HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1701 Felhasználó inaktív   moszat 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 25. 14:00

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 10:14

fdisk, cfdisk, df, mount, /etc/fstab, /etc/mtab, /proc/mounts ... :)

Köszi a tanácsot, megnéztem mindent, és összefoglalva ezt látom:

1 db winchester van a gépben (40 GB)

Ez 4 partícióra van osztva:

hda1: 100 MB boot
Itt mi van? Ez: /bin,/etc,/dev,/lib,/tmp???

hda2 500 MB Linux swap
Gondolom ez a vitruális memória területe

hda3 10 GB (ebből 31% foglalt)
Hát a foglaltságból tekintve itt gyanítom a többi könyvtárat beleértve a /home-ot.

hda4 28 GB (ebből csak 1% foglalt)
Na itt mi van? Ez volna a scratch partíció? A df parancs azt hozta le, hogy ez a /data1 alá van bemountolva, ez a /data1 viszont  csak egy üres lost+found nevű mappát tartalmaz.

Na most, tekintve, hogy a levelek egy másolata a szerveren marad (ami jó dolog, hiszen egyben megvan az összes mail), ezért - a csatolások miatt - az évek alatt betelhet a hda3, már ha jól látom a dolgokat. Már csak ezért is jó volna tudni, hogy mire való a hda4? Esetleg szabad felhasználásra?
"Akik mindig hideg vízben fürdenek, sosem lesznek betegek. Viszont mindig hideg vízben fürdenek."

#1702 Felhasználó inaktív   moszat 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 14:07

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 9:46

Nem nagy ügy, akár a tar is tud diffet mutatni, de a legegyszerűbb, ha egy új átmeneti helyre kicsomagolod az elmentett /etc-t, és diff -r -u /etc ujetc megmutatja a különbségeket rekurzívan, arra meg már innentől lehet emlékezni, hogy mit változtattál.

Na most én szeretném magam bebiztosítani. Ezért akkor elmentem a /etc-t, ahogy írtad, és ha valami kisebb dolog elállítódik, illetve lehet nagyobb is, akkor összehasonlítom a két könyvtárat, ahogy írtad, és a régivel felülírom az újabbat, ahol változást látok.

De azért arra is szeretnék felkészülni, hogy mi van, ha mondjuk tönkremegy a winchester, ugye ez is előfordulhat. Ezért szeretném elmenteni az egész partíciót, és azt kirakni hálózatra, vagy CD/DVD-re.

A legrosszabb eset, ha mondjuk az alaplap füstöl el, vagy hasonló, tehát nem tudom ugyanazt a hardverkörnyezetet biztosítani, mert gondolom, akkor nem sokra megyek egy elmentett partícióval, ha az új gépnek más a felépítése. Erre az esetre mi a megoldás? Az jó, ha feltelepítek egy komplett Debian rendszert, és előveszem az elmentett /etc mappát?

Lehet, hogy nem kellene az ördögöt a falra festeni, de ha mégis valami gáz van, akkor szeretném, ha képben volnék. Azt hiszem, összerakok a leselejtezett gépekből egy működő darabot, és azon megpróbálom ezt elkövetni az elejétől.
"Akik mindig hideg vízben fürdenek, sosem lesznek betegek. Viszont mindig hideg vízben fürdenek."

#1703 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 15:38

Idézet: moszat - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 15:00

Köszi a tanácsot, megnéztem mindent, és összefoglalva ezt látom:

1 db winchester van a gépben (40 GB)

Ez 4 partícióra van osztva:

hda1: 100 MB boot
Itt mi van? Ez: /bin,/etc,/dev,/lib,/tmp???

hda2 500 MB Linux swap
Gondolom ez a vitruális memória területe

hda3 10 GB (ebből 31% foglalt)
Hát a foglaltságból tekintve itt gyanítom a többi könyvtárat beleértve a /home-ot.

hda4 28 GB (ebből csak 1% foglalt)
Na itt mi van? Ez volna a scratch partíció? A df parancs azt hozta le, hogy ez a /data1 alá van bemountolva, ez a /data1 viszont  csak egy üres lost+found nevű mappát tartalmaz.

Na most, tekintve, hogy a levelek egy másolata a szerveren marad (ami jó dolog, hiszen egyben megvan az összes mail), ezért - a csatolások miatt - az évek alatt betelhet a hda3, már ha jól látom a dolgokat. Már csak ezért is jó volna tudni, hogy mire való a hda4? Esetleg szabad felhasználásra?

