HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#201 Felhasználó inaktív   KelleJ 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 01. 12:03

Köszönöm tanácsotokat, bár jobban szeretném ha linux alatt menne a szerver, mint xp v 2k
winekkel elég rossz tapasztalataim vannak stabilitás szempontjából.
Esetleg megnézem még a Suse 9-et, hogy az hogy megy, annak van grafikus beállítási lehetőség a tűzfalhoz. Apache2 konfigba még bele kell néznem, mert azt még nem ismerem :think:
Amúgy még csak tesztelem a rendszert, hogy mi lenne az adott célra legmegfelelőbb.
A Samba fájlmegosztás az megy szépen, és az Apache is műxik, csak nem tudom, hogy kéne azt megcsinálni, hogy szerver restartkor ne kelljen bírni újra a szabályokat az iptablesbe.

Végeredményben megtenné egy sima xp pro + keyfocus webserver páros is, csak hát winre elég sok gyilok cuccos létezik, ha tehetem netezni is inkább linux (suse 9) alól netezek.

#202 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 12:19

Idézet: KelleJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 13:03

...
csak nem tudom, hogy kéne azt megcsinálni, hogy szerver restartkor ne kelljen bírni újra a szabályokat az iptablesbe.
...

szepen irsz egy scrpitet valahova. sima textfile, első sorba, hogy:
#!/bin/bash

utánna meg az iptables parancsok szépen sorba. ha megvan futtathatóvá teszed (chmod +x filenév), majd a crontabba beírod egy @reboot után (gondolom suse alatt is /etc/crontab)

lehetne a scpitet betenni az init scrpitek közé is, de suset nem láttam, nem tudom hogy csinálja. vélhetőleg valahol az /etc/rc.valami könyvtárak környéke.

(bw ugyhallottam susebe semmi nem ott van ahol lennie kéne, szal használd a mant)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#203 Felhasználó inaktív   KelleJ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 12:25

Köszi szépen a segítséget!

#204 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 12:33

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 13:19

szepen irsz egy scrpitet valahova. sima textfile, első sorba, hogy:
#!/bin/bash

utánna meg az iptables parancsok szépen sorba. ha megvan futtathatóvá teszed (chmod +x filenév), majd a crontabba beírod egy @reboot után (gondolom suse alatt is /etc/crontab)

lehetne a scpitet betenni az init scrpitek közé is, de suset nem láttam, nem tudom hogy csinálja. vélhetőleg valahol az /etc/rc.valami könyvtárak környéke.

(bw ugyhallottam susebe semmi nem ott van ahol lennie kéne, szal használd a mant)

Sokkal inkább az initbe illik, mint a crontabba. Az, hogy a SuSE vagy RedHat hogy csinálja, én sem tudom, de ki lehet elemezni, és az sem rossz dolog, ha az ember tisztában van azzal, hogy mi indítja a processzeket rendszerindításkor, szóval megéri egy kicsit több időt rászánni.

Debian alatt persze egyszerű :), de azt most nem kérdezte senki :p
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#205 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 13:00

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 13:33

Sokkal inkább az initbe illik, mint a crontabba. Az, hogy a SuSE vagy RedHat hogy csinálja, én sem tudom, de ki lehet elemezni, és az sem rossz dolog, ha az ember tisztában van azzal, hogy mi indítja a processzeket rendszerindításkor, szóval megéri egy kicsit több időt rászánni.

Debian alatt persze egyszerű :), de azt most nem kérdezte senki :p

tom én is oda raknám. ill rakom :D cs ugy tippeltem cron tán jobban helyén van. sőt tulképp chmod is igy nézne ki normálisan
chown root:root filenev
chmod 700 filenev

de igazad van, valóba ki kellett volna emelnem, hogy ez igy tákolt megoldás, KelleJ, télleg nézd meg inkább azokat az initeket .

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#206 Felhasználó inaktív   nnandor 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 02. 16:12

na egy überlama kérdés
van egy gép rajta win95 meg qnx 4.20
-hogy tudok qnx alól egy file-t valahogy dos alá eljuttatni?
-hol találok qnx-hez valami primitiv leírást
üdv
N :lame:

#207 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 18:31

Hol találod a QNX topikot?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#208 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 04. 20:22

Idézet: KelleJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 7:56

Helló!
Van egy kis Red Hat 9 problémám:
Feltelepítettem egy gépre próbaként, hogy kipróbáljam, mit tud, aztán ráküldtem az online frissítést, minden létező fríssítést felrakott, aztán gép restart, x meghal.
A Grubban, megjelent egy újabb kernel menüpont is, de annál is behal az x.
Addig elmegy, hogy kéri a karakteres felület a user nevet, de beírni nem tudok semmit, mert indítaná az x-et, de állandóan elszáll, nem tudok vele mit kezdeni  :reklamacio:

Másik probléma, hogy feltelepítettem egy szerverre is, amin weblap menne majd, meg megy rajta fájlmegosztás egy főiskolai intézményen belül.
Nem merem elindítani rajta a frissítést, mert félek tőle, hogy azon is kinyírja az x-et :confused:

Másik probléma: be kellene lőni alá IPtablest, csak nem tudom, hogy kell scriptet írni, vagy valamit, amivel be tudom tölteni a szabályokat boot után
Grafikus felület alól nem lehetséges? gnome van fönn rajta.

Köszönöm segítségeteket!

Segítségeteket előre is köszönöm!

Halkan jegyzem meg, hogy ha a /etc/inittab-ban a default runlevel-t pl. 3-asra állítod (konzolos multiuser), akkor az X-szel lehet szórakozni, pl:

startx, vagy
X
kdm
gdm, stb, stb.

ekkor indul a szerver, de ki lehet lépni belőle, mert az init nem hívja újra! Ha behal, akkor itt általában a logban (amit írtak már) látod az eredményt: /var/log/XFree86.0.log <-- ebben szinte biztos, hogy meglesz, kivétel, ha pl. fagy... :)
Ja, a lognál főként az (EE)-vel kezdődő sorok érdekesek, de nézd végig mind, ne csak az utolsó üzenetet!

Ha pedig nem fagy, akkor küldj 1 logot, hadd lássuk!  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#209 Felhasználó inaktív   JohnWayne 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 05. 07:44

Hali!

Van egy apró gondom: egy biztonságos szervert akarok gyártani, ami 0-24 -ben megy,
FTP, HTTP, HTTPS, SSH portok látszanak kifelé.
Nagyjából kilyukadtam ott, hogy Debian, vagy Gentoo.

Én a Gentoo-val szimpatizálok inkább, különösen a Hardened Gentoo keltette fel az érdeklődésem
(ugyanis reinstallálnom kell egy régi Suse-s gépet, amit feltörtek, 7-es vagy 8-as volt rajta).

Kérdésem: érdemes Gentoo-t telepíteni egy olyan gépre, ami körülbelül a minimális rendszerkövetelménynek felel meg? 64 mega RAM, P I  v. II.

#210 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 21:44

Idézet: JohnWayne - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 8:44

Hali!

Van egy apró gondom: egy biztonságos szervert akarok gyártani, ami 0-24 -ben megy,

Én a Gentoo-val szimpatizálok inkább, különösen a Hardened Gentoo keltette fel az érdeklődésem
(ugyanis reinstallálnom kell egy régi Suse-s gépet, amit feltörtek, 7-es vagy 8-as volt rajta).

Kérdésem: érdemes Gentoo-t telepíteni egy olyan gépre, ami körülbelül a minimális rendszerkövetelménynek felel meg? 64 mega RAM, P I  v. II.

A fenti szolgáltatásokat figyelembe véve miért ne lenne érdemes?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#211 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 05. 21:46

Idézet: JohnWayne - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 8:44

Hali!

cirka érdemesebb mint bármi mást. (mindent fordítasz, nincs csicsa) mondjuk kajával készülj :D
de azért arra figyelj, hogy csak azér mer kicseréled suset gentoora, attól nem lesz biztonságosabb. ha tudod mit mér csinálasz akkor bármelyik biztonságos, ha nem akkor meg adtál a sz@rnak egy pofont, a nagyobbik fajtából :D már elnézést a vulgalizálásért :respect:

#212 Felhasználó inaktív   JohnWayne 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 10:53

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. jún. 5., szombat - 22:46

cirka érdemesebb mint bármi mást. (mindent fordítasz, nincs csicsa) mondjuk kajával készülj :D
de azért arra figyelj, hogy csak azér mer kicseréled suset gentoora, attól nem lesz biztonságosabb. ha tudod mit mér csinálasz akkor bármelyik biztonságos, ha nem akkor meg adtál a sz@rnak egy pofont, a nagyobbik fajtából :D már elnézést a vulgalizálásért :respect:

Hozzászólásod sajátos, bár lényegretörő. Természetesen tisztában vagyok a biztonság alapvető fogalmaival, exploit, port, firewall. Ezeket az ismereteket wind.. kpf. kpf.. Bocs, mindig köpnöm kell, ha ezt a szót akarom kimondani, szóval a Tudodmi alatt szereztem.

Kérdésem inkább arra vonatkozott, ez a vas egyáltalán alkalmas-e arra, hogy egy modern OSt fordítgassak alatta. De pár topiccal arrébb már kiveséztük ezt néhány Gentoo fan kollégával, sok swap, sok türelem...:)

:beer:

#213 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 21:59

Idézet: JohnWayne - Dátum: 2004. jún. 6., vasárnap - 11:53

Hozzászólásod sajátos, bár lényegretörő. Természetesen tisztában vagyok a biztonság alapvető fogalmaival, exploit, port, firewall. Ezeket az ismereteket wind.. kpf. kpf.. Bocs, mindig köpnöm kell, ha ezt a szót akarom kimondani, szóval a Tudodmi alatt szereztem.

Kérdésem inkább arra vonatkozott, ez a vas egyáltalán alkalmas-e arra, hogy egy modern OSt fordítgassak alatta. De pár topiccal arrébb már kiveséztük ezt néhány Gentoo fan kollégával, sok swap, sok türelem...:)

:beer:

ha gondolod hosszaban is leírhatom, hogy linuxok közül azért a legjobb választás, mert mindent az adott gépre fordítasz, =>optimalizálás, ill. amire nincs szükséged nem fordítod bele, fölös ficsörök nem húznak le a teljesítményből, míg egy bináris disztróban minden vacak be van fordítva. emiatt kis gépre optimális lin distro. az megint más kérdés, hogy egy hét lesz mire eljutsz egy működöképes valamiig.

egyébként az én otthoni 300as klamathomon 64mega mellett tök jól elfut (elballag, na jó elvan:D) az uhu.

a másik részét meg azért írtam, mert ebből:

Idézet

az jött le, hogy azt hiszed egy gentoot felteszel, és meg van oldva minden problémád. ami súlyos tévedés lenne. suseből is lehet rendes szervert csinálni, max többet kell gyomlálni a fölös szart belőle install után(cca amennyi idő alatt lefordul a gentoo 2x megcsinálod :D) szal ez már leginkább csak izlés kérdése.
ha tudod mit hol kell, meg mire kell odafigyelni, akkor meg nincsen gond, de inkább mondom, mint kimaradjon.

(ezt a winfikázást meg hagyjuk már. annak is megvannak a maga előnyei, hátrányai. érdekes, hogy minél frissebb linuxos valaki, annál inkább fikázza a wint. nah mindegy. késő van:D)

#214 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 22:00

na igy kevésbé lényegretöröően, viszont hosszasan eligatva jobban tetszem ? :D :D :D

#215 Felhasználó inaktív   JohnWayne 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 05:28

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. jún. 6., vasárnap - 23:00

na igy kevésbé lényegretöröően, viszont hosszasan eligatva jobban tetszem ? :D :D :D

Hát, köszönöm szépen:).  :respect:

A Suse nem tudom, mennyire jó X nélkül. Pl. a biztonsági frissítések és egyebek. Asszem ilyen szitura inkább mást teszek fel.

#216 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 08:40

Idézet: JohnWayne - Dátum: 2004. jún. 7., hétfő - 6:28

Hát, köszönöm szépen:).  :respect:

A Suse nem tudom, mennyire jó X nélkül. Pl. a biztonsági frissítések és egyebek. Asszem ilyen szitura inkább mást teszek fel.

Mindig az a jó, amit már ismersz. Ilyen feladatra pláne. Ha meg nem ismered egyiket sem, akkor az, amiben a legkönnyebben tudsz segítséget kapni.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#217 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 17:27

Idézet: JohnWayne - Dátum: 2004. jún. 7., hétfő - 6:28

A Suse nem tudom, mennyire jó X nélkül.

Ugyanannyira, mint bármelyik másik disztribúció.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#218 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 17:53

Pontosan. Sőt, minden bekonfigurálható konzolon, ez így van kitalálva. Otthon filmet is karakteres felületen nézek. MPlayer rulez. De ez persze nem SuSE-specifikus. :)

#219 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 07. 21:01

A dolog további szépsége, hogy X nélkül is használhatod a YaST-ot. Már ha akarod...
Az OK - NEXT helyett Tab - Enter.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#220 Felhasználó inaktív   Jevge 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 08. 00:29

Nem szokásom hülyeséget kérdezni, de hogy kéne kinéznie az fstab-omnak,
ha /boot(ext3),  /(reiser) és swap(swap  :D ) linuxos partició van, valamint három ntfs partíció.

Ugyanis Gentoo-t telepítettem fel, mindent beállítottam, de amikor bebootol akkor mintha nem mountolna be semmit.  :think:

Bash helyett (a?)sh indul, és nem találok semmit a helyén. Nem tudok könyvtárat létrehozni (ro filesystemre panaszkodik), nem ismeri fel a parancsokat,  fura hibákat ír ki nem ismert parancs esetén
(io error????), nem kéri az elején a usernevet, simán root-ként beenged...  :think:  :eek:

Viszont ha a live-cd-ről bootolok, és onnét mountolom a dolgokat, akkor minden a helyén van.
(pl. a /boot-ban megvan a kernelem és az initrd...)  :reklamacio:

Előre is kösz a segítséget!

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »