HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#701 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 01. 21:13

Hi All!

Fogós kérdés megin... legalábbis nekem.. :)

SQUID Squid Cache: Version 2.5.STABLE1 -t használok, redhat 9 alatt.
Naggyából be van lőve, szóval megy, de kliens gépről nem érem el a külső mail kiszolgálókat (mail.vnet.hu, mailbox.hu,... stb)
Kell valamit beállitani squidba, hogy elérje a pop3, smtp portokat?
Keeping the funk alive

#702 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 01. 22:52

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. nov. 1., hétfő - 21:13

Hi All!

Naggyából be van lőve, szóval megy, de kliens gépről nem érem el a külső mail kiszolgálókat (mail.vnet.hu, mailbox.hu,... stb)

Nem, mert az ellen nem ved :D

Komolyra, a squid nem tud smtp-t es pop3-at proxyzni. Hasznald az fwtk-bol mondjuk a plug-gw altalanos tcp proxy-t vagy ip_forward/masq

Szerkesztette: mocsi 2004. 11. 01. 22:53 -kor

Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#703 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 02. 11:11

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. nov. 1., hétfő - 22:13

Hi All!

Ha pedig böngészőn keresztül levelezel, akkor https kell.

Bár ezt alapból engedi a sqiud.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#704 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 02. 18:13

Hmmm... ezt mondjuk én postfix+fetchmail -el oldottam meg, ez is egy lehetőség...
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#705 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 02. 20:35

Idézet: mocsi - Dátum: 2004. nov. 1., hétfő - 23:52

Nem, mert az ellen nem ved :D

Komolyra, a squid nem tud smtp-t es pop3-at proxyzni. Hasznald az fwtk-bol mondjuk a plug-gw altalanos tcp proxy-t vagy ip_forward/masq

Itt arra gondolsz, hogy squid megy magába, aztán amelyik kliens gép el akarja érni pop3, smtp-t azoknak forwardolni a szükséges portokat proxy megkerülésével?

Ha jól gondolom, akkor hogyan kell forwardot beállitani?
:p
pl: ppp0 -ról 192.168.0.100 felé forwardolni, vagy hogyanis? (redhat9)
Keeping the funk alive

#706 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 03. 18:46

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. nov. 2., kedd - 20:35

Itt arra gondolsz, hogy squid megy magába, aztán amelyik kliens gép el akarja érni pop3, smtp-t azoknak forwardolni a szükséges portokat proxy megkerülésével?

Ha jól gondolom, akkor hogyan kell forwardot beállitani?
:p
pl: ppp0 -ról 192.168.0.100 felé forwardolni, vagy hogyanis? (redhat9)

Szerintem nem a ppp0-ról befelé kéne forwardolni, hanem kifelé kell forwardolni a ppp0-n pedig masquerade-et beállítani.

Gondolom arról lenne szó, hogy a tűzfal mögötti kliens akar levelet küldeni, illetve pop3 protokollal leszedni a leveleit valahonnan.

Ehhez (ha a mocsi által javasolt plug-gw megoldást most kihagyjuk) a tűzfalon az alábbiakat kell beállítani:
- engedélyezni kell az ip forwardot (echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward)
- a tűzfal forward láncában be kell állítani, hogy kimehessenek a kliensek a 25-ös (smtp) és 110-es (pop3) porton
iptables -P FORWARD DENY
iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 25 -i <belsőhálókártya_interface> -s <belső_subnet_ip_tartománya> -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 110 -i <belsőhálókártya_interface> -s <belső_subnet_ip_tartománya> -j ACCEPT

- A ppp0-n be kell állítani a MASQUERADE-et:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -s  <belső_subnet_ip_tartománya> -j MASQUERADE

Ezek után már csak a klienseken kell beállítani, hogy default gateway a tűzfal, aztán hajrá.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#707 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 04. 07:42

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. nov. 3., szerda - 18:46

Szerintem nem a ppp0-ról befelé kéne forwardolni, hanem kifelé kell forwardolni a ppp0-n pedig masquerade-et beállítani.

Gondolom arról lenne szó, hogy a tűzfal mögötti kliens akar levelet küldeni, illetve pop3 protokollal leszedni a leveleit valahonnan.

Ehhez (ha a mocsi által javasolt plug-gw megoldást most kihagyjuk) a tűzfalon az alábbiakat kell beállítani:
- engedélyezni kell az ip forwardot (echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward)
- a tűzfal forward láncában be kell állítani, hogy kimehessenek a kliensek a 25-ös (smtp) és 110-es (pop3) porton
iptables -P FORWARD DENY
iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 25 -i <belsőhálókártya_interface> -s <belső_subnet_ip_tartománya> -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p tcp --dport 110 -i <belsőhálókártya_interface> -s <belső_subnet_ip_tartománya> -j ACCEPT

- A ppp0-n be kell állítani a MASQUERADE-et:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -s  <belső_subnet_ip_tartománya> -j MASQUERADE

Ezek után már csak a klienseken kell beállítani, hogy default gateway a tűzfal, aztán hajrá.

Mindezt csak azzal egeszitenem ki, hogy elotte nezd meg milyen szabalyok vannak a rendszerben.

iptables -L
es iptables -t nat -L
Ha nincs semmi akkor OK, es ird be az utasitast az /etc/rc.d/rc.local legvegere, ha viszont mar van akkor gondok vannak.

#708 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 07. 14:53

Idézet: Mono - Dátum: 2004. okt. 28., csütörtök - 20:51

Szóval letöltöttem mindent Gentoo-ból, csak itt elakadtam, lehet, hogy az általad is említett doksik elolvasása után ez nem lenne kérdés, de addig még sajna nem jutottam el :(

Van arra is doksi (talán vmi altenatív install dox), hogy hogyan kell knoppix-ból telepíteni, én a helyedben ezt választnám. Zenét hallgatni, filmet nézni install közben, na az az igazi királyság.

megkerestem, itt a link

#709 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 07. 17:57

Hali.

(Ne haragudjatok, hogy az első 6 oldal elolvasása után írok ide, ígérem el fogom olvasni a többit is ,csak már jojózik a szemem, két napja olvasok.)

Tehát van egy kis problémám:

Akarok egy jó kis fájl szervert, feltelepítettem minimális csomagválaszték+samba 3.x Suse 9.1 -et.
A samba configjában be is állítottam egyelőre teszt megosztásokat, nincs is vele semmi gond.
Viszont a gép nem látszik a hálózaton.

Megpingelve jó, XP-ben IP cím szerint rákeresve rögtön meg is találja a gépet, akkor be is tudok menni rá, látom a megosztásokat, stb, még a comment is látszik a géphez, csak a név nem, helyette csak az IP cím.
Viszont akár több óra várakozás után sem látszik a munkacsoportban, és ez gáz.

Itt az smb.conf fájl, ami már sokadszori kisérletezés után lett ilyen. Természetesen a global részben kipróbáltam már ezek nélkül is, de semmi. :(

[global]

workgroup = szilfanet
netbios name = istencsaszar
server string = server
os level =65
preferred master = yes
domain master = yes
local master = yes
wins support = yes
dns proxy = no

[mindenes]
    comment = mindenkinek
    path = /vinyo1/mindenes
    readonly = no

A gépen nyomtam közben egy port szkent is éz ezek vannak nyitva:
22 [SSH => Remote Login Protocol]
111 [SunRPC => SUN Remote Procedure Call]
139 [Netbios-ssn => NETBIOS Session Service]
445 [Microsoft-Ds]

Szerkesztette: PeC 2004. 11. 07. 17:58 -kor

"Aki a munkahelyén nem nyal, az szopni fog!!!"

#710 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 07:21

Idézet: PeC - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 17:57

Hali.

(Ne haragudjatok, hogy az első 6 oldal elolvasása után írok ide, ígérem el fogom olvasni a többit is ,csak már jojózik a szemem, két napja olvasok.)

Tehát van egy kis problémám:

Akarok egy jó kis fájl szervert, feltelepítettem minimális csomagválaszték+samba 3.x Suse 9.1 -et.
A samba configjában be is állítottam egyelőre teszt megosztásokat, nincs is vele semmi gond.
Viszont a gép nem látszik a hálózaton.

Megpingelve jó, XP-ben IP cím szerint rákeresve rögtön meg is találja a gépet, akkor be is tudok menni rá, látom a megosztásokat, stb, még a comment is látszik a géphez, csak a név nem, helyette csak az IP cím.
Viszont akár több óra várakozás után sem látszik a munkacsoportban, és ez gáz.

Itt az smb.conf fájl, ami már sokadszori kisérletezés után lett ilyen. Természetesen a global részben kipróbáltam már ezek nélkül is, de semmi. :(

[global]

workgroup = szilfanet
netbios name = istencsaszar
server string = server
os level =65
preferred master = yes
domain master = yes
local master = yes
wins support = yes
dns proxy = no

[mindenes]
    comment = mindenkinek
    path = /vinyo1/mindenes
    readonly = no

A gépen nyomtam közben egy port szkent is éz ezek vannak nyitva:
22 [SSH => Remote Login Protocol]
111 [SunRPC => SUN Remote Procedure Call]
139 [Netbios-ssn => NETBIOS Session Service]
445 [Microsoft-Ds]

Rakd magasabbra az OS level-t

#711 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 10:31

A wins nem kell, ha nincs a hálózatban wins server, ill. senki nem használja.

A browsinghoz tudtommal kell az udp/137 ill. udp/138, bár lehet, hogy az is nyitva van, csak udp scant nem csináltál :)

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ha nincs kifejezetten szükséged az rpc-re (111), akkor tiltsd le.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#712 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 11:50

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 11:31

A wins nem kell, ha nincs a hálózatban wins server, ill. senki nem használja.

A browsinghoz tudtommal kell az udp/137 ill. udp/138, bár lehet, hogy az is nyitva van, csak udp scant nem csináltál :)

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ha nincs kifejezetten szükséged az rpc-re (111), akkor tiltsd le.

A wins szeritem sem igazán kell, már csak próbára tettem bele.
a samba.org HOWTO-ja szerint végigmentem mindene, de semmi, bár szerintük:
"Use of WINS (either Samba WINS or MS Windows NT Server WINS) is highly recommended"

Igazság szerin elég lenne akár ennyi is (szinén samba.org):

[global]
workgroup = WKG
netbios name = MYNAME

[share1]
path = /tmp

Körülbelül ezzel kezdtem én is, aztán próbálgattam mindent bele már.
testparm smb.conf nem jelez hibát.

Miért nem tudja hálózatra kirakni a szerver a netbios nevét?
Még ha nem is ő lenne a master browser, vagy más, legalább rákereséssel be kellene jönnie, nem?
Itt írnak elég sokat a browsing-ról, de semmi hibát nem találok eszerint.

Írják még ezt is:
"nmbd

This daemon handles all name registration and resolution requests. It is the primary vehicle involved in network browsing. It handles all UDP based protocols. The nmbd daemon should be the first command started as part of the Samba start-up process. "
Valahogy az a gynúm, hogy ez nem megy rendesen. Mit nézzek meg, és hogyan? Eléggé kezdő vagyok, segítsetek kérem szépen! :)

#713 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 11:56

Ugye mint régebben írtátok, a top -al lehet megnézni a futó processeket.
Én ezt néztem tegnap este, és futott az nmbd és az smbd (ez mondjuk logikus is, merthogy be tudtam lépni a megosztásokra)

Az egész sambat az rcsmb start parancsal indítottam. Ez jó így? (persze a suse könyvben leírt rcsamba paracs az nincs is)

Szerkesztette: PeC 2004. 11. 08. 11:58 -kor

#714 Felhasználó inaktív   Spyro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 08. 14:36

Hali!
Egyfloppys router linuxhoz keresek wlan driver csomagot. Honnan lehet letolteni, vagy hol lehet rakeresni a kartyatipus alapjan?
Koszi

#715 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 08. 15:30

Idézet: Spyro - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 14:36

Hali!
Egyfloppys router linuxhoz keresek wlan driver csomagot. Honnan lehet letolteni, vagy hol lehet rakeresni a kartyatipus alapjan?
Koszi

1)légyszíves, és kicsi konkrétabban kérdezz, mert így nem fogunk tudni segíteni. Egyfloppys router linuxból van 682db cirka. És ezek általában eléggé kicsontozott cuccok, nem árt tudni melyikről van szó...
Wlan driver csomag. Ehh. Ez cirka úgyhangozzott, hogy honnan tudok letölteni windowzos hálókártya-driver csomagot :( szal megintcsak a fene tudja mit keresel.

2)Fentiek miatt tudnám javasolni, hogy mivel ezen egyfloppys distrok is a linux kernelre épülnek, ezért a googleben próbálkozz az eszköz neve+típusa+linux(+support) kombóra, vagy valami hasonlóra keresni. Az megint más kérdés, hogy egy ilyen pici jószágon tudod-e használni, amit találsz?

3)esetleg annak a valaminek a honlapján, levlistáján, irc csatiján kérdezz.

(bw, ha linuxot akarsz használni, akkor #1 erősen megszívlelendő. bár részemről azon csodálatos kérdéseket is imádom hogy:

Idézet

-Rossz a windowzom, valami baja van...
-Mit ír ki?
-Valami izé ....access... karattyol angolul, NEM TUDOM!
-Huh, jó akkor mit látsz magad előtt?
-Ablakot.
-Jó, jó de milyet?
-Hát--- szürkét.

De kezdek :offtopic: lenni, úgyhogy itt abba is hagynám.... :D
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#716 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 09. 14:25

Még mindig nem boldogulok ezzel a sambával.
Akármi próbálgatok, nem jövök rá, hogy miért nem látszik a hálózaton a gép.
Valaki tud segíteni?

#717 Felhasználó inaktív   Spyro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 10. 14:18

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 14:30

1)légyszíves, és kicsi konkrétabban kérdezz, mert így nem fogunk tudni segíteni. Egyfloppys router linuxból van 682db cirka. És ezek általában eléggé kicsontozott cuccok, nem árt tudni melyikről van szó...
Wlan driver csomag. Ehh. Ez cirka úgyhangozzott, hogy honnan tudok letölteni windowzos hálókártya-driver csomagot :( szal megintcsak a fene tudja mit keresel.

2)Fentiek miatt tudnám javasolni, hogy mivel ezen egyfloppys distrok is a linux kernelre épülnek, ezért a googleben próbálkozz az eszköz neve+típusa+linux(+support) kombóra, vagy valami hasonlóra keresni. Az megint más kérdés, hogy egy ilyen pici jószágon tudod-e használni, amit találsz?

3)esetleg annak a valaminek a honlapján, levlistáján, irc csatiján kérdezz.

(bw, ha linuxot akarsz használni, akkor #1 erősen megszívlelendő. bár részemről azon csodálatos kérdéseket is imádom hogy:

De kezdek :offtopic: lenni, úgyhogy itt abba is hagynám.... :D

Szoval a FreeSco nevu egyfloppys router linuxrol van szo.
Egy wlan kartya lenne benne. A tipusa atto fugg, mit kezel a FreeSco. Szoval egyelore egy olyan listaval is megelegednek, ami ossze van gyujtve, hogy milyen wlan kartyakhoz _letezik_ egyaltalan linux driver. Mert hogy a hivatalos honlapon egynek sincs. A listabol pedig ki tudnam valaasztani az arban es parameterekben megfelelot, es majd ehhez kellene az a bizonyos driver. Azt hiszem igy mar erthetobb.
Es erosen megszivleltem, linuxot akarok hasznalni. Es tolem ilyen kerdesekre ne szamits.

