HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1721 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 05. 10:35

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 1:40

Jó, én is hasonlóképp gondoltam. ez világos persze. :D
Uhuval már próbálkoztam, most egyelőre jó ez a Suse, ebből is csak tanulok. Összességében elégedett vagyok vele, csak mindíg több az igényem mint ami az aktuális tudásom. :D

Amúgy EZT olvastad?
In Flames We Trust

#1722 Felhasználó inaktív   lg77 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 06. 07. 11:06

Sziasztok!
Linuxhoz nagyon kezdő vagyok. PI 300-as gépre, 64MB RAM-mal milyen disztribet ajánlotok, ami megy rendesen? X is kellene hozzá.
Próbáltam UHU 1.2-t: már a telepítés elindulása se volt gyors, de a grafikus felület baromi lassú volt, a szöveg kiírása meg a 3 gomb kirakása kb. 1 percig tartott, aztán mikor az elején, az egér beállítása után a "tovább"-ra kell kattintani, utána mindig meghalt  :spirit:

LG

#1723 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 11:24

Idézet: lg77 - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 12:06

Sziasztok!
Linuxhoz nagyon kezdő vagyok. PI 300-as gépre, 64MB RAM-mal milyen disztribet ajánlotok, ami megy rendesen? X is kellene hozzá.
Próbáltam UHU 1.2-t: már a telepítés elindulása se volt gyors, de a grafikus felület baromi lassú volt, a szöveg kiírása meg a 3 gomb kirakása kb. 1 percig tartott, aztán mikor az elején, az egér beállítása után a "tovább"-ra kell kattintani, utána mindig meghalt  :spirit:

LG

Természetesen Debiant, valami kisebb igényű ablakkezelővel (icewm, fluxbox). Persze nem az oprendszer fogja megenni az erőforrásokat, hanem az indított alkalmazások (openoffice, firefox, stb), de ez más kérdés.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1724 Felhasználó inaktív   lg77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 07. 16:24

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 11:24

Természetesen Debiant, valami kisebb igényű ablakkezelővel (icewm, fluxbox). Persze nem az oprendszer fogja megenni az erőforrásokat, hanem az indított alkalmazások (openoffice, firefox, stb), de ez más kérdés.

Köszi!  :respect:
Asszem megvan a ma esti programom  :)

#1725 Felhasználó inaktív   lg77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 09. 12:16

Sziasztok!

Újabb kérdésem van: azt hogyan tudom megoldani, hogy LPT porton át tudjak netezni? Olyasmire gondolok, mint  win alatt a közvetlen kábelkapcsolat, a másik gépen pedig megosztott netkapcsolat. A másik gépen win van, az számít? Vagy a kapcsolat szabványos? Vagy a Linux ismeri a win közvetlen LPT kapcsolatát?

LG

#1726 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 10:02

Idézet: lg77 - Dátum: 2006. jún. 9., péntek - 13:16

Sziasztok!

Újabb kérdésem van: azt hogyan tudom megoldani, hogy LPT porton át tudjak netezni? Olyasmire gondolok, mint  win alatt a közvetlen kábelkapcsolat, a másik gépen pedig megosztott netkapcsolat. A másik gépen win van, az számít? Vagy a kapcsolat szabványos? Vagy a Linux ismeri a win közvetlen LPT kapcsolatát?

LG

PLIP a varázsszó, egy írás van róla itt: http://www2.linuxjou...om/article/2662 , de nem vagyok benne biztos, hogy ha az egyik oldalon Windows van, akkor vajon működik-e a dolog.
Friczy

#1727 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 13:17

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 10:02

PLIP a varázsszó, egy írás van róla itt: http://www2.linuxjou...om/article/2662 , de nem vagyok benne biztos, hogy ha az egyik oldalon Windows van, akkor vajon működik-e a dolog.

cygwin
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#1728 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 13. 16:37

Suse 10.1 esemben forgattam kernelt...természetesen:

Kernel panic: not sysncing:VFS:Unable to mount root fs on unknown -block (3,3)

Sima IDE, 100 Gb os Samsung Hdd, már csak egy DVD-+RW van a gépben... mi a fene lehet ez?

....wáááá
:reklamacio:

#1729 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 13. 17:16

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2006. jún. 13., kedd - 17:37

Suse 10.1 esemben forgattam kernelt...természetesen:

Kernel panic: not sysncing:VFS:Unable to mount root fs on unknown -block (3,3)

Sima IDE, 100 Gb os Samsung Hdd, már csak egy DVD-+RW van a gépben... mi a fene lehet ez?

