az x86ból, hogy most visszaszálljanak, meg ha mégis ők azok akik bármikor megtehették volna saját erőből.
Egyébként a gond nem is az amd felvásárlásával van, hanem utána életben kell tartani a céget évekig és esetleg elviselni a veszteséges működést, ezt nem sok cég fogja bevállalni. NV hiába vásárolhatná fel és örülhetne az ati kiszorításával járó szeleteknek, főleg, ha jön az intel is a gpujával, kérdéses, hogy képes lenne-e annyit hazavinni, hogy az asszonyt is eltartsa... Én esélyesebbnek trtok egy csődöt és utána a romok keselyűk által való felvásárlását. Persze kérdéses emellett, hogy mennyi szufla van még az amdben, fogalmam sincs róla, hogy a k8as sikersorozat alatt mennyi pénzt halmoztak fel, illetve milyen forrásokból lapátolják még beléjük a pénzt
Szerkesztette: BoGab 2007. 12. 06. 09:49 -kor
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...
We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.
Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!