Idézet: tanulgat - Dátum: 2009. dec. 27., vasárnap - 23:10
Amúgy épp most vettem észre, hogy a EOS 7D a 18-135 mm-es objektívvel csomagban nagyon baráti árnak tünik, késöbb egy 70-200 vagy 70-300 optikával kiegészitve látszatra felveszi a versenyt a milliós versenytársakkal.
Szerintetek ez csak a látszat, vagy érdemes gondolkozni rajta?
A "crop" az inkább vágást jelent. Legalábbis a képfeldolgozásban biztosan.
A cropos váz, ahogy Debaj is leírta tulajdonképpen egy kisebb méretű digi érzékelővel felszerelt váz mint a kisfilm méret (full frame)
Annyit jelent a gyakorlatban a dolog, hogy Canonnál az EF jelölésű objektívek FF-méretű képei vágva lesznek, tehát egy 24-70-es tartomány tulajdonképpen 38-112 mm lesz.
Az EF-S jelölésű objektívek pedig a croppos érzékelők méretét rajzolják csak ki, ergó azok fizikailag nincsenek vágva, de a jelölésüknél ugyanúgy képzavar van.
Ezt amúgy sosem értettem, miért nem rendezik.
Pl. EF-S 10-22 ugye APS-C méretű képet rajzol a vázon belül, mégse jó a jelölése.
Tulajdonképpen a büdös életben, egyik vázon sem lesz valós 10-22-es tartománya.
Tehát ha felrakom a 30D-mre a stuffot, akkor is 16-35 mm lesz. Kb olyan mintha az 5D-n ott figyelne az EF 16-35-ös üveg.
Nem tudom a fentiek érthetőek-e, ha nem, akkor újra nekifuthatok.
A 18-135 az sem képminőségben, sem időjárásállóságban, sem gyorsaságban (nem USM-es!), sem kontrasztban, színekben.... nem veszi fel a versenyt egy piroscsíkos ojjektívvel.
Gondolkozhatsz rajta, de felesleges magadat vakítanod ilyesmivel.
Egy 450 dolláros cucc sosem lesz olyan jó mint egy 1200 dolláros.
Arról nem is beszélve, hogy egy pro-objektívvel pl. esőben is tudsz dolgozni, mert olyan a szigetelése. Durva ellenfényben is kiváló a színkezelése, pl. iszonyú kompakt feketét ad ilyenkor is, nem egy szétfolyt szürke foltszerű fost. A csillogások nem CA-znak stb...
Szóval amin ott figyel a piros csík, azon nem véletlenül figyel ott.
Persze a kérdés mindig az, hogy mihez képest mérsz? Egy kompakthoz vagy egy bridge-hez képest oda fog verni a 18-135el is. (feltételezve a jó képeket ugye! - mert azt azért meg kell valakinek csinálni, bármiről legyen is szó)
De ha megveszed, tartózkodj a piros csíkos obiktól, fájdalmas lesz a felismerés.
Szerkesztette: RDaneel_hu 2009. 12. 28. 14:10 -kor

Súgó
A téma zárva.