Az, hogy melyik partíción mi van, az legegyszerűbb egy paraméter nélküli mount paranccsal kideríteni. Esetleg belenézni az /etc/fstab file-ba.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1704 Felhasználó inaktív   moszat 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 17:00

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 16:38

Az, hogy melyik partíción mi van, az legegyszerűbb egy paraméter nélküli mount paranccsal kideríteni. Esetleg belenézni az /etc/fstab file-ba.

/dev/hda3 on / type ext2 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
/dev/hda4 on /data1 type ext2 (rw)

Igen, itt látom, hogy a hda4 a /data1-hez van csatolva, csak nem tudom, hogy mi volt ezzel a telepítőnek a célja, mivel abban a mappában semmi sincs, ráadásul ez a legnagyobb méretű partíció...

#1705 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 09:12

Idézet: moszat - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 18:00

/dev/hda3 on / type ext2 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
/dev/hda4 on /data1 type ext2 (rw)

Igen, itt látom, hogy a hda4 a /data1-hez van csatolva, csak nem tudom, hogy mi volt ezzel a telepítőnek a célja, mivel abban a mappában semmi sincs, ráadásul ez a legnagyobb méretű partíció...

Lehet, hogy a telepítő is kezdő láma volt, csak nem itt kérdezett :p
Friczy

#1706 Felhasználó inaktív   moszat 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 09:58

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 10:12

Lehet, hogy a telepítő is kezdő láma volt, csak nem itt kérdezett :p

Nem tudom  :) 

Mindenesetre akkor elkezdem oda pakolni a mentéseket.

#1707 Felhasználó inaktív   Poni 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 30. 12:52

Sziasztok. Fedora Core 4-es van a gépemen. szeretném feléleszteni a wifi kártyámat. Ez egy atheros chipes mini-pco kártya. (notesz HP nc4000) Odáig jutottam, hogy madwifi kellene hozzá. csak nem igazán értem melyik csomag. És hogy hogy is kell ezt telepíteni. Abszolutt láma vagyok. Légyszi úgy írjatok. THX
nc4000; A64 X2;

#1708 Felhasználó inaktív   DRone^ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 30. 19:34

lenne egy  Hauppauge WinTVés TVkártyám de mikor elindittoma WinTv2000res progit amivel ugye lehet nézni a tvét a gépen ki ir 1 ilyet: WinTV Initialization Error.hTV=0
ez mit jelent és mivel lehet orvosolni? plz gyorsna választ mer minnyá kezdödik az agnol magyar :D

#1709 Felhasználó inaktív   Tib 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 02. 12:46

Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy hogyan lehet egy vinyóra, különböző partícióra Windows xp-t és Linux(Suse 9.3)-ot felrakni? Melyiket telepítsem előbb, vagy mindegy....stb.
Előre is köszi.

#1710 Felhasználó inaktív   byr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 20:30

Hi!

Egy kérdést szeretnék feltenni Linux-szal kapcsolatban.

Létezik Windows alá a CFosSpeed nevű progi, mely javítva az adatforgalmat nyugtázó csomagok helyén, jelentősen gyorsítja a letöltést aktív (nagy mértékű) feltöltés mellett. Gondolom mindenki ismeri a progit.

Mivel a cégünknek ADSL kapcsolata van, abból sem valami acélos sebességű (fatáv nem tud többet adni 560/128kbit-nél 500m-re az AUDI HUNGÁRIA telephelyétől :rolleyes:), és a levelezés miatt jelentős a feltöltésünk, emiatt sokszor belassul a net. Ezt ki lehetne küszöbölni a cfosspeed-el.

Viszont jelenleg Win2k3 szerver van, ő a DNS kiszolgáló, az átjáró viszont egy router. Arra gondoltam, hogy a netkorlátozás, és proxy feladatokra, valamint tűzfal célokkal beállítanék egy linuxot, arra pedig egy squidet tennék. Na most a kérdés a hosszú bevezető után az, hogy a linuxra létezik-e ilyen megoldás, mint a CFosSpeed, vagy pedig alapból jól kezeli a problémát, és ez a probléma csak windows sajátosság?

Segítséget előre is köszönöm!

Üdv: byr
I am Sorry! What's your name?

Konfig:
AMD Athlon 64 3200+, ASUS A8N-SLI Deluxe, 2x512MB DDR 400Mhz (PQI), 2x WD 74Gb SATA HDD RAID0, ASUS NV6600GT 128Mb

#1711 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 11:30

Idézet: Tib - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 13:46

Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy hogyan lehet egy vinyóra, különböző partícióra Windows xp-t és Linux(Suse 9.3)-ot felrakni? Melyiket telepítsem előbb, vagy mindegy....stb.
Előre is köszi.

