HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Phenom - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Phenom K10 Értékeld a témát: -----

#901 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:11

Idézet: special - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 9:41

ennyi erővel a nyakukba köthetnének egy sziklát, és átdobhatnák egy hajó korlátján. az amd felvásárlását kizárólag egy erőteljes magántőkés csoportnak, vagy valamelyik félvezetőgyártónak lehetne ésszerű megvenni. de még mindig ottmarad az ősprobléma: az intellel kellene versenyezni, akivel szemben semmilyen operatív előnyt nem tudsz felmutatni.

Ezért írtam a Samsungot. Kizárólag ő tudna szembeszállni az Intelel. Iszonyú tőkeerős cég, ha jól tudom a Toyota után a második legnagyobb készpénz tartalékkal rendelkezik, a márkeneve már többet ér mint a Sony.
Mondjuk ez még kevés lenne, vannak más erős cégek is a világon, de technológiailag is a csúcson van. Az Intel után ő vezeti be másodiknak a 45nm techológiát processzorok esetében (ARM, RISC procik), ha jól emlékszem DRAM-ot meg még régebb óta gyárt így.
A PC piacon is egyre aktívabbak. Régóta gyártanak már pl. HDD-t, de eddig "futtak még" kategória voltak. Aztán a napokban egyszer csak piacra dobták a világ legjobb 1GB HDD-jét (F1). Már azt jósolgatják, néhány év alatt bedaralják az egész piacot, talán csak a Seagate tud majd megmaradni.
Ugyan ez a helyzet a legújabb SH-S203B DVD írójukkal. Hirtelen ez is állva hagyta az egész piacot, az összes mérvadó oldal az eddig etalon Pioneer elé teszi.
Szóval akkora erejük van, ha megcéloznak egy piacot, technológia értelemben "pillanatok" alatt képesek csúcs terméket létrehozni. Eddig ilyen "alvó oroszlán" volt a Samsung, de egyre jobban kell rá odafigyelni.
Képzeljük el, ha az AMD-be nyomnának egy "kis" pénzt, meg "néhány" mérnököt odaküldenének, micsoda CPU-t kapnánk, milyen verseny indulna be.
Háromféle ember van: aki tud számolni és aki nem.

#902 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:14

Az AMD anno 7 milliárdot ért amikor megvette az ATI-t és róla is azt írták hogy ez kemény díó lesz, az is lett. Múlt héten még 6.8 milliárdot ért AMD, ma már alig van 5 milliárd fölött, holnap talán már alá is megy. Ahogy egyre kevesebbet ér a cég egyre inkább célponttá válik. Az Nvidia pont hogy erősödő ágban vagy ahogy pl. az Intel is, az Nv 19-20 milliárd körül ér, vagyis legalább 3x többet mint amennyit az AMD ért amikor megvette az ATI-t, közel annyiért mint most az egész AMD ér. Én ezt egyáltalán nem látom hogy az NV olyan törpe lenne, ha anno az AMD sem volt az.

2-3 év alatt CPU fronton új trendek születnek majd aminek az alapjait az Intel és az AMD is közösen formálják. Az NV ennek az új trendnek aligha lesz nyertese, mert ha a közép kategóriás GPGPU beintegrálódik a CPU mellé, akkor az NV pont a legnagyobb bevételét jelentő piacát veszhetné el. Egy ideig megmaradhatna neki a high end szegmens, de az már csak vegetálás lenne, anno Matrox is ilyenbe hitt, lát mire vitték.

NV-nek ez most szerintem is egy lehetséges esély lenne a fennmaradásra, hisz mindkét márka a piacon jól bejáratott, teljesen mindegy melyik brand marad fönt, úgyis venni fogják. A másik lehetősége az NV-nek az lenne hogy maga is nekiáll x86 CPU-t kifejleszteni és hasonló integrált GPGPU termékeket csinál mint az AMD vagy az Intel. De ennek valahogy kevésbé látom realítását, ráadásul ehhez már kicsit el is késtek, ahhoz már jóval korábban kellett volna lépniük. Az AMD felvásárlása még lehetne egy utolsó esélyük.

