HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2021 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 23. 02:25

Hát a configure kimenetét látni kellene... Ez nem úgy megy, h möhö-möhö, tovább gomb, 2 anyád, és fenn van, mint windóznál. :)

Mandrivának is van hasonlója, mint a Debianos apt-get, vmi urpmi, vagy mi a tök, most lusta vok benézni egy ilyen szerverre, majd reggel. Amúgy ja, egyenként kell felteszegetni a függőségeket. Jó gyakorlás. :D
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2022 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 23. 08:57

Idézet: andrewcz - Dátum: 2006. nov. 22., szerda - 18:36

Hi!

igazad volt, letöltöttem, most már van make -m.
a másik kérdéem az lenne, hogy ha beírom a ./configure -t, akkor elkezd csinálni valamit, a sorok végén ír egy yest vagy no-t. Ha no van a sor végén, akkor nem sikerült a konfig?
lenne még 1 kérdésem: letöltöttem a k3b cdíró program .rpm változatát, viszont ehhez kell egy csomó további rpm, azokat is elkezdtem összesezdni, de még azok is kérnek további rpm-eket (most legalább le kéne töltenem kb. 40 db rpm-et, plusz még ha azok is kérnek valamit, akkor még azokat is.) van olyan megoldás, hogy beteszem csomagolóba, és az letölti nekem az összes hozzá szükséges rpm csomagot?

a no-k önmagukban nem feltétlenül jelentenek hibát, elképzelhető, hogy egyáltalán nem érdemesek, meg olyan is, hogy bizonyos fícsörök kimaradását okozzák csak. Ha komoly hiány van, ott le is szokott állni a configure.

A sima rpm nem kezeli a függőségeket helyetted. Ha a repositorykból telepítesz, akkor vannak eszközök, amik igen. Mandriva alatt ilyen grafikusan az rpmdrake (ami egy rakás fos), konzolon pedig az urpm[i|u|r|meg a tökömtudja még milyen betűk], ami szintén az, bár kisebb kupac. De ha csak úgy a világból szeded le valahonnan, akkor senki nem fogja kezelni a függőségeket neked, kézzel kell összepecázni, mert honnan tudja, hogy hol a függősége?

De a kalapom megeszem, ha k3b nincs a repositoryban.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2023 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 23. 08:59

Idézet: andrewcz - Dátum: 2006. nov. 22., szerda - 18:36

Hi!

igazad volt, letöltöttem, most már van make -m.
a másik kérdéem az lenne, hogy ha beírom a ./configure -t, akkor elkezd csinálni valamit, a sorok végén ír egy yest vagy no-t. Ha no van a sor végén, akkor nem sikerült a konfig?
lenne még 1 kérdésem: letöltöttem a k3b cdíró program .rpm változatát, viszont ehhez kell egy csomó további rpm, azokat is elkezdtem összesezdni, de még azok is kérnek további rpm-eket (most legalább le kéne töltenem kb. 40 db rpm-et, plusz még ha azok is kérnek valamit, akkor még azokat is.) van olyan megoldás, hogy beteszem csomagolóba, és az letölti nekem az összes hozzá szükséges rpm csomagot?

A configure kimenetében a no 'csak' annyit jelent, hogy az a beállítás nem fog működni. Ez nem okvetlenül hiba, persze ha neked arra mégis szükséged van, meg kell keresni az okát. A részletek már eltérhetnek, mindösze egy példa: ha mondjuk fordítani akarsz egy zenelejátszó programot, és nincsenek fenn az .ogg formátum lejátszásához szükséges könyvtárak (header file-jai), akkor az .ogg formátum vizsgálatára azt fogja kiírni, hogy nem. Ha neked az nem is kell, akkor nincs mit tenned, ha mégis, akkor igen. Egyedileg kell eldönteni. Egyes programoknál ez eléggé időrabló feladat. Ha hibát talál, azt sokkal bőbeszédűbben adja tudtodra, legalábbis a vége felé lesz egy Error szót is tartalmazó sorod :)

A config.log vagy configure.log tanulmányozása erősen ajánlott kétség esetén, persze ahhoz is hozzá kell szokni :)

.rpm-et használó rendszerek csomagkezelésére a yum nevű program az ajánlott megoldás (Fedora/RedHat alatt legalábbis, nem tudom, Mandrivára is van-e, remélhetőleg igen). Részleteket nem tudok mondani, talán ha egyszer életemben láttam :)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2024 Felhasználó inaktív   morvocska 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 24. 15:14

Hi all....

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ha van egy
WLAN routerem és annak a FIRMWARE-je akkor én annak
az image file-ba bele tudok valamilyen módon kukucskálni
illetve bele tudok valahogy piszkálni...
Na ezt most jól megcsavartam...
Előre is köhi

#2025 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 24. 22:49

Hi all!

Köszönöm a választ a kérdésemre! Az lenne még a kérdésem, hogy melyik fileban vannak azok a programok, amiket a gép induláskor indít (a tálcán)?