A lényeg, hogy kell egy NTFS a winnek, egy ext3/reiser/etc és egy swap a linuxnak, a swap mérete ajánlottan a fizikai memória kétszerese de 512MB fizikai ram fölött én jól elvagyok az egyszeresével is, a többi mérete tetszőleges. Tanács: mivel az XP nem látja a linux partíciókat, a linux pedig nem tud írni ntfsre, ezért ajánlom egy negyedik nagy fat32 partíció létrehozását amelyik mindkét rendszer számára írható és olvasható lesz.
A telepítési sorrend végülis mindegy, de kényelmi szempontból érdemes az XPvel kezdeni, mert utána a SuSE valószínüleg lesz olyan okos, hogy a bootmenüjében elhelyezi az XP-t is, és ezzel gyakorlatilag kész is a dualboot rendszer de ha neadj' mégsem helyezi el akkor utána sokkal gyorsabban orvosolható, mintha az XPt tetted volna fel másodjára és kézzel kéne bootmenüt visszaírni :)
In Flames We Trust

#1712 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 15:01

Idézet: byr - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 21:30

Hi!

Egy kérdést szeretnék feltenni Linux-szal kapcsolatban.

Létezik Windows alá a CFosSpeed nevű progi, mely javítva az adatforgalmat nyugtázó csomagok helyén, jelentősen gyorsítja a letöltést aktív (nagy mértékű) feltöltés mellett. Gondolom mindenki ismeri a progit.

Mivel a cégünknek ADSL kapcsolata van, abból sem valami acélos sebességű (fatáv nem tud többet adni 560/128kbit-nél 500m-re az AUDI HUNGÁRIA telephelyétől :rolleyes:), és a levelezés miatt jelentős a feltöltésünk, emiatt sokszor belassul a net. Ezt ki lehetne küszöbölni a cfosspeed-el.

Viszont jelenleg Win2k3 szerver van, ő a DNS kiszolgáló, az átjáró viszont egy router. Arra gondoltam, hogy a netkorlátozás, és proxy feladatokra, valamint tűzfal célokkal beállítanék egy linuxot, arra pedig egy squidet tennék. Na most a kérdés a hosszú bevezető után az, hogy a linuxra létezik-e ilyen megoldás, mint a CFosSpeed, vagy pedig alapból jól kezeli a problémát, és ez a probléma csak windows sajátosság?

Segítséget előre is köszönöm!

Üdv: byr

Az általad említett programot nem ismerem, feltehetőleg ez is csak egy traffic shaper. Linux alatt írhatsz rá saját scriptet, nem egyszerű, illetve felteheted a wondershaper nevű programot, azzal viszonylag könnyedén megoldhatod az upload szabályozását.

Ha saját magad akarsz nekiállni, akkor pl kiindulópont lehet:
http://www.tldp.org/...OWTO/intro.html
Friczy

#1713 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 16:42

Amennyire átfutottam a topicot nem találtam számomra kielégítő megoldást, ezért postolok új hozzászólást.
Suse 10.1 et használok pillanatnyilag.
2 problémám vóna, kérlek segítsetek, ha tudtok.
Ati 9800 SE karimat képtelenség feltelepíteni. Felelepítem console os módon, megy, de visszalépek grafikus felületre és kifagy. Újraindítás, grafikus bootol, sima. Xmoto, próba. Van hardveres gyorsítás, megy. Vissza console, minden frankó vissza grafikus, kifagy. :( Driver leszed. (ugyanígy az ati windózosabb telepítőjével)

Ezenkívül kernelfordításnál (xterm-ben) make menuconfig-nál egy csomó error és warning jön ki.
:(

Mi lehet ez?
:reklamacio:

#1714 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 17:24

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 17:42

Amennyire átfutottam a topicot nem találtam számomra kielégítő megoldást, ezért postolok új hozzászólást.
Suse 10.1 et használok pillanatnyilag.
2 problémám vóna, kérlek segítsetek, ha tudtok.
Ati 9800 SE karimat képtelenség feltelepíteni. Felelepítem console os módon, megy, de visszalépek grafikus felületre és kifagy. Újraindítás, grafikus bootol, sima. Xmoto, próba. Van hardveres gyorsítás, megy. Vissza console, minden frankó vissza grafikus, kifagy. :( Driver leszed. (ugyanígy az ati windózosabb telepítőjével)

Ezenkívül kernelfordításnál (xterm-ben) make menuconfig-nál egy csomó error és warning jön ki.
:(