Az IBM-et valahogy kevésbé érzem esélyesnek, nekik ott van a Cell ami ugyanebben a piaci szegmensben egy életképes szereplő lehet még. Persze az x86-os megjelenéshez elképzelhető lenne az AMD felvásárlása. Leginkább én is a Samsungot vártam befutónak, nekik illene a cég legjobban a profilukba és elég erősek is ahhoz hogy idővel érdemi konkurensük legyenek az Intelnek.

#903 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:19

Sztem is a Samsung a legesélyesebb ha a pénzt nézzük, de sztem az amcsi kormány nem engedne meg egy ilyen felvásárlást.
A többivel egyetértek, kb. ugyanezt írtam le én is. :)

#904 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:28

Igen, szerintem is az NVidia jelen pillantban be tudná vállalni az AMD felvásárlását.
Csak ezzel az a gondom, hogy nem sok mindent érnének vele, az NVidia-t is magával ránthatná az AMD. A kivásárlás felemésztené a tartalékaikat, az AMD-nek nagyon kéne tőke, hogy újra versenybe szálhasson az Intel-el. E melett az AMD gyártástechnológiai hátrányát sem oldaná meg a fúzió, hiszen az NVidia "fabless", gyártással nem foglalkozó cég. A kiszervezett gyártás meg szerintem az Intel-el szemben illúzió, a szerződéses gyártók még az AMD-nél is jobban le vannak maradva.
A legfőbb gond szerintem mégis a versenyhivatal, ami szerintem biztos nem engedélyezné az üzletet, hiszen így szinte teljesen eltünne a verseny a különálló grafikus chipeknél.

A Samsung esetében szerintem nem lenne különösebb gond a kormányzat oldaláról, hiszen Kórea nem minősül ellenséges országank, mint pl. a Lenovo esetében Kína, hanem pont szövetséges, ahova az USA a hidegháború alatt nyomta a pénzt. Nemrég lehetett olvasni, hogy egy szaudi befektető csoport vett meg részvényeket az AMD-ben, ott sem volt probléma. Az AMD szerintem nem ennyire kritikus cég.
Másrészt az AMD már csak igen kis részben amerikai sajnos. A gyártás is és a fejlesztés egy része is Németországban zajlik, az kb.olyan USA szemszögéből mint Kórea.

Szerkesztette: MiMi 2007. 12. 05. 23:35 -kor

#905 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:31

Idézet: MiMi - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 23:28

így szinte teljesen eltünne a verseny a különálló grafikus chipeknél.

És ez ketté van választva, hogy integrált és különálló grafikus chipek piaca? Ha jóltom amikor piaci részesedésekről számolnak be vhol, mindig az Intel vezet az integrált VGA-s alaplapok miatt.

Szerkesztette: fLeSs 2007. 12. 05. 23:31 -kor

#906 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:39

Idézet: fLeSs - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 23:31

És ez ketté van választva, hogy integrált és különálló grafikus chipek piaca? Ha jóltom amikor piaci részesedésekről számolnak be vhol, mindig az Intel vezet az integrált VGA-s alaplapok miatt.

Igen az a grafikus piac egy szelete, amiben megszünne a verseny.
Olyan ez kb. mintha a Toyota felvásárolná az összes személyautó gyártót, csak ő maradna. Hiába lenne melette még Scania, Iveco akik szintén autókat gyártanak, csak azok teherautók. Itt is csak az autó piac egy részében sérülne a verseny, de a versenyhivatal biztos közbelépne.

Másrészt az integrált és a különálló grafikus alrendszerek nem jelentenek közvetlen konkurenciát egymásnak, így külön piacként is lehet őket kezelni. Néhány éve még így is volt, a integrált megoldásokat minden elemzésben külön figyelték, mostanában vonták össze a kettőt, mióta egyre többen használnak integrált GPU-kat. A versenyhivatal elég szigorú, szerintem ők is így tennének.

Szerkesztette: MiMi 2007. 12. 05. 23:51 -kor

#907 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:51

Idézet: MiMi - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 23:39

Igen az a grafikus piac egy szelete, amiben megszünne a verseny.
Olyan ez kb. mintha a Toyota felvásárolná az összes személyautó gyártót, csak ő maradna. Hiába lenne melette még Scania, Iveco akik szintén autókat gyártanak, csak azok teherautók. Itt is csak az autó piac egy részében sérülne a verseny, de a versenyhivatal biztos közbelépne.

Köszi, hogy ilyen szemléletesen magyaráztad el. :)

#908 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 23:53

Idézet: fLeSs - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 23:51

Köszi, hogy ilyen szemléletesen magyaráztad el. :)

Sorry, ne haragudj, de mióta felsőoktatásban tanítok, néha kibújik belőlem a tanár.
Még egyszer elnézést.

#909 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 00:34

Idézet: LiGhTSaBeR - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 22:16

Sziasztok!

Az AMD-nél dolgozol?

#910 Felhasználó inaktív   MiMi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 02:13

Kép

Szerkesztette: MiMi 2007. 12. 06. 02:14 -kor

#911 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 06:40

Idézet: fLeSs - Dátum: 2007. dec. 5., szerda - 23:19

Sztem is a Samsung a legesélyesebb ha a pénzt nézzük, de sztem az amcsi kormány nem engedne meg egy ilyen felvásárlást.
A többivel egyetértek, kb. ugyanezt írtam le én is. :)

delkorea != kina :)

amugy a kinaiak az utobbi idoben erdekes tevekenyseget folytatnak - mikozben az amik fegyverkeznek es erobol akarnak lenyomni mindenkit, a hatterben a gazdasagi szalak es a lobby rangatja oket. mindig azt csinaljak, ami a gazdasaguknak jo, a tobbi masodlagos. a kinaiak emberre lebontva nem igazan jelentos gazdasagi hatalom, de olyan sokan vannak, hogy a kozpontositott vezetesuk reven szinte mindenkinel nagyobb egyseget kepeznek es olyan befekteteseket tudnak mar most is vegrehajtani, amit senki mas a vilagon. es tudjuk, hogy kina meg csak egy robbanas elott allo piac.

a kinaiak folyamatosan penzt pumpolnak az amerikai gazdasagba es strategiai jelentosegu cegeket szereznek meg - az amiknak ez eleg lassan esett le, illetve a kinaiak sem nagyokat harapnak. kivancsi leszek, hogy merre megy a dolog, mert szvsz a kinaiak epp ott fogjak az amikat letamadni, amiben azok a legerosebbek a sajat gazdasagukban. idovel a gazdasagon keresztul pedig az usat is rangatni fogjak - nem csak kulso nyomassal, hanem belsoleg is.

okosak - es ezt nem most talaltak ki az biztos. a kerdes, hogy mi a celjuk vele. usa befolyasolasa nelkul is vezeto gazdasagi hatalom lesz, de igy?

#912 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 06:42

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 0:34

Az AMD-nél dolgozol?

parszor irta, hogy igen :)

#913 Felhasználó inaktív   sutyi^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 08:59

Phenom TLB Patch test - Azt hiszem ezzel így még beljebb sétáltunk abba a bizonyos barna színü matéria mélyebb részére.

Valahogy nem tudok derülátó lenni.  :(
"We are going to hell, so bring your sunblock."
"To borrow the pharse of the ancient philosopher Clarksonius, 4th century B.C. - How hard can it be?"
"Have you ever thought: Oh no, my shoehorn is far too heavy? Well, help is at hand with this special lightweight, carbonfiber ended shoehorn."
"Clarkson you great oaf!"
Twittegylet

#914 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 09:16

Idézet: sutyi^ - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 8:59

Phenom TLB Patch test - Azt hiszem ezzel így még beljebb sétáltunk abba a bizonyos barna színü matéria mélyebb részére.

Valahogy nem tudok derülátó lenni.  :(

Szerencsére nem kötelező feltenni az új BIOS-t, meg talán lesz olyan gyártó, aki ki-bekapcsolhatóvá teszi az opciót, mivel asztali PC-ben felesleges félni attól a bizonyos hibától.

szerk: "Shares of chipmaker Advanced Micro Devices Inc. fell Wednesday after an analyst lowered his 2008 revenue estimate and 12-month price target on the company, saying poor production yields could lead to market share losses."

Asszem tegnap az anandon jelent meg egy hír, amiben új roadmap volt durva csúszásokkal, csak a 65 nm-es X2-esek voltak frissítve, a Phenom max 2,6 GHz-es órajelet ért el.

Szerkesztette: fLeSs 2007. 12. 06. 09:30 -kor

#915 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 09:17

en eloszor forditva ertelmeztem a grafikonokat  :Đ aztan jott a felismeres. eros...

#916 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 09:46

Idézet: shabba - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 0:14

Az AMD anno 7 milliárdot ért amikor megvette az ATI-t és róla is azt írták hogy ez kemény díó lesz, az is lett. Múlt héten még 6.8 milliárdot ért AMD, ma már alig van 5 milliárd fölött, holnap talán már alá is megy. Ahogy egyre kevesebbet ér a cég egyre inkább célponttá válik. Az Nvidia pont hogy erősödő ágban vagy ahogy pl. az Intel is, az Nv 19-20 milliárd körül ér, vagyis legalább 3x többet mint amennyit az AMD ért amikor megvette az ATI-t, közel annyiért mint most az egész AMD ér. Én ezt egyáltalán nem látom hogy az NV olyan törpe lenne, ha anno az AMD sem volt az.

2-3 év alatt CPU fronton új trendek születnek majd aminek az alapjait az Intel és az AMD is közösen formálják. Az NV ennek az új trendnek aligha lesz nyertese, mert ha a közép kategóriás GPGPU beintegrálódik a CPU mellé, akkor az NV pont a legnagyobb bevételét jelentő piacát veszhetné el. Egy ideig megmaradhatna neki a high end szegmens, de az már csak vegetálás lenne, anno Matrox is ilyenbe hitt, lát mire vitték.

NV-nek ez most szerintem is egy lehetséges esély lenne a fennmaradásra, hisz mindkét márka a piacon jól bejáratott, teljesen mindegy melyik brand marad fönt, úgyis venni fogják. A másik lehetősége az NV-nek az lenne hogy maga is nekiáll x86 CPU-t kifejleszteni és hasonló integrált GPGPU termékeket csinál mint az AMD vagy az Intel. De ennek valahogy kevésbé látom realítását, ráadásul ehhez már kicsit el is késtek, ahhoz már jóval korábban kellett volna lépniük. Az AMD felvásárlása még lehetne egy utolsó esélyük.

Az IBM-et valahogy kevésbé érzem esélyesnek, nekik ott van a Cell ami ugyanebben a piaci szegmensben egy életképes szereplő lehet még. Persze az x86-os megjelenéshez elképzelhető lenne az AMD felvásárlása. Leginkább én is a Samsungot vártam befutónak, nekik illene a cég legjobban a profilukba és elég erősek is ahhoz hogy idővel érdemi konkurensük legyenek az Intelnek.

Azért pár hibát látok ebben az elméletben. Tekintsük e jelenlegi helyzetet, egy jövőre középkategóriás GPU: RV670 = 666, G92 = 750 millió tranzisztor. Intel által bemutatott nahalem = 730 millió tranyó. Namost tudom túlzásnak tűnik, de ha csak egyszerűen összeadom a kettőt, akkor egy nagyon szép nagy chipet kapok, aminek a legyártása finoman szólva szopás és még a hűtése is gáz, továbbá próbálj meg vele megfelelő órajelet elérni :D

Akkor még vedd hozzá, hogy ezeknek a tranyószáma nőni fog, tehát ezen az oldalon nem lesz jobb a helyzet és a processzorén sem, mivel egyre több magot akarnak egy lapkán kitolni :D

A CPU-ba integárlt GPU-nál szvsz egyszerűbb dolgokra kell gondolni, inkább a mobil piacon lesz szerepe, fogják és egy lapkán ott a 3 mag + 1 vga, mögé meg vmi egyszerű kis chip ami majd kezeli  perifériákat és csókolom. Ugyanez multimédia pckbe. Ez sem véletlen, hogy így jött össze. Ha jól tudom notiknál a legtöbb gyártó intel mellé ati chipeket pakolt a dobozokba, de mivel az amd megvette az amdt hiába gyűri le a mobil piacon mondjuk a lapkakészletekkel növeli a bevételt, ha integrálja a cpuba és csinál egy ilyen kis gusztustalan termékkapcsolást, meglőtte az amdt, persze az nvidiát is :D

IBM-et éreztem én is régen a befutónak, de jobban elgondolkodva nem valószinű, nyílván nem azért szálltak ki annó az x86ból, hogy most visszaszálljanak, meg ha mégis ők azok akik bármikor megtehették volna saját erőből.