....wáááá
:reklamacio:

első tippem az lenne, hogy kihagytad a root filerendszered tipusának támogatását. Vagy pedig valami initrds keverés van :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1730 Felhasználó inaktív   Mahalia 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 14. 14:25

Én meg egy még kezdőbb; vagy nem?

Szóval Mandriva 2006-om van, és Skype-olnék. A skype.hu-ról csomó féle programot le lehet tölteni, az még csak megy, de hogy hogyan kell ezek után regisztrálni, és működésbe hozni a dolgot, az már nem megy.  :confused:
Persze, hozzá kell tennem, egy csomó mindent nem értek, mi a konzol, amit nyitnom kéne, hova kellene parancsot írnom, meg ilyenek. A barátnőmnek egyszerűű volt, mondja ő, dehát ő Windows-os, és rögtön megjelenik a panelon egy telefon, és arra kattintva tud regisztrálni. Na most, ilyen nálam is volt, hogy megjelent a panelon egy telefon, de nem reagált a kattintásra, csak azt, hogy "nem aktív".

HELP, PLEASE!  :rolleyes:

Köszi:
Mahalia

#1731 Felhasználó inaktív   lg77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 16:02

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 11:24

A hétvégén nekiestem, tapasztalatok:
Nem találtam otthon Sarge-ot (úgytom ez a legújabb, ugye?), csak Woody-t és Potatot (egyiknek az 1. CD-jét, a másiknak az első 3 CD-jét). Először próbálkoztam a Woody-val (asszem ez az újabb a kettő közül, ez már volt fent nekem egy régebbi gépemen, és ott működött rendesen), utána a Potato-val. Mielőtt a régi notira másoltam volna pendrive-on, mert abban nincs CD olvasó, előtte ki akartam próbálni egy asztali gépen is (Athlon XP 2500+, 768MB RAM). Telepítés elindul, felmegy minden, ám: újraindításkor vagy kikapcsoláskor, amikor a processzeket zárja le, és sorban íródik ki, hogy mik álltak meg, egyszercsak megállt a lista, és megfagyott a gép, semmire nem reagál. Jó, reset. A lista eltűnt, de a gép nem indul, képernyő sötét, a monitor LED-je sárga a zöld helyett. Gép kikapcs, ventillátorok megállnak. Bekapcs, ventillátorok elindulnak, de a helyzet változatlan: sötét képernyő. Ekkor eszembe jutott, hogy régebben is ugyanígy jártam, és csak az segít, ha teljesen áramtalanítom a gépet, és utána kapcsolom be újra. Mikor gépet cseréltem, akkor azért mondtam le a linuxról, mert minden kikapcsolásnál ezt csinálta velem. Csak közben kiment a fejemből. Meg nem volt fontos, csak nagyon kezdőként foglalkoztam vele, hobbiból, a gépen win volt az alap oprendszer. Csak ezt azóta elfelejtettem, és akkor ugrott be, mikor a hétvégén előjött újra.
Na, ezek után a notira se volt már kedvem feltelepíteni.
Van valami ötleted, mi lehet ez?

#1732 Felhasználó inaktív   schonik21 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 20:08

Sziasztok!

Szeretném telepiteni a Linux-t. Van egy nyolcvanas vinyóm 3 felé osztva. Az első partición van a WinXP, a másodikra szeretném tenni a Linuxot. A kérdésem az, hogy lehetséges e igy megoldani, és ha igen, akkor hogyan. Abszolút kezdő vagyok Linux terén, és hát ezzel kapcsolatban semmi tapasztalatom nincs, úgyhogy ha valakinek van kedve és persze idelye, az legyen szives részletesen elmagyarázni, vagy mondjon egy linket, ha valahol részletesen le van irva.
Előre is köszönöm!
Üdv: schonik.

#1733 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 15. 15:06

Idézet: schonik21 - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 21:08

Sziasztok!

Szeretném telepiteni a Linux-t. Van egy nyolcvanas vinyóm 3 felé osztva. Az első partición van a WinXP, a másodikra szeretném tenni a Linuxot. A kérdésem az, hogy lehetséges e igy megoldani, és ha igen, akkor hogyan. Abszolút kezdő vagyok Linux terén, és hát ezzel kapcsolatban semmi tapasztalatom nincs, úgyhogy ha valakinek van kedve és persze idelye, az legyen szives részletesen elmagyarázni, vagy mondjon egy linket, ha valahol részletesen le van irva.
Előre is köszönöm!