#718 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 15:42

Én nem vagyok kezdő Linux terén, egy évtizede szerverezek vele, még 1.0 se volt akkor... de desktopon eddig nem használtam. Debian Sarge, KDE 3.2 fut. Ennek szép fontjai vannak, de az xfontsel ezeket úgy tűnik nem ismeri. Márpedig egy program (pterm) "vonal csillag szöveg vonal" stílusú elnevezést várna. Érti egyáltalán valaki, mi a bajom...? Ha igen, akkor segítsen ki...

#719 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 17:35

Na, csináltam UDP scant, és nem volt nyitva a port.
Elkezdtem egy kicsit nyomozni az ügyben, és egy ismerősöm telefonos segítségével kiderült, hogy az nmbd nem indult el normálisan.
Én meg már a tűzfalra gondoltam.

Tehát már rendesen látszik a gép a hálózaton, király!

#720 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 19:23

Idézet: Spyro - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 14:18

Szoval a FreeSco nevu egyfloppys router linuxrol van szo.
Egy wlan kartya lenne benne. A tipusa atto fugg, mit kezel a FreeSco. Szoval egyelore egy olyan listaval is megelegednek, ami ossze van gyujtve, hogy milyen wlan kartyakhoz _letezik_ egyaltalan linux driver. Mert hogy a hivatalos honlapon egynek sincs. A listabol pedig ki tudnam valaasztani az arban es parameterekben megfelelot, es majd ehhez kellene az a bizonyos driver. Azt hiszem igy mar erthetobb.

Igen így már sokkal jobb. Az igazság az, hogy freescot még nem láttam, de ahogy nézegetem ez alapból még valami 2.0.x es kernellel jön, viszont úgynézem, hogy van lehetőség arra, hogy hack nélkül felmásszon vinyóra (bár igazából akkor lehet hogy meggondolandó valamely nem kicsontozott distro, szigorúan IMHO) tehát érdemes lenne az ő házuktáján is szétnézni, egyrészt a freesco.org-on, bár ez elég szegényes így első ránézésre, másrészt találtam egy magyar oldalt itt, és ez már sokkal élőbbnek látszik, ráadásul úgyemlékszem elég frissek még, gondolom buzog bennük a tenniakarás :D.

Úgy általában a linux-WLAN témakörben ezt találtam, de mondom azért ehhez meg kell nézni, hogy freescoban ezek hogy állnak. De ha kiválasztasz párat (teccik-nemteccik-ár stb..), és konkrétan azokra kérdezel, lehet (valószínű) hogy előbb kapsz választ.

Úgy egyébként az a tapasztalat, hogy a gyártók honlapján nem is érdemes keresgélni, mert ha van is, el van dugva, meg akkor a linux-spec írások úgyis megemlítik. Szal inkább google + support, howto, faq, tutorial és hasonló szavak valamelyike szokott célravezető lenni.

Idézet

Es erosen megszivleltem, linuxot akarok hasznalni. Es tolem ilyen kerdesekre ne szamits.

Ne haragudj, nem akartalak lenézni vagy ilyesmi :(, nem neked szólt, csak úgy eszembe jutott, azt leírtam. Rossz szokásom :Đ

Egyébként pedig az nagyon tetszik, hogy alapból gondolkodva, és utánanézve indítasz, nem pedig vettem valamit azt majd jó lesz alapon, ahogy  sok "elkényesedett" ,windowzhoz szokott ember.  :up:  :respect:  Sok fejfájást lehet megspórolni vele.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.