Egyébként a gond nem is az amd felvásárlásával van, hanem utána életben kell tartani a céget évekig és esetleg elviselni a veszteséges működést, ezt nem sok cég fogja bevállalni. NV hiába vásárolhatná fel és örülhetne az ati kiszorításával járó szeleteknek, főleg, ha jön az intel is a gpujával, kérdéses, hogy képes lenne-e annyit hazavinni, hogy az asszonyt is eltartsa... Én esélyesebbnek trtok egy csődöt és utána a romok keselyűk által való felvásárlását. Persze kérdéses emellett, hogy mennyi szufla van még az amdben, fogalmam sincs róla, hogy a k8as sikersorozat alatt mennyi pénzt halmoztak fel, illetve milyen forrásokból lapátolják még beléjük a pénzt :)

Szerkesztette: BoGab 2007. 12. 06. 09:49 -kor

Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#917 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 09:58

a gpgpukat nem pont arra fogjak hasznalni, mint a cput+gput. innen meg borul a dolog - szvsz olyan lesz mint az integralt video. gyorsabb mint procival, de azert nem egy kartya sebessegevel bir.

#918 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 10:58

Idézet: arn - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 6:42

parszor irta, hogy igen :)

Nem túl régóta követem a topikot.

Szerkesztette: Lipton 2007. 12. 06. 10:59 -kor

#919 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 10:59

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 11:58

Nem túl rég óta követem a topikot.

Meg nem itt írta, hanem a 3800 topikban, asszem :)
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#920 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 11:00

BoGab:

A R700-as állítólag több magos felépítésű lesz, egyetlen mag 45nm-es gyártástechnológiával 72mm2-es lesz. Ebből az egymagos lesz a belépő szint, kettő a középkategóia, négy a felső, hat a high end. A Phenom 65nm-en most 280nm2, 45nm-es a fele lesz, mellé két R700-as mag az közel akkora chipet eredményez mint ma egy K10-nél. És középkategóriához szerintem elég két mag és R700 kombináció ami még kisebb is lesz, elfogadható chipmérettel. Két cpu mag egy R700 meg tökéletesen elég az üzleti pc-s és mobil platformhoz. Természetesen 4-4 mag már valóban sok lenne 45nm-es gyártástechnológia mellett, de 32nm-en már az is bele fog férni. Az Intel terveiről még ennyit sem tudunk, de ők gyártástechnológia terén jól állnak és korábban azt nyilatkozták hogy a 45nm még nem az igazi az integrált megoldásokhoz, ezért az ilyen termékek valóban inkább a belépő kategória felé fognak tekinteni, a 32nm-en már egyértelműen erre hajtanak és nálunk 2010 már a 32nm jegyében fog elterni és az már nincs olyan messze alig 3 év.

NV-nek most kell lépnie. 3 év minimum kell hogy egy chip megtervezéséhez, ha olyan irányba lépnek, amit kevésbé tartok valószínűnek hogy ők is gyártanak majd x86 CPU-t hogy legyen mi mellé tenni a GPGPU terméküket akkor annak már neki kell állniuk, mert különben kifutnak az időből. Márpedig ha a fentebb leírt megoldások megjelennek azok erősen el fogják vinni azon szegmens bevételeit amiből az NV a leginkább profitál. Hosszabb távon pedig még kétségesebb lenne a cég jővője. Nekik szerintem most kell eldönteniük hogy CPU-t is fejlesztenek majd vagy inkább a célpottá váló AMD felvásárlása mellett döntenek a jővőbeli túlélés érdekében.

Téma megosztása:

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.