EZT fusd át.
In Flames We Trust

#1734 Felhasználó inaktív   schonik21 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 15. 15:33

Idézet: pascal - Dátum: 2006. jún. 15., csütörtök - 16:06

EZT fusd át.

Köszi! :respect:
Áttböngészem.
Üdv: schonik.

#1735 Felhasználó inaktív   olinka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 15. 17:46

Szisztok!

Hálózati forgalmat szeretnék snifferelni.

A kérdésem a következő:
Adott egy linux-ot futtató gép, aminek több hálózati interfésze is van (nat routerként funkcionál). Azt szeretném elérni, hogy ha egy meghatározott A interfészen beérkezik egy csomag, akkor azt amellett, hogy kiküldi a B  interfészen, ahol kell a routing szerint, még pluszban elküld egy másolatot egy általam meghatározott C interfészre is. Tehát kb egy hub-ot akarok gyártani ebből az eszközből.

Ha hardveresen szeretném megoldani, akkor a router A interfésze elé betennék egy hubot, amibe bedugnám azt az eszközt, amit a C interfészbe tettem. Mivel sajnos nincs hubom, és nem is nagyon találtam olyan helyet, ahol tudnék venni, ezért maradt ez a megoldás.

Bármilyen ötlet jöhet, amivel el tudom érni, hogy a csomagok, amellett, hogy keresztülmennek a routeren, még eljutnak egy harmadik gépre is.

Köszönöm a segítséget!

#1736 Felhasználó inaktív   Paracelsus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 09:30

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy SUSE 10.1 alá van-e olyan torrent kliens, amivel meg tudok nyitni egy már letöltött torrentet seedelésre úgy, hogy a kliens se az adatot, se a .torrent fájlt ne nyissa meg írásra? (a letöltött dolgok NTFS partíción vannak)
Kösz előre is!
Konfig: ASUS A7V600 & AMD Athlon XP 2500 (@1833 MHz) & Sapphire Radeon 9200 & 512 MB RAM & Maxtor 6E040L0 40 GB & Codegen 300 W | MS Windows 98 SE & MS Windows XP SP2 | powered by metal

#1737 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 13:26

Idézet: Paracelsus - Dátum: 2006. jún. 17., szombat - 10:30

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy SUSE 10.1 alá van-e olyan torrent kliens, amivel meg tudok nyitni egy már letöltött torrentet seedelésre úgy, hogy a kliens se az adatot, se a .torrent fájlt ne nyissa meg írásra? (a letöltött dolgok NTFS partíción vannak)
Kösz előre is!

Akkor biztos. hogy nem fogja írásra megnyitni :) kérdés, hogy nem dob-e ettől egy hátast a program.
Friczy

#1738 Felhasználó inaktív   Paracelsus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 16:46

Igazad van, nem nyitja (pontosabban nyitják, többel is próbáltam) meg írásra, de annyira meg szeretné, hogy mikor értesül a sikertelenségről, főbe lövi magát. (és kiír egy írásvédettségre vonatkozó üzenetet)
Konfig: ASUS A7V600 & AMD Athlon XP 2500 (@1833 MHz) & Sapphire Radeon 9200 & 512 MB RAM & Maxtor 6E040L0 40 GB & Codegen 300 W | MS Windows 98 SE & MS Windows XP SP2 | powered by metal

#1739 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 10:57

Üdv!
Kis gondom támadt a VNC szerveremmel, márminthogy nem akar futni. Elindítom normál user-ként, hogy 'vnc4server :3', de lelövi magát, és a log-ban ez látszik:

Xvnc Free Edition 4.1.1 - built May 15 2006 20:53:26
...
Fri Jun 23 11:42:15 2006
 vncext:      VNC extension running!
 vncext:      Listening for VNC connections on port 5903
 vncext:      Listening for HTTP connections on port 5803
 vncext:      created VNC server for screen 0
error opening security policy file /usr/X11R6/lib/X11/xserver/SecurityPolicy
Could not init font path element tcp/localhost:7110, removing from list!

Fatal server error:
could not open default font 'fixed'

Ha a korábbi verziót használom ('vncserver :3'), akkor hasonló a helyzet:

23/06/06 11:52:16 Xvnc version 3.3.7 - built Apr 27 2006 07:12:22
...
23/06/06 11:52:16 Desktop name 'X' (<gépem neve>:3)
23/06/06 11:52:16 Protocol version supported 3.3
23/06/06 11:52:16 Listening for VNC connections on TCP port 5903
23/06/06 11:52:16 Listening for HTTP connections on TCP port 5803
23/06/06 11:52:16   URL http://<gépem neve>:5803
_FontTransSocketINETConnect: Can't connect: errno = 111

Fatal server error:

A gépet a napokban frissítettem XOrg-ra (7.0.22). A processzek között látszik az XFS daemon, de a 'netstat -ltu' szerint semmi sem figyel a 7100/7110 portokon (a fentieket mindkét /etc/vnc.conf beállítással kipróbáltam). A /var/log/Xorg.0.log-ban korábban látszott pár warning néhány folderre, amire javasolta az mkfontdir-t, azokat megcsináltam. A log végén ez van:

Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/truetype, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/truetype/openoffice, removing from list!
Could not init font path element /usr/local/share/fonts, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/TTF/, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/OTF, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/CID/, removing from list!

Pl. az /usr/local/share/fonts tele van fontokkal, mégsem jó neki. Más alkalmazásokkal egyébként nincs gond, minden font látszik és használható. Kipróbáltam, hogy a vnc.conf-ba felveszem azokat, ahol vannak fontok, mégsem megy, ugyanaz a hibajelenség. Tűzfal nincs ('iptables --list' üres; céges belső környezet). Az X átirányítás működik (pl. másik gépen a DISPLAY-t az én gépemre állítva semmi gond, átjön minden X cucc).
Végigtúrtam már a netet, de semmi használhatót nem leltem. Akiknek ilyen gondja volt, azoknál az X sem ment, de nálam semmi gond, a KDE vígan elvan.
Ötlet?

Szerkesztette: PetruZ 2006. 06. 23. 10:58 -kor

/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#1740 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 11:12

Idézet: PetruZ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 11:57

Üdv!
Kis gondom támadt a VNC szerveremmel, márminthogy nem akar futni. Elindítom normál user-ként, hogy 'vnc4server :3', de lelövi magát, és a log-ban ez látszik:

Xvnc Free Edition 4.1.1 - built May 15 2006 20:53:26
...
Fri Jun 23 11:42:15 2006
 vncext:      VNC extension running!
 vncext:      Listening for VNC connections on port 5903
 vncext:      Listening for HTTP connections on port 5803
 vncext:      created VNC server for screen 0
error opening security policy file /usr/X11R6/lib/X11/xserver/SecurityPolicy
Could not init font path element tcp/localhost:7110, removing from list!

Fatal server error:

Ha a korábbi verziót használom ('vncserver :3'), akkor hasonló a helyzet:

23/06/06 11:52:16 Xvnc version 3.3.7 - built Apr 27 2006 07:12:22
...
23/06/06 11:52:16 Desktop name 'X' (<gépem neve>:3)
23/06/06 11:52:16 Protocol version supported 3.3
23/06/06 11:52:16 Listening for VNC connections on TCP port 5903
23/06/06 11:52:16 Listening for HTTP connections on TCP port 5803
23/06/06 11:52:16   URL http://<gépem neve>:5803
_FontTransSocketINETConnect: Can't connect: errno = 111

Fatal server error:

A gépet a napokban frissítettem XOrg-ra (7.0.22). A processzek között látszik az XFS daemon, de a 'netstat -ltu' szerint semmi sem figyel a 7100/7110 portokon (a fentieket mindkét /etc/vnc.conf beállítással kipróbáltam). A /var/log/Xorg.0.log-ban korábban látszott pár warning néhány folderre, amire javasolta az mkfontdir-t, azokat megcsináltam. A log végén ez van:

Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/truetype, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/truetype/openoffice, removing from list!
Could not init font path element /usr/local/share/fonts, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/TTF/, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/OTF, removing from list!
Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/CID/, removing from list!

Pl. az /usr/local/share/fonts tele van fontokkal, mégsem jó neki. Más alkalmazásokkal egyébként nincs gond, minden font látszik és használható. Kipróbáltam, hogy a vnc.conf-ba felveszem azokat, ahol vannak fontok, mégsem megy, ugyanaz a hibajelenség. Tűzfal nincs ('iptables --list' üres; céges belső környezet). Az X átirányítás működik (pl. másik gépen a DISPLAY-t az én gépemre állítva semmi gond, átjön minden X cucc).
Végigtúrtam már a netet, de semmi használhatót nem leltem. Akiknek ilyen gondja volt, azoknál az X sem ment, de nálam semmi gond, a KDE vígan elvan.
Ötlet?

Nem írtál disztribúciót. Debian alatt xfonts-base csomag kell, és az update-fonts-alias /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/ parancs.
Lehet, hogy az Xorg esetén másképp kell, de szerintem ehhez nem nagyon nyúltak.
Friczy

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89