#2026 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 24. 22:59

Lenne még egy kérdésem/problémám: A kat nevű program indításásnál ezt a hibaüzenetet kapom: unable to start kat daemon, majd a program elindul. (Jól működik.) Mi lehet a gondja?

#2027 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 25. 07:06

Nero Linuxal hogy a tökbe tudok írni UDF formátumú DVD-t? Nincs kedvem még1 lemezt elcseszni. :)

#2028 Felhasználó inaktív   czarpika 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 11. 26. 17:02

Szisztok.

A kérdésem az lenne miért nem boot-ol a Suse Linux Cd1 (a winodws lemez boot-ol).
Torrent-en töltötem le és az 5cd-s verziót. Alcohol 120 progival irtam ki.
A http://hu.opensuse.o...t_v%C3%A1ltozat oldalrol 10.1 X86-64 es 5 cd-s toltotem ki. Rendesen kiirtam mint ahogy a kep fajlt szoktam Neroval se megy. Nagyon kezdo vagyok Linux teren melyket eredemes a Mandrake vagy a Suse Linux-al probalkozni. Elöre is köszi.

#2029 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 06:11

Ubuntuval. :)

#2030 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 08:57

Idézet: leslie - Dátum: 2006. nov. 25., szombat - 7:06

Nero Linuxal hogy a tökbe tudok írni UDF formátumú DVD-t? Nincs kedvem még1 lemezt elcseszni. :)

:think:

#2031 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 09:10

Idézet: leslie - Dátum: 2006. nov. 28., kedd - 8:57

:think:

Sose láttam még olyant, de:

Idézet: man mkisofs

-dvd-video
              Generate DVD-Video compliant UDF file system. This is done by sorting the order of the content of  the  appropriate  files  and  by  adding
              padding between the files if needed.  Note that the sorting only works if the DVD-Video filenames include upper case characters only.
              Note  that in order to get a DVD-Video compliant filesystem image, you need to prepare a DVD-Video compliant directory tree. This means you
              need to have a directory VIDEO_TS (all caps) in the root directory of the resulting DVD and you  should  have  a  directory  AUDIO_TS.  The
              directory VIDEO_TS needs to include all needed files (file names must be all caps) for a compliant DVD-Video filesystem.

ill.

Idézet: man mkisofs

-udf
Include UDF support in the generated filesystem image.  UDF support is currently in alpha status and for this reason, it is not possible to
              create  UDF  only  images.  UDF data structures are currently coupled to the Joliet structures, so there are many pitfalls with the current
              implementation. There is no UID/GID support, there is no POSIX permission support, there is no support for symlinks.  Note that UDF  wastes
              the space from sector ~20 to sector 256 at the beginning of the disk in addition to the spcae needed for real UDF data structures.

Ill. k3b-ben is van UDF struktúrák létrehozása pipa, bár gyanítom, hogy az is csak a fentieket piszkálja (hacsak nem a growisofs valamelyik --use-the-force-luke-* kapcsolóját...), ezekkel akár építhetsz magadnak isot, aztán azt kiírhatod tőlem néróval is :D

De miért nem fogsz egy RWt? :think:
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2032 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 30. 12:04

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. nov. 28., kedd - 9:10

De miért nem fogsz egy RWt? :think:

De segg vagyok.  :omg:  :omg:  :respect:

#2033 Felhasználó inaktív   lazzarus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 09. 00:13

Üdv, remélem ezúttal sikerült a megfelelő helyre írnom.
Nyomtatási problémám van, Canon BJC-240 Fedora Core 4 alatt. Simán feltelepült, nyomtat is, de a betűk nem feketék, hanem szürkék (kipróbáltam winxp alól is, ott fekete betűket ír, tehát nem a festékkel van gáz) és a sebessége is lehetne nagyobb, legalábbis az 1 perc 47 mp/lap (igen, lemértem :Đ ) nem az igazi, ha még az xp is negyedannyi idő alatt tol 1 lapot.
Próbáltam állítgatni, ami opciót csak találtam, de csak képminőségbeli változásokat sikerült elérni, a szín és a sebesség változatlan volt, még jelentős minőségromlás esetén is.

Tehát, ha valaki tudja, hogyan lehet fekete betűkból álló nyomtatott szöveget előidézni fél percen belül/lap, megköszönném, ha megosztaná az információt.

Köszi,

L.

#2034 Felhasználó inaktív   Powerer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 09. 00:29

Hali!
Lenne egy pár kérdésem!

Mandrake linuxot telepítettem fel, a legújabbat (2007).

1, Az alapértelmezett browser a Konqueror, de ha elindítom a Firefoxot ami szintén alapból benne van ebben a linuxban, az nem írja ki, hogy nem ő az alapértelmezett browser, így ezt átállítani sem tudom. Erre hogy van lehetőség?

2, Nvidia driver telepítésénél van egy igen nagy problémám. su-val bemegyek rootba, beírom, hogy /sbin/init 3. A telepítő el is indul, de olyan hibát ír ki, hogy nincs "precompiled kernel interface". Ezzel mi a teendő, hogy fel tudjam tenni a drivert?

3, Telepítés után felállt a rendszer, indításnál még üdvözlő hang is volt, azonban mikor nem sokkal később tesztként egy mp3-at akartam lejátszani, a lejátszó azt a hibaüzenetet dobta ki, hogy "xine was unable to initialize any audio drivers". Fogtam magam és letöltöttem az integrált Realtek AC97-hez a drivert, ezt rootként feltelepítettem, minden rendben zajlott, a végén le is játszotta a teszthangot. Ám amikor egy mp3-at akartam lejátszani, már valamilyen rejtélyes okból kifolyólag megint nem volt sound driverem...

A rendszerinformációnál ezt írja a hangkártyáról:

Idézet

Sound Driver: 3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.12_r4.05 emulation code)
Kernel: Linux -hostom- 2.6.17-6mdv #1 SMP Wed Oct 25 12:24:51 MDT 2006 i686
Config options: 0

Installed drivers:
Type 10: ALSA emulation

Card config:
Intel 82801DB-ICH4 wih ALC650D at 0xec001000, irc 20

Audio devices:
0: Intel 82801DB-ICH4 (DUPLEX)

Synth devies: NOT ENABLED IN CONFIG

Midi devices: NOT ENABLED IN CONFIG

Timers:
7: system timer

Mixers:
0: Realtek ALC650Dű

Totál kezdőként kezeljetek. Segítség! :p

#2035 Felhasználó inaktív   Powerer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 09. 00:33

Még ehhez a hangkártyás dologhoz annyit, hogy egy másik lejátszó azt a hibát adja ki, hogy "Player xine Not running" ;o

#2036 Felhasználó inaktív   Powerer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 09. 07:52

A harmadik pontban írt hangkártyás problémámat már megoldottam, csak le kellett venni egy mixerrel a némításokat és beállítani a hangerőket. Tudnám mért írja akkor ha csak le van halkítva, hogy null output device stb :)
A többiben segítsetek legyetek szívesek :)

Toldás: amikor sikerült megcsinálni a hangot, abban a pillanatban a windowsos partícióm meg unmountolódott, nem értem mért, aztán ezt visszacsatoltam és jó..

Szerkesztette: Powerer 2006. 12. 09. 07:59 -kor

#2037 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 09. 09:33

Idézet: Powerer - Dátum: 2006. dec. 9., szombat - 0:29

2, Nvidia driver telepítésénél van egy igen nagy problémám. su-val bemegyek rootba, beírom, hogy /sbin/init 3. A telepítő el is indul, de olyan hibát ír ki, hogy nincs "precompiled kernel interface". Ezzel mi a teendő, hogy fel tudjam tenni a drivert?

Nem értem, honnan vetted, hogy /sbin/init 3-at kellene kiadni. Az nvidia oldalán lévő leírás szerint
sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9629-pkg1.run
parancs kell.

A nincs precompiled kernel interface után nem ír ki még valami mást? Azt olvastam más fórumokban, hogy ezzel csak jelzi, hogy nem talált a kernelverziódhoz illeszkedő modult, és emiatt majd ő fog fordítani egyet. Szóval olvasd tovább a kiírt szöveget, valószínűleg nem ez a hiba.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2038 Felhasználó inaktív   lazzarus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 21:01

Üdv újra,
dec 9. óta fejlődtem, már csak a sebességprobléma áll fenn. Rutinos Linux-alól-nyomtató-hozzáértőktől kérdezném, hogy lehet-e a nyomtatás sebességét növelni valahogy, mert úgy tűnik, ezzel végképp nem boldogulok.

Előre is köszönöm a segítséget,

L.

#2039 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 21. 12:26

Hali,

Kellene csinálnom céges szerveren (Mandrake Linux - elődöm telepítette, ne kövezzetek) imapos levelezgetést. Anno 3-4 éve csináltam ilyet, akkor fetchmail, courier imap, sendmail hármas volt használva ezzel-azzal.
Most mit érdemes használnom, h a lehető legkevésbé szivassam magam?

Szerk: TLS-es mail küldés sem ártana, mivel elég sok UPC-s IP RBL-en van... Mondjuk jövőre ki lesz golyózva a cselló, onnan elég lesz a sima smtp is. :)

Szerkesztette: leslie 2006. 12. 21. 12:28 -kor

#2040 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 22. 21:10

Mi a @&#@&#@˘^¶tól van h recseg a hang ha terminalban gépelek, ha firefoxban ügyködök. Minden lejátszóprogival recseg. Ha nem csinalok semmit akkor nem recseg, vagy pl amikor xchatban gépelek akkor se recseg. Proci nincs huzva, meg semmise.

Xubuntu Edgy, Intel ICH5 Reaktek AKC655 rev 0

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.