Mi lehet ez?
:reklamacio:

Az első dologra nagy valószínűséggel a válasz az, hogy szar az ati driver, ne kapcsolgass konzolra, és akkor nem fog kifagyni :D

A másodikra meg sokat segítene, ha esetleg megmutatnád azt a csomó errort, meg warningot, mert még mindig viszonylag kis százalákunk képes csak gondolatolvasásra  :Đ Így látatlanban azt mondanám, hogy hiányzik az ncurses-dev csomag (nem tudom, suse alatt hogy hívják)

De egyébként is, minek akarsz kernelt forgatni? Biztos jó az neked?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1715 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 20:39

Egyébként igen, igazad van, valóban az ncurves hiányzott, pótoltam is.
Kernelforgatással picit többet látok majd, és esetleg a videókarim is helyre hozható. :)
Ezenkívül NTFS írást és usb kártyaolvasót kell beleforgatnom, ezért kezdtem bele.

:)ű

köszi!

#1716 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 21:12

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 21:39

Egyébként igen, igazad van, valóban az ncurves hiányzott, pótoltam is.
Kernelforgatással picit többet látok majd, és esetleg a videókarim is helyre hozható. :)
Ezenkívül NTFS írást és usb kártyaolvasót kell beleforgatnom, ezért kezdtem bele.

:)ű

köszi!

Nnna. Szóval, a suse kernele szerintem nem olyan egyszerű, lévén gondolom, hogy szénné van peccselve.

Megjegyzések:
-nem nagy esélyt látok rá, hogy a binary only ati drivert kernelforgatással rendbetedd. Ez kb 0t jelent  :Đ fglx egy rakás sz@r, ez van :)
-nincs rendes ntfs írás a kernelben, hiába forgatsz akármit is...
-a legtöbb usbs kártyaolvasó vagy műxik out-of-the-box, vagy nem is fog (ez az a pont egyébként, ahol esetleg lehet létjogosultsága ennek a dolognak, de túl sok esélyt itt sem látok...)

Ha mégis belekezdessz, akkor javasolt, hogy suses kernel forrás csomagból csináld (vagyis a kernel.orgos vanillat felejtsd szépen el), használd a futó kernel konfigját alapnak (valószínű a /boot alatt megtalálod), és minimális változtatásokat eszközölj csak (esetleg azokat a driver modulokat kiírthatod, amiről biztosan tudod, hogy nem kell, de csak ésszel)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1717 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 00:12

Woooow!!!
Köszönöm, ebből sok okosat megtudtam.
A kernelfordási rögeszmém fő oka, hogy XGL-t szeretnék mielőbb grafikus felületként. Minekután ezt elsősorban suse-ra stabilizálják, abból indultam ki, hogy ez megfelelő lesz nekem.
De leírásod szerint akár jobban is járhatnék pl egy Debiánnal....kérdés, mennyire esnék el a XGL szolgáltatásaitól?

No meg a suse annnnyira szééép. Tényleg, még konzolban is szívesebben vagyok, hisz olyan gyönyörűűű . :D

#1718 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 00:22

- Az XGL NEM grafikus felület.
- Semmi köze a kernelhez. Még csak az  X et se cseréli le csak rajta fut. Xorg7 kell neki.
- Ha az XGL érdekel akkor Ubuntu 6.06 -al egész jól járnál (meg amúgyis :) ) userfriendly és van bináris xgl csomi a universe repoban. (Ez kb azt jelenti, hogy ~10 perc alatt beüzemelhető)
In Flames We Trust

#1719 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 00:40

Jó, én is hasonlóképp gondoltam. ez világos persze. :D
Uhuval már próbálkoztam, most egyelőre jó ez a Suse, ebből is csak tanulok. Összességében elégedett vagyok vele, csak mindíg több az igényem mint ami az aktuális tudásom. :D

#1720 Felhasználó inaktív   T.Packo2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 09:50

Hello!

Nagyon Lame vagyok a Linuxhoz ezért szeretnék pár kérdést feltenni.

Hogyan lehet megoldani hogy  SUSE Linux 9.1-ben meg lehessen osztani a netet egy másik gép számára? Nagyon jó lenne mert míg nem lesz Routerem és nem higgadok le a Windows utálatból addig is legyen mindenhol net. Légyszi segitsetek. Az útválasztó pontot próbáltam a Yast-ban de nem jött össze :( A Win-ben sokkal könnyebb volt megoldani.

És hogy lehet programokat telepíteni??

Szerkesztette: T.Packo2 2006. 06. 05. 09:55 -kor

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »